Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2013 09:38 - Все по-ясна магурска следа в Белоградчишкото въстание.
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 5357 Коментари: 8 Гласове:
6

Последна промяна: 19.01.2017 18:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В предните два постинга темата се завъртя около далечното основаване и развитие на Белоградчик като логично продължение на древното светилище на Бел (Бал, Баал) - самият бог-слънце, чийто женски аспект е богинята-майка Ма. Нейното светилище е Магура, а проявлението й е Луната.
Именно огромен символ на Луната съществува върху земната повърхност и в негосе намира Белоградчик, там където Бел основава първото си светилище - в скалите, около които се изгражда по-късно крепостта Калето.

image
Понеже в предишните два постинга беше казано за Белоградчишкото въстание, тук ще допълня само новостите. То е вдъхновено и организирано от Цоло Тодоров. Според едни източници той е роден в село Белимел, а според други - в село Толовица.
Интересно при Белимел е неговото име, което не само има общо с Белоградчик чрез корена БЕЛ, но силно наподобява и силно наподобява името на великия владетел Бел Имен. Освен това, Белимел е разположен точно в края на Белоградчишкия геоглиф, който е символ на Луната, т.е. на богинята-майка Ма. Дългата права линия на геоглифа сочи право към изгрева на слънцето в деня на зимното слънцестоене. Следователно, това е фигура, която представя и осъществява оплождането на Ма от Бел (Слънцето). Цоло тодоров е роден точно там и живее на това място до дванадесетгодишна възраст.
Тогава семейството му напуска Белимел заради турски гонения и се заселва в село Толовица, което се намира точно до Рабишкото езеро, а то - точно до пещерата Магура. Там пред Цоло и пред семейството му месетн спахия убива брат му Павел. След една година невръстният все още Цоло убива от засада убиеца на брат си и бяга в Сърбия. За следващите десет години от живота му няма сведения.
Около двадесет и пет годишен Цоло се завръща в Толовица, където става овчар. Един овчар води овцете на паша, което предполага много ходене и обикаляне. И то точно около Магура, както се вижда от разположението на селото. Твърде вероятно е това да е повлияло силно, а дори и да е виждал рисунките. Моята първа среща с рисунките от Магура стана, когато бях на двадесет и четири години, това е като съвпадение.
При събирането на данъка в натура Цоло се откроява силно, като прави прецизни разделения на овцете по техните качества и е произведен в събирач на този вид данък за целия Видински санджак (аналог на днешните области). Определен е за "баш кнез" на Толовица и околните села Макреш, Шишманово, Подгоре, Раяновци, Раковица и Рабиша. Става най-едрият земевладелец и най-големият данъкоплатец в целия Видински санджак. Построява си къща в Толовица, но се установява в Белоградчик, където се задомява с бездетна жена. На такива места винаги трябва да се пита ЗАЩО? Най-богатият човек във Видинско фактически е станал собственик на десетина села и от това място делата му вървят отлично. Могъл е да има каквото си поиска жена и колкото си иска деца, а също и благоволението на турската държава.
Цоло Тодоров става идейният и организационният ръководител на въстанието. Фактически, той е първият апостол на свободата и в действителност в Северозападна България е първият революционен комитет, но за това се мълчи много старателно.
В началото на 1850 година в Раковишкия манастир се събира революционен комитет, който взима решение въстанието да започне на 1 юни. Това се документира с "кървавото съзаклятие", което е подписано с капки кръв от всички участници. Това са около двеста души, предимно башкнезове от областта - фактически, елитът на обществото, защото вече видяхме, че баш кнез се е ставало заради акъл, а не както днес заради лоялност.
От Сърбия са закупени пушки, но барутът се оказал примесен с пепел и бил негоден, което и в голяма степен определя изхода от въстанието, въпреки, че Белоградчишката крепост е била обсадена от 10 000 българи. Те почти не с аимали огнестрелно оръжие.
Няколко дни преди въстанието Цоло Тодоров и другите първенци от Белоградчик са арестувани заради предателство - или от съпругата на Цоло Тодоров или заради информация от Белград за закупуването на пушките.
Арестуваните са отведени в Калето и са подложени на изтезания, като най-специално е било отношението към Цоло Тодоров. От него се искало да признае, че е извършил грях пред Бога, като се е надигнал срещу установения ред на нещата, но той не се съгласява. Тогова отсичат първо лявата му китка и я обгарят в пламъка на огъня, за да се затвори раната. След което искат от него да признае, че е извършил грях и да го заявява публично пред раята, където и както му кажат, след което ще го пуснат и той пак ще си бъде Цоло Тодоров, господарят и чорбаджията. Цоло отвръща с мълчание и така мълчи докато последователно отсичат и дясната му китка и стъпалата на краката му. Чак след това е обезглавен заедно с другите арестувани. Останалите не са били подложени на това изтезание, тъй като не са били обществено значими фигури.
Тук виждаме Цоло Тодоров да демонстрира типично богомилско поведение. Те са могли да понасят всевъзможни телесни изтезания и да не се отказват от възгледите си. Много по-назад в постингите се очерта свързваща линия между Магура и Богомилството. 
В крайна сметка се налага образът на един свръхчовек, който е бил посветен в Магура и Бел. Той създава именно идеологията, която се ползва и при Априлското въстание, но в по-големи мащаби. После обаче бива потулен, както и цялото въстание, а и целият Северозапад.
Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
6



