Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2010 10:05 - КРАДЕЦЪТ ВЛАДИМИР КАЧАКЛИЕВ – ka4ak С ГРАМОТА
Автор: veselinvalev Категория: Изкуство   
Прочетен: 120477 Коментари: 167 Гласове:
34


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Знам много добре какво ще ми кажат някои от вас: “Весо пак си изтрещял.”. Други ще ми кажат: “Весо, под достойнството ти е, и под нивото ти е, да се занимаваш с Качака, защо му обръщаш внимание на глупостите.” И едните и другите ще сте прави. Да, изтрещял съм. Всеки път наистина изтрещявам като виждам неща, които не бива да стават. Знам, че живеем в не просто гаден, ами в много, много гаден постсоцкапитализъм. Знам че парАта сега се стреми да определя всичко. Знам, че е много видно, че просто вече нямаме интелигенция. Че имаме само една кохорта блюдолизци, слагачи, слуги, комплексирани хорица, които като напишат някое стихотворенийце и дават мило и драго да ги бутнат в някое книжленце или списанийце с грандоманското, помпозно и комплексарско кръмко заглавие “Свободни поети” и това да им отвоюва официализиран статус на поети. А и не просто поети, или някакви прости поети, ами и поети-общественици. Сдружени, сдушени и аха… почти масонизирани. Ама винаги масовизирани. Поети на масовката. Поети-масовици, много напомнящи онова типично явление за първоначалното натрупване на комунизъм. Тези които са се докосвали да културологията, помнят и са им известни много добре “историческите” процеси и явления на културата в Русия и Съветския съюз след 1917 г., и в целия социалистическия блок след 1945 г. Сега отново Партията-кърмилница призовава – “Бъди гражданин!, Бъди политически буден!, Бъди обществено ангажиран!, Бори се против врага! Бори се за гражданско общество! Бъди борец!”  Ами да, ако не си  борец в България няма просперитет за теб. Де се обърнеш все капиталисти-мутри, тоест, добре облечени бизнесемни. Спорт и музика. Борба и чалга, разбира се. Името на Партията-кърмилница вече няма значение. Тя толкова се е разроила, че е навсякъде. Във всеки сокак, във всяко кюше. Във всяко уше. Във всяко оче. Във всяко телевизорчЕ. Облъченият с посредственост роб, който утре трябва да е бодър и да отиде на извоюваното си работното място за да се бори за парите осигуряващи му поредната вечер и вечеря, поредния уикенд, поредното изтрещяване с хляб и зрелище. Естествено, зрелище  нямащо нищо общо с изкуството. Имащо общо с Биг Брадър или пък какъв да е там филтриран “лайф”.

Това е общият бульон, в който се вари, ври и кипи енергията на зараждащото ни се “гражданско общество”. И в него най-видно изплуват мазните мръвки на “свободните поети”. Какво да правиш – манджа. Все нещо трябва да се яде. Какво да го правиш – живот. Все по някакъв начин трябва да си го изживееш. Някой трябва да те посочи, че ти си значим. Но, ако не си със знака на “свободните поети” – забрави за значимостта. Ти си никой. И в този нов стил на частно парцелиране на теб няма кой да те даде грамота, в която да пише:

 “ГРАМОТА от АКАДЕМИЯТА ЗА ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО с мотив: Принос за подобряване на отношенията между хората и психичното здраве в образованието и гражданското общество! Категория: ГРАЖДАНИН.”

Това е грамотата, която е получил Владимир Качаклиев.

Това защото съм си фукня,а и снимката е от преди 65 години, пак на 30.04!”

Това е написал Качаклиев, като повод за своята “фукня”.

http://ka4ak.blog.bg/politika/2010/05/09/do-vsichki-grajdani-na-bylgariia-vse-pak-sme-edinstvenite-ko.542054

А снимката изобразява как  Егоров и Кантария забиват съветското знаме на германския Райхстаг в сринатия до основи Берлин. Ето ви две абсолютно съпоставими исторически събития: Краят на Втората световна война и грамотата на Качаклиев – шейсет и пет години отподире. Две епохални исторически събития.

Знам, че ще ме попитате: “Весо, защо наричаш Качаклиев “крадец?” Ами, защото е крадец, ще ви отговоря. Той открадна картината “Химера” на Величко Николов “ и я постави за корица на списанието си “Свободни поети в блог.бг.” –нещо, което сам си признава в коментар 50 ето тук:

http://veselinvalev.blog.bg/izkustvo/2010/02/10/tova-li-e-quot-svobodata-quot.490260

Той открадва от
kleopatrasv и от pegas08 идеята и словосъчетанията “свободни поети” и “поезията –моя живот”, (словосъчетания, които аз, разбира се, смятам за пошли) и в пошлия си общественически, политико-отечественофротовски предговор към същия сборник си присвоява правото да говори от името на всички блогъри в интерес на някакви си негови си частни рекламни цели, задачи, стремления, предствяйки ги за “общ проект”. Присвоява си правото на предговор. Предговор, който няма нищо общо нито с поезията, нито със свободата. Предговор имащ нещо общо най-вече с елементарни риторични клишета и с рождения му ден – 1 юли. И “великият” негов паралел с българското хипарско явление Джулай Морнинг -Джулая, за което пък той, разбира се, няма абсолютно никаква заслуга, но пък човекът обича паралелите. И краденето. Какво да го правиш - крадецът Качаклиев?  Как какво да го правиш? Ще му дадеш грамота. Това е абсурдът на съвременния ни български постсоцкапитализъм. Неграмотният е с грамота. Защо “неграмотен” ли? Защото за наистина грамотните в литературата и нейните явления Владимир Качаклиев е неграмотен. Но За Академията той е академик. Даже е “свободен поет”. И сега ще използвам неговия стип: “Искате ли въпрос с повишена трудност?” Та, уважаеми читатели на моя блог, кажете ми, кое е стихотворението на Владимир Качаклиев, което го прави поет? Защото аз не мога да открия такова. Следователно, той си е откраднал и титлата “свободен поет”. Какво да го правиш - крадецът Качаклиев? Е как какво? Ще му се възхищаваш. Та “той е подобрена версия на Христос” – по-пошло нещо аз май не съм и чувал, но така го възвисява kasnaprolet9999 в коментар 99 на ето този изтрит от не знам кого мой пост в блог.бг., и който пост благодарение на vanya70 бе възстановен ето тук::

http://sites.google.com/site/veselinvalev/

Това е, скъпи и уважаеми читатели на моя блог, това е новият български “свободен поет”. Логично ли е да изпитвам възмущение и погнуса от него или просто това е мое психическо отклонение, което цели да компенсира мои други проблеми? Може би ще трябва да продължа разсъжденията си по темата. Ако имате нерви да се разходите по коментарите в горепосочения линк, а също и в блога на Качаклиев, ще откриете колко много той афишира и акцентира на неговия си финансов принос в реализацията на “свободните поети”. Е, проява на изключително лош вкус ще да е, да питаме някой от къде има парите. Или друг да питаме защо пък той няма парите. Щом заради социален експеримент Качаклиев може да си поръча 17 (седемнадесет) проститутки наведнъж и “да изпразни клубовете”, защото човекът “можел да си го позволи”:

http://ka4ak.blog.bg/politika/2009/02/27/pravo-na-svoboden-izbor-3.296682

Какво да му мислим финансирането на неговото си частно списание “Свободни поети в блог.бг.”, придобило безплатно текстове от едно общо блогово пространство. Всеки частник с рекламната си и с финансовата си стратегия и социалните си експерименти. Не че не ни е ясен произхода на първоначалния капитал на българския частен бизнес, произхождащ от бившата държавната собственост, тя пък пазена от бившата Държавна сигурност. Щото нали до преди двадесет години всичко беше общонародна собственост, включително и единствената тогава Държавна спестовна каса (ДСК), та всъщност някой тези пари може би ги е взел от мен. Защото българската държава ми дължи няколко хиляди лева по така наречения “Закон за лихвоточките” още от 1977 г., защото още от тогава ми е вноската за жилище в онази Държавна спестовна каса (ДСК) и парите по този закон сегашния премиер Бойко Борисов чрез финансовия си министър е разпоредил да не ми се изплащат, щото пък сега имало финансова криза. Та съвсем логично е да предположа, че “свободните поети” всъщност може да са издадени и с моите пари и с парите на стотиците хиляди ощетени от българската държава вложители като мен подпомогнали без тяхно съгласие финансирането и формирането на частния български бизнес. (За  парите от приватизацията на “общонародната социалистическа собственост” и ощетените от нея милиони българи хич и не питам, щото няма и кого да питам.). Та щом парите са си на Качаклиев, нека са си негови. Толкова за парите, колкото да потвърдим максимата, че кой каквото и да ти говори, накрая винаги разбираш, че ти говори за пари. Ами така е: Качаклиев за пари - и аз за пари. Щото на мен Качаклиев нищо не може да ми каже за поезията. Абсолютно нищо. А на вас?

И го питам Господ - що бе, Боже, ме караш да ги пиша тези неща? Аз искам да съм хрисим, да съм смирен, да съм разбиращ, да съм обичащ, от мен да струи любов и светлина всемирна, да възпявам човешкото щастие и доброта, човещината и разбирателството, истинското слово и възхвала на благоденствието, божията благодат?

“Пиши каквото ти казвам, ми вика Господ, щото ти си луд, а не “свободен” поет. Всеки с епитета си.” Така ми вика Той.

А, то сега остава да ми цитираш и Вазов, - не му оставам длъжен и аз.

Та ви питам, скъпи мои приятели, мои читатели и събеседници, тези които не сме “свободни поети” наистина Мунчовци ли сме? И понеже някои грамотирани  днес имали нещо общо със съветската победа на 9 май 1945 г., ние пък дали нямаме нещо общо с поражението на българското Априлско въстание от 1876 г. и озовали се днес сред руините на срутената българска интелектуалност, очите ни виждат едно знаме с накъдрен от ветровете релеф на сатанинско изображение, забито от знаменосци, чиито ръце са отрупани с крадени часовници на времето, заличени от ретуша на съобразителността. Защото там където започват недомислиците на хора с крадени идеи и пари, с нелепи паралели в изразяването си като “свободния поет” Качаклиев, свършва разговорът за поезия. Защото “свободните поети”  всъщност са като свободни леки жени - разплющени от ветровете знамена на съобразителността в напазареното “свободно” пазарно пространство от хора с грамота “ГРАЖДАНИН”, в името на новия експериментално плющящ лозунг-знаме “Гражданско общество!”. Нямащ нищо общо с поезията. И със свободата.

Но имащ общо с кресливостта на фукнята.




Гласувай:
41



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Слабостта се фука, интелигентността
17.05.2010 10:20
се открива.
Но превръщайки нещата в препирня се губят и двете. В говорилня!
цитирай
2. flyco - ...
17.05.2010 10:24
Бих взел отношение едва след отговора на Качаклиев.
цитирай
3. veselinvalev - анонимен 1
17.05.2010 10:27
анонимен написа:
Слабостта се фука, интелигентността
се открива.
Но превръщайки нещата в препирня се губят и двете. В говорилня!


Абсолютно сте прав. Но има неща, които трябва да бъдат обговорени. Вярвам, че препирнята и говорилнята няма да се случат.
цитирай
4. veselinvalev - flyco
17.05.2010 10:32
flyco написа:
Бих взел отношение едва след отговора на Качаклиев.


Благодаря ти за прочита, flyco. И за това, че имаш сърцатост и готовност да изразиш и напишеш мнението си.
цитирай
5. tili - Ох, Веско Вълев!
17.05.2010 10:32
Като знаем, че снимката със знамето над Райхстага е възстановка - т.е. фалшификат - какво да говорим повече! Така се създават митовете и са почти неизкореними. Подобно е и положението с "Баташкото клане" на поляка Пиотровски. Рисувал човекът от натура, събрал помаци-колячи и клани българи и си направил платното. Сега - шум до Бога, че се посяга на национален мит.
Казват, че победителите пишат историята. Пише се от платени "учЕни". Начините за заплащане - разнообразни. Дребнодушие, алчност, фалшиво самочувствие - има от всичко.
За истинския учен и разумен човек остава палимпсестът. Да разчита скритата истина под новия червен и позлатен запис. Надеждата ми е, че както казва Андерсен: "Позлатата изтлява, кожата остава".
Привет от една луда фенка :*)
цитирай
6. veselinvalev - tili
17.05.2010 10:49
tili написа:
Ох, Веско Вълев!
Като знаем, че снимката със знамето над Райхстага е възстановка - т.е. фалшификат - какво да говорим повече! Така се създават митовете и са почти неизкореними. Подобно е и положението с "Баташкото клане" на поляка Пиотровски. Рисувал човекът от натура, събрал помаци-колячи и клани българи и си направил платното. Сега - шум до Бога, че се посяга на национален мит.
Казват, че победителите пишат историята. Пише се от платени "учЕни". Начините за заплащане - разнообразни. Дребнодушие, алчност, фалшиво самочувствие - има от всичко.
За истинския учен и разумен човек остава палимпсестът. Да разчита скритата истина под новия червен и позлатен запис. Надеждата ми е, че както казва Андерсен: "Позлатата изтлява, кожата остава".
Привет от една луда фенка :*)


Фоерверките на изящното ти остроумие, Лили, са наслада за сетивата и ума.
цитирай
7. gibo - Кръг Общи поети в блог.бг
17.05.2010 11:01
кой Ви е поел майките, бащите или държавата ?
цитирай
8. veselinvalev - gibo
17.05.2010 11:08
gibo написа:
Кръг Общи поети в блог.бг
кой Ви е поел майките, бащите или държавата ?


Поетите ги води Господ. За поемането не знам. За кръга Общи поети също не знам.
цитирай
9. lado - "И го питам Господ - що бе, Боже, ме караш да ги пиша тези неща?"
17.05.2010 13:32
Господ си знае работата. Ще накара този, който има и правото на анализ, получено чрез изучаване на материята, и притежаващ погледа върху процесите, протичащи тук, и владеещ до съвършенство изразните средства и езика.
А на мен ми е жал за споменатите в негативен план. Мекушав съм и си го признавам.
А тебе те поздравявам - Искъро поздравява Тунджа!
цитирай
10. анонимен - Eто и моя коментар:
17.05.2010 13:35
http://www.friends.bg/index.php?navPage=search&subPage=view&tabPage=blog&p_id=57611

Дадох линк към вашия постинг за да могат повече хора да прочетат, качак е един измамник и използвач!!!
цитирай
11. slavimirgenchev1953 - Изказваш мнението си
17.05.2010 16:54
и имаш това право. Не бих могъл да споеля изцяло мнението ти, защото - по някои мнения - Ка4ак е вършил и полезни дела, особено по отоншение на наркозависимите. Така са ме уверявали.
Оттам насетне всичките му грандиозни пледоарии на тема "свобода" са само набор от кухи лозунги, толкова изтъркани от употреба, че на човек може да му призлее. Аз вече го бях писал някъде.

цитирай
12. ka4ak - Здравей Весо!Усмихната седмица,а и за втория брой се очертава същата корица!:(,а съм роден на 28.06.52г:)))
17.05.2010 17:02
09.05 23:22 - ДО ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ!ВСЕ ПАК СМЕ ЕДИНСТВЕНИТЕ КОИТО НЕ СА СИ СМЕНИЛИ ИМЕТО!
СЛЕДОВАТЕЛНО,ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ПРИЯТЕЛИ!!!:)))
Автор: ka4ak Категория: Политика
Прочетен: 1453 Коментари: 36 Гласове:
55

Последна промяна: 10.05 01:03





на 30.04.2010. получих ГРАМОТА от АКАДЕМИЯТА ЗА ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО с мотив:Принос за подобряване на отношенията между хората и психичното здраве в образованието и гражданското обществоКАТЕГОРИЯ:ГРАЖДАНИН
Това защото съм си фукня,а и снимката е от преди 65 години,пак на 30.04!:)



Историческа снимка: славянинът Михаил Егоров и грузинецът Мелитион Кантария забиват знамето на победата над Райхстага. Денят е 30 април 1945 година, 14:25 часа. След 9 дни войната свършва, а точно 5 години след това Европа се устремява към своето светло общо бъдеще.
Това по долу също е историческо!:)
05.05 17:05 - копи пейс,щото си против и като отявлен еретик,да си рекна,а който иска да се замисли,защо от 1985 година тази дата се пръкна случайно,като НЕПОРОЧНОТО ЗАЧАТИЕ /до по-големите европейци /
Декларация от 9 май 1950 г.

Това е пълният текст на предложението, направено от френския министър на външните работи Робер Шуман, довело до създаването на това, което днес наричаме Европейски съюз.
Световният мир не може да бъде запазен без съзидателни усилия, пропорционални на опасностите, които го грозят.
Приносът на една организирана и жизнена Европа към цивилизацията е много важен за поддържането на мирни отношения. Начело на борбата за обединена Европа от повече от 20 години, Франция винаги е имала за основна цел да служи на мира. Обединение на Европа не бе постигнато и се стигна до война.
Обединението на Европа няма да стане изведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност. Обединяването на европейските народи изисква премахване на вековното противопоставяне между Франция и Германия. Всяко предприето действие трябва на първо място да се отнася до тези две страни.
С оглед на това френското правителство предлага незабавни действия по един конкретен много важен пункт.
То предлага френско-германското производство на въглища и стомана като цяло да бъде поставено под контрола на общ Висш орган в рамките на организация, отворена за участие към другите европейски страни. Обединяването на производството на въглища и стомана веднага ще създаде база за икономическо развитие като първа стъпка към европейска федерация и ще промени съдбата на регионите, отдадени дълго време на производството на оръжия, на които те самите най-често бяха жертви.
Така установената солидарност в производството ще направи евентуална война между Франция и Германия не просто немислима, но и практически невъзможна. Създаването на това мощно производствено обединение, отворено към всички желаещи да участват страни и целящо да осигури на всички държави-членки основни суровини за промишлено производство при еднакви условия, ще положи действителните основи на тяхното икономическо обединение.
Това производство ще бъде предложено на света като цяло - без предпочитания или изключения - с цел да се допринесе за повишаването на жизнения стандарт и за насърчаването на мирните постижения. Европа ще може, разполагайки с повече средства, да се стреми към изпълнението на една от основните си задачи: развитието на африканския континент.
По този начин бързо ще стане ясно, че общите интереси, които са задължителни за създаването на обща икономическа система; могат да бъдат зрънцето, от което да се роди по-широка и дълбока общност между страни, дълго време противопоставяли се една на друга чрез кръвопролитно разделение.
Чрез обединяването на основното производство и създаването на новия Върховен орган, чиито решения ще бъдат задължителни за Франция, Германия и другите държави-членки, това предложение ще доведе до полагането на основите на европейска федерация, необходима за запазването на мира.
За да подкрепи постигането на набелязаните цели, френското правителство е готово да започне преговори въз основа на следното.
Задачата на Върховния орган ще бъде да осигури модернизирането на производството и повишаването на неговото качество във възможно най-кратък срок; снабдяването на френския и германския пазари, както и на пазарите на другите страни членки, с въглища и стомана при еднакви условия; общото развитие на износ към други страни; изравняването и подобряването на условията на живот на работниците в тези сектори.
За да постигнем тези цели, започвайки от много различни равнища, на които се намира в момента производството в държавите-членки, предлагаме въвеждане на някои преходни мерки - като използване на производствен и инвестиционен план, създаване на компенсаторен механизъм за изравняване на цените и на фонд за преструктуриране, който да улесни рационализирането на производството. Движението на въглищата и стоманата между държавите-членки веднага ще бъде освободено от всякакви мита и транспортните разходи няма да се различават. Постепенно ще бъдат създадени условия, които спонтанно ще доведат до по-рационално разпределяне на производството на най-високото ниво на производителността.
За разлика от международните картели, които налагат ограничителни практики на дистрибуцията и експлоатацията на националните пазари, и за да се поддържат високи печалби, организацията ще гарантира сливането на пазарите и разширяването на производството.
Определените по-горе основни принципи и мерки ще бъдат включени в договор, подписан от страните и предложен за ратифициране на техните парламенти. Необходимите за изясняване на подробностите по изпълнението преговори ще бъдат проведени с помощта на арбитър, определен с общо съгласие. Неговата задача ще бъде да следи дали постигнатите споразумения отговарят на изложените принципи и, в случай на безизходица, да определи какво решение да бъде взето.
Общият Върховен орган, натоварен с управлението на схемата, ще бъде съставен от независими лица, назначени от правителствата, като представителството им ще бъде еднакво. Ще бъде избиран председател чрез общо съгласие на правителствата. Решенията на органа ще бъдат задължителни за изпълнение във Франция, Германия и другите държави-членки. Ще бъдат взети съответни мерки за начини на обжалване на решенията на органа.
Към органа ще бъде акредитиран представител на ООН, който ще изготвя два пъти годишно доклад до ООН за работата на новата организация, най-вече що се отнася до придържането към нейните цели.

