Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2013 13:05 - Великият покровител на Белоградчик
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 20143 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 19.01.2017 18:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Малко хора знаят, дори и от Белоградчик, че на най-високата част на крепостта "Калето" върху една от скалите съществува толкова древно изображение, че едва личи. 
image
То е на много висок човек. Не съм го мерил, но на око е поне 2,20 метра, а може би дори 2,50 метра. Застанал е прав, а ръцете му са извити в полукръг около главата. Тази поза е добре позната на читателите на блога. Тя е характерна за рисунките от Магура и може да се определи като тяхна запазена марка. Символното сходство, както и близостта на географското разположение на пещерата Магура и крепостта "Калето" не оставят никакво съмнение, че древното скално изображение е дело именно на магурската култура и учение.
Какво е това учение и какво ни казва то? То представлява първото просвещение на съвременния човек, което е започнало в района на Белоградчик преди 42 680 години и е дело на просветителския аспект на Великата богиня-майка. В Магура Великата богиня-майка е изобразена в три аспекта, като просветителският има огромен символ Т над главата си, който е проводникът на осъзнатата мъдрост. Този аспект е всъщност Великият магистър, като думата "магистър" значи "учител". Въпросният символ Т търпи промени през това дълго време и го намираме в съвремието си представен чрез шапките на магистрите и магистратите, които указват, че въпросните хора са били специално и нарочно образовани - т.е. били са просветени в някакви школи. Затова цялата традиция на просветата и на просветителските школи в действителност произлиза от района на Белоградчик, където е поставено нейното начало. Там е действала най-древната школа - Магурската. 
След това първите просветени хора е следвало да се разселят по света и да просветяват останалото човечество. Това начинание е много значимо и сериозно и се е нуждаело от огромно вдъхновение и напътствие. 
Тогава най-великият от всички богове - Бел (още Бал и Баал) приема човешки облик и слиза сред древните хора от Белоградчишко. Той е най-висшият от всички богове, като те са плод на неговото въображение. Той е бог от първо равнище, а Троицата (включително и трите магурски богини-майки) са богове от второ равнище - плод на съзнанието и мисълта на Бел. Последният вгражда образа си в най-високата скала. 
Този образ е свещен и има силата да напътства, закриля и помага. Затова и първата и най-висока част от крепостта се изгражда около него, а още по-късно и самият град Белоградчик се изгражда около крепостта, т.е. около древното изображение в скалата. Така Бел, отпечатал човешкия си образ в скалите, става покровителят на Белоградчик.

image
А името на града не е никак случайно. То не идва от това, че градът е бял. Най-малкото, той не е такъв. Белоградчик значи, че градът е на Бел, както Балканите са на Бал, на когото също са и българите. "Град" значи начинание, създаване. Наставката "чик" е добавена от турците, затова трябва да се пропусне. Истинското име на града е Белград, което по време на робството е променено на Белогардчик с административна цел, за да не се греши с настоящата сръбска столица.
Така Белград значи начинанието на Бел, а населението от Белогардчишко и до днес нарича града с името Град. Това е дълбоко вкоренена представа за името. Няма други градове в страната, които да се наричат от населението си Град. "От къде си? - От Град", "Прибирам се у Град" и т.н. и за всеки е напълно ясно, че става дума за Белоградчик. Това е архетипната представа, че Белоградчик е единственият и изконен град - единственото и изконно начинание. И тази представа не е създадена и утвърдена просто случайно, а това има своите основателни причини. Както се посочи, те са, че това е първото от всички начинания - да се просвети човечеството и то е на Бел.
Бел засвидетелства подкрепата си, като вгражда образа си в скалите. И това място не е никак случайно, защото Белоградчишките скалите са основна част от израстването на човешкото съзнание. Образът му стои там и до сега, за да ни напомня кои сме и за какво сме.

Допълнение:
На тази снимка добре личи лявата ръка на изобразеното древно белоградчишко божество. Истинска мъка беше да се направи снимка, на която скалното изображение да личи напълно и добре. Апаратът така и не можа да улови това, което очите видяха. Надявам се тази снимка да покаже малко повече и ръцете. Явно фигурата е много стара и вече не личи много добре.


image
Тук също се долавя и характерната форма на горната част на тялото като обърнат с върха надолу триъгълник, както е при рисунките от Магура. Няма съмнение, че това е магурско изображение. Също става ясно и, че населението на Белоградчик е най-пряк наследник на магурската култура, което е велико. Търся тази връзка от години.
Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2581459
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930