Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2011 10:23 - Коледа, Феникс и Символът на осъществяването
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 7872 Коментари: 9 Гласове:
25

Последна промяна: 19.01.2017 16:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Древната дума "коло", която означава кръг, колело, се е отнасяла за Слънцето. 
Наставката "-да" се среща в много български думи, като например: инзенада, награда, ограда, сграда, ливада, наслада и т.н. Тя се използва за образуването на съществителни, които изразяват краен резултат от действието или отношението, което се описва от корена на думата. Това позволява да се твърди, че Коледа е древна българска дума, която изразява съвкупност от действия и отношения към Слънцето (към Колелото), като тези действия и отношения имат за цел да доведат до резултат, до осъществяване.
Много по-късно след възникването на нашата Коледа се появява Християнството, което завоалира древния смисъл на този празник и ни го представя в сега познатия му вид. Под предлог, че предхождащите го ритуали и вярвания са езически и неправилни, то не се свени да грабителства и да преиначава, за да си осигури власт. Но и самото Християнство е идолопоклонническо. Те се кланят на водата, кланят се на огъня, кланят се на тялото. Щедро демонстрират преклонението си към древни символи. Имат си пророци, чудеса и мистерии. Имат си и същества, всяко от които отговаря за различни аспекти на природата. Кое им е надезическото? Това, че имат един бог ли? Един бог са имали още по времето на магурската култура, който също е бил триединен.
Така че Коледа не е християнски празник. Тя е магурски и български празник. И, действително, става дума за рождението на божия син. Слънцето се свързва с мъжеството с мъжкия аспект на живота. И то е син на цялата Вселена. И всяка промисъл, която достига до нас, идва през Слънцето. То е вестителят за нас. То е наместникът. Ние произхождаме от неговото тяло, от неговата енергия, от неговия живот. Чрез нас то осъществява Вселената.
За една година Слънцето се "ражда" и "умира". И това е било разбирано много добре. Доказателства за това има. По онова време са изградени съоръжения, които са служели за отчитане на пролетното и есенното равноденствия, както и за лятното и зимното слънцестоене. Такова съоръжение има и върху хълма на пещера Магура.
Раждането и умирането са били приемани. Те са били разбирани и осъзнавани. И, за да се изживее пълноценно поредната година, е нужно да се служи на замисъла. Служенето на замисъла дава смисъла на живота. А "наградата" за това е хармоничен живот, в който човекът се чувства осъществен, удовлетворен и щастлив. Но как да сме в съзвучие със замисъла?
Това съзвучие се е постигало на Коледа - когато Слънцето се ражда. Тогава се сурвакало. Именно тогава, защото този момент е началото на новия живот и новата година. А замисълът за този нов живот идва чрез Слънцето. Затова е било нужно да сме съзвучни с него. Когато то се ражда, то носи в себе си семето на онова (замисъла), което предстои да изпълни през новия цикъл.  А хората са му служели доброволно и осъзнато (сътрудничели) в делата му. 
Подготовката за постигане на съзвучие със замисъла се е извършвала на Бъдни вечер. Не ви ли прави впечатление самата дума "бъдни"? Имаме "бъда", "бъдеще", "бъднина" - все свързани с осъществяването на замисъл.
За сурвакането е необходима сурвачка, която прилича на символа на осъществяването:

image
Защото става дума именно за осъществяване - на замисъла на новото. И, за да дойде новото, старото трябва да "умре". Но смъртта е само превръщане, тя не е изчезване.
Чрез този символ и чрез наричания (молитви, медитация, транс или друг способ), човек е приемал да приключи в себе със старото и да го претвори в новото. Ето това е Преображението. Това е преобразяването на човека.
Така и Слънцето умира в края на всяка година и се ражда наново от себе си. Също като птицата Феникс.

image
Слънцето е огън. И Фениксът. И двете се възраждат от смъртта си. За съгласуване със замисъла, идващ през Слънцето до нас, се изпозлва символът на осъществяването. А Фениксът прилича на него. Той може да бъде изобразен в различни варианти, но като цяло е именно тази фигура от Магура. Той комбинира в себе си нея, Слънцето и развитието. А "Т" в този символ е замисълът.
Такъв трябва да бъде и човекът. Човек трябва да изживее себе си. Ама наистина себе си. Тогава животът е изпълнен с вълнение, с въодушевление, с разбиране и чувство за мистерия. Тогава човек се единиява с всичко, той повече не е откъснат, не е изгубен и не е самотен. Всичко се случва от само себе си. Всичко се подрежда по съвършен начин. Така трябва да се живее. Тогава смисълът изпълва всяко вдишване и всеки удар на сърцето.
Бъдете готови да умрете за старото във всеки един момент и да се родите за новото. Това е да бъдете себе си.