Та вместо да се дръгляме и търсим под вола теле,да възродим гордостта и достойнството на предците ни и да започнем да работим!Равнодушието и страхът ни унищожават!Отечеството ни зове,Децата ни го изискват!Няма да Ви пускам"Ода на радостта",а простото казаното от Апостола:
“За отечеството работим, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправиме и все да си вървим наедно, ако ще бъдем хора!”

Може би сега е моментът да издадем вторият брой на нашето Списание"СВОБОДНИ ПОЕТИ в blog.bg"където с нашите знания и идеи,да помогнем на самите Нас,на България,а и на Европа!!!:)))


цитирай
13. slavimirgenchev1953 - Де го чукаш,
17.05.2010 17:10
де се пука.
Или нерде Ямбол, нерде Стамбул. ;)))
цитирай
14. veselinvalev - lado
17.05.2010 17:56
lado написа:
"И го питам Господ - що бе, Боже, ме караш да ги пиша тези неща?"
Господ си знае работата. Ще накара този, който има и правото на анализ, получено чрез изучаване на материята, и притежаващ погледа върху процесите, протичащи тук, и владеещ до съвършенство изразните средства и езика.
А на мен ми е жал за споменатите в негативен план. Мекушав съм и си го признавам.
А тебе те поздравявам - Искъро поздравява Тунджа!


Ако не познаваме протичането на процесите и се оставим на течението, то ще ни удави, lado
Блъгодаря за Искъровите поздрави!
цитирай
15. veselinvalev - анонимен 10
17.05.2010 18:02
анонимен написа:
Eто и моя коментар:
http://www.friends.bg/index.php?navPage=search&subPage=view&tabPage=blog&p_id=57611

Дадох линк към вашия постинг за да могат повече хора да прочетат, качак е един измамник и използвач!!!


Да си призная честно, не можах много да се ориентирам в блога ти.
цитирай
16. veselinvalev - slavimirgenchev1953
17.05.2010 18:14
slavimirgenchev1953 написа:
и имаш това право. Не бих могъл да споеля изцяло мнението ти, защото - по някои мнения - Ка4ак е вършил и полезни дела, особено по отоншение на наркозависимите. Така са ме уверявали.
Оттам насетне всичките му грандиозни пледоарии на тема "свобода" са само набор от кухи лозунги, толкова изтъркани от употреба, че на човек може да му призлее. Аз вече го бях писал някъде.



Досега никога не съм казал и една дума за делата на Качаклиев относно борбата му с наркозависимостта.
Коментирал съм единствено това от което мисля, че разбирам аз - литературата. Просто името "поет" и "поезия" за мен са много святи и не могат да се използват за комерсиални, обществени и политически цели. Още по-малко от хора, които не знаят стойността на тези думи и да си ги слагат на пенкилер сборничета и списанията. Но на невменяемостта тези неща не могат да се обяснят, Слави. Тя казва "Аз съм парите от Европа" и това е. Що се намесва и Европа...? Щото така сега е модерно. Социално-политическа мода. В глупостта.
цитирай
17. veselinvalev - 12. ka4ak
17.05.2010 18:18
Твоите писания, ka4ak, нямат нищо общо с думата "поет" и "поезия". И никога няма да имат нещо общо с тези думи. Защото не ти е дадено от Господ. Това е. Това не можеш и да си го напазариш. Нито да го откраднеш.
цитирай
18. veselinvalev - slavimirgenchev1953
17.05.2010 18:30
slavimirgenchev1953 написа:
Де го чукаш, се пука.
Или нерде Ямбол, нерде Стамбул. ;)))


Хаха, Слави, аз Ямбол го знам много добре. А пък до Стамбул май не ми се ходи. Дет се вика, за едно чукане и за едно пукане май нема нужда.
А бе де го чукаш, де се пука. Чукаш го в Ямбол, пък то се напукало в Стамбул. Голяма чукница и голяма пукница. :))))))
цитирай
19. анонимен - По-добра статия не е имало в блог.бг.
17.05.2010 19:36
Снимката на аватара на автора ли е или е майтап?
цитирай
20. an2 - хех, Весо
17.05.2010 19:45
много готино изтрещяваш!
Е, по-често, по-често!
Както се казва:
Всяка петилетка - за четири, тази година завод за полупроводници - догодина - за цели!
Е, така де! К'во се стискаш?
цитирай
21. kasnaprolet9999 - Мислех, че вече си се кротнал,
17.05.2010 19:52
жал ми е за теб, толкова негативна енергия хвърляш навред, че ако я беше употребил за нещо полезно щеше да е супер. Много пъти ти се каза, какво има предвид качак под званието "Свободни поети". Това е понятие, което обхваща не сама поезията, но ти си се хванал за думата. Не си видял негово стихотворение, та не си видял.....стига си плакал!!! Е, аз пък съм видяла, ама няма да ти го покажа, защото си много черноглед и му завиждаш.И вземи се кротни най-после и си намери по-интересна тема от качак, стига си се повтарял, всички разбрахме вече, че не го долюбваш, ставаш досаден. И да те светна, че много отдавна качак сам заработва парите си и с тях покрива подобни разходи, не всички фирми са на дебеловратковците. В България има много кадърни хора и качак е един от тях. Благодарение на тях, все още сме на ръба на вълната, а не под нея.
цитирай
22. анонимен - kasnaprolet9999
17.05.2010 20:13
Не е точно така.И аз не съм съгласен с това революционно заглавие. Казах му го. Зад това заглавие стои авторското право и всичко прозтичащо от това... Дразни демагогията, остарялото революционно мислене, авторитарното изхвърляне ..."тежка" личност си ти, ка4ак ...под "ореховата" ти сянка трудно може да се живее без проблеми пълно подчинение ... това със сигурност го знаят най-близките ти ...
цитирай
23. анонимен - 19 -ke, снимката си е на автора
17.05.2010 20:15
и в това е майтапът, че този козел се е показал на светло :-)
Глупостите, които е избълвал приличат на малоумно бълнуване без всякаква връзка помежду си, с изключение на злобата на автора.
Сигурно не може да преглътне, че ка4ака си бил поръчал 17 мацки да събеседва, пък той горкият цял живот с тази неблагодарна визия си мечтае поне до 3 броя да ги докара :РРРРРР
цитирай
24. анонимен - С теб съм!
17.05.2010 22:33
Не съм в темата, която е станала повод да излееш всичкото си и да възпламениш такава дискусия. Аз самата не съм поет /със сигурност - не съм в буквалния смисъл на думата/, но се възприемам като добър читател. ...Признавам, докато четох, ме усмихна на моменти. Свободни поети? Нещо като "свободни...демократи"? Или "свободни...кокошки"? Ха-ха-ха...Кой знае защо покрай "свободните поети" се сетих за "свободните кокошки" - по Великден най-търсени бяха яйцата от свободни кокошки, каквото и да значи това...
Не съм блогър. Въздържам се да се регистрирам, защото нямам самочувствието, че мога да кажа важни за много хора неща. Но си имам любимци, които чета редовно и подкрепям. За мен беше голяма радост, когато те открих тук - колега от студентските години, спомен от щастливо време. Така че - с теб съм, Весо! Усмивки!
цитирай
25. анонимен - Човек,
17.05.2010 22:40
който е тотално неграмотен, не може да бъде свободен.
цитирай
26. zabavnata - Пак ли?
17.05.2010 22:58
Защо са тези безсмислени войни в блога? Хора, не ви ли стига ЗЛОБАТА И ПОМИЯТА В РЕАЛА, че я пренасяте и тук ? Блога започна да се превръща в бойно поле...
цитирай
27. анонимен - абсурд
17.05.2010 23:27
Аз бях на това връчване, и то беше колкото логично, толкова и абсурдно. Не повече от петдесетина човека, излъгали се да присъстват на "великата конференция" на още "по-великата академия", видяха, как без връзка с никакво друго събитие се появи усмихнат г-н Качаклиев, за да се окичи с тази грамота, дето никой не разбра каква точно велика стойност има в този фарс, наречен раздаване на велики награди от незнайно кои велики хора... Нищо, нека си я окичи човекът в кабинета или там, дето ще зарибява с великостта си, пък ние да си извадим поуките да не сме масовка на такивИ абсурди нататък....
цитирай
28. анонимен - 26. zabavnata - Пак ли?
17.05.2010 23:31
zabavnata написа:
Защо са тези безсмислени войни в блога? Хора, не ви ли стига ЗЛОБАТА И ПОМИЯТА В РЕАЛА, че я пренасяте и тук ? Блога започна да се превръща в бойно поле...


Какви войни ви се привиждат? На интересна ли ми се правите? ;)))) Имаме работа с пълен неграмотник, който манипулира разни наивници с псевдогероични и псевдоблагородни каузи, а това не е никак безобидно.
цитирай
29. evrazol - „Поет” не е звание или професия.
17.05.2010 23:35
Нито каквато и да било категория. За това са несравними поетите. По какво да ги сравняваме. По какво да сравним уникатите. Това не е спорт. Не може да се направи олимпиада. Как да сравняваме Дебелянов с Яворов и Ботев с Вапцаров. Това са светове. Поради което поетите не могат да бъдат робове. Да поробиш поета означава да го убиеш. Следва че те са свободни априори.
Виж придворните писачи са друго нещо. Всичко друго, но не и поети.
Според наложените тук понятия и аз мога да вляза в категорията „свободен поет” понеже нито съм свободен, нито поет, макар да мога да вържа две непремерени речи в рима. Като бях на петнаЕсе, се мислех за поет. Като се размечтая мамка му, като заглъзна в невъзможните си щения, па като зяпна срещу месечината да си прекроявам света според нагона и фантазията и те почват да се редят. Непремерени речи завършващи с рими.
Че това не е поезия ми каза една много читава жена – учителката ми по литература: Чуй, казва, едно стихотворение. И изрецитира:

“Обичам те, мое мило отечество! Обичам твоите балкани, гори, сипеи, скали и техните бистри и студени извори! Обичам те, мой мили мили краю!Обичам те от всичката си душа и сърце, ако ти и да си обречен на тежки страдания и неволи... Ти си оная благословена земя, която цъфти, която е пълна с нежности, със сияние и величие... ти си ме научила да плача над всяко едно човешко нещастите – а това е вече много за един човек... ”

Наложи се да разбера че поезията е свят, а не вой срещу месечината изправен на задните лапи на неосъзнатите щения. Така и я обикнах. Че и ценител станах, но помня как се мислех за поет и разпознавам този спомен в претендиращите за категорията словоредци.

Да съкратя многословието ще перифразирам Толстой: Всички поети са свободни по свое му, но не всички свободни са поети.

Грозен, или красив, авторът на поста вероятно усеща нещата като мен. За това го разбирам. Не разбирам само какво му пречат „свободните поети”. Всеки може да се кичи с кички. Но това нито го прави познат, нито признат. И уважавани и непризнавани, стойностните поети не са се смятали за поети. Те ИЗРАЗЯВАТ световете си. Останалите го ИЗОБРАЗЯВАМЕ. Но и дете различава едното от другото. Поетите ние ги обичаме, четем и препрочитаме. Помним ги. Словоредците се четат един друг. Да не забравяме че Бачо Киро Петров е държал защитната си реч пред турския съд в стихотворна форма, но до днес никой не го е нарекъл поет.
То за това има писател и автор, музикант и свирач, художник и рисувач, блогър и трол. Първите ги определя публиката, а ги издават други хора. Вторите се самопровъзгласяват. Критиката прави първите по-добри, а вторите по-злобни.

„Силата на изкуството е в безсилието на времето”
цитирай
30. ka4ak - 29. evrazol - „Поет” не е звание или професия.
18.05.2010 01:25
15.11.2009 13:13 - Пак тафено!Можем ли да четем постове?Композираме ли ги,или са механични?''СВОБОДЕН ПОЕТ''-КАКВО Е ТОВА?

21. ka4ak - 19. bizcocho -Женя,това е идеята и на поста!
15.11.2009 21:54
За това ти казах,че е буламач!Много често не четеме поста!А поста е на автора и когато го е правил,той отправя послание към другите!Това имам в предвид,като пиша по натам дали е композиран или е правен механнично!Всеки със своя пост отпраща послание!В случая използвам поста на hel да обясня,че и картината е пост на художника и припадналата жена е прочела този пост!Аналогия може да се направи с мелодия или песен или стих или разказ или коментар и т.н.Това което е направено с мисъл,то е послание към другите и за това термина "СВОБОДНИ ПОЕТИ"е всеобхватен и не се отнася само за чистия поет като теб,а е синоним на свободната мисъл!Флагмана на изкуствата поезията,просто символизира всяка област в която мисълта на индивида е творила!Всеки един от нас отправя послания към другите и за това всеки е ''СВОБОДЕН ПОЕТ"!До колко ще бъде разбран или неразбран,но това което е сътворил е неговото послание в търсене на диалог!
А вечерта...отпуска и успокоява и истини прокрадват се...:)))
цитирай
31. ka4ak - а,това за масло в огъня!За Елена е имало 100 годишна война,тава че употребявам поста и е дреболия!:)))
18.05.2010 01:43
14.11.2009 10:22 - Ето защо чалгата е простотия
Коментари
1. diso - lubima,
14.11.2009 10:35
видях го вчера и аз :))
Не споря дали е простотия или не, но е тенденциозно - темите за възхваляване на наркоманията и простотията са основни за много рап-певци, а и в други стилове. Да си припомним "Гумени глави" (Мишо Шамара), ранните "Хиподил" и т.н. Там може да се открие мниго повече простотия отколкото в т.нар. чалга. Друг въпрос е, че много от песните, определяни като чалга, само защото са издадени от "Пайнер", са много повече поп- от изпълненията на някои поп-изпълнители.
цитирай
2. gothic - lubima,
14.11.2009 10:37
кой ти гледа текстовете...важното е да се щрака с пръсти и да се врътка дупе....
цитирай
3. lubima - gothic. . . след няколко чашки ракия ...
14.11.2009 10:49
gothic ...след няколко чашки ракия ;)
цитирай
4. lubima - diso не отричам, че има и някои ху...
14.11.2009 10:50
diso не отричам, че има и някои хубави песни от т. нар. "чалга"....дори и да сакрадени от сръбски певици....но и те се броят на пръсти!
цитирай
5. gothic - lubima,
14.11.2009 11:04
снощи след няколко чаши ракия, винце с пържолите, че и биричка преди това, си пуснах компилацията "Masters of Gothic Rock", така че не е само до алкохола, а и до този, който го поема ;)
цитирай
6. diso - gothik,
14.11.2009 11:37
биричката е екстра и за рока:)) По принцип това ми е любими, но "Уайт снейк" нещо не ме кефят... Две бири, обаче, вършат работа - и на тях почвам да се кефя:))
цитирай
7. lubima - gothic ахахха браво на теб))). . . . ...
14.11.2009 11:44
gothic ахахха браво на теб)))....аз при толкова алкохол дали ще мога и леглото си да намеря))никак не ставам за компания на чаша ракия ;)
цитирай
8. lubima - diso. . . две бири но какви ;). . . . ...
14.11.2009 11:44
diso ...две бири но какви ;)....литърче или два ;Р
цитирай
9. ka4ak - Всеки "свободен поет"казва нещо!В това е разковничето!
14.11.2009 11:50
Изразяването има различни форми и по същество това са послания към другите!Разбирането или не разбирането е лично,а след това и групово и т.н.:)))
цитирай
Редактирай | Изтрий
10. lubima - ka4ak да така е. . . . но за жалост н...
14.11.2009 12:02
ka4ak да така е....но за жалост напоследък посланията във фолк-песните са .....само секс и пари!Това ли трябва да е ценностната система на младите?
а що се отнася до свободните поети....аз не мога да сравня тяхните послания с тези на чалга певачките
цитирай
11. ka4ak - Свободния поет е всеки един човек и независимо в коя област е,той или тя,творят и изпращат послания!
14.11.2009 12:30
Самото наличие на диалог/достатъчно е да разглеждаш една картина примерно,за да контактуваш с автора и да разбереш какво иска да ти каже/в разговор,в писан текст,в музика или в няква комбинация от изразни средства,действия или бездействия,това са послания!Само ако си чисто сам и няма други,не можеш да си свободен поет,защото няма на кой да предадеш твоите мисли!Така че всеки един от нас е СВОБОДЕН ПОЕТ!
цитирай
Редактирай | Изтрий
12. gothic - lubima,
14.11.2009 12:33
всичко беше умерено - биричка преди да се прибера, три малки ракийки и половин бутилка вино...щото съм на работа днес, а не върви да съм пиян парцал. Обаче рока и до дупка - и сега ми трещи Металика по ЗиРок :)))
цитирай
13. lubima - gothic. . . мъъничко ще ти завидя ...
14.11.2009 12:36
gothic ...мъъничко ще ти завидя сега ;)...и аз съм на работа....но нямам колонки в момента за да си чуя някой песнички...а металика....невероятни балади има!!!ах...сега как ме подсети...така ми се иска да чуя една от тях))....ще измисля нещо;)..май някъде в офиса имаше слушалки ;)
цитирай
14. lubima - ka4ak. . . но за да си поет. . . се иска и ...
14.11.2009 12:38
ka4ak ...но за да си поет...се иска и малко талант...не всеки който харесва поезия го има обаче,аз обожавам поезията)))но до сега съм написала само едно стихотворение)))...а за другото си прав)
цитирай
15. gothic - ka4ak,
14.11.2009 12:52
Предполагам, че не съм те разбрал правилно, но в чалгата няма никаква свободна поезия. Свободни поети могат да се нарекат Rammstein, на които не им пука да пуснат албум с обложка, която ще предизвика забраната за продажба на диска в големи търговски, вериги, нито пък да пуснат първи сингал (Pussy) със суперпровокативни текст и визия, кото го обрича на нулева ротация по музикалните телевизии...Това за мен е да си свободен, а не да предлагаш неща, които задължително ще се харесат на широката публика....
цитирай
16. ka4ak - "Свободния поет"е термин който не включва само поети!Не е нужно да пишеш стихове за да си такъв!
14.11.2009 12:54
Това е синоним на свободната мисъл и се отнася за всеки човек,който има мисли в главата си!Налагането на този термин е мое определение,като използвам,че поезията е флагман на изкуствата и всеки по своему е поет в живота си,защото мисълта няма граници!!!
цитирай
Редактирай | Изтрий
17. lubima - ka4ak но в чалгата. . . не виждам нито ...
14.11.2009 12:59
ka4ak но в чалгата...не виждам нито един "свободен поет"...по-правилно май е ...."комерсиален поет"..а и честно казано не виждам нищо поетично в "ти си малка щракалка/или парцалка...или нещо такова/....какво ти послание е това?...и това ли трябвадае примера на нашите деца?
цитирай
18. lubima - gothic подкрепам мнението ти!и ...
14.11.2009 13:05
gothic подкрепам мнението ти!и защото си и ти работар като мен ти пращам едно поздравче за по приятен работен ден http://vbox7.com/play:844b789a....незная тескта на песента...но ми харесва много)
цитирай
19. ka4ak - gothic Пламене и в чалгата са свободни поети,защото те провокират и ти харесваш или не,имаш някаква реакция!
14.11.2009 13:06
Въпросния пример който даваш,е абсолютно същото,защото е напрвено с някаква цел и това пак е диалог,след като има реакция и провокира мисли,а и действия!
цитирай
Редактирай | Изтрий
20. lubima - ka4ak ммдамм!верно е че провоки...
14.11.2009 13:12
ka4ak ммдамм!верно е че провокират...но струва ми се и тримата говорим за едно и също)
цитирай
21. ka4ak - Явно не искаш да ме разбереш!Някой го е направил и независимо дали е комерсиално или не,има реакция!
14.11.2009 13:19
lubima написа:
ka4ak но в чалгата...не виждам нито един "свободен поет"...по-правилно май е ...."комерсиален поет"..а и честно казано не виждам нищо поетично в "ти си малка щракалка/или парцалка...или нещо такова/....какво ти послание е това?...и това ли трябвадае примера на нашите деца?

