Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2013 11:08 - Магурски основания на алхимията.
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 16642 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 19.01.2017 16:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Такова сияйно древно познание, като записаното по стените на Магура, със сигурност е повлияло развитието на задълбочената човешка мисъл през хилядолетията. Магурската култура не само е дала на човечеството знанието за боговете и астрономията, но и за химията. 

В Магура е много важен равностранният тригъгълник, макар никъде да не е изобразен като отделна фигура. Това е една особеност на рисунките да не изобразяват детайли сами по себе си, защото тогава те губят своя смисъл. Детайлът, съставката има смисъл само в отношението си с останалото. Затова сред рисунките равностранният триъгълник е силно застъпен, но никога сам по себе си, защото в това състояние той няма смисъл.

image
Типичната телесна магурска фигура се състои от два равностранни триъгълника, обърнати един срещу друг. Така се създава тялото. В някои случай е наличен "колан през кръста", когато фигурата е женска, а при мъжките такъв няма. Тоза значи, че от типичната магурска телесна фигура могат да се изведат четири вида триъгълници.
image Не е учудващо, че те съвпадат със символите от алхимията, тъй като последните най-вероятно са продължение именно на магурската философска традиция. Равностранният триъгълник, обърнат нагоре, е символът на Бал, а той е силата, енергията, движението и лъчението. Той е духът. Затова отговаря на огъня. Хоризонталната черта в Магура значи някаква логика, която се нанася върху действието. ВЪЗ-ДУХ значи точно това. Въздухът е следващият по плътност елемент, който се получава от огъня, но с някакво преобразяване (уплътняване). То се изразява от хоризонталната черта.

Антитезата на Бал е Великата богиня-майка, от която всичко се ражда. Нейният първичен символ е обърнатият надолу равностранен триъгълник, който означава също и Венерин хълм. Докато ОГЪН и ВЪЗДУХ са мъжки не само по смисъл, но и по род, то ВОДА и ЗЕМЯ са женски както по смисъл, така и по род. Това е едно много точно и дълбоко обосновано съвпадение между символ и език. В бего, разбира се няма слуайност, тъй като езикът ни е направен още по онова много далечно време, когато са изяснени и символите.

И отново хоризонталната чертичка показва уплътняване, този път представляващо превръщането на водата в земя. Именно затова хоризонталната чертичка е женска особеност, защото жената вплита фините елементи и с тях изтъкава по-груби, по-телесни. Докато мъжът е свободно движение, то жената вплита. 

По-натам се откриват още много сходства между рисунките от Магура и древните символи на алхимията.
image image image
Подобностите са много на брой. Възможно е да се използва значението на по-новите символи и да се пренесе към рисунките от Магура, за да даде частична яснота за техния смисъл. Ако наистина алхимията произлиза от магурската философия, то в първата следва да са налични следи от изначалния смисъл.

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
5



1. gutzi - Много интересна статия. Приликите ...
17.01.2013 11:48
Много интересна статия. Приликите за безспорни и това определено не е съвпадение. От хеликоптер си личи, че това са символи и всеки от тях носи своето значение от най-дълбока древност.
А и не е тайна, че алхимиците не са получили знанието си от небето, още по-малко от каконичната тогава литература.
Продължавай все така :)
цитирай
2. kikowsky - Знакът за медните шини е много &q...
17.01.2013 11:53
Знакът за медните шини е много "смущаващ" Та това е схема на електромотор! Прав е анонимният, който коментира предната статич, че слънцето може да не е слънце, а бобина на Тесла. Освен това, в алхимията го наричат точно "медни шини", а такива се използват точно в електромоторите.
цитирай
3. kikowsky - Това си е точно електромотор. Из...
17.01.2013 11:54
Това си е точно електромотор. Изобразено е и закрепването на статора към основата.
цитирай
4. kikowsky - Сещам се да добавя още нещо. Стре...
17.01.2013 12:07
Сещам се да добавя още нещо. Стрелката като символ се появява доста късно в сравнение с ригунките от Магура. Видите ли на някое древно изображение стрелка, значи е след Магура. Там това се отбелязва само с права линия. Дори копията и стрелите на няколкото батални рисунки нямат заострени върхове, не са показани акто стрелки. Затова всяка стрелка от алхимията трябва да се разглежда само като права черта.
цитирай
5. kikowsky - Знаците на четирите елемента съм ги ...
17.01.2013 21:46
Знаците на четирите елемента съм ги взел от нета. На 4-5 места ги намирам все подобни на тези. Има различия само в някои заврънкулки. Иначе са си тези. И намирам смисъл да са точно такива. Разбира се, може да са и други.
цитирай
6. demograph - Интересно....
02.02.2013 00:03
+
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2585779
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930