Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2010 17:40 - Повече за Рабишкото езеро
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 11797 Коментари: 5 Гласове:
12

Последна промяна: 19.01.2017 14:41


Със задоволство откривам, че официалните източници са станали по-отворени към мистиката, но се налага да добавя и някои коментари.

Ето както казва Уикипедия по въпроса:
Рабишкото езеро е най-голямото по площ вътрешно езеро в България, разположено между селата Толовица и Рабиша, Белоградчишко, в западния край на Предбалкана, в североизточното подножие на Рабишката могила. Дълбочината му достига10-15метра.При разместването на земните пластове се оформя локална котловина (1), дъното на която впоследствие се запълва със значително количество вода. Изключително рядко срещаната природна аномалия има тектонски произход. Езерото почти няма водосборен басейн и е безотточно (2), но в представите и вярванията на средновековния българин водата би трябвало винаги да е в движение (3).Народът мислел, че в планините има огромни кухини /подземни пещери/ (4), пълни с вода.Тази вода по подземни пътища се показва и изтича на някое място, наречено врело (5). Във водите живеят самодивите, халите и дяволите (6). Много от природните явления, които не са могли да си обяснят хората са ги свързвали с легендарни хора, животни и свръхсили (7).При геоложки сондажи е установено, че езерното дъно е постлано от водонепропускливи редуващи се от долу нагоре мергели, пясъчници и глини, покрити най-отгоре със съвременна тиня. Официално е доказано, че езерото е безотточно и събраните в него води не се оттичат по естествен път към околните равнини и долини. В миналото обаче населението е смятало езерото за бездънно и че то както извира, така и изтича.Извирането му е доказвано от вкуса и цвета на водата, вкуса на водата е сладък, без никакъв дъх, а цвета бистър.Колкото за изтичането хората са били уверени, че врелата /изворите/ над селата Рабиша и Бела водят своето начало от езерото. Рабишкото врело е само на половин километър от езерото и е на по ниско надморско ниво от езерото и е съвсем логично да се свърже буйния карстов извор с езерото. Езерото предлага идеални условия за сърф? и плуване. Привлекателни обекти: за лов -водни птици, за риболов - шаран, толстолоб, бял амур, сом. Има сомове които достигат до над 300 кг (8). Много приятно за почивка на палатка.

1. Хълмът на Магурата се намира точно от юг на езерото и изглежда така, сякаш той е съставен от материала, който е "изгребан" от езерото.

  image
Някога този хълм е бил под земята, съответно и пещерата заедно с него, т.е. само част от нея се е показала отгоре. Останалите части от пещерата следва да са под земята, като тази откъм изхода на Магурата очевидно отива право в езерото.
Самият хълм също е много особен. Погледнат отгоре е продълговат и прав. Гледан от страни има сечение на равнобедрен триъгълник по цялата си дължина.
 
image
  image
На мен лично ми изглежда твърде изкуствен.

2. Безотточните водоеми трябва или да се заблатят или да се засолят. Нито едното не се наблюдава при Рабишкото езеро

3. Когато съм влизал в езерото, ми е правело впечатление, че горните 30-40см от водата са много топли и веднага под тях пластовете са много студени. Освен това в студените пластове има силни течения, които винаги са с еднаква посока. Тези течения очевидно не се дължат на топлинен обмен между слоевете, а на приток и отток от някакви "шахти".

4. На Върбовската глама (виж постинга "Върбовската глама") има огромен дол, за който установих, че някога е бил пещера. Това ще покажа в следващ постинг. Преди да заеме сегашното си положение, гламата е лежала хоризонтално, т.е. и пещерата е била хоризонтална и под земната повърхност. Остатъците от заоблени стени показват, че през нея е текла вода. По цяла Северна България лежи наносен пласт с дълбочина до два километра. Там, където се е скъсал (гламите, Магурата), са се показали много пещери и то с големи размери. Следователно е твърде възможно целият наносен пласт да е "надупчен" от стотици и хиляди грамадни пещери.

5. Има история от сравнително скоро време (преди не повече от 150 години) за овчар, който изпуснал гегата си в езерото и тя се появила по-късно в Тимок. Ще проуча историята по-подробно и ще я опиша в отделен постинг. Гегата трябва да е минала по подземни реки.

6. Разказва се легендата за Водния бивол, който обитавал езерото. Ще предоставя и допълнителна информация. Тук само ще вметна, че имам предположения, че той наистина съществува и е разумна форма на живот.

7. Не легендарни, а изрисувани в пещерата.

8. Разказва се история, че през времето на социализма водолази дошли да изследват езерото, но съвсем скоро избягали и не искали и да чуят да се връщат долу. Били много уплашени. Официално казали, че били видели огромни сомове на дъното. Неофициално се говори, че са видели чудовище. Съществуват някои доказателства, че пещерата и свързаните с нея разклонения са обитавани от
особени същества.

Моля да ме извините, че не давам подробности по историите, но не съм се подготвял да го правя. Само ги знам като общ сюжет. Непременно ще се постарая да ги предам възможно най-подробно.

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
12



1. sparotok - езеро
19.05.2010 08:56
Не бях и чувал за това езеро, но си заслужава да се посети.
цитирай
2. kikowsky - Някои ден
19.05.2010 09:05
с удоволствие бих те посрещнал като гост и бих те развел по моя край. Само трябва настроение за ходене :)
цитирай
3. panazea - Благодаря за информацията!
25.05.2010 10:08
Честит празник !
цитирай
4. sokoli - Значи на езерото някога е било не...
23.03.2011 01:39
Значи на езерото някога е било невъзможно да се живее, да се зебиват колове, да се правят къщи и тем подобни.
цитирай
5. sokoli - Последната снимка мисля, че е пр...
23.03.2011 01:41
Последната снимка мисля, че е правена от запад на хълма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2572060
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031