Нищо чудно и това да е целта,да се предприемат действия от обществото,но пак е послание!Така че няма значение,известен или неизвестен,но някой го е направил и той/тя е свободен поет!Само човек,без мисли в главата си не е СВОБОДЕН ПОЕТ, но няма и да е ЧОВЕК!
цитирай
Редактирай | Изтрий
22. lubima - ka4ak :))
14.11.2009 13:32
ka4ak :))
цитирай
23. gothic - ka4ak
14.11.2009 13:51
ka4ak написа:
Въпросния пример който даваш,е абсолютно същото,защото е напрвено с някаква цел и това пак е диалог,след като има реакция и провокира мисли,а и действия!



Владо, проблема е, че в чалга музиката аз не виждам и не усещам не само провокация, но и каквото и да било друго...Но това си е явно мой проблем ;)
цитирай
24. ka4ak - 23. gothic -Примера беше за Rammstein,но пак не съм съгласен с теб!
14.11.2009 14:11
gothic написа:
Предполагам, че не съм те разбрал правилно, но в чалгата няма никаква свободна поезия. Свободни поети могат да се нарекат Rammstein, на които не им пука да пуснат албум с обложка, която ще предизвика забраната за продажба на диска в големи търговски, вериги, нито пък да пуснат първи сингал (Pussy) със суперпровокативни текст и визия, кото го обрича на нулева ротация по музикалните телевизии...Това за мен е да си свободен, а не да предлагаш неща, които задължително ще се харесат на широката публика....


Зависи къде контактуваш с чалгата,защото това не е само текст,има и музика ,има и визия!Ти сигурно в началото не си знаел английски и благодарение на музиката си го научил и сам знаеш,че има отвратителни текстове,но ти си се кефил на парчето!Така че аргумента ти не издържа!
Пламене правилно отбелязваш,че е твой проблем,но в диалога се ражда истината!Тук в това пространство е чрез нашите постове и коментари и пак няма значение знаем или не знаем ,кой ги пише,но при всички положения,някой натиска клавишите на клавиатурата отсреща и се стреми нещо да каже!Това е моето разбиране и за това го споделям!:)))
цитирай
Редактирай | Изтрий
25. animo - gothic,
14.11.2009 14:49
не си единствен. И изобщо нямаш проблеми с възприятията. :)))
gothic написа:

Владо, проблема е, че в чалга музиката аз не виждам и не усещам не само провокация, но и каквото и да било друго...Но това си е явно мой проблем ;)


Когато разни псевдоизпълнители вадят нечленоразделни звуци или трудносмилаем текст, гарнирани с още по-несмилаеми ритми - с какво да те провокират? С визия? Само с едната гола и твърде тунингована визия музика не се прави, прави се кич.
цитирай
26. ka4ak - разни сувенирчета определено са кич,но такова сувенирче от преди 20 века е скъпоценност и експонат в културното наследство на цивилизацията!
14.11.2009 15:22
Това е реалността и стремежа на света е да намери хармонията в различностите!За това цитираме мисли от древността и се използват познанията на тези преди нас,за да стане света по добър,без лошите примери,няма начин да изпъкнат по добрите и времето непрекъснато ни показва че е така!Тука е и нашата отговорност с индивидуалния пример и индувидуална ценностна система,да помогнем в този процес!
цитирай
Редактирай | Изтрий
27. lubima - ka4ak обачя, не разбрах. . . за кой 20 ...
14.11.2009 15:30
ka4ak обачя, не разбрах...за кой 20 вековен сувенир говориш?А що се отнася до това, че на фона на лошите примери изпъкват добрите)))е не може съвсем пък без лошо нали ;)
цитирай
28. haralanov - Чалгата е...
14.11.2009 15:43
Чалгата е комунистическо-ориенталска простотия!Като се започне навремето с Хисарския поп,мине се през Лепа Брена и се стигне до Глория...Всичко е една евтина промивка и заглаждане на мозъчето!
цитирай
29. ka4ak - Преди 20 века го употребих символично,може и 50 и 100 века!
14.11.2009 15:46
Посочих като пример каменни,глинени,костени,метални и други подобни предмети в историческите музеи и частни колекции по света!И те формират и нашето отношение към всичко което ни заобикаля и за това много неща в по новата история имат автори,защото са направили нещо което е образец за нещо си или закономерност,на базата на която се правят нови открития или произведения!
цитирай
Редактирай | Изтрий
30. lubima - haralanov. . . верно имаше някакъв ...
14.11.2009 15:47
haralanov ...верно имаше някакъв поп навремето...но и той както доста фолк-изпълнители си остана в небитието! Евтина промивка..незнам...но тлъсти хонорари - да!така съм чувала ;)..има...една-две песни може би могат да се посочат с хубав текст...но те все са крадени)
чалгата...май е отражение на манталитета на българина!
цитирай
31. lubima - ka4ak да!но ти говориш з неща много ...
14.11.2009 15:51
ka4ak да!но ти говориш з неща много различни от чалгата!!дори не става дума за поп-фолк песни, а пошла чалга, едва ли някой не би се сетил поне за една песен от този стил която да му изправя косите!..какви автори са тези които правят чалга?...дори да имат талант...те го пропиляват разменяйки го за пари!
цитирай
32. ka4ak - В космоса пратиха някакво послание към друга цивилизация!
14.11.2009 16:23
Там бяха системазирани различни достижения на човечеството,които трябва да бъдат разшифровани от друг разум!Там имаше и наша народна песен и ритми от Африка,които нямат звуков носител,когато са създадени,защото са се предавали в поколенията!Така че времето е съдника,съответно и ние,но това формира културата на нацията,а и на света!Тиражте са определящи,но това е и нашата отговорност кой и какви послания изпраща!Парите просто са израз на културното ни ниво и за какво ги даваме!Това че този жанр има публика е показател за нивото ни,но тези които го правят,творят независимо дали ще е за пари или за повишаване на културата или за оставяне на следа в историята!
цитирай
Редактирай | Изтрий
33. lubima - ka4ak. . . . не качак! вникакъв сл...
14.11.2009 16:33
ka4ak ....не качак! вникакъв случай не мога да направя сравнение с нашенските поразголени чалгарки с това за което говориш!..."Излел е Делю хайдутин"...те кара да спре дъха ти!дори не мога да си го представя като сравнение с Р.Русев да речем /чалга "талант"/...
цитирай
34. ka4ak - Там е работата,че правиш и недвусмисленно заявяваш своето мнение!
14.11.2009 17:11
lubima написа:
ka4ak ....не качак! вникакъв случай не мога да направя сравнение с нашенските поразголени чалгарки с това за което говориш!..."Излел е Делю хайдутин"...те кара да спре дъха ти!дори не мога да си го представя като сравнение с Р.Русев да речем /чалга "талант"/...

Това е критерия за културата на една нация и може само да съжаляваме,че много не са на твоето мнение!Това имаха предвид и от читалището с това"ЕЛЕКТРОННИ БУДИТЕЛИ''че в това пространство може да се формират плюсовете и минусите на нашата и световна култура и с този пост заявяваш някаква позиция и разбиране по въпроса за чалгата!Ако виждаш нещо хубаво го казваш,ако е лошо също.Но бъди сигурна,че някакъв като Р.Русев е в основата на Делю хайдутин,просто ние не го знаем!
цитирай
Редактирай | Изтрий
35. lubima - ka4ak. . да сигурна съм. . . . и не само ...
14.11.2009 17:23
ka4ak ..да сигурна съм....и не само на тази прекрасна българска песен.....но това е музика която идва от душата на хората...и не са мислили колко албума ще продадат..проста са изпеяли това което са чувствали докато при чалгата е различно!И там творците и изпълнителите са хора от народа, но пеят...не за друго а за пари!!!дори често се случва на концерти да пеят на плейбек!!..
цитирай
36. confusiongirl - !
14.11.2009 17:38
Жалко, че тази простотия слуша цял народ...
цитирай
37. ka4ak - И най великите музикални гении,са писали за пари и покрай това са оставили и неща което и сега слушаме!
14.11.2009 17:43
Колко от съвременните музиканти правят един световен хит и преди и след това само боза!Гениите за това са такива,защото имат повече такива мигове,но има сума ти народ които са останали във времето с еднократен допир с музата си и за това казвам,че съдник е времето и посланията на някой остават в историята и са пример!
цитирай
Редактирай | Изтрий
38. lubima - confusiongirl не не е жалко!Всеки ...
14.11.2009 17:44
confusiongirl не не е жалко!Всеки му по вкуса)...лошото е, че днешните младежи и девайки издигат в култ певачките и участниците в клиповете им!!!почти всяко второ момиченце мечтае да стане фолк-певица, и почти всяко момченце...мутра....а да не говорим що за излагация е в напъните на преценили се даучастват в разни конкурси за фолк-изпълнители)
цитирай
39. lubima - ka4ak да!но колко от песните изпяти ...
14.11.2009 17:48
ka4ak да!но колко от песните изпяти от фолк певиците ще останат в историята? далеч съм от мисълта да ги сравнявам с класици.....и гении на музикалното изкуство!!
цитирай
40. ka4ak - Жозефина Бекер и Едит Пиаф са куртизанки и певачки и въпреки това са останали в историята!
14.11.2009 18:11
Далеч съм от мисълта,че това ще се случи и с някой от наште певачки!Но за да се случи нещо в който и да е бранш преди всичко трябва да се занимаваш с него!Бъди сигурна,че аз нама да напиша някаква мелодия която да остане във времето,първо защото нямам музикален слух и второ не мога да мисля в ноти!Но този който може да се изразява в ноти има страшно голям шанс да сътвори нещо гениално!Принципът е сигурно като тотото,даже сигурно много по малък,но винаги може да се случи!Този който не мисли в ноти,просто няма шанс да го направи!Същото е и във всяка една област!
цитирай
Редактирай | Изтрий
41. lubima - ka4ak. . . . Греко е голямана та фр...
14.11.2009 18:15
ka4ak ....Греко е голямана та френската естрада...коя наша фолк певица може да се сравни с нея!!!
цитирай
42. ka4ak - Нямам представа,в това отношение съм гипс!Но знам че във всяка област има огромна маса кал и винаги се намира ДИАМАНТ!
14.11.2009 18:26
Такава е логиката на историята,нищо лично,но всички пишем,а има някой където вечно ще се четат!
цитирай
Редактирай | Изтрий
43. lubima - ka4ak защото те сагениални!защото ...
14.11.2009 18:30
ka4ak защото те сагениални!защото те са "видели" и "показали" на другите неща които винаги ще бъдат актуални!...макар, че в интерес на истината...много класици...ами не ги харесвам пък ))
цитирай
44. ka4ak - думите са български,но важат за света и това е световната съкровищница в която не са само изкуствата,а и законите, изобретенията,откритията!
14.11.2009 18:57
Тези всичките са СВОБОДНИ ПОЕТИ в областта в която са се подвизавали!:)))
Точно един такъв СВОБОДЕН ПОЕТ е измислил и търсачката,която ние ползваме,но преди него наш сънародник е измислил начина за да стане възможно това!:)))
цитирай
Редактирай | Изтрий
45. lubima - ka4ak еее безпорно е факт!но това са ...
14.11.2009 19:01
ka4ak еее безпорно е факт!но това са едни съвсем други неща!!И това са наистина хора които и аз бих определила като "свободно...мислещи"...но чалгаджийките са далеч от тях)))а за Джон Атанасов дори съм малко горда, че е от моя край ;)
цитирай
цитирай
32. pegas08 - Привет! Може ли и аз!
18.05.2010 06:11
Всички са прави и никой не печели!

Защото:

Последното ни място в Европа като нация, по доходи,

неминуемо довежда, колкото и да не ни се иска,

първо място по национална простотия, пак В Европа!
Поне Теди Москов ще потвърди!

Останалите крамоли, кой прав и кой крив, просто са омръзнали на хората.

Казвам това като обикновен потребител на Интернет!

Благодаря и лек ден!
цитирай
33. veselinvalev - анонимен 19
18.05.2010 06:58
анонимен написа:
По-добра статия не е имало в блог.бг.
Снимката на аватара на автора ли е или е майтап?


Благодаря за добрата оценка.
А пък снимката от аватара, майтап или не, си е моя. Просто така си изглеждам. Е, сега в действителност съм без брада, но като си направя подходящо щракане, ще поставя и по-актуален аватар. Засега е този.
Хубави дни ви желая на вас, дни с весели и красиви помисли.
цитирай
34. veselinvalev - an2
18.05.2010 07:10
an2 написа:
хех, Весо
много готино изтрещяваш!
Е, по-често, по-често!
Както се казва:
Всяка петилетка - за четири, тази година завод за полупроводници - догодина - за цели!
Е, така де! К'во се стискаш?


Да ти призная, an2, никак не ми се изтрещява. Иска ми се да си живея спокоен и тих живот, изпълнен с любов и нежност към най-близките ми хора, да се събираме с истинските ми приятели, да си свирим на китари и да си пеем и веселим. Да чета хубави книги, да си пиша красиви стихове, и каквото ми е дал Господ за изразяване, да си пиша отзиви, когато видя някое истинско литертурно произведение, което ме е впечатлило дълбоко, за да бъде животът ни по-смислен, красив, пълноценен и истински. Да се радвам на безкрайните възможностти за радост и наслада от изкуството и науката, които ни предоставя интернет, но реалността ни ме кара да изтрещявам. Извън мен е това. Друга ръка води мисълта ми и ми казва напиши това. Това е истината.
цитирай
35. veselinvalev - kasnaprolet9999
18.05.2010 07:19
kasnaprolet9999 написа:
Мислех, че вече си се кротнал,
жал ми е за теб, толкова негативна енергия хвърляш навред, че ако я беше употребил за нещо полезно щеше да е супер. Много пъти ти се каза, какво има предвид качак под званието "Свободни поети". Това е понятие, което обхваща не сама поезията, но ти си се хванал за думата. Не си видял негово стихотворение, та не си видял.....стига си плакал!!! Е, аз пък съм видяла, ама няма да ти го покажа, защото си много черноглед и му завиждаш.И вземи се кротни най-после и си намери по-интересна тема от качак, стига си се повтарял, всички разбрахме вече, че не го долюбваш, ставаш досаден. И да те светна, че много отдавна качак сам заработва парите си и с тях покрива подобни разходи, не всички фирми са на дебеловратковците. В България има много кадърни хора и качак е един от тях. Благодарение на тях, все още сме на ръба на вълната, а не под нея.


Високият интелект, доброта и хуманност, изящното слово, които струят от коментара ви, kasnaprolet9999, ме навежда на мисълта, че наистина трябва да се кротна някъде в дълбоко усамотение и да се моля безспирно за спасението на душата си. Също за вашата и тази на г-н Качаклиев.
цитирай
36. veselinvalev - анонимен 23
18.05.2010 07:27
анонимен написа:
19 -ke, снимката си е на автора
в това е майтапът, че този козел се е показал на светло :-)
Глупостите, които е избълвал приличат на малоумно бълнуване без всякаква връзка помежду си, с изключение на злобата на автора.
Сигурно не може да преглътне, че ка4ака си бил поръчал 17 мацки да събеседва, пък той горкият цял живот с тази неблагодарна визия си мечтае поне до 3 броя да ги докара :РРРРРР


Снимката на аватара, наистина си е моя и аз никак не се срамувам от ная. Обичам визията си. Такава ми е дал Господ. И му благодаря, чи никога досега не съм си и помислял някога да използвам услугите на проститутки. А съм работил доста години на улицата с най-много проститутки в България. И благодаря на Господа, че ме е дарил с истинската и невероятна любов към и от Жената.
цитирай
37. veselinvalev - анонимен 24
18.05.2010 07:45
анонимен написа:
С теб съм!
Не съм в темата, която е станала повод да излееш всичкото си и да възпламениш такава дискусия. Аз самата не съм поет /със сигурност - не съм в буквалния смисъл на думата/, но се възприемам като добър читател. ...Признавам, докато четох, ме усмихна на моменти. Свободни поети? Нещо като "свободни...демократи"? Или "свободни...кокошки"? Ха-ха-ха...Кой знае защо покрай "свободните поети" се сетих за "свободните кокошки" - по Великден най-търсени бяха яйцата от свободни кокошки, каквото и да значи това...
Не съм блогър. Въздържам се да се регистрирам, защото нямам самочувствието, че мога да кажа важни за много хора неща. Но си имам любимци, които чета редовно и подкрепям. За мен беше голяма радост, когато те открих тук - колега от студентските години, спомен от щастливо време. Така че - с теб съм, Весо! Усмивки!


Хаха, аз пък съм писал нещо подобно за "свободните уфси":

http://veselinvalev.blog.bg/izkustvo/2009/09/28/dvijenie-svobodna-ufsy.405798

Благодаря ти много за подкрепата и за връщането в спомените за годините на щастливото студентско време. Вярвам, че ще откриеш начин да ми се обадиш и да се чуем лично. И съм убеден, че имаш важни неща, които да кажеш на хората. Също вярвам, че имаш и самочувствието да го направиш. То самочувствието е като апетита. Идва с писането. Затова, не отлагай появата си в блоговото пространство. За него трябват грамотни хора. Доброто писането винаги започва от доброто четене. А вярвам, че ти си изчела тонове книги.
Поздрави!
цитирай
38. veselinvalev - parasol
18.05.2010 07:48
parasol написа:
Човек,
който е тотално неграмотен, не може да бъде свободен.


Трагедията на съвременна България, Слави, идва от това, че тотално неграмотни и тотално безнравствени хора я управляваха и управляват. Политиката й, бизнеса й, културата й. Затова сме затънали и в тотална несвобода, мутризация и чалга.
цитирай
39. veselinvalev - zabavnata
18.05.2010 07:58
zabavnata написа:
Пак ли?
Защо са тези безсмислени войни в блога? Хора, не ви ли стига ЗЛОБАТА И ПОМИЯТА В РЕАЛА, че я пренасяте и тук ? Блога започна да се превръща в бойно поле...


По-добре "безмислени войни в блога", за да се знае истината и да можем да предотвратим една истинска унищожителна война, каквато беше Втората световна. Война с петдесет милиона убити хора. Война, която дойде заради несвободата на личността и личното мнение. Война породена от две тоталитарни системи. За съжаление съвременният свят също отива към тоталитаризъм на монетарния модел. Тоталитаризмът на парите. И това никак не е безобидно. Настоящата финансова криза е резултат от тази "несвобода". Всъщност лошото предстои, колкото и абсурдно да ви изглежда това, zabavnata.
цитирай
40. анонимен - - boristodorov56 - Работата е там, че Качака не печели пари от издаването на блоговата поезия,
18.05.2010 08:07
а похарчи за списанието и книгата.

"Кражбата" не е скривана и не е користна - не носи никому пари.

Не видях автора да протестира, просто защото още 4-5 000 души ще научат за него.

Излишно е, Весо!

.....................................................

Не ме пускат в акаунта ми.
След фейсбук - историята се повтаря!

Мамичката им педераска на милиционерите и на министъра им!
цитирай
41. veselinvalev - evrazol
18.05.2010 08:07
evrazol написа:
„Поет” не е звание или професия.
Нито каквато и да било категория. За това са несравними поетите. По какво да ги сравняваме. По какво да сравним уникатите. Това не е спорт. Не може да се направи олимпиада. Как да сравняваме Дебелянов с Яворов и Ботев с Вапцаров. Това са светове. Поради което поетите не могат да бъдат робове. Да поробиш поета означава да го убиеш. Следва че те са свободни априори.
Виж придворните писачи са друго нещо. Всичко друго, но не и поети.
Според наложените тук понятия и аз мога да вляза в категорията „свободен поет” понеже нито съм свободен, нито поет, макар да мога да вържа две непремерени речи в рима. Като бях на петнаЕсе, се мислех за поет. Като се размечтая мамка му, като заглъзна в невъзможните си щения, па като зяпна срещу месечината да си прекроявам света според нагона и фантазията и те почват да се редят. Непремерени речи завършващи с рими.
Че това не е поезия ми каза една много читава жена – учителката ми по литература: Чуй, казва, едно стихотворение. И изрецитира:

“Обичам те, мое мило отечество! Обичам твоите балкани, гори, сипеи, скали и техните бистри и студени извори! Обичам те, мой мили мили краю!Обичам те от всичката си душа и сърце, ако ти и да си обречен на тежки страдания и неволи... Ти си оная благословена земя, която цъфти, която е пълна с нежности, със сияние и величие... ти си ме научила да плача над всяко едно човешко нещастите – а това е вече много за един човек... ”

Наложи се да разбера че поезията е свят, а не вой срещу месечината изправен на задните лапи на неосъзнатите щения. Така и я обикнах. Че и ценител станах, но помня как се мислех за поет и разпознавам този спомен в претендиращите за категорията словоредци.

