Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2015 09:17 - Развитие по възстановката на "Къщата на Боян Магесник" при пещерата Лепеница
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 3960 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 19.01.2017 19:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Къщата става красива.
Обещах преди да пиша по-често, какво става с къщата, ама не писах, та чак сега показвам. Поне се събра повече за показване :)
В
тази статия стана дума, че според местна легенда на това място може да е била къщата, в която е живял Боян Мага.

На снимката долу почистваме избраното място, на което се оказа, че е имало основи на предишна къща.

image
Пренесохме и камъни за основата.

image
Не сме големите майстори по зидовете, ама направихме каквото можахме.

image
Ходихме да берем и тръстика за покрива. Млако набрахме, беше много по-трудно, отколкото съм си представял, та затова тръстиката ще бъде за най-отгоре, а под нея ще има кори, шума и сено.

image
Мястото е така разположено, че всичко е на баир и мъките ни са големи :D

image
Почвата е плитка и не можем да забием колове. Затова трябва да направим основа от гредови пояс. Всичко е на сглобки - няма никакви пирони.

image
Временно укрепихме колоните с въженца, колкото да стоят изправени и да можем да нерим нататък. Хоризонталните въженца между колоните служат за определянето на хоризонтали и за разчертаването по колоните на местата, където да се направят сглобките.
Колоните лягат на специални площадки върху гредите. В площадките има квадратни дупки, а на петите на колоните и квадратни зъби, които влизат в дупките. Това пречи на колоните да се хлъзнат.
Прагът е понижен, така че къщата да се направи максимално ниска и все пак обитаема. Искаме възможно най-малко да скриваме изгледите към пещерата.








image
В горната си страна колоните имат зъби, които влизат в дупки на гредите. Нпаравиха се и част от паянтите, кито са комбинирани. Те са едновременно вътрешни и външни, като по тоя начин една паянта държи съответната колона да не пада навън и навътре. Две такива паянти на една колона ограничават движенията й във всички посоки.
Но са трудни за направа. Над един час е нужен за една паянта и то, ако се работи с моторен трион.

image
След това конструкцията беше напълно опаянтена. Бяха сложени и вертикални пречки между колоните, така че да може да се изплете плетът.

image
Направиха се нужните изрези по колоните и по паянтите и започнахме да плетем плета.

image

Направихме рамки за прозорците от разчепанки.

image
Къщата е разположена на хубаво място.

image
Поглед към къщата от втория етаж на пещерата.

image



image
Колоните, които носят билото, са разчепанки. В долния им край има правоъгълни зъби, които влизат в правоъгълни дупки на напречните греди.

image
След това опаянтихме колоните на билото, за да не падат настрани под тежестта на покрива. Въжето между колоните е натегнато и може да се натяга и охлабва. То дърпа колоните навътре и не им дава да падат навън. На опъна на въжето се съпротивляват диагонални паянти, опрени на надлъжните греди.

image
image
Продължихме с плета и се заехме и с гредите на покрива.

image
Гредите на покрива са от клони с чеп, който играе роля на кука. Те просто се закачват на билото.
Вътре в къщата няма централна надлъжна греда между двете колони на покрива. Това прави конструкцията на покрива малко по-сложна, но оставя мястото под покрива свободно и така цялата къща може да бъде максимално ниска и едновременно с това човек може да стои вътре прав. Дори и по-високи хора.

image
image
image
image
image
Къщата на Лепеница е първокласно еко.
Животните свикнаха с нас и сега навсякъде кипи живот. При предишните ми ходения имах усещането, че Лепеница е мъртва околност, но животните просто са се криели. А сега свикнаха. Там има два вида гущери, които не спират да бягат наоколо. Има пепелянки и смокове. Неизброими видове насекоми, включително и Сечко Розария. Има костенурки. В скална ниша над къщата живее ветрушка и пилетата се чуват. Тя през половин-един час долита с плячка. На 200 метра по-нататък, в друга скална ниша живеят гарвани, а някъде по средата - някакви други птици, които не познавам. От гората се чуват кукувици и кълвачи, над нас летят лястовици. Тревите, цветята, храстите и дърветата са много видове.