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
25



1. kikowsky - Една от магурските мистерии,
19.12.2011 10:27
които ще възродим е коледуването. Но с истинския му смисъл и по истинския му начин.
Защото то не е само да наречеш някого за здраве и щастие. То не е само да искаш. Човек трябва да каже и какво ще даде. А това, което е нужно да се даде, е да бъдеш себе си. Тогава всичко се подрежда.
И човек трябва да даде старото - напълно да отвори ръцете си и да не го стиска повече :)
цитирай
2. malchaniaotnadejda7 - "А това, което е нужно да се даде, е да бъдеш себе си. Тогава всичко се подрежда."
19.12.2011 14:24
Хубави думи, Кириле! Щастлива Коледа и светло бъднуване!
цитирай
3. anonimen65 - koleduvane e na
19.12.2011 18:22
koleda.a survakane koga e spored magurata pak li na koleda ili kakto go znaem edna sedmitsa po kusno na vasilov den.imam chuvstvoto ,che vsichki praznitsi,koito chevstvame po hristiianski kalendar sa stari bulgarski praznitsi otkradnato e ne samo uchenieto a i svetsite.dobre e che sa se zapazili starite nachini na praznuvaneto im za tseli 2000 godini.kato napisah tsifrata i sumnenie za viernostta i se porodi v mislite mi.
veseli praznitsi.priiatno koleduvane i survakane.v noshta na budni vecher da izleznesh v polunosht navun i da meditirash nad nai silnia znak ot magura i da slezne do teb goliamata istina ot otvorenite nebesa v tozi den
цитирай
4. kikowsky - Сурвакането е за новата година.
20.12.2011 08:39
Но пък в ония времена новата година не е била като сега. Сега можем да сложим нова година на която и да е дата и в това ще има също толкова смисъл, колкото и да е на 31 декември. Новата година в ония времена е била свързана с раждането на Слънцето, т.е. била е на Коледа. И вероятно коледуването и сурвакането са част от едно и също нещо.
цитирай
5. tzarkarui - :) Киковски, луташ се браткиш, ама ...
22.12.2011 12:10
:) Киковски, луташ се браткиш, ама ще се оправиш.

Фениска (масоните го твърдят обратното, но на тях не може да се има доверие) умира, изгаряйки в огъня на РАзУМа и Знанието (Веда), и възкръсвайки в невежеството на профанизацията (затъпявайки повече). Този Сатурнов кръг (който аз наричам "Въртележка на Хамстера), който е раждане, смърт, прераждане (Та, На, Ма) има начало и край - 777 инкарнации (казва го Гаутама).

Ще ти дам хинт за разгадаване на смисъла на думата Коледа. "Ле" означава "Вземи", "Да" го знаеш - съгласие. :) Какво ли означава "Ко"? Колело? Ами да - Въртележка на Хамстер. За древните българи (тракийци) физическата смърт е била повод са Радост, а Раждането - за жал.

Ще погледна Коледа от аспект, от който на теб не ти е хрумвало, че съществува.

Астрологически коледата е границата м/у Стрелец и Козирог. Със Козирог започва нарастването на деня (не е ли правилно?). Характерно за Стрелеца (името му го показва) е Кентавър стрелящ с Лък с/у отровната опашка на Скорпиона. "Кар" означава Стрела (терминът е бълГарски - древните астролози са се наричали Кари/Гари, от където и произлиза името бълГари). Другото значение на "Кар" е "Донасям Светлина" (на цигански жаргон означава пенис). Да обобщя - Стрелата на Стрелеца "убива" Скорпиона (който символизира астрологически кармичния 8ми дом и раждането/смъртта). Интересно е какво се намира ва върха на тази стрела (в момента е на 27°01' в Стрелец). Ами намира се Галактическия Център. Този Център на Галактиката, от който произлиза и се завръща всичко (цялата енергия). И какво съзвездие се намира на 27°01' в Стрелец? Ами Орфеевското съзвездие Офикус. Йошуа (Исус) е бил есей и орфеист, лечител. И спасител (Крестос), 13тата зодия от зодиака, началото и края (безкрая=СА). ИЛИ КРЕСТОС Е СА (безкрай) ТА (раждане) НА (смърт) МА (прераждане) СА (безкрай).
:) Ако някъде прозира САТАНА то това означава безкрай/раждане/смърт.

(Елементарно) обобщено - Коледа се празнува като освобождаване от преражданията (Самсара) и завръщане
цитирай
6. tzarkarui - в божествения свят - там където п...
22.12.2011 12:18
в божествения свят - там където принадлежим и е нашия (енергиен) Дом.

Периода на Кали Юга, започнал през 3102 пр.н.е. завършва в други ден - 24.12.2011г.
Кали юга (започната от мингиянина Кришна) (почти) свърши и очакваме началото за Златната (за наследниците на ХОР - ХОРата) Епоха.

:) Или както би трябвало да ни кажат животинските (бокотиквовистки) инкарнации в човешки тела на нас ХОРата - "На печелившите - Честито!"

Цар Кару І - ecce Inquisitor Curiae
цитирай
7. kikowsky - Би трябвало да забележиш, че
22.12.2011 12:53
казвам същото :)
Фениксът умира за глупостта и се ражда в просветлението :)
цитирай
8. tzarkarui - казвам същото :) Фениксът умира ...
22.12.2011 14:29
kikowsky написа:
казвам същото :)
Фениксът умира за глупостта и се ражда в просветлението :)

По принцип си прав, но пък от друга страна Смърт не само че няма, но и никога не е съществувала. Има КоЛеДа - въртележката на хамстера.

хехе Обаче лагерите на тази въртележка са проектирани да издържат 777 оборота. И са чао след това.

Привет браткиш, и приятно прекарване на празниците :)
Цар Кару І - ecce Inquisitor Curiae.
цитирай
9. анонимен - ami v onia vremena
30.12.2011 19:06
istinskata nova godina e zapochvala po vuzkresenie. survakaneto e edna sedmitsa sled survakaneto.moje bi si ima niakakva druga vruzk a s tia praznitsi .kazva se che sluntseto se rajda na 25 a niakoga se rajdalo na 7 ianuari li?a kakvo za andreev den kato za tozi praznik znaem ot babi,che deniat narastva kolkoto e naraslo svarenoto tsarevichno zurno?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2587669
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930