Да съкратя многословието ще перифразирам Толстой: Всички поети са свободни по свое му, но не всички свободни са поети.

Грозен, или красив, авторът на поста вероятно усеща нещата като мен. За това го разбирам. Не разбирам само какво му пречат „свободните поети”. Всеки може да се кичи с кички. Но това нито го прави познат, нито признат. И уважавани и непризнавани, стойностните поети не са се смятали за поети. Те ИЗРАЗЯВАТ световете си. Останалите го ИЗОБРАЗЯВАМЕ. Но и дете различава едното от другото. Поетите ние ги обичаме, четем и препрочитаме. Помним ги. Словоредците се четат един друг. Да не забравяме че Бачо Киро Петров е държал защитната си реч пред турския съд в стихотворна форма, но до днес никой не го е нарекъл поет.
То за това има писател и автор, музикант и свирач, художник и рисувач, блогър и трол. Първите ги определя публиката, а ги издават други хора. Вторите се самопровъзгласяват. Критиката прави първите по-добри, а вторите по-злобни.

„Силата на изкуството е в безсилието на времето”


Казаното от теб е с истинско сърце, чиста душа, интелект. Това, което си написал е истината. И нищо, че ще използвам фразеологизъм и клише: "Святата истина".
И като теб мисля, че думите "позия" и "поет" са святи, и с тях не бива да се злоупотребява. Нещо, което прави Качаклиев с имената на изданията си.
Нямам абсолютно нищо против към никого от така наречените от него, или самонарекли се "свободни поети". Нека всеки търси начина си на самоизразяване на вътрешния си свят. Но със светите думи "поезия" и "поет" не трябва да се злоупотребява. Затова съм писал. И то нееднократно.
Благодаря ти много за пламенните, истински, истинни думи, evrazol.
цитирай
42. veselinvalev - ka4ak 30, 31
18.05.2010 08:44
ka4ak, да беше прекопирал целия си блог и да го праснеш в коментарите тук. Щеше да си по-убедителен в... объркването си. Потапйяки ни напълно в тоталната си логорея. В тоталното си неразбиране. В тоталната си грандомания. В тоталното си позьорство.
цитирай
43. veselinvalev - анонимен 27
18.05.2010 08:54
анонимен написа:
абсурд
Аз бях на това връчване, и то беше колкото логично, толкова и абсурдно. Не повече от петдесетина човека, излъгали се да присъстват на "великата конференция" на още "по-великата академия", видяха, как без връзка с никакво друго събитие се появи усмихнат г-н Качаклиев, за да се окичи с тази грамота, дето никой не разбра каква точно велика стойност има в този фарс, наречен раздаване на велики награди от незнайно кои велики хора... Нищо, нека си я окичи човекът в кабинета или там, дето ще зарибява с великостта си, пък ние да си извадим поуките да не сме масовка на такивИ абсурди нататък....


Благодаря ти много за проявената непосредствена рефлексия и истинско предаване на твоите мисли, чувства и реакции към наградите връчени на "велика конференция" от "велика Академия". Истината трябва да бъде казвана. Защото радетелите за "гражданско общество" всъщност изграждат нов вид тоталитаризъм. Тоталитаризъм на посредствеността.
Поздрави и благодарности още веднъж.
цитирай
44. kentoff - Най-достойната позиция
18.05.2010 08:54
pegas08 написа:
Всички са прави и никой не печели!

Защото:

Последното ни място в Европа като нация, по доходи,

неминуемо довежда, колкото и да не ни се иска,

първо място по национална простотия, пак В Европа!
Поне Теди Москов ще потвърди!

Останалите крамоли, кой прав и кой крив, просто са омръзнали на хората.

Казвам това като обикновен потребител на Интернет!

Благодаря и лек ден!

цитирай
45. vmir - Естествено е всеки професионалист да се ужасява понякога от изявите на лаиците в детайлно познатата му проблематика,
18.05.2010 09:05
нормално е лаиците да му се виждат като досадна или опасна напаст, каквато в огромната част от тях в действителност са. Но казаната или написаната истина няма как да обхване всичко, защото всичко е свързано. Много ми хареса коментара на Евразол, но не мога да приема грозните определения от други коментари кото “измамник” или "крадец" и прочие. Да, има стихоплетци, за които е изключително щастие включването им в подобни инициативи, вярно е, че някои могат да изпаднат в дълбоки заблуди за способностите си, но това са аматьори, а не професионални литератори и професионалисти и не е красиво да бъдат заклеймявани от хората, които с писане си изкарват хляба поне, докато не бъде посегнато на този хляб.

И нека не забравяме, че професионалните умения и вещина не включват интуитивното докосване до хармонията на простите идеи, и вероянто е нужен голям професионализъм, за да бъде забелязано, уловено и показано това докосване, където е успяло да роди нещо полезно и добро - не като милостиня, а защото може би единствения възможен начин за достигане до следващата част от истината е въпреки професионално шлифованите умения, а не благодарение на тях. Компютърните специалисти не са създали компютъра, обратното - компютъра е създал компютърните специалисти. А първият компютър е изцяло аматьорско начинание, нямащо нищо общо с известните към момента средства за комуникация и обработка на информацията, но рационалното зърно в свързването на комутатор с 1012 кондензатора от Джон Атанасофф е израстнало и разцъфнало в изумителни технологии не от само себе си, а с изключителното съдействие на поколения професионалисти. Същото е и в изкуството. Достатъчо е сравнението между грубоватият самоук Моцарт и изящния Салиери, сред учениците на когото са били Бетовен, Лист, Шуберт...

p.s. Един нагледен пример за опасно аматьорско отношение ни дава и самия автор, цитирам: "Настоящата финансова криза е резултат от тази "несвобода". Всъщност лошото предстои, колкото и абсурдно да ви изглежда това". И ето защо лаика във финансите си го изкарва на когото не трябва.
цитирай
46. veselinvalev - pegas08
18.05.2010 09:06
pegas08 написа:
Привет! Може ли и аз!
Всички са прави и никой не печели!

Защото:

Последното ни място в Европа като нация, по доходи,

неминуемо довежда, колкото и да не ни се иска,

първо място по национална простотия, пак В Европа!
Поне Теди Москов ще потвърди!

Останалите крамоли, кой прав и кой крив, просто са омръзнали на хората.

Казвам това като обикновен потребител на Интернет!

Благодаря и лек ден!


Никога не съм писал нещо заради крамолата, pegas08. Аз ненавиждам крамолите. Любовта ми към литературата и изледването й е моя страст. Тя е истинско докосване до божественото и изисква спокойствие, тишина и съзерцание. За съжаление не мога да остана безразличен към нещата, които стават в новото литературно-блогово пространство на България. Защото тук наистина се сътворяват литературни шедьоври и те трябва да бъдат очуднявани. Но също текат и негативни процеси, към които не мога да бъда безразличен, защото те налагат профанизиране и лаизиране на истинското слово и тоталното му потапяне в морето на простотията и пошлостта за които ти пишеш.
Благодаря ти много, че не оставаш безразличен към проблемите, които наистина съществуват и изразяваш своята позиция и становище.
Поздрави!
цитирай
47. kass - veselinvalev
18.05.2010 09:07
Поет или не, свободата е много свято нещо. Освободи се от това презрение, не виждам смисъл в него. Знаеш ли кое винаги най-много ме е дразнило тук в България, този стремеж към перфекционизъм. Защото той заробва свободната мисъл и ако погледнем света и себе си ще открием разликата, а тя е, че в групата Куин няма нито един завършил музикало образование, нещо немислимо у нас да се случи, предвид популярността й в световен мащаб. Подобно е положението и с писатели, поети и каквото ти хрумне, защото в техните училища залагат на беседата и развиват мисълта и въображението, а в нашите на назубрянето на правила, мисли и налагането на модели, които някой решил, че са абсолютни. Кой може да каже какво е истинска поезия? Кой може да каже какво е истинска любов? Кой ще се нагърби да съди чуждите мисли, чуждите чувства с изречението "неотговарят н изискванията". Сободният поет е този, който е освободен от правилата, от рамките и от критиката на другите, който е освободен от страха дали ще бъде харесан или оценен. Свободни поети са децата, пишещи сладникави стихчета за любов по лексиконите, макар да са далеч от представите ни за поезия. Свободен е свободния дух, правото да бъдеш несъвършен, неталантлив, но искрен с читателите. В България не сме свободни, няма и да бъдем скоро, защото докато духът на човек бива осъждан, стремежите му и начинанията му, никога няма да се роди нещо надхвърлящо очакванията, мимолетно хрумване с послание до обикновените, понякога дори на шега се зараждат идеи, които могат да променят света...
цитирай
48. mikino - Чета поста, чета коментарите и не ...
18.05.2010 09:21
Чета поста, чета коментарите и не мога да разбера защо е нужно всичко това?
В крайна сметка, интернет и конкретно блога е място където всеки може да пише каквото го вълнува - дали ще е поезия, статии и т.н. няма значение.
Кой е крал, защо и как и от кого - това са неща, които не се решават тук.
Ако има някой, който възразява - има авторски права и закони, които колкото и да ни е тромава съдебната система, спорове от подобен род, биха могли да бъдат решени.
Мисля, че не е нужно да се поставят нещата по този начин, защото пораждат спорове, а понякога и злоба. Нека избегнем това, нека бъдем смирени и да уважаваме творчеството на всеки един блогър, независимо дали е взел нечия идея или не. Пък какво толкова и така да е, щом е "открадната" значи е оригинална ;) :) Аз бих се гордяла... :)))
За мен лично, като страничен наблюдател - харесват ми всички твворби, които са написани от сърце без значение името на автора. Важното за мен е, че тези творби не могат да бъдат оценени в пари - те са уникални, единствени и безценни, защото са проекция на душата!
цитирай
49. veselinvalev - анонимен - boristodorov56
18.05.2010 09:31
анонимен написа:
boristodorov56 - Работата е там, че Качака не печели пари от издаването на блоговата поезия,
а похарчи за списанието и книгата.

"Кражбата" не е скривана и не е користна - не носи никому пари.

Не видях автора да протестира, просто защото още 4-5 000 души ще научат за него.

Излишно е, Весо!

.....................................................

Не ме пускат в акаунта ми.
След фейсбук - историята се повтаря!

Мамичката им педераска на милиционерите и на министъра им!


Борисе, мен финансовите печалби и загуби на Качаклиев не ме касаят. Те не са моя работа. Рекламата му също. Защото неговите издания могат да са му чудесна реклама и лице в бизнеса. Това са си негови дела и негова работа. Ако не беше злоупотребил с думите "позия" и "поет" хич нямаше да пиша. Може би щях да си затворя очите и за откраднатата от Величко Николов картина "Химера". Но аз имам поглед върху това, което става в литературния живот на България последните 30 години, да не ти говоря за цялата история на българската литература и нейните явления. Това, което пиша тук, не е каприз, спонтанна реакция е. И знам, че ще дойде момент, в който ти ще разбереш, че и това което ти се случва на теб, че някой е прецакал акаунта ти в блог.бг и е отнел, откраднал свободата ти да бъдеш ти, е резултата от именно тази "несвобода" от терора на посредствеността за който аз пиша. И ще се освободиш от сянката и крилото на Качаклиев, под които за съжаление виждам, че си се сгушил. Вярвам в просветлението ти, Боре. И дано всички неприятности в блог.бг, които имаш заради смелостта да напишеш мнението си, се оправят и да бъдеш пак на линия в твоето си публично пространство. В твоята си лична медия.
Желая всичко добро за теб.
цитирай
50. vmir - 40. boristodorov56
18.05.2010 09:39
анонимен написа:


Не ме пускат в акаунта ми.
След фейсбук - историята се повтаря!

Мамичката им педераска на милиционерите и на министъра им!


Блогът тези дни работи отвратително и аз доста пъти се отказвах да влизам за да не си губя времето в чакане, най-вероятно става дума за технически проблеми или неадекватна поддръжка.
цитирай
51. veselinvalev - kentoff
18.05.2010 09:42
kentoff написа:
pegas08 написа:
Най-достойната позиция
Всички са прави и никой не печели!

Защото:

Последното ни място в Европа като нация, по доходи,

неминуемо довежда, колкото и да не ни се иска,

първо място по национална простотия, пак В Европа!
Поне Теди Москов ще потвърди!

Останалите крамоли, кой прав и кой крив, просто са омръзнали на хората.

Казвам това като обикновен потребител на Интернет!

Благодаря и лек ден!



Не вярвам тоталното мълчание, да е твоят идеал за свобода, kentoff. Твоят блог показва друго. И на мен много не ми се чини, че в споровете се ражда истината. Но истината трябва да бъде показвана, да бъде писана, да бъде огласявана. Иначе ще ни упралвява безпросветността и безнравствеността. И затова пиша.
Всичко добро и успехи всякакви ти желая.
цитирай
52. veselinvalev - vmir
18.05.2010 09:47
vmir написа:
Естествено е всеки професионалист да се ужасява понякога от изявите на лаиците в детайлно познатата му проблематика,
нормално е лаиците да му се виждат като досадна или опасна напаст, каквато в огромната част от тях в действителност са. Но казаната или написаната истина няма как да обхване всичко, защото всичко е свързано. Много ми хареса коментара на Евразол, но не мога да приема грозните определения от други коментари кото “измамник” или "крадец" и прочие. Да, има стихоплетци, за които е изключително щастие включването им в подобни инициативи, вярно е, че някои могат да изпаднат в дълбоки заблуди за способностите си, но това са аматьори, а не професионални литератори и професионалисти и не е красиво да бъдат заклеймявани от хората, които с писане си изкарват хляба поне, докато не бъде посегнато на този хляб.

И нека не забравяме, че професионалните умения и вещина не включват интуитивното докосване до хармонията на простите идеи, и вероянто е нужен голям професионализъм, за да бъде забелязано, уловено и показано това докосване, където е успяло да роди нещо полезно и добро - не като милостиня, а защото може би единствения възможен начин за достигане до следващата част от истината е въпреки професионално шлифованите умения, а не благодарение на тях. Компютърните специалисти не са създали компютъра, обратното - компютъра е създал компютърните специалисти. А първият компютър е изцяло аматьорско начинание, нямащо нищо общо с известните към момента средства за комуникация и обработка на информацията, но рационалното зърно в свързването на комутатор с 1012 кондензатора от Джон Атанасофф е израстнало и разцъфнало в изумителни технологии не от само себе си, а с изключителното съдействие на поколения професионалисти. Същото е и в изкуството. Достатъчо е сравнението между грубоватият самоук Моцарт и изящния Салиери, сред учениците на когото са били Бетовен, Лист, Шуберт...

p.s. Един нагледен пример за опасно аматьорско отношение ни дава и самия автор, цитирам: "Настоящата финансова криза е резултат от тази "несвобода". Всъщност лошото предстои, колкото и абсурдно да ви изглежда това". И ето защо лаика във финансите си го изкарва на когото не трябва.


Хаха, наистина ме развесели, vmir. Аз не съм просто лаик във финансите. Аз съм просто никакъв финансист. Но изводите, които са направени от този филм, са направени от истински професионалисти в тази област:
http://www.zeitgeistmovie.com/add_bulgarian.htm
И те са много задълбочени. И аз имам право да говоря за това. Защото и житейският ми опит е потвърдил техните изводи. А житейският ми опит няма как да ме излъже. Реалност е. Много истинска.
Благодаря ти много и най-искрено за мнението и ангажираността, която си проявил към проблемите поставени от мен. Ще допълня само, че аз не си изкарвам хляба като литератор, въпреки, че имам професионализма и самочувствието на точно такъв.
А поетите, с които се откриваме взаимно в блог.бг и които са невероятни и за които пиша понякога са в по-голямата си част нефилолози. Поетичния талант наистина е нещо уникално, и за него не е нужно специално образование. Но за литературния критик, смятам, че филологичаското образование дори да не е задължително е много полезно.
И ще те поправя за още нещо. Моцарт никак не е самоук. Напротив, ученик е на баща си (абсолютно професионалин музикант) от най-най--невинна детска възраст. Затова и гениалността му е невероятно развита.
Поздрави!
цитирай
53. chris - (ръкопляс)
18.05.2010 10:04
(ръкопляс)
цитирай
54. veselinvalev - kass
18.05.2010 10:18
kass написа:
Поет или не, свободата е много свято нещо. Освободи се от това презрение, не виждам смисъл в него. Знаеш ли кое винаги най-много ме е дразнило тук в България, този стремеж към перфекционизъм. Защото той заробва свободната мисъл и ако погледнем света и себе си ще открием разликата, а тя е, че в групата Куин няма нито един завършил музикало образование, нещо немислимо у нас да се случи, предвид популярността й в световен мащаб. Подобно е положението и с писатели, поети и каквото ти хрумне, защото в техните училища залагат на беседата и развиват мисълта и въображението, а в нашите на назубрянето на правила, мисли и налагането на модели, които някой решил, че са абсолютни. Кой може да каже какво е истинска поезия? Кой може да каже какво е истинска любов? Кой ще се нагърби да съди чуждите мисли, чуждите чувства с изречението "неотговарят н изискванията". Сободният поет е този, който е освободен от правилата, от рамките и от критиката на другите, който е освободен от страха дали ще бъде харесан или оценен. Свободни поети са децата, пишещи сладникави стихчета за любов по лексиконите, макар да са далеч от представите ни за поезия. Свободен е свободния дух, правото да бъдеш несъвършен, неталантлив, но искрен с читателите. В България не сме свободни, няма и да бъдем скоро, защото докато духът на човек бива осъждан, стремежите му и начинанията му, никога няма да се роди нещо надхвърлящо очакванията, мимолетно хрумване с послание до обикновените, понякога дори на шега се зараждат идеи, които могат да променят света...


И аз твърде често подминавам глупоста, без да и обръщам особено внимание, или дори да ме е засегнала, се опитвам да я преодолея и забравя. Но понякога не мога. И мисля че това "понякога" има смисъл. Защото "не мога" е всъщност "мога". Тоест, моето можене, уважаема, kass.
цитирай
55. veselinvalev - mikino
18.05.2010 10:24
mikino написа:
Чета поста, чета коментарите и не мога да разбера защо е нужно всичко това?
В крайна сметка, интернет и конкретно блога е място където всеки може да пише каквото го вълнува - дали ще е поезия, статии и т.н. няма значение.
Кой е крал, защо и как и от кого - това са неща, които не се решават тук.
Ако има някой, който възразява - има авторски права и закони, които колкото и да ни е тромава съдебната система, спорове от подобен род, биха могли да бъдат решени.
Мисля, че не е нужно да се поставят нещата по този начин, защото пораждат спорове, а понякога и злоба. Нека избегнем това, нека бъдем смирени и да уважаваме творчеството на всеки един блогър, независимо дали е взел нечия идея или не. Пък какво толкова и така да е, щом е "открадната" значи е оригинална ;) :) Аз бих се гордяла... :)))
За мен лично, като страничен наблюдател - харесват ми всички твворби, които са написани от сърце без значение името на автора. Важното за мен е, че тези творби не могат да бъдат оценени в пари - те са уникални, единствени и безценни, защото са проекция на душата!


Все пак трябва да има някакви нравствени закони и правила, които да са вътре, а и извън нас. Дори и в джунглата си има правила, според които тя милата джунгла си съществува. И те май са по-истински от нашите. За съжаление.
цитирай
56. ka4ak - 42. veselinvalev - ka4ak 30, 31 Все пак да те успокоя,а блага ми е на разположение!:)))
18.05.2010 10:27
13.02 13:13 - Беше ме хванала липсата,И щото Книгата и Списанието бяха най хубавото нещо за миналата година,а за Списанието предстои,втори брой!Та пак тафено!
Автор: ka4ak Категория: Политика
Прочетен: 2411

04.08.2009 22:11 - Пенсне
Автор: palisandar Категория: Тя и той


http://palisandar.blog.bg/tq-i-toi/2009/08/04/pensne.374456









Върху носа на
Времето пенснето
на Може би.
Без монограм.
20. ka4ak - veselinvalev -Антрактта се удължава,Ч.П.Весо,благодаря за огнените думи/пожарната за това е тук/,пишман ще станеш,кратуно непоръбена!Висши лиги не ме устройват!
06.08.2009 15:58
Тук съм за,създаването на Супер Висша Лига-Палисандрова!!!
Без извинение ОБИЧАМ ВИ!!!


