Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2015 11:52 - Мистика, езотерика, поклонничество и познавателен туризъм. Качествени обекти и системни, инженерни изследвания на потайностите им. Умело представяне
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 4153 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 21.10.2015 23:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Най-сетне системни, инженерни изследвания на въпросите на мистиката, магията и езотериката, представени умело на фона на впечатляващ район. Осем години проучвания стават достъпни като на длан.
image

Достатъчно ли е това, че сме били веднъж в Белоградчик и сме видели Белоградчишката крепост „Калето“, която наричаме „Скалите“, и пещерата Магура?
Мисля, че това съвсем не е достатъчно, тъй като районът на Белоградчик е огромен и съдържа множество наистина интересни обекти. 

image
Беседа 16
Боровишки светилищен комплекс
Комплексът съдържа манастир, построен на предишно култово място, два оброчни кръста, три укрепления, основите на един хан, малък жречески заслон, две пещери, като едната е проходна и в нея са сечени знаци, и две светилища, едното от които слънчево.
Красотата на гледките е зашеметяваща.
Продължителността на представянето е около 6 часа. Трудността е малко над средната. Дължината на трасето е около 6 км.
Цената е 20 лева на човек, като за групи над 5 души правим отстъпки.
Основание за плащане: Беседа 16

image
Беседа 01
Скално светилище Чачин камък, разположено на изток над града. Извисена скална площадка с огромен паноранмен изглед – един от най-хубавите наоколо. В скалите са изсечени ритуални кладенци, единият от които с утробна форма, както и различни петроглифи.
Лесен достъп с автомобил.
Представянето включва беседа на място относно историята на мястото и значението на символите, както и връзките на Чачин камък с други светилища от района. Продължителността е около 1:00 часа. Цената с Ваш транспорт до мястото е 5 лв. на човек. Цената с наш транспорт е 6 лв. на човек.
Беседа 02
Включва горното + посещение на ритуалния гроб, намиращ се на 2 км от Чачин камък. Гробът е символно и обредно свързан със светилището. Продължителността е около 3:00 часа. Цената на беседата е 10 лв. на човек.
Основание за плащането: Беседа 01 или Беседа 02.

image
Беседа 13
Белоградчишка крепост „Калето“ – светилището на Бога-Слънце Бел (Бал)
Беседата включва история на крепостта + военна история, местоположение в центъра на Балканите + Белогрдачишки геоглиф, Бел, Белоградчик и Балкани, ритуални кладенци и скални изображения.
За групи до 10 души цената е 15 лева (включва входна такса за лектора). За групи до 20 души цената е 20 лева. За по-големи групи – подоговаряне.
Продължителността е около 1:30 часа.
Основание за плащане: Беседа 13


image
Беседа 11
Лепенишка звездна карта
Древно скално светилище и обсерватория, разположено върху скалния масив над мегалитната пещера Лепеница. Съдържа изсечена в скалите звездна карта, ритуален кладенец, висока колона с изсечен в нея жречески трон. Великолепни панорамни гледки от мястото.
Беседата разказва за светилището и неговите връзки с околни обекти.
До мястото може да се стигне пеша от градския парк на Белоградчик с 3,5 км преход в едната посока.
Силно препоръчваме походът до звездната карта да се прави рано сутрин, по изгрев по пътеките тръгващи от градския парк.
Продължителността е около 4 часа.
Цената е 10 лева на човек.
Основание за плащането Беседа 11

image
Беседа 17
Мегалитната пещера Лепеница и Лепенишка звездна карта
Двата обекта са разположени един над друг и са фукционално свързани. Беседата се провежда на място, като според избрания начин за стигане може да започне от пещерата или от звездната карта.
Представят се особеностите на пещерата – сечен свод на втория етаж, археологически находки, история, подобия с други мегалити, звукови ефекти, астрономически пособия. На звездната карта се представя самата карта, ритуален кладенец, Тронната колона, предполагаемия начин на работа.
Съществуват два начина да се стигне до мястото. Първият е пеша по екопътека „Лепеница“ – от Природонаучния музей на Белоградчик. Преходът е около 5 км в едната посока, като първо се посещава звездната карта. Продължителността е 6-7 часа. При втория вариант се стига с кола на около 1 км от пещерата. Следват общо около 3 км пешеходни преходи. Продължителността е 4-5 часа.
Цената е 15 лева на човек.
Основание за плащането: Беседа 17

