Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2015 15:20 - Гласове в Галерията с рисунките в Магура
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 4743 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 19.01.2017 19:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Това, което ще разкажа сега, е странно и като да не е за вярване. Ама не беше халюцинация, защото двама души обективно го наблюдавахме.

Доста време не съм живял в Белоградчик и повечето хора не ги познавам, въпреки че градът има малко население. Сега от няколко месеца съм в града и се сприятелих с няколко души. Един от тях ме помоли да го разведа из цялата пещера, защото преди това не бил влизал.

Избрахме работен ден, защото така пещерата се посещава най-добре, тъй като има по-малко туристи. Най-добрият вариант е да я посетиш, когато няма други хора.

Та отидохме днес сутринта и изчакахме една група д амине напред, за да вървим сами. Като магурски деятел, мен ме пускат сам с групите ми и ми дават достъп до галерията с рисунките. Тя е отделна галерия, която си има врата с катинар.

Като влязохме в галерията, затворих вратата с катинара, така че да не влизат други, докато бяхме вътре. Предварително проучих, че няма групи за рисунките, та това можеше да се направи, без да развалим на някого посещението.

Усамотението е най-добрият ти приятел, когато искаш действително да разгледаш нещо.

По някое време бяхме вече по-навътре в галерията - чак преди Слънчевата зала, която е завършекът на галерията. Чу се нещо като басово скърцане - като че ли някой отваряше вратата на галерията, обаче дори да беше така, не бихме могли да чуем този звук заради разстоянието и множеството завои и стеснявания. Там, дори като говориш, не се чува на повече от 15-20 метра. А и звукът дойде някак си от близо до самото място, на което се намирахме, и някак отгоре.

След 2-3 минути звукът се повтори, ама тоя път вече като да се чуха и някакви хора. Помислихме си, че след малко ще дойде някой да развали качественото разглеждане в условия на усамотение. Сякаш хората да бяха на 20-30 метра и аха да дойдат при нас. Ама никой не дойде.

Продължихме разглеждането още доста време и дори отидохме в една зала по-назад, която не е благоустроена. Доста време мина, докато си тръгнахме.

На излизане от галерията се видя, че вратата не е била отваряна, защото всичко беше точно така, както го бях оставил.

Там съм чувал гласове и преди, когато за около 15 минути останах сам при угасено осветление. Тогава си го обясних, че това е халюцинация от преекспонирано интерпретиране на различните шумове и тъмнината.

Обаче това днес не беше халюцинация, защото го чухме двама души.

А съм чувал и друг разказ за гласовете от Галерията с рисунките. Дългогодишна екскурзоводка в пещерата ми е споделяла, че никак не харесвала да минава сама през галерията, защото нещо я притеснявало и понякога се чувало гласове.

Аз също се чувствам много особено и даже неприятно, когато минавам сам през галерията. При само 1-2 души го има това усещане. Като са големи другите, го няма.

Като това да не е част от твоя сват, като да е част от някакъв друг свят. Едно древно усещане има там и нещо чуждо.

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
9



1. anonimen65 - v kakav smisal
03.06.2015 20:31
neshto chujdo?zashto useshtaneto e nepriiatno a ne e useshtane kato sreshta s dreven roditel?vazmojno li e da se promakvat zvutsi v taz galeria prez tavana i da sa prechupeni realni zvutsi.
цитирай
2. kikowsky - Освен звукът да идваше през тавана, ...
03.06.2015 21:30
Освен звукът да идваше през тавана, друг начин не виждам.

Усещане за друг свят.
цитирай
3. chris - Мисля, че в това няма никаква мис...
04.06.2015 10:09
Мисля, че в това няма никаква мистика. В пещера сте. С кой знае колко непроучени разклонения. Най-опростеното и логично обяснение е, че сте чували откъслечни шумове от разговорите на групата хора в другите галерии. В пещерите е пълно с кухини. Понякога две галерии са свързани с тунел помежду си, понякога има кухина, която достига съвсем близо до съседна галерия и са останали примерно 20 см. камък до образуването на тунел. Във втория случай се получава нещо като естествен барабан и ако някой почука върху стената или каже нещо, звукът успява да премине през тия примерно 20 см. камък и оттам нататък продължава да се разпространява във въздушна среда (вече по-глух и неясен, разбира се) към галерията, в която е отворената страна на кухината. В зависимост от особеностите на кухината и акустичния резонанс, звукът може да стигне доста далеч. Мисля, че всеки пещерняк би потвърдил това или би споделил свои подобни наблюдения или случки. В една книга четох, че в някои пещери са откривани своеобразни музикални инструменти - дооформяни от човешка ръка естествени пещерни образувания (сталактити, сталагмити, сталактони), чиито умело модифицирани от пещерния човек габарити при удар издават тонове с различна височина (ноти), и на тях се е свирело като на ксилофон.
цитирай
4. chris - ПРАС! по главата
04.06.2015 12:07
Сигурно тук не е най-подходящото място, но ТРЯБВА да видиш това:
http://blogzaserioznihora.blogspot.com/2015/05/blog-post.html
Ако последната картинка в статията не е магурската фигура с колана, ще си отрежа ушите и ще си ги изям!
От теб очаквам нова статия по темата, а дотогава бъди жив и здрав и все така търсещ!
цитирай
5. karambol5 - Усещането ти е много правилно. Не е ...
04.06.2015 12:55
Усещането ти е много правилно . Не е от този свят . Случвало ми се е много пъти на места с древна и донякъде необяснима история. Много зависи от настройката на човек да приема подобни " съобщения " . Мисля ,че е доближаване на различни времеви линии .
цитирай
6. anonimen65 - ne sam popadala n atakova miasto ,
08.06.2015 16:47
koeto da me kara da izpitvam neosaznat strah i neiasno ot kakvo.useshtala sam se na mnogo mesta sred nov sviat,no energiata e bila polojitelna i me e nastroivala da mislia za minali velichavi vremena na chovetsite jiviali niakoga po tezi mesta.imala sam useshtaneto,che te obitavat duhovno tezi mesta i sa izolirali miastoto ot prirodni i choveshki shumove i ptichkite smireno malchat tam.niama polah na viatar slantse gree ,no n eprijuria.izpitvala sam go v pliska predi mnogo godini v tarnovo predi goliamata restavratsiav pleven na razkopkite na krepostta storgozia predi 35 godini i v mestnostta okolo rilskia manastir.ochakvah da imam sashtoto useshtane i na perperikon,no tam niamashe takova uzeshtane.vse oshte ne sam posetila Magurata
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2585718
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930