Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2011 08:54 - Древно обредно убийство на кучета
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 11131 Коментари: 25 Гласове:
21

Последна промяна: 19.01.2017 15:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Извършено е в малък древен храм, недалеч от Белоградчик.
Магия ли е правена или гадателство?

Преди 7-8 години някакви французи правеха разкопки в една пещера над село Върбово, Белоградчишко. От наетите там черноработници се чу за намерени рога от елен и зъб от мечка. Честно казано, бях разочарован, че е толкова малко.
По едно време ходихме да видим пещерата, но сме попаднали на съседна, която приехме за разкопаната. Как сме могли да се объркаме така, след като там нямаше изкопи? Но все едно.
Преди два дена се разхождах из тия места и попаднах на истинската. Там веднага забелязах множеството изкопи. Някои от тях дълбоки по 5-6 метра. Огледах ги и в единия видях нещо поразително: части от кучета. 

image

Пещерата прави впечатление с триъгълното си сечение, каквото не се създава от течаща вода. Стените изобщо не са загладени.
image

image

image

По-запазеното от двете кучета. Намират се на около два метра дълбочина в един от изкопите вътре в пещерата. Пресечено е с прав срез през гърдите, също като другото. И двете са еднакви на размер, вероятно от една порода. Имат еднакви каишки на вратовете. Може би са отглеждани с тази цел.

image

Черепът и части от тялото на другото куче.

image

Таз със задни крайници и други кости.

image
  Така си създадох удобство за влизане и излизане в ямата с две дървета, които намерих там.
image
Съвсем близо до изкопа с кучетата има малък олтар. Състои се от пирамидално натрупани камъни, като върху тях е положен един квадратен камък с квадратна дупка в средата.
Това откритие ми подейства много мотивиращо. Оказва се, че наистина из моя край магьосничеството и скритите знания имат дълбоки традиции, които са поддържани през хилядолетията.
Пещерата се намира на Върбовската глама (там е и Кръгът), където се намират много обекти с видимо неестествен произход.
За съжаление, не си носех апарата и правих снимките с телефон на светлина от фенер. 
Моля запознатите с такива ритуали да дадат светлина по въпроса.