цитирай


споко,няма да взимам комисион ЗА КОРИЦАТА, г-н Manager: V. Valev,а СВОБОДАТА е за свободни хора...:)))
цитирай
57. veselinvalev - ka4ak 56
18.05.2010 10:41
Тези цитати, ка4ак, ги въртиш за не знам си вече кой път. Досущ развалена грамофонна плоча. Времето на грамофона отдавна отмина, ка4ак. В много дигитална ера сме вече, ако не си го забелязал. А дигиталното е сложно нещо. Бързо стига навсякъде. Вярвам, че скоро ще ти измислят и дигитална грамота, и ще те провъзгласят и за дигитален ГРАЖДАНИН. Диги, диги. Вместо гиди, гиди и гъди, гъди. Щото категорията "политика" е нещо много полезно за дигито, за гидито, и за гъдито. :))))
цитирай
58. kass - veselinvalev
18.05.2010 10:50
зад хилядите опитващи да станат спортисти има само един шампион. За да бъде реализиран той, трябва да бъде открит и развит като такъв. Каквито и аматьори да са захващащите се с това, никога не биха продължили или отказали, ако преди това не са получили право да се сравнят с другите, да получат оценката на тези, които стоят пред сцената. Глупостта е мерило, без нея няма да разберем и отсеем това, което е по-добро, колкото и да ни дразни тя. Казваш, че те дразни не друго а думата "поет", използвана лекомислено за аматьорските писаници на "непоетите", но къде тогава е ролята на поетите, които трябва да представят разликата и да вдигнат летвата??? Няма я, защото вместо да свършат това, което трябва се обиждат на правото на някои да се намесят в това от което не разбират или за което нямат талант. Всичко в света е естествен подбор и ако ми кажеш сега, че този подбор ще бъде направен от глупостта и няма да е реален, няма да се съглася, защото светът го е доказал многократно, сред масово ширещата се посредственост в историята на изкуството остават имената само на най-добрите, независимо дали по времето в което са творили са били признати или не!
цитирай
59. veselinvalev - kass
18.05.2010 11:08
kass написа:
зад хилядите опитващи да станат спортисти има само един шампион. За да бъде реализиран той, трябва да бъде открит и развит като такъв. Каквито и аматьори да са захващащите се с това, никога не биха продължили или отказали, ако преди това не са получили право да се сравнят с другите, да получат оценката на тези, които стоят пред сцената. Глупостта е мерило, без нея няма да разберем и отсеем това, което е по-добро, колкото и да ни дразни тя. Казваш, че те дразни не друго а думата "поет", използвана лекомислено за аматьорските писаници на "непоетите", но къде тогава е ролята на поетите, които трябва да представят разликата и да вдигнат летвата??? Няма я, защото вместо да свършат това, което трябва се обиждат на правото на някои да се намесят в това от което не разбират или за което нямат талант. Всичко в света е естествен подбор и ако ми кажеш сега, че този подбор ще бъде направен от глупостта и няма да е реален, няма да се съглася, защото светът го е доказал многократно, сред масово ширещата се посредственост в историята на изкуството остават имената само на най-добрите, независимо дали по времето в което са творили са били признати или не!


Хаха, весело, kass. И тази моя статия е част от естествения подбор. Навярно. Коментарите под нея също.
цитирай
60. veselinvalev - chris
18.05.2010 11:13
chris написа:
(ръкопляс)

Брагодаряс.
цитирай
61. flyco - =
18.05.2010 11:16
Истинско предизвикателство към психиката ми е да чета който и да е пост или коментар на Качаклиев. Нито ги разбирам, нито хващам някаква връзка. Очаквах нещо смислено, не задължително оправдание.
Нямам нищо против борбите му за каквото там си е избрал стига да го прави така, че да не пречи на другите и да не престъпва законовите и морални норми. Ако пък е решил, че борбата или свободата няма как да се осъществят без да се престъпят тези норми, не е успял да ме убеди, че това което прави е кауза. Не вярвам, че ще успее да го направи и това не е предизвикателство към него, а констатацията ми.
цитирай
62. veselinvalev - flyco
18.05.2010 11:24
flyco написа:
Истинско предизвикателство към психиката ми е да чета който и да е пост или коментар на Качаклиев. Нито ги разбирам, нито хващам някаква връзка. Очаквах нещо смислено, не задължително оправдание.
Нямам нищо против борбите му за каквото там си е избрал стига да го прави така, че да не пречи на другите и да не престъпва законовите и морални норми. Ако пък е решил, че борбата или свободата няма как да се осъществят без да се престъпят тези норми, не е успял да ме убеди, че това което прави е кауза. Не вярвам, че ще успее да го направи и това не е предизвикателство към него, а констатацията ми.


Благодаря ти, flyco. Истинска достойна, честна, откровена, сърцата позиция.
Моите поздравления за теб!
цитирай
63. kasnaprolet9999 - Не се моли за мен, излишно е да се хабиш.
18.05.2010 12:34
Първоначалния замисъл на този конкурс беше под мотото "Поезията в моя живот" и хората, които се включиха в него искаха да покажат какво място заема поезията в техния живот. Много от тях, включително и аз, изобщо не се смятат за поети в истинския смисъл на тази дума или поне в смисъла, който влагаш ти. За това не се нахвърляй върху непрофесионалистите в този бранш по този начин. Тези блогове са за това, за да се покаже гледната точка на всеки от нас за различните сфери от живота, включително и за поезията, тук всеки е свободен да изложи своето мнение. С нищо качак не е злоупотребил, като е обобщил част от тези опити, които е събрал с помоща на комисия, съставена от определени блогери, в една книжка, за да останат нещо като история на блог.бг. Вярно, сложил е за корица картина, за която не е попитал, дали може да я сложи. Дайте сега да го обесим за това и да го заклеймим с какви ли не обидни думи.
Казваш, че не коментираш останалите му дела, свързани с борбата му срещу наркотиците. Голяма грешка. Когато се говори за един човек в едър план и се правят глобални заключения за него се поставя на масата всичко, което е известно за неговата дейност. Няма човек в България, който да е поел такава грижа за зависимите от наркотик младежи. Той се грижи не само за лечението им, но и за внедряването им в живота след това. Той обикаля сега по градовете на цяла България за да изнася лекции на младежите, като превантивна мярка срещу вредата от наркотиците. Държавата със своя огромен апарат не прави толкова, колкото той. Срещу това не получава нищо, като материален израз, но получии в знак наблагодарност тази грамота, за която ти подигравателно написа, че не знаеш за какво е. Срам за теб и всички, които те подкрепят. Тази година качак помогна много и във възстановяването на здравето на една блогерка, също безвъзмездно, бях свидетел на това, какво широко сърце има. Къде бяхте всички вие, когато Таня от гр. Свищов умираше всеки ден в дома ми, без никаква грижа от нашата здравна система?
цитирай
64. vmir - 52. veselinvalev,
18.05.2010 12:37
veselinvalev написа:


Хаха, наистина ме развесели, vmir. Аз не съм просто лаик във финансите. Аз съм просто никакъв финансист. Но изводите, които са направени от този филм, са направени от истински професионалисти в тази област:
http://www.zeitgeistmovie.com/add_bulgarian.htm
И те са много задълбочени. И аз имам право да говоря за това. Защото и житейският ми опит е потвърдил техните изводи. А житейският ми опит няма как да ме излъже. Реалност е. Много истинска.
Благодаря ти много и най-искрено за мнението и ангажираността, която си проявил към проблемите поставени от мен. Ще допълня само, че аз не си изкарвам хляба като литератор, въпреки, че имам професионализма и самочувствието на точно такъв.
А поетите, с които се откриваме взаимно в блог.бг и които са невероятни и за които пиша понякога са в по-голямата си част нефилолози. Поетичния талант наистина е нещо уникално, и за него не е нужно специално образование. Но за литературния критик, смятам, че филологичаското образование дори да не е задължително е много полезно.
И ще те поправя за още нещо. Моцарт никак не е самоук. Напротив, ученик е на баща си (абсолютно професионалин музикант) от най-най--невинна детска възраст. Затова и гениалността му е невероятно развита.
Поздрави!


След твоя смях, дойде и моя ред да се посмея хуууубаво на филма, тъй като съм учил икономика и финанси, но не в български университет с приемен изпит по история, а в западен с математика, където икономиката се разбира чрез числени резултати, а не с вярата, че за бълхата е виновен юргана. Дори не си направих труда да погледна кои са създателите му, толкова настойчиво търсена скандалност, сензационност и ограниченост лъха от самото му начало, че няма начин да е правен от признати специалисти по съответната проблематика. Много са ограничените и пристрастни трактовки и полуистините, които изброих до средата на филма. По-важното е, че са израз на точно същото неадекватно полуграмотно отношение съм финансите, от което самия ти се възмущаваш по отношение на литературата. Ще спомена само две от безсрамните спекулации - че плашещата математика била нарочно вкарана във финансите, за да отблъсне опитите да бъдат разбрани и това, че премахването на физическото робство било най-изобретателната измама за социална манипулация, създадена някога (тъй като целта му била отърваването от грижите за робите!).
И ключовият “бисер” – че: “Дългът е оръжието за завладяване и поробване на обществата, а лихвите са неговите амуниции”.

Лошото, направо кошмарното в случая е, че маргинални идеи, които в САЩ се приемат като повод за забавление с претенциозната неграмотност, на нас ни се пробутват като истини от последна инстанция, и дори уж сериозни хора им се връзват, както и ти си го направил в обясненията си към zabavnata, в резултат от което виждаш в Качак и инициативите му като изпълнители на конспирациите, с които някой сбъркан неуспял журналист се опитва да блесне, а мнозина, загрижени за сегашното си положение у нас бързат да обявяват за светата истина. Ми накарай ги да убедят образованите хора в САЩ в глупостите от този филм, например, че парите, които банката им привежда в кредитната карта са фалшификат и незаконни.

Клонящо до трагичното е, че ако авторите на този филм поназнайваха поне малко математика, можеха да сметнат изгодите и да си обяснят защо САЩ поддържат огромно ниво на национална задлъжнялост към останалите нации, въпреки най-силната си икономика, и способността на тази икономика да изчисти тези дългове за броени дни, вместо да постулират, че дългът бил оръжието за поробване. Само ще припомня колко хора у нас през 1991 – 1992 си купиха апартаменти на цената на хладилник или телевизор с помощта на дълговете си. Жалко е да предлагаме плодородна почва за американските маргинални или аутсайдерски разбирания, които не виреят в родината си, че и да си отваряме войни заради тях. САЩ са велика нация, но не тези деструктивни идеи са доброто, което можем да научим от тях. Обратното, тези идеи ни се пробутват от хора, които не желаят нито да се учим от САЩ, нито да просперираме като нация.
Вярвам, че специалистите са си направили полезните изводи от този филм, идеята на който не бих казал, че е нова, знаем, че едно от стриктните изисквания и дългосрочна цел на ЕС е свеждането на инфлацията до възможния минимум, но това е дълга тема и няма защо да се свързва със спекулативно-конспиративните постановки тук.

Поздрави!
цитирай
65. mikino - Все пак трябва да има някакви н...
18.05.2010 13:06
veselinvalev написа:

Все пак трябва да има някакви нравствени закони и правила, които да са вътре, а и извън нас. Дори и в джунглата си има правила, според които тя милата джунгла си съществува. И те май са по-истински от нашите. За съжаление.

E, все пак не мисля, че сме в джунглата. По твърдения на учените, единствената разлика между хората и животните е интелекта /за мен лично не е така, но.../. След като ние притежаваме висшата сила на интелекта, значи нашите закони не би трябвало, да бъдат като тези в джунглата и Бог ни е дал дар - словото, за да говорим и да се разбираме помежду си. Във връзка с горенаписаното ще се повторя: В крайна сметка, интернет и конкретно блога е място където всеки може да пише каквото го вълнува - дали ще е поезия, статии и т.н. няма значение.
Кой е крал, защо и как и от кого - това са неща, които не се решават тук.
Ако има някой, който възразява - има авторски права и закони, които колкото и да ни е тромава съдебната система, спорове от подобен род, биха могли да бъдат решени.
Мисля, че не е нужно да се поставят нещата по този начин, защото пораждат спорове, а понякога и злоба. Нека избегнем това, нека бъдем смирени и да уважаваме творчеството на всеки един блогър, независимо дали е взел нечия идея или не. Пък какво толкова и така да е, щом е "открадната" значи е оригинална ;) :) Аз бих се гордяла... :)))
За мен лично, като страничен наблюдател - харесват ми всички твворби, които са написани от сърце без значение името на автора. Важното за мен е, че тези творби не могат да бъдат оценени в пари - те са уникални, единствени и безценни, защото са проекция на душата!
Съжалявам и се извинявам за което, но като гледам и чета развитието коментарите след като затворих блога сутринта, продължавам да се притеснявам, че назрява конфликт, щом се намесиха и пари, нещата стават сериозни и аз мисля повече да не се налива масло в огъня!
Весел и ползотворен ден на всички!
цитирай
66. veselinvalev - vmir
18.05.2010 13:15
vmir написа:
veselinvalev написа:


Хаха, наистина ме развесели, vmir. Аз не съм просто лаик във финансите. Аз съм просто никакъв финансист. Но изводите, които са направени от този филм, са направени от истински професионалисти в тази област:
http://www.zeitgeistmovie.com/add_bulgarian.htm
И те са много задълбочени. И аз имам право да говоря за това. Защото и житейският ми опит е потвърдил техните изводи. А житейският ми опит няма как да ме излъже. Реалност е. Много истинска.
Благодаря ти много и най-искрено за мнението и ангажираността, която си проявил към проблемите поставени от мен. Ще допълня само, че аз не си изкарвам хляба като литератор, въпреки, че имам професионализма и самочувствието на точно такъв.
А поетите, с които се откриваме взаимно в блог.бг и които са невероятни и за които пиша понякога са в по-голямата си част нефилолози. Поетичния талант наистина е нещо уникално, и за него не е нужно специално образование. Но за литературния критик, смятам, че филологичаското образование дори да не е задължително е много полезно.
И ще те поправя за още нещо. Моцарт никак не е самоук. Напротив, ученик е на баща си (абсолютно професионалин музикант) от най-най--невинна детска възраст. Затова и гениалността му е невероятно развита.
Поздрави!


След твоя смях, дойде и моя ред да се посмея хуууубаво на филма, тъй като съм учил икономика и финанси, но не в български университет с приемен изпит по история, а в западен с математика, където икономиката се разбира чрез числени резултати, а не с вярата, че за бълхата е виновен юргана. Дори не си направих труда да погледна кои са създателите му, толкова настойчиво търсена скандалност, сензационност и ограниченост лъха от самото му начало, че няма начин да е правен от признати специалисти по съответната проблематика. Много са ограничените и пристрастни трактовки и полуистините, които изброих до средата на филма. По-важното е, че са израз на точно същото неадекватно полуграмотно отношение съм финансите, от което самия ти се възмущаваш по отношение на литературата. Ще спомена само две от безсрамните спекулации - че плашещата математика била нарочно вкарана във финансите, за да отблъсне опитите да бъдат разбрани и това, че премахването на физическото робство било най-изобретателната измама за социална манипулация, създадена някога (тъй като целта му била отърваването от грижите за робите!).
И ключовият “бисер” – че: “Дългът е оръжието за завладяване и поробване на обществата, а лихвите са неговите амуниции”.

Лошото, направо кошмарното в случая е, че маргинални идеи, които в САЩ се приемат като повод за забавление с претенциозната неграмотност, на нас ни се пробутват като истини от последна инстанция, и дори уж сериозни хора им се връзват, както и ти си го направил в обясненията си към zabavnata, в резултат от което виждаш в Качак и инициативите му като изпълнители на конспирациите, с които някой сбъркан неуспял журналист се опитва да блесне, а мнозина, загрижени за сегашното си положение у нас бързат да обявяват за светата истина. Ми накарай ги да убедят образованите хора в САЩ в глупостите от този филм, например, че парите, които банката им привежда в кредитната карта са фалшификат и незаконни.

Клонящо до трагичното е, че ако авторите на този филм поназнайваха поне малко математика, можеха да сметнат изгодите и да си обяснят защо САЩ поддържат огромно ниво на национална задлъжнялост към останалите нации, въпреки най-силната си икономика, и способността на тази икономика да изчисти тези дългове за броени дни, вместо да постулират, че дългът бил оръжието за поробване. Само ще припомня колко хора у нас през 1991 – 1992 си купиха апартаменти на цената на хладилник или телевизор с помощта на дълговете си. Жалко е да предлагаме плодородна почва за американските маргинални или аутсайдерски разбирания, които не виреят в родината си, че и да си отваряме войни заради тях. САЩ са велика нация, но не тези деструктивни идеи са доброто, което можем да научим от тях. Обратното, тези идеи ни се пробутват от хора, които не желаят нито да се учим от САЩ, нито да просперираме като нация.
Вярвам, че специалистите са си направили полезните изводи от този филм, идеята на който не бих казал, че е нова, знаем, че едно от стриктните изисквания и дългосрочна цел на ЕС е свеждането на инфлацията до възможния минимум, но това е дълга тема и няма защо да се свързва със спекулативно-конспиративните постановки тук.

Поздрави!


