Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2010 18:03 - Върбовската глама
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 5478 Коментари: 1 Гласове:
14

Последна промяна: 19.01.2017 14:37


Най-голям интерес от южната страна на Белоградчишкия разлом представлява Върбовската глама, която в общия си вид е показана на снимката отдолу.
image
Голямото й значение се дължи на три много особени обекта, разположени върху нея. Преди да пиша за тях, искам да кажа че върху гламата има и два много особени дола, които на снимката се виждат централно. В бъдеще ще покажа и снимки от тях, както и ще разкажа допълнително. Но сега искам само да спомена, че по протежение на левия дол се намират множество високи "обелиски" - големи изправени камъни, някои от които с доста човешка форма, както и огънати "огледала" - големи повърхности с много правилна форма. Доловете играят роля при насочването и трансформирането на различни енергии, като всяка форма дава своя принос към процеса. В долния край на левия дол има топъл извор.

На снимката отдолу е показан изглед към източната част на гламата. С червено е оградено Градището, с зелено - Кръгът и със синьо - Портата.

image
Градището представлява пояс с формата на полукръг от натрупани камъни, които обаче не са редени в зид. Въпреки това те не са безразборно натрупани, а в по-голямта си част напречното сечение е равностранен трапец. В последната една трета каменният пояс изтънява и напречното сечение се разваля. В долния му край личи как са правени опити камъните да бъдат наредени в прав зид, но силите са били недостатъчни, за да се направи това, или начинанието се е оказало безсмислено.

За Градището се твърди, че е било римско фортификационно съоръжение - укрепление с наблюдателна цел. Действително, при ясно време от него има видимост към всички пътища в района (строените някога римски пътища са все още запазени и минават в близост до Градището). Мъглите, обаче, не са редки и в почти всички случаи обхващат и този обект, т.е. доста често набюдението е невъзможно. Освен това, за да се стигне от селото до мястото, отнема 40 мин доста уморително изкачване. Снабдяването с продукти би било доста трудно. Слизането също е много неприятно.

Градището действително е било използвано като наблюдателно укрепление от Римската империя, но не е построено от нея, а е заварено. Изобщо, предназначението му е било съвсем различно. На място е очевидно, че най-голямо значение при него има полукръглата му форма. В магиите символите имат огромно значение, като кръговете често се използват за изолиране от нежелани въздействия или за концентриране на силата. Моето лично убеждение е, че е строено, за да се използва за магьосничество или за нуждите на някаква древна наука, но не мога да кажа колко отдавна. При всички положения - много отдавна.

То се намира срещу кръга, който е част от инструмент за сътворение. Големите му размери подсказват, че е служело за концентрация на огромни сили, т.е. използвалите го магьосници са били наистина могъщи.

Малко вляво и под кръга е разположена правоъгълна площадка с размери около 80 м на 20 м. Тя е изградена върху предварително почистени грамадни варовикови плочи. Самата площадка е излята от нещо като асфалт или бетон - дребни камъчета, споени от някакво циментоподобно вещество, като са останали множество пори. На много места площадката е разрушена от дъжда и личи, че е много древна. При всички положения не е с естествен произход, на други места по гламите не съм срещал нищо подобно, а и личи, че първоначалната и форма е била твърде правилна.

На вертикалната стена срещу Кръга се намира Портата. Тя е като отвор в стената, през който може да се мине. Тя също има роля в този комплекс, но досега не ми е станало ясно каква точно е тя. Портата е един фуниевиден сипей, преграден с каменна стена със сложна ребреста форма, която има отвор по средата си. Самата стена не е монолитна, а е изградена от камъни колкото юмрук и по-малки, които не са слепени с някакво вещество, а са така деформирани, че между тях почти не са останали пролуки. Ясно личи, че за тази преграда е бил използван кофраж, а камъните са били подложени на особено въздействие, което ги е "размекнало" за някакво време.

Кръгът е най-очарователната структура от посочените. Много хора не успяват да го видят, дори да им се показва, а от случайно минаващите никой не го е виждал. Майка ми ги е видяла първо в съня си, а след това ни го показа и на останалите.

Едната му половина се намира в гората и там, по окръжността му, дърветата липсват или клоните им са изсъхнали, така че се получава светла линия. Другата половина на кръга се намира на чисто място, като окръжността е изчертана от храсти и дървета.

Кръгът е неизменно там, но има способността да се променя за дни. Затъмнява се и се изсветлява, линиите се удебеляват и изтъняват. Понякога си променя и цвета. Всичко това става много бързо. Понякога по един или няколко дни е мъгливо и то винаги и около него, та не се вижда. После, като се покаже, е променен. На места са се появили нови растения, а на други са изчезнали. Имам само догадки как така растенията се материализират и дематериализират.

Ходил съм определен брой пъти на кръга. Много силно впечатление ми правят храстите и дърветата, които са разположени по граничните линии. Откъм тъмната страна растението е здраво и зелено. Само клоните му, които се подават в светлата страна са изсъхнали. Някои си личи, че са сухи от години. Но други са като хербаризирани - изсъхнали направо с листата по тях, без клонът да е прекършен или наранен. Убеден съм, че особено по контурите са завихрят силни енергии, които могат да дават живот, но и да го отнемат. На моменти съм ги изпитвал.

Има голямо значение в каква посока ще върви човек. Движението обратно на часовниковата стрелка може да доведе до тежки и продължителни неразположения (предполагам и до смърт). В обратната посока ефектите са благоприятни. Получавал съм наранявания там, но болката е съвсем кратка и слаба, а зарастването и оздравяването са много бързи.

Е, стига за кръга за сега, защото смятам да пиша отделен постинг.


English / Английски

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milenamm - Много интересно! Напомня ми на о...
27.05.2012 17:42
Много интересно! Напомня ми на описаното в книгите на Мулдашев за древните монументи. Често съм се питала няма ли такива и тук, нашите земи са обитавани от най-стари времена.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2571884
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031