Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2012 10:08 - Сърце. Намерения.
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 18551 Коментари: 3 Гласове:
16

Последна промяна: 19.01.2017 16:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Съвременният символ на сърцето е добре известен на всички.
image
Сега той се свързва с любовта (и изобщо с чувствата), като чувството, което принадлежи на сърцето. Но в миналото значението на този символ е било много по-широко.
"Сърцето дълго е било изпозлвано като символ, отнасящ се до духовната, емоционалната, моралната, а също и до интелектуалната част на човешкото същество. Тъй като се вярвало, че сърцето е центъра на човешкия ум, то думата "сърце" широко се използва като позоваване към човешката душа, а стилизираното му изображение - като символ на любовта.
В египетската митология сърцето се е използвало за измерване на делата на човека през живота му като противотежест на перото на Ма"ат, тъй като то символизирало истината. "
Очевидно, сърцето е било смятано за носителят на истината за човешките дела и по някакъв начин е съдържало цялата информация за тях. Вероятно не става дума за самия орган, а за енергийна и информационна структура, която е свързана с него. В това отношение към него добре личи, че му е придавано много обширно значение, защото делата са свързани с паметта, с отношението към света, със съвестта - с цялата менталност на човека. Това добре съвпада с лично преживяване, което имах и което ще споделя по-надолу.
"Много класически философи, включително и Аристотел, смятали сърцето за центъра на мисълта, разума и емоцията, често отхвърляйки значението на мозъка."
Каквато и да е истината за сърцето, свързаният сега с него символ не е от скоро

image
В Магура първите такива изображения се появяват вляво на единия от аспектите на триличното божество - аспекта, който носи огъня. Според онова, което ми известно до сега, огънят символизира духа, така че този аспект може да се нарече и Свети Дух, за да е по-лесно и удобно за възприемане от съвремения човек. Надясно от тази група от рисунки е началото на техния път на развитие чрез преобразувания - дъното на галерията, където се намират Слънцето и трите образа на божеството. Затова посоката наляво показва, че тези символи са продукт на този аспект.

image  
Най-вдясно на горната снимка има много избледняло изображение на този символ, което след това приема материална форма - става част от потроението на човека и се вгражда в него като модел на поведение.
Това е известната Сексуална сцена, заради която на всичките рисунки е приписано сексуално-ритуално-танцово значение. Един по-задълбочен ум ще се усъмни, че с това се изчерпва тяхната символика, но е най-лесно да се ограничим до това, за да не си усложняваме живота. 
Виждате, че вдясно мъжката фигура няма ерекция, а ръцете на женската силно наподобяват очертанията на символа на сърцето. Моето лично впечатление е, че тази част от сцената се отнася до периода на ухажване, когато чувствата все още не са изчерпани от сексуалния акт.
След това (вляво) фигурите са легнали, за което указват хоризонталните черти над главите им. Помежду двете сцени има обект, който бива наричан "гъба". Уж яли халюциногенни гъби, изпадали в силна възбуда и правели "храмов секс". А линиите над главите им били връзката с бога, която се осъществявала при това състояние на транс. Защо тогава направо не си легнаха след консумация на гъби, а трябваше да изпълнят и частта вдясно?
За мен нито едното е гъба, нито другото е храмов секс. Рисунките не описват ежедневието на тогавашните хора, а създаването на човека. Всеки може да види, че множеството стилизирани фигури, които произлизат от Слънцето, Божеството и пространството участват в създаването на образа на хората. Те са сили, начини, трептения, които са вплетени в човешкото същество. И смятам, че тези сексуални сцени показват ролята на онова, което се изобразява със символа на сърцето, в изграждането и живота на човека. Само при наличието на сексуално намерение ръцете на фигурите най-пълно отговарят на познатата ни форма. При консумацията разположението на ръцете се променя значително.

  image   image
image
Наскоро медитирах върху тези символи:

image Не бях напълно чист в медитацията си, защото имах предположение какво означават. Мислех, че са свързани с любовта. На следващия ден бях сравнително озадачен, когато ме налегнаха мисли за намеренията изобщо и за моите лични намерения. Обикновено след медитирането върху някоя фигура си давам сметка за свързаните с нея неща. 
До тук моят личен опит с този образ ми показва, че това е символът на намерението. Особено средната и дясната. И, наистина, ако дойде ден да бъдем съдени, то ние няма да бъдем съдени за делата си, а за намеренията си. Това го казват и будистите. Затова и египтяните са претегляли сърцето - ако е било преизпълнено с намерения, то е ставало тежко.
Най-дясната фигура е най-тежката форма на намерение - за злоупотреба. Средната е намерението за задоволяване. От нея са изтъкани женските фигури, които участват в сексуалните сцени. Най-лявата е действие без намерение, а само за удовлетворяване на потребности. Това е най-чистото действие, но и то има последствия.
Ако се махне и крачето и остане само горната част (сърцето, така да се каже), то дори няма действие, защото няма кой да действа. Това е пълно сливане със събитията, пълна липса на его. Затова и в Библията казвали, че мислите на лошите хора са в сърцата им.
Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
16



1. martito - Доста интересно тълкуване. . . П...
09.03.2012 11:08
Доста интересно тълкуване...
Поздрави!
цитирай
2. boristodorov56 - Не може да ти се отрече въображен...
09.03.2012 20:44
Не може да ти се отрече въображението, но...
цитирай
3. rumero - Приятелю, това съвсем не са сърца. . ...
11.03.2012 00:02
Приятелю,това съвсем не са сърца...Но,сигурен съм,че скоро ще разбереш...Поздрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2587855
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930