Пещерата Лепеница има и Фейсбук страница - цъкнете върху снимката, за да отидете там.

  image

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
7



1. kbalenciaga - Наскоро писах това:
22.05.2015 13:42

Тоест вчера, по същото време.

"21.05 14:45 - Мда, има много неясноти в това "Покръстване" на българите

Много лъжи, измами...Табута...
Фактически Борис I е дядо на двама от най-видните българи в цялата история на страната.
Единия е Иван Рилски, който е бил силна личност и бил много по подходящ за цар от Петър, но вероятно заради зверствата на дядо си, е станал това което е бил.
Другия внук на Борис I е Боян мага, който също е бил много силна личност.
Даже за кратко е бил нещо като цар за българите.
И в действителност той е бил големия водач на богомилите, а не поп Богомил.

Въпроса е, че след това "Покръстване", след избиването елита на българската нация започва упадъка на българския народ като цяло.
И това в името на една религия християнската.

И тук идва интересното, след около 11 века точно след като българската нация стъпва на крака, след освобождението на България от Османско владичество, и има свой елит.
Отново в името на една религия, този път комунистическата, пак е избит цвета на нацията.

И не е чудно че днес, най-големите комуняги са и най-големите спомоществователи на българската църква и на християнството!"

А тук чета за градежа на тази къща...
цитирай
2. kikowsky - Преди някое време писах това във Фейса
22.05.2015 18:51
Проклятието-пророчество на Енравота - българоостъпник и мизерник християнски:
"...Тази вяра, заради която сега аз умирам, ще се преумножи на българската земя, въпреки опитите ви да я възпрете чрез моята смърт. Кръстният знак ще бъде побит навсякъде, ще се въздигнат Божи храмове и чистите свещеници ще служат на чистия Бог, и жертвоготовно ще въздадат възхвала на жизнедаряващата Троица. Идолите, заедно със жреците и техните небогоугодни капища, ще се срутят и потънат в небитието, сякаш никога не са съществували. А единствен ти (Маламире), след много лета, ще погубиш безбожната си душа, не получавайки нищо заради жестокостта ти."
Тука няколко момента са ми интересни:
"Идолите, заедно със жреците и техните небогоугодни капища, ще се срутят и потънат в небитието, сякаш никога не са съществували"
Ето за това милеят копелетата христови - нищо да не остане и да не се помни от българите и техните учения.
и другото:
"Кръстният знак ще бъде побит навсякъде, ще се въздигнат Божи храмове и чистите свещеници ще служат на чистия Бог, и жертвоготовно ще въздадат възхвала на жизнедаряващата Троица."
Първо, "кръстният знак" идва от "колана" на женските фигури от Магура, а не от някакъв христов кръст.
След това виждаме словосъчетанието "жизнедаряващата Троица", което не е нефункционалната троица на Християнството, а е жизнедаряващата триединна Богиня-Майка от Магура.
Така, макар Християнството да има за основа цел да затрие старите български учения, то всъщност няма какво друго да предложи, освен тях.
Само объркани същества могат да са едновременно българи и християни.
цитирай
3. kbalenciaga - Има някакво пробуждане в последно време
22.05.2015 20:42

А и като цяло българите никога не са били силно вярващи християни.
Не е случайно, че и много, преди християнски ритуали са били вплетени в новите християнки обреди. Ама пак българите са си българи...тоест траки:)
Изобщо...
цитирай
4. kbalenciaga - А за усещанията на енергия, да го наречем
22.05.2015 20:47

Най-силно такова имах в пещерата на Мадарския конник.
Второ такова силно усещане имах при могилата при Старосел.
Нямам логично обяснение как се получава, защо точно на тези места, но е факт.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2571812
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031