Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2016 10:14 - Числа в записа от Магура. Част 2. Някои числови принципи
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 1291 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.01.2017 19:10


 В част първа на това изложение се представиха множество примери за числа в Магура и се набелязаха основните им принципи:
  • ако можем да преброяваме символите или техни повтарящи се части, това са числа;
  • различните случаи изискват използването на различен тип числа;
  • числата често се представят като съставна и неразделна част от явленията, които описват;
  • числата се записват и прочитат в посока от дясно на ляво;
  • различните типове числа могат да се обединяват;
  • с числата се извършват действия като събиране, умножение, деление, като всичко това се представя в един запис, който представлява цялостен блок и може да се определи като една рисунка;
  • не се открива за сега наличието на действието изваждане, нито се откриват отрицателни числа.

От изложеното може да се направи изводът, че числата в Магура се използват само за описването на реални обекти и събития и затова там не са представени отрицателни числа.

След написването на предната статия премислих допълнителни особености, сетих се за неща, които съм пропуснал, и искам да направя допълнително изложение по темата, с което да я доразвия.

Започвам с най-простото:

image

Единичната вертикална черта може да значи граница- има две сцени, в които се използва по този начин. Но от математическа гледна точка този символ значи числото 1 и указва, че е наличен един брой от нещо.

image

Следващото по сложност равнище представя наличието на два броя от нещо. Важно е да се има предвид, че този тип числа винаги представя броя на еднотипни обекти, т.е. на обекти от една и съща категория, например дни. Никъде няма основания да се смята, че едното може да е от един вид, а другото – от друг, например, ябълка и картоф. Напротив, във всички съществуващи записи от този тип винаги се имат предвид еднотипни елементи. Причината за това е, че с един и същи символ винаги се представя един и същи вид обекти или явления. Затова в един запис всяка вертикална черта е винаги едно и също нещо, един брой от него. Това е вярно и за останалите рисунки и техните елементи – едни и същи елементи значат едно и също във всяка рисунка, в която се срещат.

Записът продължава да се усложнява:

image

image

image

image

image

image

Вече имаме групи от по три елемента, всяка от които представя числото 3. Прави впечатление, че това число се среща цели шест пъти в този си вид и 35 пъти под други форми:

image image image
image image image
image image image
image image image
image image image
image image image
image image image
image image image
image image image
image image image
image image image
image

сред които и триединния образ на Въплъщаващия Дух или Богинята-Майка:

image

Общо, всички случаи на представяне на числото 3 са 42 на брой на фона на 1031 рисунки, което представлява 4%. Това определя числото 3 като най-коментираното число в Магура. Не е само това, ами много от числовите записи представят числата 6, 9, 27, 54 и 81, които са кратни на 3. В допълнение, всички символи на духа са общо 108 на брой, от които 54 са мъжки, 27 са женски и 27 са други – отново все числа, кратни на 3. В същото време, всички символи, включващи компонента Т, който значи Бог-Слово, са общо 108 на брой – отново число, кратно на 3.

Така имаме 197 рисунки, които се занимават с числото 3 и с неговото развитие или това са 19% от рисунките. Какви са причините за това?

Разбира се, мога само да гадая, защото няма живи жреци от Магура, които да ми кажат, но самото наличие на триединен творящ бог дава мощно указание в тази посока. В допълнение, подобните рисунки могат да се отделят в групи по подобия и дори да се подреждат по сложност. Така във всяка група се откроява най-проста рисунка, която се явява родоначалник на групата. Този тип анализ на рисунките показва наличието на три най-прости символа, от които се образуват всички останали, или това значи, че записът от Магура говори за развитието на света от три изначални елемента.

Без да разполагам с абсолютно познание по въпроса, смятам, че тези две основания обясняват огромната ангажираност на магурския запис с числото 3. Като тук искам да дам допълнителни сведения и разяснения.

В Магура съществуват две отличими дати на рисуване. Една част от рисунките (около 12% от тях) са изпъкнали на фона на стената и са много по-стари от другите. Останалите са плоски, което ги определя като много по-млади. Отлична илюстрация на това е разпределението на видовете изобразени животни в старите и новите рисунки:

image

Рисунките, дадени в червено, са изпъкнали, докато дадените в черно са плоски. Така се вижда, че старите рисунки включват видове, от които са намирани следи на Балканите и в Европа, но отдавна не живеят тук. Старите рисунки не включват съвременни видове животни, освен предполагаемото куче. В същото време, новите рисунки включват само елени и един кон – все съвременни видове животни. Това е безспорно доказателство за изминаването на хиляди години между двата отличими етапа на

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2572153
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031