Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2013 20:37 - Още сведения към предния постинг: първото килийно училище в Рабиша и Белоградчишкото въстание
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 4356 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 19.01.2017 18:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Предният ми постинг беше изненада и за мен. Не съм го имал предвид предварително. Той се трупаще парче по парче в продължение на месеци. Правих нещо съвсем друго и през целия ден се добавяха още части и нещата добиваха все по-ясен и цялостен вид. Когато го завърших, и сам не можех докрай да повярвам на изводите. Бях като вцепенен цял ден.
Днес започнах да се сещам и за други неща, а някои от тях прочетох.
Става дума за първото килийно училище в България. Така го определяха в учебниците по история, от които учех преди десетина години. То е създадено в село Рабиша, до което се намира най-древната окултна школа на homo sapiens - в Магура. Търсих информация за него и се оказва, че то започва да работи през 1790 година с идването на учител от Сърбия. Но за неговото основаване интернет посочва годината 1835, защото тогава е завършена новата му сграда, която е постигната като образователна договорка с турската власт. Макар новата сграда да е построена през 1835 година, училището започва да работи през 1790 година. 
Друга особеност. В това училище е учил гражданинът на Белоградчик Цоло Тодоров, който е главният инициатор на Белоградчишкото въстание. В предния постинг стигнах до много логически връзки между Магура и въстанието, а сега научавам, че главният му организатор (първият Васил Левски) е учил именно в Рабиша. 
След това към друг въпрос, който ме е притеснявал. Защо Северозападна България не участва в Априлското въстание? Толкова ли се били смотани, заспали и безметежни? Не! Първо, при потушаването на въстанието бива ликвидирано белоградчишкото гражданство, което очевидно се явява елитът на България от онова време - в интелектуално и духовно отношение. При това са обезкървени и други части на Северозападна България. След тези събития настъпва Кримската война, при която турската политика е била масово да изселва българите от Северозапада към Крим, а тук да заселва татари. Татарите да обстойно описани в книгата "Ботевите ченитици разказват". Северозападна България е била планомерно и почти напълно опустошена и не е имала никакъв шанс да участва в Априлското въстание, но въпреки това доста местни хора намират сили и вяра да участват в Ботевата чета. Имената им са изписани по паметници.
Много е интересен този неистов турски страх от Белоградчик най-вече и от Северозападна България на втори план. Няма случайни неща.
Друг въпрос е защо Цоло Тодоров не е искал останалите части от България да участват във въстанието. Сятам, че е виждал в тогавашна Северозападна България истинското ядро на българщината, тъй като там е било живо учението. Но това са мои размисли.
Когато Освобождението става факт, много български бежанци (но всъщност заточенци) от Одеса (а вижте къде именно е Одеса - там, където са изселвани трибалските българи) се завръщат. Именно такива българи строят и зографисват църквата с магурския стенопис от един по-преден постинг. Това са същите българи, които са знаели и магурското учение, правили са въстанието и са били избивани и прогонени.
После какво се случва? Дори и по времето на соца Северозападна България бива пренебрегвана, а за сегашното време да не говорим. Защо е така? Предполагам, че сегашната българска държава не е истинската българска държава, а е подменена. Това не е държавата, която е искал да възстанови Цоло Тодоров. Вижте колко малко значение и внимание се отделя на това въстание, а колко много се хвали следващото, което е силно одобрено от Великите сили и на което се прави могъщ PR. Това сега е подменената държава. Затова и Родопите не са искали да участват в нея, затова в нея Северозападът една намира място под слънцето. Затова всичко тук се потулва и се омаловажава. 
За да разберете този постинг, непременно прочетете и предишния.
Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2587733
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930