Разбира се, че приемам твоето мнение на професионалист, vmir. Неизбежното предстояще ще покаже кой е бил прав - дали ти, или създателите на филма. Защото доколкото мога да преценя сегашните последствията от функционирането на световната финансова система и движението на световните финанси, нещата не са много оптимистични.
Благодаря ти, че се отзова с професионално мнение.
Поздрави и от мен.
цитирай
67. kasnaprolet9999 - Защо Качаклиев получи грамота от "Академията за гражданско общество"
18.05.2010 13:25
Конкурс за номинации:Личен принос за подобряване на отношенията между хората и психичното здраве в образованието и гражданското общество, Номинация на Владимир Качаклиев - В категория : ГРАЖДАНИН- Наркотиците-война с много жертви”; 8 мин. Номинацията е изготвена от Стефка Комбакова – кандидат за член на Академията от 2009г. ,категория Учител, ОУ» Христо Смирненски» гр.Карнобат,Е-mail:hr_sm@abv.bg
Номинация на Владимир Качаклиев- кандидат за член на Академията за 2010г. Наркотиците-война с много жертви”; 8 мин. Категория : ГРАЖДАНИН. Номинацията е изготвена от Стефка Комбакова – кандидат за член на Академията от 2009г. stefka.kombakova@abv.bg е споделил с Вас Файл : Nominirane na g-n Wladimir Kachakliew.mpg За достъп използвайте линка http://dox.bg/files/dw?a=b7e4e4b47d Номинация на г-н Владимир Качаклиев в категория”Гражданин” Чрез филма:”Наркотиците-война с много жертви” за Конкурс : „ Личен принос за подобряване отношенията между хората и психическото здраве в образованието и гражданското общество” от Стефка Бенчева Комбакова- старши учител в ОУ”ХристоСмирненски” гр. Карнобат; кандидат-член на Академията категория учител 2009г.; учител на годината в прогимназиален етап на основното образование гр.Карнобат
Aнотация Като учител и класен ръководител винаги съм се затруднявала да говоря за темата наркотици.Прочитаме листовки,някой материал гледаме клипче и толкова.Винаги съм искала да намеря някой, който е преживял този ад. Да го срещна с децата за да им разкаже.Запознанството с Владимир Качаклиев ми даде този шанс. Само с една дума се разбрахме, той прие да дойде и да се срещне с учениците на ОУ "Христо Смирненски". Лично директора г-жа Вълева изпрати официална покана и срещата бе насрочена за 24.02.2010г. Казано сторено. Попитах Владо как ще протече срещата и получих отговор не се притеснявай, спокойно.С нетърпение очаквах да пристигне и приятна изненада.Идва с три свои момчета Тома/ неговия син/,Румен и Владимир.
цитирай
68. kasnaprolet9999 - Продължение от коментар под №67
18.05.2010 13:27
Моята мечта се сбъдна. Влизайки в двора на училището ми казаха,че щом срещата е с деца са приели с удоволствие.Във физкултурния салон с трепет ги очакваха 120 ученика.. Представихме ги, открихме с кратко презентиране на проблема. Разговора на срещата бе на тема "Наркотиците-война с много жертви". Владимир Качаклиев се представи, сподели колко е сериозен този проблем и помоли всички учители да напуснат срещата, за да оставим младите да си поговорят.Все едно ме заля с вряла вода.Как ще оставя 120 деца без учителски контрол,ако не слушат,ако нещо направят....Начело с директора на училището напуснахме под аплодисментите на децата. Качаклиев седна спокойно в учителската стая и започна да отговаря на въпросите на колегите.Изминаха повече от 45 мин един наш час, и притеснена отидох да видя какво става.От кабинета по музика се чуваше песента на децата,а към салона тишина,не посмях да вляза.Връщайки се при колегите си признах,че съм слизала и е много тихо. Качаклиев се усмихна и ми каза:учителка..Така разговора на учениците продължи 1,5ч. Дойде Румен каза, че са приключили.Отново се замислих,как ли ще заваря салона.....И шок! Всички столове,табуретки подредени така, все едно никой не бе влизал .Мислих си как са излезли тези 120 деца през този тесен коридор и няма един разместен стол необяснимо.....Много исках да попитам някой,как е преминала,доволни ли са, но нямаше време очакваха ни родителите. Всеки родител тихо заемаше местото си,долавяше се едно скрито напрежение,знаеха че наркотиците са болестта на поколението на децата . Наградите в конкурса за мултимедийни презентации на тема:"Здрави и щастливи без цигари,алкохол и дрога" връчи на победителите лично г-н Качаклиев. Макар и плахо родителите се интересуваха за симтомите по които могат да разберат дали децата им са употребявали примерно трева и други наркотични вещества.От гостите разбраха,че най сигурния начин е теста който се предлага в аптечната мрежа. И да знаят,че децата лесно могат да ги заблудят и манипулират.
цитирай
69. kasnaprolet9999 - Продължевие от моя коментар №68
18.05.2010 13:29
Близо 1,5ч. родителите задаваха въпроси и благодариха за съветите .Изпратихме гостите с аплодисменти и пожелание,че пак ще ни гостуват. Чаках с нетърпение на сутринта да чуя впечатленията на децата.Някой като мен до късно са коментирали с родителите си проблема наречен наркотици.Отзивите на осмокласници ме впечатлиха.Споделиха,че това е най-незабравимия момент в училище за тях и ще го помнят за цял живот.И най-доволни са,че сме ги оставили сами, за да могат спокойно да задават вълнуващите ги въпроси. Така Качаклиев ни показа нестандартен за нас метод, които не само действа, но и възпитава. Много родители са се обадили да благодарят на училищното ръководство за тази инициатива.Това ние дължим на един голям човек и баща Владимир Качаклиев. А кой е ентусиастът, благодарение на когото възникнаха първите български наркокомуни? Владимир Качаклиев е на 57 години, радиоинженер е по професия, работил дълги години в общинска фирма "Пътна сигнализация". Собственик е на чорапена борса, верига от супермаркети и сладкарница "Принцеса". Съпругата му Росица притежава частна аптека в "Люлин" и покрай това са се сблъскали със стотици зависими момчета и момичета. Синът на Качаклиев Тома също е употребявал хероин, но вече е излекуван и се включва в семейния бизнес. Роднините разбират за проблема "наркотици" с две години закъснение и това е типично за повечето случаи на зависими. Хората се усещат, когато започнат да изчезват вещи от къщи, казва Качаклиев. Преди това виждаш, че нещо става, но ти е трудно да допуснеш мисълта, че детето ти може да употребява наркотици.Фондация "Право на свободен избор" е основана през септември 2000 година. Българските комуни са по подобие на италианската "Мондо Х", която през 1988 година е спечелила Нобелово отличие за откритие. Използва се и опитът на комуни в Швейцария и Холандия, като е съобразен с българските условия. „Аз не откривам колелото. Световният опит доказва, че комуната е най добрия вариант.
цитирай
70. kasnaprolet9999 - Продължение от коментар под №69
18.05.2010 13:30
. В комуната Фреджо Емилия, с която аз имам контакт и от чиито опит се уча.”-казва Качаклиев. Преди постъпването се подписва терапевтичен договор, регламентиращ отношенията между екипа на програма "Алтернативи" на фондацията и т.нар. доброволен комунар. Лечението е напълно безплатно. То се поема от "Право на свободен избор". Момчетата постъпват в комуната, след като са се отървали от физическата зависимост и са преминали абстинентния период. Лечението се провежда под ръководството на изпълнителния директор на фондацията д-р Лазар Узунов, психиатър от ВМА. Около 10 000 души са зависими от хероин в София, това съобщи председателят на Фондация "Право на свободен избор" Владимир Качаклиев пред Агенция "Фокус".Като най-тежко се очертава положението в столичните квартали "Люлин", "Дружба", "Младост" и "Сухата река". Искаме някой да ни вярва, са думи на момчетата от комуната в Герман. Сграбчили своя шанс за спасение, работливи и сърдечни, както могат да бъдат само хора, които много са страдали - Те са един достоен пример за това, че и в най-тежката ситуация човек е способен да преоткрие себе си и да излезе по-мъдър, толерантен и можещ. Той е възпитал и спечелил тези момчета за каузата, борба с наркоманията. Да се изправиш пред 120 детски очи и да им разкажеш своята история.Да ги съветваш,че това е най-страшния ад от който много не са успели да се върнат.Това могат да го направят само силни, достойни момчета като ТОМА, РУМЕН И ВЛАДО! На война с дрогата,за дрогата да се говори открито! Владимир Качаклиев ни спечели за каузата: „Справим ли се с наркотиците,бъдещето е наше!” Като родител е награден с обичта на всички свои излекувани момчета и техните семейства. Затова Номинирам пред Академията г-н Качаклиев като гражданин, заради неговата гражданска позиция и дейност за превенция на наркоманията в обществото.
цитирай
71. kasnaprolet9999 - И без да е "свободен поет", той е свободен по душа и
18.05.2010 13:34
всички вие тук можете да му дишате само прахта.
цитирай
72. veselinvalev - mikino
18.05.2010 13:36
mikino написа:
veselinvalev написа:

Все пак трябва да има някакви нравствени закони и правила, които да са вътре, а и извън нас. Дори и в джунглата си има правила, според които тя милата джунгла си съществува. И те май са по-истински от нашите. За съжаление.

E, все пак не мисля, че сме в джунглата. По твърдения на учените, единствената разлика между хората и животните е интелекта /за мен лично не е така, но.../. След като ние притежаваме висшата сила на интелекта, значи нашите закони не би трябвало, да бъдат като тези в джунглата и Бог ни е дал дар - словото, за да говорим и да се разбираме помежду си. Във връзка с горенаписаното ще се повторя: В крайна сметка, интернет и конкретно блога е място където всеки може да пише каквото го вълнува - дали ще е поезия, статии и т.н. няма значение.
Кой е крал, защо и как и от кого - това са неща, които не се решават тук.
Ако има някой, който възразява - има авторски права и закони, които колкото и да ни е тромава съдебната система, спорове от подобен род, биха могли да бъдат решени.
Мисля, че не е нужно да се поставят нещата по този начин, защото пораждат спорове, а понякога и злоба. Нека избегнем това, нека бъдем смирени и да уважаваме творчеството на всеки един блогър, независимо дали е взел нечия идея или не. Пък какво толкова и така да е, щом е "открадната" значи е оригинална ;) :) Аз бих се гордяла... :)))
За мен лично, като страничен наблюдател - харесват ми всички твворби, които са написани от сърце без значение името на автора. Важното за мен е, че тези творби не могат да бъдат оценени в пари - те са уникални, единствени и безценни, защото са проекция на душата!
Съжалявам и се извинявам за което, но като гледам и чета развитието коментарите след като затворих блога сутринта, продължавам да се притеснявам, че назрява конфликт, щом се намесиха и пари, нещата стават сериозни и аз мисля повече да не се налива масло в огъня!
Весел и ползотворен ден на всички!


В джунглата също живеят хора. Наричат се амазонски индианци. Доскоро никой не знаеше за тях. Те живеят живота на първобитния човек. И аз си мисля, че техните закони по всяка вероятност са по човечни от нашите. И тези хора са по-щастливи. Както и да е. Може и да не съм прав за амазонските индианци. Не съм ги виждал и изследвал на живо, а само на видео.
Само не разбирам в какво ме упреквате, че съм написал мнението си, за един пост на г-н Качаклиев и за негови действия, които смятам за, меко казано, нередни. Нямам ли право на това?
Защо той да има право да си пише мнението, а аз не? А щом сте с усещането, че тече война, не ви ли хрумва, че наистина може да има проблем. И този проблем да не е никак невинен. Това, че вие се страхувате от обговарянето му, не означава, че и другите хора трябва да се страхуват. Всеки сам избира страховете си, mikino. Предполагам. Както и безстрашието си. Изборът си е ваш.
цитирай
73. veselinvalev - kasnaprolet9999
18.05.2010 13:51
Хаха, kasnaprolet9999, да ви изчакам ли да пуснете още няколко километра цитати и мнения или да ви отговарям. Или да си пусна "На всеки километър" - "И така до края на света..." докато защитите любимия си. "Свободен поет". И да подишам праха му през това време. Голяма пушилка настана. Километрична. Нищо, аз съм бил в казармата войник. Трениран съм. Гълтал съм и по-отровни газове от вашите.
Щом я е получил тази награда за борбата си срещу наркотиците, защо Качаклиев ги е написал всички тези глупости и паралели с победата на Съветския съюз над Германия, за създаването на Европейската общност, за свободните поети, за списанието си. Да не би да съм му ги написал аз тези глупости. Той си ги е написал. И тях съм коментирал аз. Защо намесвате неща, които нямат нищо общо с темата. Да не би аз да съм крал картината на Величко Николов и да съм вършил аз другите Качаклиеви нередности в блоговото пространство. А пък вие да пуснете димната си завеса от логорея и да изместите проблема. Защо пък да не вземете да публикувате целия му блог тук. Ей така за реклама. Знаете ли колко важни ще станете. Даже може и късна пролет чак да стане докато се вдигне дима от вашите димки.
Като не може да пише Качаклиев да спре да пише, и да не развращава хората. Щом се е научил в реалността да намира слабите места на хората и да ги манипулира чрез тях, да си ги манипулира и да си гледа бизнеса. Но видя ли нередност, няма да си премълчавам. Ще я назовавам.
цитирай
74. kasnaprolet9999 - Чудно тогава как още си жив, след
18.05.2010 13:56
като си гълтал по-отровни газове от моите. Няколко кърлежа са ме хапали до сега и всичките умряха, а на мен нищо ми няма, не са разбрали миличките че са попаднали на Скорпион. Ако не те е страх, продължавай.
цитирай
75. veselinvalev - kasnaprolet9999
18.05.2010 14:13
kasnaprolet9999 написа:
Чудно тогава как още си жив, след
като си гълтал по-отровни газове от моите. Няколко кърлежа са ме хапали до сега и всичките умряха, а на мен нищо ми няма, не са разбрали миличките че са попаднали на Скорпион. Ако не те е страх, продължавай.


Ами на, държеливо копеле съм. Като ученик имах смелост да се бия сам срещу седем-осем човека. И най-чудното беше, че винаги ги набивах. И осемтях. И в казармата не можаха да ме отровят. Природа, какво да правиш. И тя си има грешки.
цитирай
76. kasnaprolet9999 - Виж, може би само в това си приличаме с теб,
18.05.2010 14:31
аз пък като ученичка тренирах джудо в първия женски отбор, сформиран на стадион Левски и всичко, на което ни обучаваха там го прилагах върху моите съученици. Те бяха много търпеливи с мен и до сега повечето от тях много ме обичат и ми се радват, когато ме видят. Забелязала съм, че когато направиш нещо лошо на някой , много те уважава и те помни цял живот, а като му направиш добро, в началото го приема на драго сърце, после някак забравя за него и трета фаза - изобщо забравя за теб. Мисля си, че и качак получава същото в замяна на добрините, които прави, за това съм силно възмутена.
цитирай
77. veselinvalev - kasnaprolet9999
18.05.2010 14:40
kasnaprolet9999 написа:
Виж, може би само в това си приличаме с теб,
аз пък като ученичка тренирах джудо в първия женски отбор, сформиран на стадион Левски и всичко, на което ни обучаваха там го прилагах върху моите съученици. Те бяха много търпеливи с мен и до сега повечето от тях много ме обичат и ми се радват, когато ме видят. Забелязала съм, че когато направиш нещо лошо на някой , много те уважава и те помни цял живот, а като му направиш добро, в началото го приема на драго сърце, после някак забравя за него и трета фаза - изобщо забравя за теб. Мисля си, че и качак получава същото в замяна на добрините, които прави, за това съм силно възмутена.


Странното е, че аз винаги съм ненавиждал бойните изкуства и борбата. И никога не съм се занимавал с тях. Тренирал съм и съм се занимавал с много спортове - футбол, ханбал, лека атлетика, плуване, войлейбол, баскетбол, тенис на маса, а след казармата се занимавах и с алпинизъм. Ама боксьорите, борците и каратистите ги беше страх от мен, щото ги шамарех без изключение. Парадокс. И мен ме обичаха, защото на никого не съм посягал пръв и никого не съм удрял след като е паднал. След това съм им помагал на всичките. В каквото и да е. И безрезевно.
цитирай
78. kasnaprolet9999 - Ненавиждам е твърде силна дума,
18.05.2010 15:12
това все пак са спортове, а бойните изкуства се използват най-вече при самоотбрана, за това е хубаво младежите да имат познания и да се предпазват от агресия, която е навсякъде около нас. Думите не винаги помагат, както и в случая тук, говоря си говоря, а ти не прихващаш.
цитирай
79. vmir - 66. veselinvalev,
18.05.2010 15:15
veselinvalev написа:


Разбира се, че приемам твоето мнение на професионалист, vmir. Неизбежното предстояще ще покаже кой е бил прав - дали ти, или създателите на филма. Защото доколкото мога да преценя сегашните последствията от функционирането на световната финансова система и движението на световните финанси, нещата не са много оптимистични.
Благодаря ти, че се отзова с професионално мнение.
Поздрави и от мен.


Благодаря! Иска ми се само да добавя баналната констатация, че съвършената система е само блян и посока, а след като реализираме поредния си блян, отново се срещаме със същата констатация. Нека ценим търсенето и посоката, защото те ни довеждат до хубавото или смисленото, което имаме и което може да се отрече и без търсене, но пък без търсене няма намиране, а преповтаряне.
Успехи!
цитирай
80. flyco - към kasnaprolet9999
18.05.2010 15:34
Относно срама за Вълев и всички, които го подкрепят. Би следвало да има някакъв срам и за мен, понеже аз съм от тези, които подкрепят Веселин Вълев.
Всеки има собствен начин на изразяване. За разлика от този на Качаклиев, който не разбирам, успях да разбера това, което ти си написала. Убедил съм се, че няма идеално лоши или идеално добри хора. Затова не съдя хората, но мога да взема отношение към постъпките им от моята гледна точка. Според мен не е правилно да се слага на кантар едно добро дело срещу едно лошо. Доброто си е добро, а лошото - лошо. Кражбата е нещо лошо, аз така съм научен и съм приел това за истина. Моята гледна точка е такава. Ако други дела на Качаклиев заслужават похвала, нямам нищо против тях. Борбата срещу наркотиците недвусмислено е добро дело. Аз не смесвам нещата.
И нещо друго: предпочитам да не ходя на "блогърски срещи", защото двама души нямат нищо общо ако са просто блогъри. Личният контакт увеличава субективната преценка за нещата, но това е личен избор на всеки.
цитирай
81. veselinvalev - kasnaprolet9999
18.05.2010 15:50
kasnaprolet9999 написа:
Ненавиждам е твърде силна дума,
това все пак са спортове, а бойните изкуства се използват най-вече при самоотбрана, за това е хубаво младежите да имат познания и да се предпазват от агресия, която е навсякъде около нас. Думите не винаги помагат, както и в случая тук, говоря си говоря, а ти не прихващаш.


Да, може би си права, "ненавиждам" не е точната дума. Може би, думата е "несимпатия". И сега като връщам лентата назад си обяснявам защо. Може би съм бил някъде пети клас - получавах едно списание - "Дружинка" или "Другарче", вече съм му забравил името. Там имаше няколко урока с картинки на легендарния борец Еньо Вълчев. Една от описаните хватки беше "мелница". Досега я помня. Хващаш на противника с лявата си ръка неговата дясна ръка някъде около китката и го дърпаш рязко като същевременно се гмуркаш под него светкавично и с дясната ръка го грабваш под чатала, и го премяташ през себе си, като го затискаш с гърба си към земята. Представях си как го правя, така без противник вкъщи. И ваканцията, като бяхме с братовчед ми Владко на село при баба и дядо, реших да му покажа тази хватка. Да, но като го преметнах, той вместо да си прибере брадичката към тялото си изпъна шията, и с нос и чело заора пътеката пред къщи в двора. Носа и челото му се ожулиха до кръв. И тогава разбрах, че този спорт не е безобиден - наранява. Даже може да обезобрази, добре че на него не му останаха никакви белези по-късно. Не казахме на никого как е станало ожулването. Той излъга възрастните, че е паднал за да не ни се карат и да можем да си играем спокойно двамата. Но оттогава, може би, ми е останало в подсъзнанието, че това са опасни неща, които нараняват другия. И затова, вече след тази случка съм изпитвал "несимпатия" към тези спортове.
А пък за думите и прихващенето. Прихващам. Аз не съм невменяем. Просто си имам принципи и си ги спазвам. И когато видя несправедливости - реагирам. А пък за изкуството литература съм жертвал твърде много неща за да го предам. Няма да се случи никога. За него ще се боря докрай. Защото то е истински смисъл и същност.
цитирай
82. lado - Здравей, Весо! Не мога да си об...
18.05.2010 16:05
Здравей, Весо!
Не мога да си обясня следния феномен : защо интелигентни хора защитават посредствеността , неграмотността, тоталната липса на смисъл в изказването, абсолютната безидейност, а не са пряко зависими и от парите, и от влиянието, че дори от "харизмата" на някого?
Визирам само интелигентните защитници.
А има една категория, наречена "меценатство" - меценатът си избира по свой вкус обекта или субекта и си избива чрез него (или тях) комплексите, породили се у притежателя на парите, вследствие на глождещото го смътното чувство, че в света на изкуството те не играят ролята и не упражняват това влияние, което имат реално, но измамно го приобщават към погалените от Господ.
цитирай
83. veselinvalev - lado
18.05.2010 16:31
lado написа:
Здравей, Весо!
Не мога да си обясня следния феномен : защо интелигентни хора защитават посредствеността , неграмотността, тоталната липса на смисъл в изказването, абсолютната безидейност, а не са пряко зависими и от парите, и от влиянието, че дори от "харизмата" на някого?
Визирам само интелигентните защитници.
А има една категория, наречена "меценатство" - меценатът си избира по свой вкус обекта или субекта и си избива чрез него (или тях) комплексите, породили се у притежателя на парите, вследствие на глождещото го смътното чувство, че в света на изкуството те не играят ролята и не упражняват това влияние, което имат реално, но измамно го приобщават към погалените от Господ.


