Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2023 09:31 - Репортаж от Перу - протестите продължават
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 1856 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 22.01.2023 16:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Ситуацията в Перу остава сложната, въпреки демонстрираното и от протестиращите и от временно управляващите желание за мирно разрешаване на конфликта.

    Исканията на простиращите се съсредоточиха около възможно най-бързи предсрочни избори и освобождаването на президента Педро Кастильо. Законно избраният президент беше арестуван за 18 месеца, което доведе и до протестите в страната, в края на миналата година.

    Наред с основните искания се чуват и най-различни послания, като това за по-твърда ръка при управление, цялостна промяна на политическата система в страната, за независима външна и вътрешна политика на държавата Перу и освобождаване от модела на неолиберализма и т.н. Послания познати и от протестите в нашата страна през последните години.

    Чрез блокиране на пътищата в различните области, протестиращи се опитват да накарат управляващите да чуят техните искания. Регионална особеност на Латинска Америка е, че тук има твърде много летища, поради особеност на релефа - високите Анди, обширните пустини и долини, непристъпността на джунглата. В Перу и в Боливия има по над 1000 летища във всяка държава. Затова и протестиращите, които блокират пътища, се опитват да превземат и летищата, пазени от полиция и армия. Именно при тези опити се случиха и най-многото убийства на хора, жертви, които вече надхвърлиха 50. Тези жертви дълбоко засегнаха перуанците, които са мирни хора и като такива искат да живеят в спокойна и просперираща държава.

    В столицата Лима освен протести се проведоха и бдения в памет на загиналите в град Аякучо и на други места. Като столичен град обаче Лима не е така засегната от протестите, въпреки че в четвъртък тук се събраха протестиращи от цялата странаЗа много региони от страната е обявено извънредно положение включително и за столицата Лима.


image
 

    От извънредната ситуация най-засегнати са туристите, които се държат все по- шизофренично, под натиска на обстоятелствата и динамичната обстановка. Много туристи се насочиха към туристически обекти северно от Лима, в северната част на страната, където е по-спокойната част, тъй като първоначално протестите обхващаха предимно южната част на държавата, районите около Куско, Пуно и Аякучо. Но пътища и в северната част на страната бяха блокирани, което отново доведе до промяна в плановете на туристите. Тъй като държавата разчита изключително на туризма, се полагат всички усилия за свободното предвижда на туристите. Но това не винаги е възможно в сегашната динамична обстановка.


image

 




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149099
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031