image

Беседа 10
Мегалитната двуетажна пещера Лепеница
Пещерата Лепеница е уникална със своите два открити етажа. Това се дължи на изкуственото й оформяне. Така е придадена удивително правилната форма на свода на втория етаж.
Беседата включва представяне на особености на пещерата, звукови ефекти, астрономически наблюдения, медитативни качества, история и находки, легендата за пребиваването на основателя на Богомилството, Боян Мага, както и връзки с други скални светилища от района.
До мястото може да се стигне пеша от градския парк на Белоградчик с 4 км преход в едната посока или с автомобил на 1 км от пещерата и след това – с пешеходен преход.
Силно препоръчваме походът до Лепеница да се прави рано сутрин, по изгрев по пътеките тръгващи от градския парк.
Продължителността е около 5 часа при този вариант и около 3 часа с автомобил.
„Мостри“ от пещерата вижте тук. И тук.
Цената е 10 лева на човек.
Основание за плащането Беседа 10

image
Беседа 03
Символите на живота и смъртта
Беседата се провежда на скалното светилище Чачин камък, намиращо се на изток над града. До мястото има удобен достъп с автомобил. Там се намират скални изображения и ритуални кладенци, включително такъв с утробна форма.
Беседата се занимава с еднаквостта на ред символи от Чачин камък и Магура, както и на нарочната форма на стар обреден гроб. Представя се значението на символите и тяхната употреба в светилището и в Магура. 
Анализират се ред сцени от Магура, сред които особено внимание се обръща на сцената с прераждането, която разкрива технологията за създаване на цар, а след това се прави аналогия с по-късните тракийски обреди за посвещаване на царете. Разяснява се нагледно как са използвани утробната щерна и обредният гроб, както и за какво е служело светилището Чачин камък.
Продължителността е около 2:00 часа.
Цената е 10 лв. на човек.
Беседа 04
Включва горното + посещение на намиращия се на 2 км от мястото обреден гроб.
Продължителността е около 4:00 часа.
Цената е 15 лв. на човек.
Основание за плащането Беседа 03 или Беседа 04.

image
Беседа 09
Скалата на Богинята-Майка
Намира се на километър южно от Белоградчик. До нея се пътува 1 км с автомобил и следва пешеходен преход с дължина около 600 м в едната посока.
Съдържа особено красиви гледки + скалата на Влюбените + скално около.
Беседата е относно озадачаващите прилики между скалата и изображението на единия от трите аспекта на Богинята-Майка в пещерата Магура.
Времетраенето е около 1:30 часа.
Цената е 5 лв. на човек.
Основание за плащането Беседа 09

image
Скални образи и балансирани камъни
Белогрдачишките скали са известни основно с това – скалните образи. И наистина ги има в изобилие още повече, че винаги сме прави в това, което виждаме. Те са идеалната среда за стимулация на въображението и за наслада на сетивата.
Те са толкова много и са разпръснати на толкова голяма площ, че още никой не ги е виждал всичките.
Досега е обръщано малко внимание на балансираните камъни като част от скалите.
Възможно е съставянето на различни маршрути, така че да се посещават отделни скални групи, където се намират най-впечатляващите образи. Районът разполага с поне 10 маршрута, обхващащи най-впечатляващите от скалите.
Цената на представянето е според разстоянието, времето и броя на посетителите.

image
Беседа 14
Слънчевото светилище на Бел
Мястото се намира точно на юг от Белоградчик, направо под източната страна на Цитаделата на Белоградчишката крепост. Представлява ограден от високи скали скален заслон, пред който (от източната му страна) се намира голям балансиран камък.
Много хубаво място, особено за посрещане на изгреви – както е имано предвид в миналото. Най-подходящо за посрещане на изгрева на Коледа.
За групи до 10 души цената е 10 лева. За групи до 20 души цената е 15 лева. За по-големи групи – по договаряне.
Продължителността е около 1 час.
Основание за плащане: Беседа 14