1. tota - После обаче бива потулен, както и цялото въстание, а и целият Северозапад.
25.07.2013 11:46
Не съм убедена, че е така. Мито Исусов има изследвания върху въстанията в Северозападните български земи.
цитирай
2. silverunicorn - богинята-майка Ма
25.07.2013 11:50
Ако е вярно, че "гур" е господар, то наистина се получава Ма-гур-а - пещерата на великата богиня-майка.
цитирай
3. tota - И още нещо...
25.07.2013 11:55
http://www.promacedonia.org/pamphlets/panov_belogradchishko.htm

Материали по Белоградчишкото възстание
Събралъ Киро Пановъ

Издава Комитета „1850 г.”

Второ издание

Белоградчикъ

Печатница на Стаменъ Каменовъ

1937 год.

цитирай
4. kikowsky - Изследвания със сигурност има. Но ...
25.07.2013 12:00
Изследвания със сигурност има. Но сравни представянето на Белогрдачишкото и на Арилското въстание в масовите източници. Априлското е доразвитие на идеите на Белоградчишкото, фактически нищо ново не е измислено. Но то няма огромната известност и лансиране на Априлското, въпреки, че не му отстъпва в нищо, освен в малко по-малките мащаби.
цитирай
5. kikowsky - Не бях чувал до сега, че "гу...
25.07.2013 12:01
Не бях чувал до сега, че "гур" има значение на гпосподар, но наистина с това тълкувание нещата имат смисъл. Нещо, което си мисля, че един от прочитите е Ма-Гура - майката-учителка. Сега и твоят прочит ми допада.
цитирай
6. kikowsky - Тота, чета книгата.
25.07.2013 12:24
Тота, чета книгата.
цитирай
7. prarodinata - Където е текло, пак ще тече. Будният ...
28.07.2013 22:14
Където е текло, пак ще тече. Будният дух на белоградчани не е случайност. Едно, че те са били кръвни наследници на хората от Магура и второ, че самото място и мощната му енергетика (визирам както пещерата, така и скалите – те така или иначе според мен трябва да се разглеждат като единен център на познание и духовност) влияят пряко на хората и оформят Духа им. И съвсем правилно отбелязваш, че затова турците са извършили поредния си геноцид, унищожавайки цялото население на града. Поробителите няма как да са знаели защо, но са усещали заплахата от тези българи. Свободомислещите хора с богата душевност са естествени лидери, а точно от такива се страхува всяка тирания. Неслучайно бивш служител на ЦРУ в разговор с наш сънародник казал: "Ние се страхуваме от българите, повече отколкото от руснаците, защото сред тях винаги са се раждали лидери, способни да променят света." Никоя тирания не се нуждае от естествени лидери, тя произвежда за своите нужди подобия и привидности.
Това, което са сторили турците с жителите на Белоградчик, днес се извършва с целия български народ. Някои силно се страхуват именно от това, че кръвта вода не става и където е текло, пак ще тече...
Нека треперят, има защо...

цитирай
8. prarodinata - "Най-много е м&#1131...
28.07.2013 22:28
"Най-много е мѫченъ Вълчо Бочовъ, който е билъ убитъ вѫтре въ калето. Той ни най-малко не се е боялъ отъ смъртьта и казвалъ на турцитѣ, че скоро ще имъ се свърши царството и че внуцитѣ му и тия на закланитѣ му другари ще окачатъ единъ день кѫсъ свинско месо на главнитѣ врати на калето [*].
* Пророкуването на дѣдо Вълчо се сбѫдна. Следъ 27 години Бѣлоградчикъ билъ освободенъ и на главната врата на калето покойниятъ бѣлоградчишки гражданинъ Георги Лиловъ Перкинъ, синъ на загиналия въ града Лило Ивановъ, окачилъ на поменатата врата парче свинско месо, а въ калето много прасета се изяли."

Това е велико! И други предсказания предстоят да се сбъднат, затова и геноцидът тепърва ще ескалира още (сякаш има накъде...)
Само тези, които запазят Вярата си, ще оцелеят, за да видят как Жар-птицата се издига за нов полет от пепелищата на днешния кошмарен свят. Всъщност това се е случвало и преди, но това знание за самите нас ни беше (а и все още е) забранено.

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2568630
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031