Ключовата дума, lado, е "публикация". Качаклиев просто е хитрец. И за хитроста се изисква интелигентност, но не чак толкова. Той затова е и успял в бизнеса, както твърдят, аз не го познавам нито лично, нито пък знам с какво се занимава. Но е намерил лесен ключ към хората. А то е - слабото им място. И той атакува там. А при пишещите слабото им място е публикуването. При социализма да публикуваш беше "мамата си трака" фразеологично речено, а пък сега ако имаш пари можеш и сам да се публикуваш, ама хората са бедни и нямат пари. И кажат ли им думата "публикация" очичките им светват като електрожен. Малцина са такива като мен, които са решили да не публикуват нищо на хартия. Поне засега. Макар, че на мен са ми предлагали десетки пъти да ме издадат. Ама аз в това отношение съм изрод. Отказвам. Инстинкт. За свобода. Защото, ако дам на някой да ме отпечата, вече съм му задължен. Всъщност позиция като моята не е рядкост, защото виждаш колко талантливи хора от блог.бг отказаха на Качаклиев да ги включи в книжката си и в списанието. Но тези, които се съгласиха, се чувстват задължени към него. Те си траят, макар, че мислят като мен и теб. Тези, които пък го защитиха, го направиха от кумова срама. Все пак са му задължени. Разбира се, човекът сигурно си има силна харизма. Харизмата е инстинкт. И тази харизма подчинява. Е, не всеки. Популярността му в блога е следствие от популярността му от телевизията където има изграден образ на борец против наркотиците. В блога пък обикалянето му по чуждите блогове, коментарите, активността му, ето прави движения, организации, събира хора, издава книги, списания. Човек на действието. Какви са следствията от действието е друг въпрос. И всъщност следствията са предмет на тази дискусия. Проблемът при него е, че той иска да бъде авторитет в една област в която не може. В истинското изкуство няма манипулация. Всъщност в истинското изкуство е най-съвършената манипулация. Защото то е много истинска лъжа. Лъжа, изобразяваща истината. Изкуството изгражда светове. Качаклиев може да си изгрди или си е изградил бизнесимперия, но не може да изгради свят. Просто защото не му е дадено това. Няма дарба за това. Няма мислене за това. А език и мислене са абсолютно свързани. Той е като бик, както в бизнеса - напред с рогата, решителност и толкоз. Да, така се прави бизнес. Аз съм се занимавал с бизнес и точно така се успява. Спреш ли да мушкаш напред си фалирал. И аз затова фалирах. Защото спрях да мушкам. Моралните норми в мен надделяха. Качаклиев това няма как да го разбере. Той си мисли, че всичко става с напористост, нахалство, наглост, безочие. Да, ама, изкуството е точно обратното.Там са фини енергии на обмяна, които се дават не всекиму. При литературата за да натрупаш литературна култура се иска много години четене. Хиляди, хиляди книги, текстове. Познаване на науки. Няма как да се постигне за няколко месеца, особено пък в неговата възраст. Опитва, но не става. И човекът изгубва мярка, изгубва баланс, изгубва компас, но компенсира чрез тези, за които ключовата дума "публикация" е път към популярноста, известността, признанието. Макар, че обикновено като станат популярни по-голямата част от творците спират да пишат, или пък пишат глупости, защото им се запушват каналите на фините енергии. Самото изкуство не е популярност. То е много самотно занимание. То е съзерцание. И изграждане на светове от герои. За него се искат адски много неща, като едно от тях е свободно време, което малцина могат да си позволят в това оцеляващо чрез работа за пари време. И заради това са готови да се продадат на някой меценат и след това няма как да не му играят по свирката. Хубавото е, че тук повечето не го правят. Поне си мълчат. Въпреки, че знаят, че това което пишеш ти и аз, е истината.
А някои които го защитават, пък може просто да не им е приятно когато някой бъде нападнат. Защото тази моя статия си е всъщност нападение. И за тях Качаклиев е по-слабия тук и те просто му се притичват на помощ. Бих казал естествена реакция. Нормално е, да искаш да защитиш по-слабия. И аз бих го направил на улицата да речем, ако видя някои бабанки да бият някой по-слабичък, без разбира се да знам с какво ги е предизвикал. Може да им е направил и нещо много лошо, ама рекцията да защитиш по-слабия, си е нормална реакция.
цитирай
84. kasnaprolet9999 - Това, за което говориш не е спорт, видял си от списанието
18.05.2010 16:36
хватка и си я изпробвал, без някой да те е обучавал специално. Когато спортувах джудо, първото с което започнахме е как да се научим да падаме. Това ставаше на мек тепих и два месеца само това правехме, накрая за малко да загубя интерес, едно и също се повтаряше до безсъзнание. След това започнахме с подсечките, а в края на първата година започнахме с хватките Ук и Гоши и Кара и Гоши. Когато ги прилагах на моите съученици, това ставаше във физкултурния салон върху дюшеците, за да не ги контузя. Когато съм ги прилагала при самозащита, тогава не гледах на това, като на спорт. Ти си започнал с това, с което ние завършихме, за това имаш и такива резултати от прилагането на хватките. При спортните борби не се стига често до контузии, защото участниците са добре обучени, както във хваткити, тако и в падането.
Колкото до литературата, няма лошо, бори се, но не с вятърните мелници и когато преценяваш даден човек, огледай го отвсякъде. Никой не е съвършен, правим някога грешки в едно, но пък в друго имаме добри постижения, нищо не е нито бяло, нито черно.
цитирай
85. veselinvalev - kasnaprolet9999
18.05.2010 17:19
kasnaprolet9999 написа:
Това, за което говориш не е спорт, видял си от списанието
хватка и си я изпробвал, без някой да те е обучавал специално. Когато спортувах джудо, първото с което започнахме е как да се научим да падаме. Това ставаше на мек тепих и два месеца само това правехме, накрая за малко да загубя интерес, едно и също се повтаряше до безсъзнание. След това започнахме с подсечките, а в края на първата година започнахме с хватките Ук и Гоши и Кара и Гоши. Когато ги прилагах на моите съученици, това ставаше във физкултурния салон върху дюшеците, за да не ги контузя. Когато съм ги прилагала при самозащита, тогава не гледах на това, като на спорт. Ти си започнал с това, с което ние завършихме, за това имаш и такива резултати от прилагането на хватките. При спортните борби не се стига често до контузии, защото участниците са добре обучени, както във хваткити, тако и в падането.
Колкото до литературата, няма лошо, бори се, но не с вятърните мелници и когато преценяваш даден човек, огледай го отвсякъде. Никой не е съвършен, правим някога грешки в едно, но пък в друго имаме добри постижения, нищо не е нито бяло, нито черно.


Права си за тренирането. То си е обучение. Като всяко нещо. И дарба, разбира се, и най-вече.
А пък за литературата - вятърните мелници са ми неизбежност. Самата литература е вятърна мелница, чието брашно понякога остава за векове. (Елин-Пелиновата "Ветрена мелница" със сигурност ще остане за векове.)
А при преценката си за хората - аз не съм едностранчив и никога не съм бил. Напротив. И няма такава грешка, която да не съм простил някому. Също признавам на всеки човек постиженията в областа, в която е добър.
Но когато тръгнат да ме лъжат в моята област, няма как да се случи. Непревземаем съм там.
Всичко добро ти желая, kasnaprolet9999.
цитирай
86. анонимен - Качака отдавна е станал
18.05.2010 17:50
за смях и на кучетата, много правилно росъждаваш ама защитниците на този субект си знаят своето.
Ех колко продажен народ, за едно бира и пица се прекланяте пред този лъжец.
Какво направи за наркоманите- нищо, лично познавам хора които го съдиха, той леко е психично болен, и има все още хора които му се връзват.
За дъртата кроталка няма да говорим- за нея всички знаем че ходи да яде и пие и по точно да я хрантутат, ама е смешно някакви даскалици да се омилкват пред този бастун и да разправят че ги карал да се чувстват млади със съшити стихове, от тук- от там!
цитирай
87. lado - Весо, мога да цитирам имената на ...
18.05.2010 17:53
Весо, мога да цитирам имената на двама велики български художника , за да подкрепя тезата ти.
Иван Георгиев - Рембранда и Папазов. Втория - по професия търговец, се върти из художествената бохема на Париж . На стари години решава да се учи да рисува - а е бил добър бизнесмен. Ако ровнеш да му видиш работите, ще ме разбереш - тъй като няма как да навакса изгубеното време , което му е било необходимо за усвояване на азбуката на изобразителното изкуство, той се впуска направо в абстракцията и според изкуствоведите даже е основоположник на течение. Течение, използващо неразбираема и трудноподлежаща на критика техника, изказ, и идейна подплата. А когато не се разбира посланието, то остава в сферата на индивидуалното въображение на зрителя. Липсват обективни критерии за оценка - и това е един от начините да се обяви нещо за гениално, след като го "разбират" малцина. Жорж Папазов - другият начин да го признаят и приемат в артобществото, е бил да мимикрира като приятел на Паскин.
Рембранда - на 16 години е рисувал като Рембрандт. Не имал вече какво да учи - завършва 1966 год - най мракобесния период за изкуството ни. Аз съм видял повечето негови работи. Нито една изложба не е позволил приживе да се направи с негови картини. От реализма (никога соц при него) започва да търси себе си в безпредметното изкуство. Видял съм всичките му стъпки в посока собствен стил. ( Има едно течение на Запад по това време - групата КОБРА).
И днес се разправят легенди за Рембранда - ценен изключително високо в някои среди на запад, и за 300 лева по нашия жалък културен пазар. А Папазов върви между 3 и 5 хил. евра..
цитирай
88. vmir - 80. flyco,
18.05.2010 17:55
flyco написа:
Според мен не е правилно да се слага на кантар едно добро дело срещу едно лошо. Доброто си е добро, а лошото - лошо. Кражбата е нещо лошо, аз така съм научен и съм приел това за истина.


Флайко, досега не съм имал причини да не съм съгласен с теб, но тук ме изненадваш с настояването за такава истина, стояща над нещата. По подобна логика, ако блъсна грубо човек, за да го спася от внезапна опасност, ще съм лъжец, защото не съм го питал и т.н., изобщо, много са ситуациите, в които мога да бъда изкаран виновен за най-добрите си намерения. Или, ако открадна колата на дебили, на които не им пука, че до тях изтича кръвта на човек и той се нуждае от спешна помощ. Качак полага грижи за младежи с разпаднала се ценностна система, какво да им предложи, за да ги изкара от самоунищожителното безразличие към нормите, нима вярваш, че ако им заведе жив поет, те ще се трогнат повече от възможността сами да напишат нещо и да го видят отпечатано... Затова не вярвам особено в истини сами за себе си, а в неразривната им връзка с резултатите. Иначе всеки насилник може да твърди, че насилва от добро сърце или за добро, докато извършва престъпления или просто да си гледа собствения интерес.
цитирай
89. ka4ak - НЕвъзможността да проумяваш,е докарала Сизиф в блогът ти и действията ти показват,че ще си буташ ограниченото пространство,в което много "разбираш"!
18.05.2010 18:13
Ще ти разясна последния пост,пък ти си бутай камъкът!
09.05 23:22 - ДО ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ!ВСЕ ПАК СМЕ ЕДИНСТВЕНИТЕ КОИТО НЕ СА СИ СМЕНИЛИ ИМЕТО!
СЛЕДОВАТЕЛНО,ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ПРИЯТЕЛИ!!!:)))
Девети май+сборът от часът пак 9!Не разделям хората на етнически произход,а че са български граждани!Подчертавам че сме единственната държава в Европа,която не си е сменила името и следователно сме повече европейци,от всички други и за това Ви поздравявам!
Използвам датата на Грамотата,за да покажа манипулираната снимка от преди 65 години,която доведе до 9 май,който ни се вменяваше за ден на Победата!Показвам как уж случайно Шуман пуска писмото на 9май 50г и как като НЕПОРОЧНОТО ЗАЧАТИЕ,през 85 година е вече ден на Европа!Пълни фантасмагории,но трябва да се замисли човек и за Варшавския договор и за НАТО,а и за още много други неща!
Намеквам че предците ни са били в Европа много преди Христа и благодарение на фалшификации и естественно , манипулации ни се вменява ниско самочуствие и за това Ви призовавам:Та вместо да се дръгляме и търсим под вола теле,да възродим гордостта и достойнството на предците ни и да започнем да работим!Равнодушието и страхът ни унищожават!Отечеството ни зове,Децата ни го изискват!Няма да Ви пускам"Ода на радостта",а простото казаното от Апостола:
“За отечеството работим, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправиме и все да си вървим наедно, ако ще бъдем хора!”

Може би сега е моментът да издадем вторият брой на нашето Списание"СВОБОДНИ ПОЕТИ в blog.bg"където с нашите знания и идеи,да помогнем на самите Нас,на България,а и на Европа!!!:)))
Та вместо да си буташ павето,се светни и виж какво можем да направим заедно и използвайки цялото необятно нет пространство да родим документ/Списанието/!Видях че не ти хареса сравнението с Джордано Бруно,добре няма да ти давам да ме слагаш на кладата,но ще прибегна до Галилей -и все пак тя се върти...:)))
цитирай
90. veselinvalev - анонимен 86
18.05.2010 18:53
анонимен написа:
Качака отдавна е станал
за смях и на кучетата, много правилно росъждаваш ама защитниците на този субект си знаят своето.
Ех колко продажен народ, за едно бира и пица се прекланяте пред този лъжец.
Какво направи за наркоманите- нищо, лично познавам хора които го съдиха, той леко е психично болен, и има все още хора които му се връзват.
За дъртата кроталка няма да говорим- за нея всички знаем че ходи да яде и пие и по точно да я хрантутат, ама е смешно някакви даскалици да се омилкват пред този бастун и да разправят че ги карал да се чувстват млади със съшити стихове, от тук- от там!


Всеки сам избира "свободата" си под чие крило да се подслони. И кой как да го подмлади. Само дето изхабиха хубавите думи "поезия", "поет" и "свобода", та ги превърнаха в клечки за уши, това ми е хептен чоглаво на мен. Ама какво да правя и аз - всеки с чоглавостта си. Абе нали виждаш - бизнес, употребления, стремления всякакви.
Благодаря ти за коментара.
цитирай
91. veselinvalev - lado
18.05.2010 19:57
lado написа:
Весо, мога да цитирам имената на двама велики български художника , за да подкрепя тезата ти.
Иван Георгиев - Рембранда и Папазов. Втория - по професия търговец, се върти из художествената бохема на Париж . На стари години решава да се учи да рисува - а е бил добър бизнесмен. Ако ровнеш да му видиш работите, ще ме разбереш - тъй като няма как да навакса изгубеното време , което му е било необходимо за усвояване на азбуката на изобразителното изкуство, той се впуска направо в абстракцията и според изкуствоведите даже е основоположник на течение. Течение, използващо неразбираема и трудноподлежаща на критика техника, изказ, и идейна подплата. А когато не се разбира посланието, то остава в сферата на индивидуалното въображение на зрителя. Липсват обективни критерии за оценка - и това е един от начините да се обяви нещо за гениално, след като го "разбират" малцина. Жорж Папазов - другият начин да го признаят и приемат в артобществото, е бил да мимикрира като приятел на Паскин.
Рембранда - на 16 години е рисувал като Рембрандт. Не имал вече какво да учи - завършва 1966 год - най мракобесния период за изкуството ни. Аз съм видял повечето негови работи. Нито една изложба не е позволил приживе да се направи с негови картини. От реализма (никога соц при него) започва да търси себе си в безпредметното изкуство. Видял съм всичките му стъпки в посока собствен стил. ( Има едно течение на Запад по това време - групата КОБРА).
И днес се разправят легенди за Рембранда - ценен изключително високо в някои среди на запад, и за 300 лева по нашия жалък културен пазар. А Папазов върви между 3 и 5 хил. евра..


Хаха, lado, Георги-Жорж Папазов ми е градски. Щото и той е от Ямбол. Ямболската галерия се казва "Жорж Папазов". Едни от най-известните му картини могат да се видят в нея. Наричат го във Франция предтечата на сюрреализма. В ръцете ми в момента е една статия за Жорж Папазов от книгата "Спомени за културния живот между двете световни войни" на Кирил Кръстев, също ямболлия, основател на първото българско модернистично списание "Кресчендо" 1921-1922 г., и основавтел на "Дружеството за борба с поетите". Ямобол е известен като люлка на модернизма в България. Забележи, тези наистина свободни тогава хора какво чувство за хумор и самоирония са имали за да се назоват "Дружество за борба с поетите". Как аз днес да не се срамувам, че трябва да говоря и да споря с хора, които са нарекли себе си "Свободни поети". Кич до безобразие. Унизителен кич. Какво педение за българската духовност. Ама реалност, Ладо. "Свободни поети". А пък ако искаш да научиш нещо повече за истинските неща и "Ямболското щракане на идеи" погледни в Гугъла.
Та в тази статия, която сега е пред мен, Кирил Кръстев описва гостуването си при Жорж Папазов във Франция. Няма да влизам в подробности, само ще цитирам едно изречение: "Отговаряше напълно на описанието, което по-късно Жан-Пол-Креспел даде за него в книгата си "Живият Монпарнас" от 1962 г. със заглавие "Бай (Onche) Папазов, разказвач на любовни и кървави истории": Голяма глава, големи очи, голяма уста, голям корем - голям художник.""
Жорж Папазов със своята "инстинктивна" живопис от 1924 г. е всъщност първият сюрреалист, преди Андре Бретон, който след него провъзгласява "автоматичната" сюрреалистична поезия, а една година по-късно първите художници сюрреалисти правят своя обща изложба: Жорж Папазов, Пикасо, Хуан Миро, Макс Ернст, Кирико, Андре Масон, Паул Клее, Ханс Арп, Ман Рай.
Дотук спирам за Папазов, lado.
Благодаря ти много за това, което си ми написал за Иван Георгиев - Рембранда.
Наистина чувам за пръв път името му. Видях, че в нета има съвсем малко негови картини.
Ами на, чешит. Не искал да участва в изложби.
цитирай
92. veselinvalev - ka4ak
18.05.2010 21:17
ka4ak написа:
Ще ти разясна последния пост,пък ти си бутай камъкът!
09.05 23:22 - НЕвъзможността да проумяваш,е докарала Сизиф в блогът ти и действията ти показват,че ще си буташ ограниченото пространство,в което много "разбираш"!
ДО ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ!ВСЕ ПАК СМЕ ЕДИНСТВЕНИТЕ КОИТО НЕ СА СИ СМЕНИЛИ ИМЕТО!
СЛЕДОВАТЕЛНО,ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ПРИЯТЕЛИ!!!:)))
Девети май+сборът от часът пак 9!Не разделям хората на етнически произход,а че са български граждани!Подчертавам че сме единственната държава в Европа,която не си е сменила името и следователно сме повече европейци,от всички други и за това Ви поздравявам!
Използвам датата на Грамотата,за да покажа манипулираната снимка от преди 65 години,която доведе до 9 май,който ни се вменяваше за ден на Победата!Показвам как уж случайно Шуман пуска писмото на 9май 50г и как като НЕПОРОЧНОТО ЗАЧАТИЕ,през 85 година е вече ден на Европа!Пълни фантасмагории,но трябва да се замисли човек и за Варшавския договор и за НАТО,а и за още много други неща!
Намеквам че предците ни са били в Европа много преди Христа и благодарение на фалшификации и естественно , манипулации ни се вменява ниско самочуствие и за това Ви призовавам:Та вместо да се дръгляме и търсим под вола теле,да възродим гордостта и достойнството на предците ни и да започнем да работим!Равнодушието и страхът ни унищожават!Отечеството ни зове,Децата ни го изискват!Няма да Ви пускам"Ода на радостта",а простото казаното от Апостола:
“За отечеството работим, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправиме и все да си вървим наедно, ако ще бъдем хора!”

Може би сега е моментът да издадем вторият брой на нашето Списание"СВОБОДНИ ПОЕТИ в blog.bg"където с нашите знания и идеи,да помогнем на самите Нас,на България,а и на Европа!!!:)))
Та вместо да си буташ павето,се светни и виж какво можем да направим заедно и използвайки цялото необятно нет пространство да родим документ/Списанието/!Видях че не ти хареса сравнението с Джордано Бруно,добре няма да ти давам да ме слагаш на кладата,но ще прибегна до Галилей -и все пак тя се върти...:)))


Аз пък ще ти покажа как ти си колажирал плоските си и елементарни глупости, защото, Качак, и от километри ти личи, че и пет книги не си прочел през живота си. Откраднал си от мен Сизиф, за когото по всяка вероятност и за пръв път чуваш. Откраднал си от sparotok, това, което си прочел за траките и българите, откраднал си нещо от вестниците по случай 9 май за края на Втората световна война, откраднал си нещо за създаването на Европейската общост, Общия пазар, както му казваха едно време. След това си откраднал нещо за НАТО и за Варшавския договор.
Откраднал си от някой вестик цитат от Левски и си го праснал. Накрая си откраднал и от Галилео Галилей и си си завъртял главата вместо земята. А пък който ти прочете текста може и да припадне от непредсказуемите скокове на мисълта. Тоест на краденето.
Качак, ти дори не осъзнаваш, че си крадец. В това би трябвало да има някаква патология. Аз май наистина трябва да започна да ти съчувствам. За болеста.
Да, Качак, приеми моите съчувствия.
цитирай
93. lado - Изненада ме приятно, Весо. Ти си бил ...
18.05.2010 21:28
Изненада ме приятно, Весо. Ти си бил навътре в дълбокото и с живописта! Супер!
А дали ти попадна пасквила на Погодил Номерайнов (Богомил Райнов) по повод книгата на Папазов (Паскин! Аз съм!)?
цитирай
94. flyco - Re: 88. vmir
18.05.2010 21:42
Здрасти vmir, когато пиша нещо, то не е за да угодя на някого или да навредя на друг. Правя го за да покажа собствената си гледна точка на този, който желае да я види. За теб тя може да е изненадваща, но в това не виждам нищо странно. Казваш резултатите оправдават действията... аз /навлизайки в зоната на клишетата/ предпочитам да правя каквото трябва пък да става каквото ще. Не ми се удава винаги, но се опитвам.
цитирай
95. ka4ak - С ограниченото си съзнание идеално се вписваш в безмислен но упорит труд и няма вариант да откриеш колелото,защото просто отдавна е открито!
18.05.2010 22:47
Едно от нещата които дърпат икономиката и страната ни назад е безмисленния труд и неумението да се учим от добрия пример!Олицетворяваш приказката хубава работа,ама българска!Така че съчуствията са хубаво нещо,но при тази характеристика на безидейния и ограничен твой свят,много е притеснително!Добре че съм непоправим оптимист и вярвам в човека,така че има надежда и за теб!Времето е пред нас и силно се надявам да престанеш да хвърляш безмисленна енергия и да видиш че светът е красив и прекрасен,а ние с положителна нагласа можем да успеем заедно!:)))
цитирай
96. veselinvalev - lado
18.05.2010 22:55
lado написа:
Изненада ме приятно, Весо. Ти си бил навътре в дълбокото и с живописта! Супер!
А дали ти попадна пасквила на Погодил Номерайнов (Богомил Райнов) по повод книгата на Папазов (Паскин! Аз съм!)?

