Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2013 12:14 - Аз - шаман, ти - шаман, той - шаман... Какво всъщност е шаман?
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 4898 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 19.01.2017 18:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Рядко има "занимание" и "титла", които по-силно да привличат поне малко прозрелия ум от шамана. Това се случва, защото шаманът води дори царя в делата му и примамливостта в очите на егото е огромна. Човек иска да е значим фактор, от който нещата зависят. Това е наистина сладникава визия, от която трудно се излиза.
Затова много хора с умиление си мислят за себе си, че са шамани, а някои от тях дори го заявяват. Но едва ли нещо може да е по-далеч от истината.
Обикновени магове, а често дори и най-обикновени заклинателни и вещни магьосници се случва да видят себе си в светлината на шамана, защото имат щението да усправляват делата на другите направо от мислите им. За да подсилят излюзията си, тези хора заявяват в по-тесен или в по-широк кръг, че са шамани. Ходят да вършат някакви странности, четат разни книги, редят някакви слова, ръкомахат, привидно се съсредоточават и вършат ред други театрални действия. Има и такива, които им вярват.
Обаче, какво е шаманът? Тези хора не знаят. И почти никой не знае, защото това знание е останало далеч от нас в продължение на много години. Далеч от съзнанието ни, но не и от очите ни.
Същността на шамана е представена сред рисунките от Магура. Първо да уточня, че рисунките не представят конкретни личности, нито дори хора. Рисунките от Магура изобразяват състояния, като конкретната символика, представена чрез различните комбинации от геометрични елементи, формират конкретното основно състояние. Състоянията могат да вдъхновяват хората. Това е връзката между човека и рисунките от Магура. Там е показано в кои от основните вселенски състояния може да се намира човека. Едно от тях е шаманът. Това е вдъхновено от същността на света състояние на духа и душата, което човекът е приел. Затова предварителната подготовка, която магът има (защото маговете се образоват за такива), може да помогне, но може и да попречи на шамана. Затова магът не е задължителна част от шамана. Последният може да споходи всеки човек без значение от знанията и уменията.
Но може ли някой да твърди, че е шаман? Мисля, че не може, защото той самият няма да разбере, че е такъв. Ако няой твърди за себе си, че е шаман, това е просто претенция. Защо това е така?
Човекът има седем сетива. Пет са от тялото и се отнасят до физическия свят. Шестото е усетът, интуицията, чувството. То е развито при всеки човек, но не всеки смее да му се довери, защото доказателствата за правотата му не могат да се установят в момента. Обикновено се потвърждава по-късно. Седмото сетиво е въображението, което е нашата възможност да поглеждаме и да работим направо в равнището на уплътняване Р, където за пръв път духът придобива образ. 
Но, докато малцина имат доверие на усета си, то почти никой няма доверие на въображението си. За него никакви доказателства не могат да се намерят. Но шаманът (жрецът - зрящият в Р) работи именно там - във въображението. Той може да се нарече мечтател.
Защо е важен шаманът? Първото семе на материалното осъществяване се формира точно там, където духът придобива образ - във въображението. Онзи, който си въобразява, той сътворява. Той създава зародиша на света. Обикновено никой не знае за това, дори самият шаман. Той просто мечтае и е толкова отдаден на мечтата, че губи себе си. Той няма его в това състояние, но иначе си е нормален човек, който извън това състояние има его.
В рисунките от Магура са изобразени сами две фигури на шаман и стотици други фигури. Следователно, дори в онези просветени времена шаманите са били рядкост. И всъщност това не са два шамана, а един-единствен, който участва в различни събития. Едното е свързано със зачеването и раждането не само в буквален, но и в останалите смисли. Другото е воденето на човешката история.
Т.е. хора, които провеждат шамана, може да има повече от един, но състоянието шаман е едно - шаманът е един и в различно време осенява един или друг човек. Според това кой за какво е по-подходящ. Но почти никога шамана няма да осени например инженер да направи техническо изобретение, защото образоваността в някакво направление е пречка за въображението. Гениалните открития идват от хора с подготовка в други области, защото те нямат прегради в ума си за това кое е възможно и кое е невъзможно.
По тази причина никой не може да каже "Аз съм шаманът". Това би било само една претенция. Истинският шаман просто мечтае и, докато прави това, той забравя дори за себе си. Фигурата на шамана в Магура се различава от останалите фигури именно с липсата на елементи на личност. Но пак казвам, това не е са цял живот, а е състояние. То спохожда и си отива.
Какво става след въображението? Веднъж въобразен, духът се превръща в душа и слиза на ранището Н, където са трайно установените образи. От там те въздействат върху равнището М, където е умът. Всеки мисли според душата си. Мислите формират телесния свят Л, а той формира света на действията Й. Затова може да се каже, че шаманът управлява света. Той въобразява семето на съществуването, където е цялата програма на действието и битието.
В Магура никоя фигура не гледа към шамана - никой не знае за него нито за делата му. Дори той самият не знае за тях, защото забравя за всичко останало. Затова никога не може да бъде казано кой е шаман, нито някой може да го каже за себе си. Това би било само една претенция.
Но шаман има и това, което той си въобразява, след време се превъща в онова, което ние сме, мислим и правим. За разлика от него, маговете, вещерите, заклинателите, гадателите и т.н. са технически персонал. И няма нищо вярно в това, че шаманът трябва да изпълнява някакви ритуали - това са пълноценни глупости, произлизащи от егото и казващи "Вижте ме!" или казващи на себе си "О, само се виж какъв си страхотен!". 
Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
7



1. rumenige - Всеки буден...
24.05.2013 14:52
Всеки човек с будно съзнание понякога е обзет от "шамана" за който говориш. И когато вярваме в нещо за което всички ни наричат луди, а после ги опровергаваме отново важи. Важно е когато шамана ни напусне и отново егото се завърне да бъдем смирени, а не превъзбудени. Поздрави!
цитирай
2. evrazol - Онзи, който си въобразява, той с...
24.05.2013 22:45
Онзи, който си въобразява, той сътворява.
Гениалните открития идват от хора с подготовка в други области, защото те нямат прегради в ума си за това кое е възможно и кое е невъзможно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2572279
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031