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
21



1. cucu - Аз лично не смятам, че иде реч за магьосничество.
01.08.2011 09:19
Знае се обаче, че на богинята Хеката са принасяни в жертва кучета и то в пещери. В момента не мога, но по-късно може да се поровя повече по въпроса. Иначе доста интересно! А и няма да е зле някаква датировка на костите да се направи.
цитирай
2. kikowsky - Сигурно има датировка,
01.08.2011 09:23
но нищо не беше съобщено по въпроса.
Това ми напомня, че при "прабългарите" е имало гадателство, при което кучета са били разсичани и се е гадаело по вътрешностите им.
цитирай
3. cucu - Да, имало е, но...
01.08.2011 10:43
май не е било в пещера, а на открито. А наличието на олтар в пещерата говори, че тя е култов обект и затова смятам, че може би става въпрос за жертвопиношения. И си позволявам да съдя, че е Хеката (или местна богиня, наделена със същите функци), поради това че именно на нея са принасяни кучета в жертва (кучетата, особено черните са нейни свещени животни) и то в пещера. А както изглежда и тук случаят е същия.
цитирай
4. kikowsky - Добре :)
01.08.2011 10:55
Мерси, че ме насочи. Ще прочета повече по въпроса.
цитирай
5. kikowsky - Прекрасно.
01.08.2011 10:57
"Хеката в древногръцката митология е богиня, която най-често е свързвана с магическото изкуство и с тройния кръстопът.
Хеката е дъщеря на титанидата Астерия. Има три глави и три тела. Тя е древно хтоническо божество, което след победата над титаните е съхранило своите архаични функции. Получила от Зевс власт над земята и морето, а от Уран - велика сила. В началото покровителства лова, пастирите, обществените занятия на хората (съдилища, война, състезания), защитава младите хора, пази децата и осигурява на пътниците лек път. След време, тя отстъпва част от тези си функции на Аполон, Артемида и Хермес. В по-късен исторически етап Хеката придобива малко по-тъмни краски и бива описвана бродеща в безлунните нощи със страховитата си свита от стигийски кучета. Част от обкръжението ѝ стават и демони, като най-известен от тях е страшният демон Емпуза. Има много различни функции. Като богиня на Луната нощем пътува с колесницата си в тъмно небе и огрява целия космос с бледата си светлина. Почитана е като богиня на подземния свят. Като богиня на раждането често е призована на помощ, а също и за облекчение на родилните мъки. Нейното свещено място са кръстопътищата, където древните гърци често оставят дарове от месо за богинята. Триликата Хеката е изобразена тройна с факел - символ на лунния огън, със змия - олицетворение на безсмъртието и с нож - на акушерството. Хеката е божество на подземния свят и спътник на Персефона, тя е кралицата на нощта и богинята на кръстопътя. Вярва се, че Хеката изпраща тежки сънища на хората, както и че тя се призовава при правенето и развалянето на магии. В мита за Златното руно, тя е тази, която помага на Медея да спечели любовта на Язон."
цитирай
6. kikowsky - Написаното горе много силно и добре се
01.08.2011 11:00
свързва с това, което ми е известно до момента за древните култове и философии из тия земи и Магура, по-специално:
Божество с три същности, свързано с Луната, магьосничеството, скритите знания и отвъдното. Обожествяване на Луната. Числото 3 е много силно застъпено.
Много добре.
цитирай
7. kikowsky - "Така първо искам да поясня, ...
01.08.2011 11:07
"Така първо искам да поясня, че самото име Хеката не е лично име, за разлика имената Исус или Мохамед това не е лично име, а по скоро епитет на богинята. Според някои учени името означава „действащата” или „улучващата от далеч”, според други означава „стоящата отвъд познатото”, защото хекато или сто, било границата, а след това е непознатото. Която и хипотеза да е вярна и двете определят добре Богинята."
Според математиката, която е заложена в рисунките от Магура, всяко нещо търпи развитие до 108, а когато го постигне, става 1 от следващо ниво. 108 е граница в тая култура. За да съществува 108, много важно е 3, защото 108 = 0^0х1^1х2^2х3^3. 108 е пътят на развитието и в размките на нашия свят е горна граница.
цитирай
8. kikowsky - "С течение на времето в лит...
01.08.2011 11:09
"С течение на времето в литературата Хеката става основно божество на магиите, която помага на правещите ги, но е и единствената закрила срещу тях."
"В магическите обреди на тъмната луна се ползват кръв и подобни неща, но се смята, че това се наказва жестоко от Богинята, защото викайки тъмната и страна, викащият трябва да е готов, че все някога ще се изправи пред нея. За разлика от съвременната представа за Бог, който трябва да е само добър и въплъщава сама доброто, при Хеката не е така – наричайки я душата на света, древните са приемали, че Тя е силата на природата и нейните стихии, които не са нито добри, нито зли."
цитирай
9. cucu - А иначе...
01.08.2011 11:54
този, който говори за принасянето на жертви на кучета в пещера е Ликофрон в Александра, 77. Мисля, че може да се открие в нет-а на английски обаче. Вж. също и Нон, Деянията на Дионис, XIII 398. А тъй като и аз се заинтригувах, ще си погледна довечера из бумагите както за Хеката, така и дали има известни нейни светилища по нашите земи.
цитирай
10. kikowsky - Много ти благодаря, че ме насочи.
01.08.2011 12:52
Сега виждам една добра и надеждна връзка между рисунките от Магура (от преди около 12 000 години) и съвременната ни история. Постоянно предполагах с някакво вътрешно убеждение, че сме наследници на магурската култура, а сега виждам, че е почитана богиня с магурски характеристики в доста по-скоро време. Освен това "храмът" се намира в един ареал, който е силно наситен с древни обсерватории и светилища. В много от тях виждам да се използва логика от пещерата.
цитирай
11. bol6oesposibo - Заглавието не е ли Обредване на древни кучета?
01.08.2011 16:25
цитирай
12. dolsineq - Познато ми е това, дано открия, къде ...
01.08.2011 17:19
Познато ми е това, дано открия, къде съм го чела.
цитирай
13. cucu - И така:
02.08.2011 12:26
Всъщност явно иде реч за тракийска богиня, известна като Зеринтия. Гореказаният Ликофрон я отъждествява и като Хеката, но и като Афродита. За Стефан Византийски, както и за известния лексикон Суда, Зеринтия също е известна като Афродита и Хеката в Тракия и на о-в Самотраки, където има едноименна пещера, в която са и принасяни в жертва кучета. Всъщност Зеринтия е едно от проявленията на Великата богиня-майка и често е отъждествявана с Кибела (с Рея също е отъждествявана), на Самотраки се чества с оргиастични мистерии и участва в тайнствата на Кабирите. Засега това...
цитирай
14. kikowsky - Благодаря ти.
02.08.2011 12:41
Не се съмнявах, че в крайна сметка божеството е тракийско. Това още по-добре приляга на вижданията ми :)
цитирай
15. sparotok - З(в)еринтия-Хеката
02.08.2011 17:55
cucu написа:
Знае се обаче, че на богинята Хеката са принасяни в жертва кучета и то в пещери. В момента не мога, но по-късно може да се поровя повече по въпроса. Иначе доста интересно! А и няма да е зле някаква датировка на костите да се направи.


