Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2016 22:11 - Пълна карта на рисунките от Магура - за първи път шанс да държим цяла праисторическа библиотека в ръцете си
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 3450 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 19.01.2017 19:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вяло публикувам напоследък, ама е защото работя по страхотни начинания.
Първо, от края на 2014 година ми се дощя да обоснова тезите си научно. За целта трябва да се действа научно - да се дадат проверими сурови данни, данните да се систематизират, да се анализират, да се сравняват. Да се изказват хипотези и да се проверява имат ли смисъл или достигат до противоречия.
Започнах с изследване за разпространението на името Магура по света и неговия смисъл. В блог.бг не може да се публикува толкова дълга статия, затова давам
връзка към нея на друго място.
След това беше ясно, че ще ми трябва каталог на всички рисунки в пещерата. Трябва ми, за да мога да не изпусна нито една, нито пък да повтарям някоя. Каталогът е документ, паспорт на рисунките и прекратява възможностите за грешки - трябва да се стъпва на точна фактологична база. Много дълго пречертавах и номерирах рисунките, ама видях, че така няма да стане, понеже от отделни снимки не мога да следя добре докъде съм стигнал.
Така че се наложи първо да направя карта на всички рисунки в техния истински ред.
Първо сглобих групи от близки рисунки - получиха се големи отрязъци, съдържащи съответните части от стените на пещерата. На програмите за сглобяване на панорамни снимки се оказа, че не може да се разчита, защото или дублират елементи при тия условия, или на места губят информация. Та почна едно дълго сглобяване на фрагменти на ръка.

image
Това е един пример какви отрязъци се получиха.
След това дойде пречертаването.

image

На второто изображение виждате какво се получава като краен продукт на тоя етап. Така изработих няколко десетки сегмента.
Следващата стъпка беше да сглобя сегментите в техния истински ред в пещерата. Да не описвам как протече работата, ама в крайна сметка разполагах с цялата карта на рисунките, която ми позволяваше да ги номерирам, да не пропускам и да не ги повтарям! :)
Това пък ми трябваше за каталога - толкова работа, само докато се стигне до каталога!
Ама зацепих, че от тая карта всъщност става добър туристически продукт  - сувенир, а е идеална и за изследватели. Трябваше само да й се направи и гръб. Та временно прекратих научната работа и се заех с картата като сувенир.

image
image
Всички рисунки създадоха една лента с дължина 160 сантиметра при височина от само 2 сантиметра! Такава карта не можеше да се тиражира, защото е ужасно неудобна. Затова я преправих на четири реда, както виждате на по-горното изображение. На гърба добавих интересни и съществени сведения за пещерата и рисунките. Оставих един раздел за реклама на спонсорите.
Последва търсене на пари за тираж. Тук работата протече така: поръчахме няколко мостри, за да ги показваме на потенциалните спонсори и по-лесно да ги склоним да дават пари. Междувременно чакахме оферта от печатницата. Дойде офертата и за 2000 броя карти ни искат 1500 лева. Ние мислим да продаваме картите по 5 лева.
Заех се да търся 1500 лева и започнах да обикалям при местните къщи за гости, хотели и други с мострите. За сега парите са намерени, обещани, като остава да ни бъдат дадени до 10-и март. Значи, на 15-16 март ще имаме 2000 карти.
Картата е двуезична - български и английски. Ще се сгъва като пътна карта.

image
Тук съм в дясно. С колегата ми от "Археологическо дружество Белоградчик", Председателя и палеоархеолог Ивайло Крумов - позираме с една мостра.
После се ходи до директора на Музея за разрешение за продажба на картата на обектите, той пък поиска да имаме споразумение с Общината за правото да ползваме образите на рисунките за търговски цели. Чакаме отговор. И са си 300 зора.
Та сега работя по каталога на рисунките.

image
Ето пример как върви работата по каталога, ама това е само един негов раздел - всеки символ с неговия номер. Ще има и други раздели.
Докато работя това, имам възможността много добре да разгледам всички символи един по един и ми идват разни идеи.
Например, в Магура има много видове числа. Вижте.

image

Хиперсложна математика - не от нашия клас и понятие.

В Магура съществува много сложна система за представяне на числа - поне 9 начина, а съществуват и специални белези - точки под или над отделни черти, черти под и над, обединение на няколко знака вътре в един запис и т.н.
Навярно става дума за някаква форма на идеограмна математика, като всеки вид запис се отнася за различен вид на онова, което се представя.
Задачата да се разберат правилата на тези числови записи е колосална по трудността си. Имайте предвид, че ние като цивилизация работим само с един вид числа и ги прилагаме за всички случаи. Възможно е да е непонятно за нас такова нещо като число за определени явления.
При всички положения ще търсим помощта на БАН. Първо ще подготвя добре документа с всички случаи, които се срещат в Магура, като ще посоча ясно особености при записите.
Ще търсим помощта и на математици от други места.
Ние не познаваме и не признаваме по-важен признак за степента на развитие на една култура от математическите й способности. В същото време не можем да разчетем вярно записа в пещерата, преди да разберем числовите му аспекти, тъй като половината от рисунките представляват именно числа.

Твърде сложно! Кое в кой случай се използва? Какво показват белезите? 
Та ясно ми стана, че сам трудно ще се справя, освен ако не получа някакво вдъхновение. Но пък ще опиша добре въпроса, ще приложа всички числа от различни видове, ще ги групирам по подобия, както и по сходни белези. Това ще изпратя с въпрос за правилата ан работа в тази математика към БАН, РАН и разни технически университети.
Да видя какво ще кажат.
Освен другото, бях и на туристическата борса в София, ама за това друг път ще разказвам.

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
9



1. wonder - Браво на теб!
13.02.2016 23:05
Браво на теб!
цитирай
2. kikowsky - Благодаря за окуражаването :)
13.02.2016 23:54
Благодаря за окуражаването :)
цитирай
3. podvodni - Ако мога с нещо да помогна - свиркай !
14.02.2016 17:33
Ако мога с нещо да помогна - свиркай !
цитирай
4. kikowsky - Благодаря ти! Сега няма с какво.
14.02.2016 19:02
Благодаря ти! Сега няма с какво.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2572282
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031