image
Беседа 15
Белоградчишка крепост „Калето“ и слънчевото светилище на Бел (Бал)
Беседата включва история на крепостта + военна история, местоположение в центъра на Балканите + Белоградчишки геоглиф, Бел, Белоградчик и Балкани, ритуални кладенци и скални изображения. Включва също посещение на намиращото се под крепостта слънчево светилище на Бел.
За групи до 10 души цената е 30 лева (включва входна такса за лектора). За групи до 20 души цената е 40 лева. За по-големи групи – по договаряне.
Продължителността е около 2:30 часа.
Основание за плащане: Беседа 15

image
Беседа 05
Земята на Богинята-Майка
Мястото на беседата е Скалата на Богинята-Майка, намираща се на 1 км на юг от Белоградчик. Място с великолепни гледки и интересни скали.
Пътуването се извършва лесно с автомобил и 600 метра ходене в едната посока.
Беседата разглежда произхода и смисъла на специфичен ред символи от използваното в Магура изображение на Богинята-Майка. Посочват се местата, където се намират символите, и се обосновава значението на Белоградчишкия район като Земята на Богинята-Майка. Обосновава се произходът на сурвакането и на сурвачката.
Продължителността е около 2:00 часа. 
Цената е 10 лв. на човек.
Основание за плащането Беседа 05.

image
Да, Белоградчик не е ски курорт – и по добре! Това ни дава възможността да получим лично внимание и спокойно да посещаваме местата.
Но е особено красиво място през зимата.
През зимата можете да направите почти всички преходи, които са възможни и през лятото. Не се ограничавайте само до един сезон, удвоете изживяването! Още повече, че снегът подчертава всички скални форми и червения цвят и скалите добиват нов облик.
За Вас могат да бъдат съставени различни зимни разходки сред скалите – цени според маршрутите и времетраенето.

image
Беседа 06
Белоградчишки пещери и култови средища
Един уикенд в Белоградчик: 4 пещери + 1 скално светилище + къщата на Боян Мага.
Програма
Ден първи
– пристигане на касата на Магура
– специалната беседа „Посвещение в Магура“ – около 2:00 часа
– пътуване до Венеца (40 км) и пристигане
– посещение на пещерата Венеца – 40 мин
– пътуване до пещерата Козарника (8 км)
– посещение на пещерата Козарника и беседа „Началото на човечеството“ – около 1:00 час
– настаняване (ако не е направено преди това)
– вечерни разговори – по желание
Ден втори
– посещение на скалното светилище Чачин камък с беседа относно скалните изображения – около 1:30 часа
– пътуване до пещерата Лепеница (5 км с кола + 1 км пеша) и пристигане – около 1:00 час
– посещение на Лепеница и Къщата на Боян Мага + въведение в техните тайни – около 2:00 часа
Продължителност: 2 дни
Цена: 25 лева на човек
Цената не включва входните такси на обектите, които са 10 лева за Магура и 4 лева за Венеца, на посетител.

image
Беседа 07
Специалитет „Три пещери“
Създаден по идея от една случила се разходка, оказала се особено удовлетворителна за посетителите.
Представлява еднодневна познавателна обиколка на пещерите „Венеца“, „Козарника“ и „Магура“ в същия ред. Започва сутрин и трае около 7-8 часа.
– в Козарника – разказ за находките, за първия човек в Европа и за първата абстрактна мисъл.
– в Магура – специалната беседа „Посвещение в Магура“, основаваща се на похвати от древните практики на посвещение. Впечатляващо количество сведения – от прочита на първата документирана човешка философия.
– във Венеца – огромно количество красота – най-красивата пещера в Европа.
По собствено желание можете да я комбинирате с посещение на Белоградчишката крепост привечер.
Идеална за зимния сезон, но много хубава и за лятото.
Цена 20 лева на човек.
Цената не включва входните такси в пещерите Магура и Венеца, които са общо 14 лева на човек.

