Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2012 10:31 - Пещерата Козарника и някои отговори на магурски въпроси
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 3124 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 19.01.2017 16:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
До сега винаги съм оставял Козарника някъде встрани в съзнанието си, което вероятно е голям пропуск от моя страна.
През 1996 година там се извършват археологически разкопки от българо-френски екип, като се откриват следи от култура, живяла преди 39 до 36 хиляди години. Интересно е, че тази култура показва значителни различия със своите съвременници, оставили следи в пещерите Темната дупка и Бачо Киро. В същото време показва значителни сходства с култури, които са разпространени в Западна Европа няколко хиляди години по-късно.
Това е от особена важност за магурската теза, която развивам. Основно, името Магура е разпространено на северозапад от България - в Централна и Западна Европа. Същото се отнася за множество от символите и изображенията от пещерата, които намират най-добро възприемане през цялото Средновековие и към днешна дата именно в Западна Европа. При цялото изследване, което съм правил до сега на тази тема, се оказва, че Магура е повлияла най-видимо Запада. Това ми се виждаше неудовлетворително, въпреки че всичко сочи в тази посока. Находките от Козарника показват, че преди около 35 хиляди години местна култура от района на Белоградчик или се е разселила на запад, или е дала светоглед на западни народи. Като се вземат предвид неяснотите около възрастта на рисунките, то е възможно те да са и от този период.
Но разкопките продължават и в Козарника се откриват следи от разумен живот, способен да мисли абстрактно, на възраст между 1,2 и 1,6 милиона години. Това означава, че ако човекът действително е дошъл от Африка, то първо е пристигнал на Балканите и по някаква негова си причина е предпочел района на Белоградчик. Чудна е тази теза. Защо не са си поживели добре в района на сегашния Пловдив, ами е трябвало да минат Стара планина и да се заселят трайно около сегашния Белоградчик, където прехранването и водоснабдяването като цяло са проблемни? Обикновено хората сме богато обдарени с мързел и склонност да се пестим. Както и да е.
Изследователите са нарекли проекта си БИНЕК, т.е. Балканите И Началото на Европейската Култура. Те имат предвид, че Балканите са портата, през която човекът заселва Европа, а също и мястото, където примитивният първочовек продобива известна способност и култура, и след това тръгва от тук да я разнесе из Европа. Представяте си, нали? Навсякъде другаде е бил маймуно-човек, но пристига около Белоградчик и става човек. 
ри 6-7 хиляди налични пещери в България почти никъде не са намерени скални рисунки от праисторическо време. В Козарника няма нито една. Това е тъжно, бихте казали вие, но не е така – коментира „мистерията” френският експерт. – Защото праисторическите хора в Козарника са оставили безброй следи от резки върху кост или камък, разположени на равни разстояния от 2,5 мм. И тези резки неизменно се повтарят в един дълъг период от 1,4 млн. години до 11 хиляди години назад във времето. Правили са успоредни резки, зиг-заги, организирани в серии от по две, от по четири и т.н. Т.е. в определена система, която е трудна за разгадаване. Според някои те са на принципа единица-нула, познат ни от днешните компютърни езици. Дали са служили за броене на животни, дали са някакъв календар? Едва ли ще разберем със сигурност. Да, в Козарника нямаме наистина скални рисунки, но имаме ясна традиция на полагане на резки, която е много изненадваща. Защото такива резки се наблюдават и в Пиренеите, и другаде, но те никъде не съставляват 100% от декора, какъвто е случаят с Козарника."
"Още по-изненадващ е фактът, че организирана система от знаци, т.е. някаква форма на символи, са засвидетелствани тук при „хомо еректус”, а не както досега се е смятало, че те са характерни за по-късната и по-висша форма на „хомо сапиенс”. В пещерата Козарника са открити и най-ранните свидетелства за обработка на животински кожи – върху животински крак са намерени следи от рязане с нож точно на мястото, където това се прави, за да се отдели кожата от костта."
Ето какво е удивителното. Налични са знаци, което е признак за абстрактно мислене и представяне на света също абстрактно. Няма рисунки на бизони, ловни сцени, препускащи коне и други такива, ами направо система за записване и само система за записване. Какво, тези хора не са ли били първо примитиви, които рисуват бикове, а след това плавно да еволюират до символика и абстракция? Явно е, че са се пръкнали направо със знанията и уменията да си записват. Набива се на очи, че съприкосновението с района на Белоградчик изведнъж превръща маймуно-човеците в хора. Това е вярно, ако действително са дошли от Африка.
Обърнете внимание: тези записи са налични от 1,4 милиона години до преди 11 хиляди години. Такива има в Магура:

image
image
image
И за мен те са най-трудните и нямам никакво смислено обяснение за тях. Изглеждат много примитивни. Но защо такъв привиден примитивизъм е изобразен редом с дълбокия символизъм на останалите рисунки? Това ли е основанието да се твърди, че рисунките са правени на различни етапи, като се има предвид, че чертите и зигзагите са по-стари и примитивни? Възможно е. Това е първото, което човек ще си помисли. Ако е вярно, то значи, че е съществувала традиция пещерата да са ползва за записи в продължение на много време. Това ще означава, че хората са се върнали отново да пишат там, когато вече са имали много по-сложни идеи за света.
Предполагам, че това си мислят учените и ги разбирам. Това бих си помислил и аз. Каква е истината аз не знам. Влизал съм в изоставени минни галерии над село Чупрене с факла. Това е голям проблем. Все по някое време факлата угасва. Да, човек ще си носи много факли, но когато угасне, в тесните галерии изобщо не може да се диша. Особено Галерията с рисунките. Тя е непроветрива, в нея не става никакво течение. Ако тя се изпълни с дим, това значи със седмици да не може да се влиза в нея. А рисуването на толкова много рисунки едва ли е станало за по-малко от няколко дни. Факлата не е добър вариант, а едни примитиви едва ли са разполагали с нещо повече. 
Факт е за сега, че първите хора в Европа са живели около Белоградчик и, че са имали асбстрактно и символно мислене още с появяването си, както и че традицията на тяхното познание е записвана върху кости, камъни, стени на пещери. Факт е и, че тази традиция на познанието се разпространява на запад.
И една подсказка към археолозите: рисунки по стените на Козарника може и да е имало, но да са затрупани от покачването на пода. Все пак става дума за повече от милион години. За това време подът се издига с метри. Хайде, нали именно благодарение на това имате какво да копаете! Помислете, че то може да е съхранило едно и да е унищожило друго.
Тук се виждат рисунки, които вече са частично заринати и унищожени от покачването на нивото на пода:

image
Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. 
Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
6



1. gutzi - Честно впечатлих се. Исках да на...
11.12.2012 00:03
Честно впечатлих се. Исках да напиша коментар, обаче нямам какво да кажа от: впечатлена съм! Ако наистина са на толкова години, тези рисунки не са древни. Те са вечни. И за мен също е ясно, че това не са нито битови драсканици, нито нещо друго, а само и единствено ясно послание на осъзнати индивиди. Остава въпросът ние от хомо еректус ли сме произлези и дали хомо сапиенс са се домъкнали ей тъй от за "гъз път да види" от Африка?
цитирай
2. kikowsky - Вечни. . . Чак снощи разбрах с пъл...
12.12.2012 08:51
Вечни... Чак снощи разбрах с пълната му сила какво казваш. Не го бях осмислял, въпреки че съм го написал.
Отдавна знам, че трябва да разбера чертити и зигзагите, защото ги чувствам като ключ към разбирането на другото.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2586957
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930