Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2021 20:50 - Невероятни жени - животът на български царици и след тях (12-17 в.)
Автор: u4itel Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1405 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 09.04.2021 20:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Първата невероятна жена, която споменавам, не е българка, но е направила добри неща за България. Тя е българска царица, но е византийка. Макар да е изключително коварна, тя все пак мъдро ръководи поверения й народ. Тя е Мария Палеологина.  Самият й брак с цар Константин Тих носи на България зестра от завърнатите на България южночерноморски земи. Но таткото не спазва обещанието си към България и тъкмо тази жена подтиква мъжа си към война. И смело се противопоставя на почти всички претенденти за престола, които сa с надежда за скорошна смърт на осакатяващия й при езда мъж. Между тях е деспот Яков Светослав - руски изгнанник, облагороден от брак с българка. Тя хитро го залъгва, давайки законно осиновителство на този "младеж", а после го отравя. И пак за да спаси България отново от византийците, тя се омъжва за убиеца на мъжа си - водачът на селски въстания Ивайло. Цар Ивайло подтикван от нея застава срещу вредния за България татаро-византийски съюз. Цар Ивайло бива убит от татарския хан. А Мария била предадена от новия български цар (поставен от Византия) и някои търновски боляри. 

  
 Българските мъжки царски особи май повече мислели за жени, отколкото за България. И когато цар Иван Александър натирил първата си Теодора и си взел втора, която народът наричал все пак Сара (колективно название на жена от еврeйски произход). От нея се ражда втората невероятна жена, с която ще ви запозная: принцеса Кера Тамара. Тя била дадена като жена на вилнеещия османски султан Мурад I.  Тя управлява известно време османците от Одрин (Цариград не бил още превзет). Това става до смъртта й и започва 11 г. преди нея. Нейната хубост и овдовяване привлякло тогавашния османец. А саможертвата й е овековечена от търновски легенди.    


  Една от най-тежките съдби на европейките тогава била на християнките от поробените земи. Най-тежка е съдбата на християнките, чиито рожби са били отмъкнати при девширме, за да станат еничари (помюсюлманчвани войници на султана).  Оттук идва идеята да ви запозная с неизвестната Рада, на която е кръстена пещерата Радина дупка. Нейният завърнал се помохамеданчен син пожелал да "покръсти" и бившите си съотечественици около село Борово (Пловдив), като започнел с родителите си. Но майката Рада казала: "Аз туркиня не ставам". Дали тази жена е съществувала, не знаем. Но знаем, че жестокото еничарство е съществувало от записки и на западни съвременници - например рицар Мелхеар фон Заидлиц (1559 г.) относно Пловдив: „От тези, които имат по 4 или 5 деца, ще вземат едно, ако имат повече – ще вземат по две“. 


Тагове:   принцеса,


Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 507721
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031