image   Беседа 08
Посвещение в Магура: Какво значат рисунките
Провежда се на място в Магура, докато има достъп до Галерията с рисунките.
Трае от 2 до 3-4 часа според издържливостта и любопитството на „посвещаваните“.
Включва следните теми:
– образуване на пещерата
– местни легенди за нея
– човешки поселения и находки
– защо хората бяха принудени да живеят в пещерата, щом умееха да строят жилища
– Змеят от Магура и човекът-гущер Магуар от Австралия
– Тронът, древен обред за начало на посвещението, произход на думата маг от името на Богинята-Майка Ма
– произход на името Магура
– разпространението на името Магура по света – древни просветителски мисии, тръгвали от Балканите
– защо рисунките са направени именно в Галерията с рисунките
– обяснение на основни елементи на рисунките и начин на изграждане на изображенията, смисъл
– трите начала на битието и процеса на изграждане на всички изображения от три основни, който описва създаването на света
– подобия с Християнството и с Богомислтвото, подобия с Будизма
– произход на съвременните символи
– трите пътя на посвещение – на тялото, на душата и на духа
– процес на разграждане към изначалните съставки по пътя навътре и процес на повторно изграждане по пътя навън
– осемте сексуални сцени
– Слънчево-земно-лунен календар, седмица и месец
– Сцената на човешката история
– Сцената с прераждането и създаването на царе
– Триединната Богиня-Майка и смислити на аспектите й
– създаването на жената от реброто на мъжа
– магурската молитва
Беседата е създадена на основата на собствени проучвания, извършвани вече осем години. Тя постоянно се обогатява с нови находки. За пръв път цялостен прочит, тръгващ от разбирането на смисъла на отделните елементи на рисунките – равнища над смисловата цялост на академичните, стандартни обяснения.
Ваш „гуру“ ще бъде Кирил Кирилов – Изследовател и разказвач
image
Беседа 12
Един от най-загадъчните обекти в района на Белоградчик. Съдържа голям брой интересни места, сред които Върбовския кръг, Третия дол, по който става възнесението на душите и в чийто горен край се намира отвъдното, Градището, Портата, която гледа право към Бабу и някога е била вход на пещера водеща под Кръга, Големи печ и Малки печ, представляващ светилище на Ма (праобраз на Хеката), Плочата-карта и Върбовската черква от 1381 година – най-старата в района.
Беседата разкрива всичко това заедно с интересни местни разкази и легенди. Включва и изкачване до Студени връх.
Изходна точка за похода е Кръстът на село Върбово с местността Миленков кръст.
Продължителността е около 6-7 часа. Дължината на прехода е около 6 км. Теренът е труден.
Цената е 20 лева на човек.

image

Животът би бил някак празен и ограничен, ако не съществуваха страшните истории. За щастие, народното творчество, а и личният опит ни дават множество приказки и разкази, от които ни настръхват косите. Човек има нужда да изживява това и, въпреки страха, който го кара да се скрие под одеалото, иска да слуша още и още. В това има такова очарование и сладост!
А Районът на Белоградчик разполага с подходящи места и различни случи от далечното и по-скорошно минало.
Как да изживееш наистина едно място, ако не почувстваш потайностите му с игличките, пробягващи по кожата ти? 

image

„Археологическо дружество Белоградчик“ използва щедрото дарение от 3 000 лева, за да построи тази реконструкция на праисторическо жилище пред пещерата Лепеница.
Сега всеки може нагледно да се запознае с праисторическите строителни технологии и начини на живот.
Посещението включва елементи от експерименталната археология, представлява образователно събитие и представя и уникалната двуетажна пещера Лепеница.
Продължителността е около 8 часа, заедно с пътуването. Цената е 20 лева на човек, включва материалите.

image

Мислиш си, че хората праисторията са имали бедни познания и са били слаборазвити? – рядко някаква идея е по-далеч от истината. Новият прочит на рисунките, включват инженерен системен подход, лингвистични познания, семантика, археологически находки, дълбоко вглъбяване, издирване на подобни символи по света и сравняване на значенията даде резултат, коренно различен от твърденията на казионната наука.
Изживей реконструкция на процеса на древното посвещение в тайните на рисунките.
Цена 20 лева на човек с включени входни такси. Групи от поне 5 души. Продължителност 2:30 – 3:00 часа.
Умел разказвач.

Препоръчваме предварителна заявка за беседа от една седмица или повече, тъй като е възможно да не разполагаме със свободни представители.
Можете да заплатите на място, чрез ePay с КИН 2602698035 или чрез банков превод на IBAN BG34IABG74961000692
Основание за плащане: Беседа Номер (номера на беседата).
Телефон за въпроси: 0896 72 36 75 – инж. Кирил Кирилов – изследовател и разказвач „Белоградчишки скали и учението от Магура”, Член на УС.



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2581959
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930