Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2010 16:30 - Особеният Белоградчишки разлом
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 5480 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 19.01.2017 14:36


Белоградчишкият разлом се е образувал с издигането на Стара планина. Това е накарало утаечните скали (варовиците), които са били дъното на някогашно море, да се разцепят и изпод тях са се подали Белоградчишките скали. Той е дълъг над 60 км и е широк до 11 км. Само най-общо споменавам геофизическите му особености, защото за тях може да се прочете много повече от други места.

На снимката долу съм показал най-интересните му части. Със зелено съм оградил Рабишкото езеро и хълма на пещера "Магура". Виолетовата линия обгражда основните Белоградчишки скали, които иначе се разпростират на повече от 30 км, но по-голяма част от тях се намират в заградената област. Червената линия е пусната паралелно на южната стена на разлома.

image
За всеки от тези обекти смятам да пиша по-обстойно в отделни постинги. Тук искам само да ги "въведа като понятия", да покажа колко близо се намират един до друг и, че несъмнено са част от една много интересна и особена система.

Снимката отдолу показва поглед към разлома по дължината му. В лявата страна, подчертани с червена линия, са Белоградчик и варовиковият хълм с връх Венеца, който представлява северната стена на разлома. От дясната страна е южната стена. Местните наричаме тези варовикови хълмове "глами". Със зелената линия е показана гламата, на която се намира връх Ведерник. Със синята линия е показана Върбовската глама (намира се до село Върбово). Най-високата й точка е Студени връх. На тази глама са разположени най-интересните обекти от всичките глами. По-нататък в същата редица следват още няколко на брой глами, като всичките имат идентична конфигурация. Между двете стени е самият разлом, който прилича на голяма долина.

image
На следващата снимка със зелено е показана южната стена, с червено - северната и със синьо - Рабишкото езеро и хълма на пещерата Магура.
image
Нека не изглежда затъпяващо и досадно, че обръщам толкова голямо внимание на взаимното разположение, но за следящите постингите после бъде много по-интересно, отколкото ако не го бях направил.

English / Английски

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2581241
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930