Правилно, на Хеката са принасяни като жертви кучета, а храмовете са били в пещери.Хеkата е била позната още като З(в)еринтия - господарката на зверовете.Името на Зеринтос идва от названието на тракийската богиня.
Поздрави!
Д.Д.
цитирай
16. cucu - Фактът е факт, но...
02.08.2011 18:34
... Дали е З(В)еринтия, не съм напълно сигурен :)
цитирай
17. dolsineq - Обичаят е описан от византийски ...
04.08.2011 16:24
Обичаят е описан от византийски историк, който наблюдавал как хан Омуртаг извъшва клетвен ритуал, като излива на земята вода от чаша, обръща саморъчно конски седла, как се докосва до тройна конска юзда, вдига трева нависоко, разсякъл кучета и ги употребил за свидели". Това е извършено лично от хан Омуртаг преди сключването на мирен договор с Лъв V през 815 г. Описано е в "Исторически справочник за българските ханове и царе от хан Кубрат до цар Борис ІІІ".
Кучетата се разсичали за заякчаване на споразумението. Според Златарски подобен обичай е характерен за тюркските народи... Намерените останки в пещерата са предполагам от много по-ранен период и от местното население там.
цитирай
18. cucu - А ханът
04.08.2011 17:30
в пещера ли е извършил ритуала? Това тук май си е точно тракийско
цитирай
19. dolsineq - в пещера ли е извършил ритуала? Това ...
04.08.2011 20:35
cucu написа:
в пещера ли е извършил ритуала? Това тук май си е точно тракийско

..........................................
Не се уточнява, къде точно е извършен ритуала, но едва ли ще е в пещера, щом е бил видян и от византийци.
цитирай
20. cucu - Да, обаче...
04.08.2011 20:50
цитирам специалист-траколог от НБУ, към който се отнесох за консултация:

"Съвременни са, щом имат каишки (ако бяха древни, щяха да са напълно изгнили); намират се в археологическите изкопи, над нивото на копане. Някой ги е хвърлил в изкопа след края на разкопките. Скелетите не са смачкани, както би било, ако се откриват в археологическия пласт (под десетки-стотици килограми пръст)."

И още: " За т. нар. "олтар". Снимката е лоша. Археолозите няма да оставят ей тъй на цял олтар. Те на един зъб и парче от рог са се радвали като за световно - така е на праисторически пластове, какъвто сигурно е случаят. Щом археолозите са се радвали на зъб и рог, значи е дълбока праистория. В тези епохи находките не се виждат с просто око, пръстта се пресява до грам, за да излезе някое милиметърче от културен предмет. В археологически изкоп едва ли може да се намери културен предмет от онези епохи. Винаги се копае докато се стигне до чист от култура пласт. И този камък е хвърлен в изкопа след разкопките. Това не пречи да е дялан камък, но какъв е, откъде, без контекст нищо не може да се каже. То и с контекст не е лесно."
цитирай
21. kikowsky - Мислих и това, че
05.08.2011 08:35
кучетата може да са хвърлени там наскоро. Значи, трябва да е станало в последните 7-8 години, след като са направени изкопите.
Това поставя не по-малко въпроси. Не съм чувал за и не познавам някого, който има чак такова увлечение по жертвоприношенията. Но, ако приношението е направено наскоро, значи такива хора има.
Това трябва да го проуча по-задълбочено.
Стените на изкопа са много ронливи, защото са от натрупван прахолях. Малко да ги пипнеш и си личи. Огледах за следи от каквото и да е и няма. Значи, може само да са хвърлени, без да е влизано вътре.
Трябва да разпитам тези, дето са помагали при разкопките, какво е имало в ямите. Ако кучетата са отскоро, значи има някакви живи култове.
цитирай
22. kikowsky - Това ме кара да мисля и за друго.
05.08.2011 08:39
Едното куче е много по-запазено от другото. Може би не са били принесени в жертва заедно, а в поредни години. Това е още по-шокиращо. Защото култът се поддържа или поне е доста сериозен.
Ако е така, евентуално бих могъл да намеря следи от кръв. Добре. И без друго доста хора искат да ги заведа, та така или иначе ще се ходи пак, само не знам кога.
цитирай
23. kikowsky - Cucu, имам следния въпрос:
05.08.2011 08:58
знае ли се в коя част на годината (дори определена дата) са се извършвали такива ритуали, или това се е правело според необходимостта и решението? Ако е имало предпочитани дати и култът е запазен като тогава, значи ще мога да направя хайка за него :D
Представам си да го документирам :D Леле :)
Вече имам едни съмнения кои може да участват в него. За тях се носят доста неприятни истории и всяка година посещават района. Ако са тези, са много опасни и принасят в жертва и хора.
цитирай
24. cucu - Ами в момента,
05.08.2011 09:53
така, на прима виста, не мога да ти кажа за времето, но по принцип май няма календарна обвързаност (доколкото помня). Виж, Кабирическите тайнства може и да са свързани с определена дата - това може да се провери и в нет-а. Аз бих помолил за по-ясна снимка на олтара ако е възможно, тъй като при тази светлина наистина нищо не се вижда. Другото което е - в неделя изчезвам за две седмици из Родопите, тъй че по-активно отношение ще взема като се върна. Поздрави.
цитирай
25. kikowsky - Да, ще направя
05.08.2011 09:57
по-ясни снимки, тоя път ще бъда подготвен.
Хайде, приятно прекарване в Родопите и да се завърнеш свеж и зареден :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2581516
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930