Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2013 15:24 - Няма случайни неща: защо Белоградчишкото въстание започва от село Рабиша. Рабишкото килийно училище
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 1653 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 19.01.2017 18:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Белоградчишкото въстание от 1850 година е народноосвободително, дълго организирано, с договорена международна подкрепа, комитети и всичко нужно, но потулвано от българската историческа наука за сметка на Априлското, което се радва на изключителни аплодисметни. Едно такова велико въстание като Белоградчишкото явно не се харесва на държавната и историческата доктрина.
То се организира от заможни българи от Северозападна България с изключение на Враца и днешна Монтана. И за това изключване има причини. Едно по едно.
Комунизма го разбирам защо потулва Белоградчишкото въстание - защото е организирано и ръководено от "чорбаджии", което е мръсна дума. Ама след комунизма защо не му се отдаде заслужената чест, не разбирам. Има други причини, много по-сериозни, явно.
Първо, още в много дълбока древност близката околност на Рабишката могила, в която се намира пещерата Магура, е била средище на просвета. Магурската школа е работела толкова дълго време (хилядолетия), че просветата се е превърнала в родова и генетична памет за местното население. Това обяснява и защо Рабишкото килийно училище е първото в България. А Северозападна България е била през цялото робство много тежко място за живеене, защото всички войни на Турската империя са засягали тоя край пряко заради преминаващите войски и той е преживявал опустошение след опустошение. В тия ужасни условия местните хора се заемат с направата на училище, значи, за тях това е било много важно. Дълго време училището е работело в сградата на черквата, а след това се мести в нарочно построената за него сграда.

image Черквата на село Рабиша, в чиито двор е построено килйното училище
image
image Килийното училище в село Рабиша
image
image
image
image Стаята на даскала
image Огнището, с което се е отоплявало училището

image Конструкцията на огнището
image Класната стая
image Рисунка до огнището в класната стая
Прави впечатление колко много надгробни плочи има в двора на черквата. На това място се погребват само заслужили хора, най-често сановници с образование. Обикновено в доровете на черквите на подобна възраст има едва по няколко надгробни плочи, което е нормалното положение на нещата. А около Рабишката черква има около 50 надгробни плочи, което е извънредно. Това значи 50 души, които са заслужили тази чест. Представете си едно селище с 50 велики жители, при положение, че останалите са имали едва по няколко. Това значи, че заради килийното си училище село Рабиша се е превърнало в образователен и просветителски център, където са се изучили и са могли да обменят идеи и възгледи много и много велики хора от Белоградчишкия край и от цяла Северозападна България. 
Това село е било будно, както и целият му район. Главният организатор и водачът на Белоградчишкото въстание, Цоло Тодоров също е учил в това училище. Значи, в него е царял български и освободителен дух. Тези хора също са знаели и историята на България, щом са се заели да възстановяват държавата.
Това училище е имало големи контакти, щом училите в него организатори на въстанието уреждат среща с тогавашния руски престолонаследник в Атон, който им казва, че ще получат помощ отвън, ако чрез въстание заявят воля за свобода. 
В Галерията с риснките на пещерата Магура съществуват записи от това време, които са подписани от своите автори и с поставени дати, които показват, че по време на функционирането на училището българи са посещавали рисунките.И изведнъж тези българи създават център на просветата и националното освобождение. Нормално, досега още не известно нито едно случайно събитие.
Обаче не включват Враца и Кутловица (днешна монтана) във въстанието, което сигурно прави много лошо и дискриминационно впечатление и служи като голям мотив въстанието да се неглижира. А защо не включват тези части от страната? Защото са тънели в мрак и безпросветност, не са били будни и не са били годни за свобода.
Защо Васил Левски е апостол? Защото, представете си един човек, чиито народ от 450 години е в робство, как възприема той света и себе си? От 20 поколения той е роб, това е толкова насадено в съзнанието му, че мисълта за свобода за него е нещо като нова религия. Затова онзи, който успее да пробуди у такъв човек желанието да бъде свободен, е истински апостол.
Явно в Рабишкото кулийно училище апостоли е имало и то много, за разлика от сегашните областни центрове Монтана и Враца по онова време. Затова и никой не е търсил врачани и кутловци, защото те още не са били дозрели.
Първи от всички са узрели рабишчани и белоградчичани, направили си училище и станали отново център на просвета и българщина, както винаги са си били по право още от Магурската школа. И не само това, ами после се и жертвали във въстанието. 
Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2588716
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930