Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2010 10:11 - Магурска математика (3). Действия с полета
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 5010 Коментари: 6 Гласове:
13

Последна промяна: 19.01.2017 14:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Магурска математика (3). Действия с полета.

Припомням основните шахматни полета, които са изобразени в пещерата.

 

image

 

Към шахматните полета има изобразени две хоризонтални линии, които показват извършването на някакво действие с тях:

 image

 

Определено при шахматните полета се забелязва следното:

 

image

 

image

 

При полетата има някакво действие, наподобяващо събирането (натрупване), като за разлика от познатото ни събиране, винаги отдясно се добавя допълнителна колона. Логиката на това действие може да се пренесе и към друг формат на полетата.

 

image

 

Две единични полета могат да бъдат комбинирани едно върху друго, като отдясно се добавя една колона. По вертикала броят се запазва. Така от единично (размерност 1х1) поле-квадрат и неговото антиполе се получава поле-квадрат с размерност 2х2.

Две квадратни полета 2х2 могат да се комбинират (те са хармонични). Отдясно се добавя една колона, а най-долната колона се премахва. Така се получава поле-квадрат 3х3.

Две полета с размерност 3х3 (поле и антиполе) могат да се комбинират едно върху друго, като отдясно се добавя една колона, а най-долните две се премахват. Така се получава поле-квадрат 4х4.

Това действие може да се продължава, но има указания сред рисунките, че не се употребяват полета с повече от 6 квадратчета по вертикала и с повече от 18 по хоризонтала (6х18=108).

image

Вижда се, че 18 квадратчета по хоризонтала е крайна фаза на пресмятанията, защото няма повече добавяния на вертикални колони отдясно.

Комбинирането се отнася само за квадратни полета и винаги води до получаване на поле от следващата по-голяма размерност. Отдясно винаги се добавя +1 колона, а отдолу винаги се премахва X-1 колона, където X е размерността на изходните полета.

Ако Х=1, то само се добавя вертикална колона отдясно, защото 1-1=0, следователно ред не се премахва. Ако Х=2, то се добавя една вертикална колона отдясно и се премахва най-долния ред, защото 2-1=1. Ако Х=3, то се прибавя една вертикална колона отдясно и се премахват най-долните два реда, защото 3-1=2 и т.н.

Количественото измерение на това действие е следното:

К(Х) = (Х+1).(2Х-(Х-1)) = (Х+1).(Х+1) = (Х+1)2 , т.е. действието е комбинация, но в двумерния свят – показва как се мени броят на елементите (квадратите) на полетата при прехода от по-малка към по-голяма размерност.

Искам ясно да подчертая, че това не е математика на материалния свят, а на мисловния. Ако двама души имат по една ябълка и си ги разменят, пак ще имат по една ябълка – това е алгебра – математиката на материалния свят. Ако двама души имат по една идея и си ги разменят, то и двамата ще имат по четири идеи, а не по две, както може да се очаква. Защо ще имат по четири, а не по две? Защото идеите, за разлика от ябълките, могат да се комбинират.

Интерес представлява редицата на натрупването на комбинациите до тримерното пространство, в което живеем.

(Х+1)Х+1.(Х+1)Х+1. (Х+1)Х+1. (Х+1)Х+1 = (-1+1)-1+1.(0+1)0+1.(1+1)1+1.(2+1)2+1 =

= 00.11.22.33 = 1.1.4.27 = 108

Поле с нулева размерност следва да се получи от комбинирането на полета с размерност -1. Поле с размерност 1 следва да са се получи от комбинирането на полета с размерност 0 и т.н. до получаването на поле с размерност 3.

Показаното в Магура е за квадратни комбинации – в двумерното пространство. Могат да се правят и кубични комбинации – тогава полетата трябва да се наслагват едно зад друго като отделни слоеве и алгоритъмът на превръщането ще се усложни в определена степен.

Комбинирането на полетата се прави чрез вертикалното подреждане едно върху друго на квадратни полета с еднаква размерност. Другото показано действие е нещо като натрупване, но с допълнителен ефект, който е винаги +1 вертикална колона отдясно. Това ми напомня на синергетичия ефект при работата на хората, където 1+1 не е равно на 2, а на повече и се дължи на координацията на действията им, с което се постига по-голям ефект от простия сбор. Виждаме, че с увеличаването на броя на натрупваните елементи делът на допълнителния ефект постоянно намалява, което действително се наблюдава в управлението на организациите.

И двете изобразени математически действия имат обратни. За обратното на натрупването се премахва най-дясната вертикална колона и след това останалото се разделя на съответните части. За обратното на комбинирането първо се премахва най-дясната вертикална колона, а след това се добавят Х-2 реда най-отдолу, където Х е размерността на настоящото поле (което се разгражда).

Магурската математика е друг начин на мислене. Предполагам, че позволява много по-големи и по-сложни изчисления, но много по-лесни от съвременните. Докато алгебрата е твърде машинна и материална, то геометрията е много органична и божествена. С това тя съответства много по-естествено на подсъзнателното функциониране на мозъка, а там е заделен по-голяма част от капацитета на нашия мозък. Магурската математика е много повече геометрична, отколкото е алгебрична и в действителност е по-лесна и естествена от това, което изучаваме в училищата и университетите.

За по-добро разбиране на магурската математика вижте „Магурска математика”

P.S. Има основания да се смята, че бройната система на магурияните (ако могат да се нарекат така) не е била десетична, а деветична или, може би, осемнадесетична. Изглежда, че те не са били "почитатели" на кръглите числа, както сме ние сега, а на действителните числа - онези, които действително имат място в природата (3, 9, 12, 18 и др.). Тяхното 10 е било всъщност 9, но тяхното 100 не е било 9х9 (както е при нас 10х10), а е било 9х12=108. Това е съвсем друг начин на мислене.

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.


Тагове:   математика,   магурска,


Гласувай:
13



1. karambol5 - За всичко казано си прав ! Има един ...
29.11.2010 12:49
За всичко казано си прав !
Има един тънък момент ...........да сиприпомни заспалият ни мозък как се мислеше по този начин . Харесва ми да мисля в картини /символи / ,НО ..........до какво води тов амислене .Прости математически сметки ли са или нещо доста по-различно ?
цитирай
2. kikowsky - Не знам още.
29.11.2010 12:50
Надявам се да разбера все някога. Сигурно медитацията ще покаже, знам ли.
цитирай
3. karambol5 - Да, медитацията ще покаже, но преди ...
29.11.2010 13:19
Да ,медитацията ще покаже ,но преди това тябва да се заде въросът или най-малкото трябва да се знае с какво да се свържат нещата :)
Всичко ще си дойде на мястото .И аз го вярвам!
Математика е само до някъде ....но предивд ,това че във Всллената всичко е основано на математически принцип .......би селдвало да е и нещо повече от голи сметки :)))) Мислим еднакво , надявам се :)
цитирай
4. kikowsky - Не е голи сметки :)
29.11.2010 15:23
Напълно си прав, смятам. Нещо различно е от математиката, която изучаваме и използваме, но не ми иде на ум по-подходящо име, а сигурно има.
цитирай
5. karambol5 - ;))))))))))))))))))) Магия :)...
29.11.2010 20:14
;))))))))))))))))))) Магия :))))))))))))))))))))))) НО

"Ето, слушайте, деца мои. Магията е познание, и то е Закон. Не се страхувайте от силата във вас, защото тя следва Закона като звездите на небето.
Знай, че за човека без познания мъдростта е магия, а не закон. Знай, че винаги чрез познанието си можеш да се доближиш по-близо до място под Слънцето."

Тод Атланта

Даденото тук не е Магия ,а ЗАКОН !
ЗАКОН !
цитирай
6. kikowsky - Правилно, закон е.
30.11.2010 08:27
Това си е наука. И технология... и производство :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2585745
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930