Не съм чел пасквила, но tili ме светна за него. Подобен разговор както с теб сме водили и с нея. Погледни коментари 18 и 19 ето тук:
http://sites.google.com/site/veselinvalev/
Също и закачките тук в коментари 17, 24, 29
http://veselinvalev.blog.bg/izkustvo/2010/03/06/aksioma-za-angeli.505222
tili също обича много Жорж Папазов и ненавижда пасквилотвореца Погодил Номерайнов.
А пък за литературния талант на Папазов ето какво пише още Кирил Кръстев:
"Тук трябва да се отбележи и подчертае, че този търговско-еснафски, бакалски син, почти самоук художник, притежаваше поетична душа и свежо литературно перо". Това е по повод неговата автобиография "По стъпките на художника" 1971 г.
"Автобиографията му е написана със завидна лекота, интелигентност и увлекагтелност, с разбиране за собственото и чуждото изкуство, с хубав метафоричен език."
А за книгата му за Паскин: "Малката книжка за смъртта, загадката и делото на близкия му приятел Жул Паскин - "Паскин, Паскин!... Аз съм, отвори! е вълнуваща." Това е написал Кирил Кръстев.
Много интересни неща можем да си говорим за изкуството, lado.
Аз съм писал за моя приятел, художника Величко Николов ето тук:
http://liternet.bg/gallery/vnikolov/comment.html
ама е на английски.
Имам и още публикация в един добрички вестник, май "Добруджанска трибуна" се казваше. Бях там по моя си работа, а главната редакторка ми беше приятелка и ме помоли да напиша нещо, и аз написах за Величко, ама архивът ми не е тук, където живея сега и я нямам тази статия под ръка. Даже мисля да започна да пиша анализи в блога си на негови картини. Ще ги пиша като литератор, естествено, защото аз не съм художник. Но пък покрай епохите и явления в световната литературата съм се интересувал много и от историята и теченията в изобразителното изкуство.
Дъщеря ми, прочее, е художник.
цитирай
97. vmir - 94. flyco,
18.05.2010 22:57
flyco написа:
Здрасти vmir, когато пиша нещо, то не е за да угодя на някого или да навредя на друг. Правя го за да покажа собствената си гледна точка на този, който желае да я види. За теб тя може да е изненадваща, но в това не виждам нищо странно. Казваш резултатите оправдават действията... аз /навлизайки в зоната на клишетата/ предпочитам да правя каквото трябва пък да става каквото ще. Не ми се удава винаги, но се опитвам.


Флайко, позволи ми само да не се съглася с обобщението ти, че целта оправдава средствата, което е различно от твърдението ми, че истината има връзка с резултатите (които са важна отправна точка в оценката на действията). С останалото съм напълно съгласен.
цитирай
98. veselinvalev - ka4ak
18.05.2010 23:08
ka4ak написа:
С ограниченото си съзнание идеално се вписваш в безмислен но упорит труд и няма вариант да откриеш колелото,защото просто отдавна е открито!
Едно от нещата които дърпат икономиката и страната ни назад е безмисленния труд и неумението да се учим от добрия пример!Олицетворяваш приказката хубава работа,ама българска!Така че съчуствията са хубаво нещо,но при тази характеристика на безидейния и ограничен твой свят,много е притеснително!Добре че съм непоправим оптимист и вярвам в човека,така че има надежда и за теб!Времето е пред нас и силно се надявам да престанеш да хвърляш безмисленна енергия и да видиш че светът е красив и прекрасен,а ние с положителна нагласа можем да успеем заедно!:)))


Хаха, Качак, радвам се, че най-после успя да напишеш нещо искрено и що годе логично-разбираемо.
За мен светът е красив, Качак. Много красив.
Най-искрени поздрави!
цитирай
99. ka4ak - то за това са плочите,защото си седят и може и да започнеш да схващаш,че преди всичко трябва да си Човек!:)))
19.05.2010 00:41
21. veselinvalev - ka4ak
06.08.2009 19:59
За последно се бъзикам тук, Владо, обещавам. Та тя пожарната сега на най-високото място. Оттам ли ще пръска маркуча, та да ми гаси запалената непоръбена кратуна, Владо? То голяма чест. Па и за блога на palisandar. Направо си е най-висша изпълнителна чест. Па и висша пяна пожарогасителна. Не мога да спря да се хиля. Разчекнах си устата от хилене, Владо. Благодаря ти, друже. Чест и почитания. Преди малко четох нещата ти за наркотиците. Ти водиш титанична битка. И аз съм на твоя страна. Свалям ти шапка за борбата, която си поел срещу мафията на алчната безчовечност. До теб съм.
Това, което правя в блога с постовете ми, с Книгата и със Списанието, не е нищо друго, а желанието ми да се събудят хората и да установят, че без участие и съпричастност, без освобождаване от страха, без отделяне от личното си време, няма вариант нещо да се случи!
Знам, че не искате да ме разберете,защото ще се наруши Вашата дупка и пустата му сабя не напуска представите Ви за сеч! Грозни са думите ми, но това е реалността и много ми е болно за тази картина в нашето общество! А аз си вярвам и правя това, което е по силите ми и, въпреки бетонните прегради, продължавам! Dum spiro spero – докато дишам, надявам се, т.е., докато съм жив не губя надежда!
Липсата на положителната нагласа, съмнението, комплексите, търсенето под вола теле, се стараят да обезсмислят носителите на такива качества и тъй като това са изключения, мнозинството се стреми да ги очерни и изолира! Еретично е, че ги има – въпреки всеобщата нагласа! Вярвам че ще има много еретици, защото за мен това са човеците в множеството от хора!
Ваш: Владимир Качаклиев – ka4ak.blog.bg, издател

А това е просто да не се страхувате,че сте цитирани,ако поне един схване че е част от колективния ум на човечеството!!!
31. ka4ak - 30. veninski Добро утро Василе!Майсторите на перото да не се страхуват че ще бъдат тафени,а да се включат с това което могат за изваждане на просветата и ценностната ни
19.12.2009 10:25
система от кюшето!

Спасението е децата да се научат да четат и да могат да разбират какво са прочели!Бездуховността и безхаберието,са не по малко унищожителни и това не става с бягство и криене в кенефа!Неграмотността се премахва с учене,но трябва да има и ученици и учители!

цитирай
100. veselinvalev - ka4ak
19.05.2010 01:20
ka4ak написа:
то за това са плочите,защото си седят и може и да започнеш да схващаш,че преди всичко трябва да си Човек!:)))
21. veselinvalev - ka4ak
06.08.2009 19:59
За последно се бъзикам тук, Владо, обещавам. Та тя пожарната сега на най-високото място. Оттам ли ще пръска маркуча, та да ми гаси запалената непоръбена кратуна, Владо? То голяма чест. Па и за блога на palisandar. Направо си е най-висша изпълнителна чест. Па и висша пяна пожарогасителна. Не мога да спря да се хиля. Разчекнах си устата от хилене, Владо. Благодаря ти, друже. Чест и почитания. Преди малко четох нещата ти за наркотиците. Ти водиш титанична битка. И аз съм на твоя страна. Свалям ти шапка за борбата, която си поел срещу мафията на алчната безчовечност. До теб съм.

ka4ak: Това, което правя в блога с постовете ми, с Книгата и със Списанието, не е нищо друго, а желанието ми да се събудят хората и да установят, че без участие и съпричастност, без освобождаване от страха, без отделяне от личното си време, няма вариант нещо да се случи!
Знам, че не искате да ме разберете,защото ще се наруши Вашата дупка и пустата му сабя не напуска представите Ви за сеч! Грозни са думите ми, но това е реалността и много ми е болно за тази картина в нашето общество! А аз си вярвам и правя това, което е по силите ми и, въпреки бетонните прегради, продължавам! Dum spiro spero – докато дишам, надявам се, т.е., докато съм жив не губя надежда!
Липсата на положителната нагласа, съмнението, комплексите, търсенето под вола теле, се стараят да обезсмислят носителите на такива качества и тъй като това са изключения, мнозинството се стреми да ги очерни и изолира! Еретично е, че ги има – въпреки всеобщата нагласа! Вярвам че ще има много еретици, защото за мен това са човеците в множеството от хора!
Ваш: Владимир Качаклиев – ka4ak.blog.bg, издател
А това е просто да не се страхувате,че сте цитирани,ако поне един схване че е част от колективния ум на човечеството!!!
31. ka4ak - 30. veninski Добро утро Василе!Майсторите на перото да не се страхуват че ще бъдат тафени,а да се включат с това което могат за изваждане на просветата и ценностната ни
19.12.2009 10:25
система от кюшето!
Спасението е децата да се научат да четат и да могат да разбират какво са прочели!Бездуховността и безхаберието,са не по малко унищожителни и това не става с бягство и криене в кенефа!Неграмотността се премахва с учене,но трябва да има и ученици и учители!



Бая си поомешал думите ни, но нищо, аз пи поразделих, за да се разбере докъде са моите, докъде твоите. И въпреки, че си ги извадил от контекста им, се вижда колко благоразположен съм бил към теб, Качак, докато не започна с глупостите си. И хубави думи съм казвал за теб и за борбата ти срещу наркотиците. И съм бил искрен.
Човек съм бил, ще да рече.
Ама лошо стана като я подкара през просото. През литературното просо, Качак. Защото не бива така. Защото не му разбираш. А човек трабва да се занимава с това, от което разбира. За да не се излага и най-вече да не вреди на другите и на това, с което се занимава.
цитирай
101. ka4ak - аз може и да не разбирам,но плочите говорят друго и продължаваш да го показваш!Жалко е ,но винаги има надежда и няма невъзможни неща!Бъди здрав!:)))
19.05.2010 08:51
31.05.2009 03:45 - СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ В БЛОГ.БГ
Автор: ka4ak Категория: Политика
Прочетен: 3450

Раздирах се да бъде или да не бъде,371 блогери влязоха на лични,нещо което се ражда за първи път и носи послание в себе си,какво да сторя,компромис с моите разбирания или и тогава дойде този коментар на Албена

allbi - СЛОВА ЗАВЕТИ - БОТЕВ
30.05 18:31
"Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата"

в. "Знаме" бр. 23, 27 юли 1875 г.

"Както окото е потребно за светлината, ухото за звукът, а разумът за разбирането и на най-простите истини,
така също науката, образованието и развитието са потребни за който и да е народ, за да достигне до известна
степен на своето благосъстояние..."

в. "Знаме" бр. 1, 8 декември 1874 г.

"Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави."

в. "Знаме" 22, 13 юли 1875 г.
и аз реших!Книгата
"СВОБОДНИ ПОЕТИ В blog.bg-ПОЕЗИЯТА-МОЯТ ЖИВОТ "
вече се работи и ще бъде готова на 28.06.2009г всеки ще може да я получи на 30.06.вечерта на
JULY MORNING
за да посрещнем,заедно слънцето!
Тъй като това беше първия опит ,ще пусна списание СВОБОДНИ ПОЕТИ В blog.bg като първия брой ще излезе на 1.11.2009г пак ще бъде продукт на всички нас но
няма да има и грам компромис!Този път ще бъде
по Европейски правила и редактор на първия
брой ще бъде comfy извинете
в друг пост ще бъде разяснено подробно абсолютно всичко!
Владимир Качаклиев

НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ СПИСАНИЕ СВОБОДНИ ПОЕТИ В blog.bg НЯМА ДА БЪДЕ САМО ПОЕЗИЯ! СВОБОДНИЯ ПОЕТ ОЛИЦЕТВОРЯВА СВОБОДНИЯ ЧОВЕК СЪС СВОБОДНА МИСЪЛ И ДУША,А ПОЕЗИЯТА-СВОБОДАТА!! ТАКА ЧЕ В СПИСАНИЕТО ЩЕ ИМА ВСИЧКИТЕ РУБРИКИ НА blog.bg ОТ НОВИНИ ДО ДРУГИ!!!

Здравейте в свободната зона на Блог.бг.Обяснявам за зоната.Никога не трия коментар!Няма модерация!Единствено автора на коментара може да го махне! ЗА ТЕЗИ КОИТО НЕ ЗНАЯТ!
НИКОГА НЕ БИХ ПУБЛИКУВАЛ НЕЩО КОЕТО СТЕ СПОДЕЛИЛИ С МЕН НА ЛИЧНИ!
цитирай
102. veselinvalev - ka4ak
19.05.2010 11:08
Ти не понасяш истината, Качак, а претендираш, че си "свободен поет". Това е част от истинската ти трагедия. И част от цялата ти фалшива поза, цялата ти безидейност и напън да се представиш за нещо, което не си. Измамил си много, много хора, но при мен няма начин как да се получи. Имам имунитет срещу измамниците. Аз само веднъж съм влизал в твоя блог за да ти кажа една истина. Ти не я разбра, и затова не я прие. Използва моето влизане и моите думи тогава за да откраднеш от Величко Николов картината "Химера", а сега правиш спам в моя блог, като непрекъснато пускаш абсолютни глупости, събрани копи-пействани цитати, извадени от контекста им и образуващи маниакално-параноичен, логореен поток на безмислеността. Няма да ти преча. Покажи цялата си абсурдна глупост и безмисленост. Пространството на коментарите в този пост е твое. Излей цялата си нелепост тук. Излей я цялата. Без остатък. Дано това цялото ти изливане ти подейства терапевтично. Отнасям се с разбиране и готовност да бъда част от твоето лечение. За излизането на демоните бушуващи в теб и лечението на гузната ти съвест.
цитирай
103. mikino - Знаеш ли какво ще ти кажа - след като ...
19.05.2010 11:32
Знаеш ли какво ще ти кажа - след като имаш наглостта да триеш коментари, нямаш право да съдиш хората!!! Сега разбрах, че последният ми коментар от вчера е изтрит - след като държиш на открит конфликт ОК - имаш го! Но наглостта и е прекалена! Престани да занимаваш хората в блога със безмислени спорове и обвинения, всеки има право да твори и ти не си човека, който ще казва кой е крал и кой не - не си ти този, който ще съди! Преди да прочета поста ти нямах отношение към това, но след тенденциозните ти отговори на коментарите ми и като за капак липсващ коментар, който вероятно ти е било неудобно да публикуваш, просто няма как да не взема страна! Не съм забелязала ka4ak, да трие коментарите под постовете си, макар и не винаги да са положителни и това му прави чест, а ти допускаш "удобните" - малко грубичко ще прозвучи ама "сори колега - не си прав"! А по повд страховете, които ти толкова усърдно ми приписа - аз няма страхове драги и никога няма да имам страхове - просто се надявах да не стават спорове и да няма пререкания между хората в блога, нищо повече!
цитирай
104. veselinvalev - mikino
19.05.2010 12:05
mikino написа:
Знаеш ли какво ще ти кажа - след като имаш наглостта да триеш коментари, нямаш право да съдиш хората!!! Сега разбрах, че последният ми коментар от вчера е изтрит - след като държиш на открит конфликт ОК - имаш го! Но наглостта и е прекалена! Престани да занимаваш хората в блога със безмислени спорове и обвинения, всеки има право да твори и ти не си човека, който ще казва кой е крал и кой не - не си ти този, който ще съди! Преди да прочета поста ти нямах отношение към това, но след тенденциозните ти отговори на коментарите ми и като за капак липсващ коментар, който вероятно ти е било неудобно да публикуваш, просто няма как да не взема страна! Не съм забелязала ka4ak, да трие коментарите под постовете си, макар и не винаги да са положителни и това му прави чест, а ти допускаш "удобните" - малко грубичко ще прозвучи ама "сори колега - не си прав"! А по повд страховете, които ти толкова усърдно ми приписа - аз няма страхове драги и никога няма да имам страхове - просто се надявах да не стават спорове и да няма пререкания между хората в блога, нищо повече!


Защо лъжеш най-нагло? Кога съм ти изтрил коментар? Никога в блога си не съм трил коментар. Каквото и да напишат. Това ли успя да измислиш най-накрая. Или сама си изтри коментара за да напишеш тази нагла лъжа. Аз и затова преди да отговоря публикувам цитат. За да не се злоупотребява с това - за тези, които пишат, а след това си изтриват коментарите и отговорите ми да увисват.
Пиши каквото си искаш. Пространството на коментарите тук е изцяло твое. Както и на всички, които искат да коментират.
Никога в моя блог не е имало и драскотина модерация и цензура от мен.
цитирай
105. kasnaprolet9999 - Сега видях, че си ми писал и реших макар и късно, да ти отговоря
19.05.2010 13:05
flyco написа:
Относно срама за Вълев и всички, които го подкрепят. Би следвало да има някакъв срам и за мен, понеже аз съм от тези, които подкрепят Веселин Вълев.
Всеки има собствен начин на изразяване. За разлика от този на Качаклиев, който не разбирам, успях да разбера това, което ти си написала. Убедил съм се, че няма идеално лоши или идеално добри хора. Затова не съдя хората, но мога да взема отношение към постъпките им от моята гледна точка. Според мен не е правилно да се слага на кантар едно добро дело срещу едно лошо. Доброто си е добро, а лошото - лошо. Кражбата е нещо лошо, аз така съм научен и съм приел това за истина. Моята гледна точка е такава. Ако други дела на Качаклиев заслужават похвала, нямам нищо против тях. Борбата срещу наркотиците недвусмислено е добро дело. Аз не смесвам нещата.
И нещо друго: предпочитам да не ходя на "блогърски срещи", защото двама души нямат нищо общо ако са просто блогъри. Личният контакт увеличава субективната преценка за нещата, но това е личен избор на всеки.


Явно с теб се различаваме, когато правим преценка на хората. Когато преценявам даден човек, оглеждам го отвсякъде, подлагам всяка една негова постъпка на анализ, но накрая правя синтез, което си е висш пилотаж. Никой не е съвършен, правим някога грешки в едно, но пък в друго имаме добри постижения, нищо не е нито бяло, нито черно. Откраднал качак картина, да не си я отнесъл в къщи? А този от който я е откраднал защо си трае? Дали пък не му е приятно, че неговото произведение е сложено на корица на такава хубава стихосбирка? Аз лично, бих се радвала на негово място. Ако е недоволен, нека го покаже лично, а не чрез свои представители.
Колкото до срещите, много бъркаш, точно тогава се виждат много неща, повярвай ми. Тогава донякъде излизаме от своята анонимност и с жестове и постъпки показваме много повече от себе си, отколкото в блоговете си, където повечето от нас се опитват да покажат само най-доброто. Мога още много да говоря по тази тема, но спирам дотук.
цитирай
106. ka4ak - Тамън беше избутал павето до върхът,и пак го върна в дупката!Полезно четиво за тези които искат да видят че има и светлина!:)))
19.05.2010 16:14
veselinvalev написа:
Ти не понасяш истината, Качак, а претендираш, че си "свободен поет". Това е част от истинската ти трагедия. И част от цялата ти фалшива поза, цялата ти безидейност и напън да се представиш за нещо, което не си. Измамил си много, много хора, но при мен няма начин как да се получи. Имам имунитет срещу измамниците. Аз само веднъж съм влизал в твоя блог за да ти кажа една истина. Ти не я разбра, и затова не я прие. Използва моето влизане и моите думи тогава за да откраднеш от Величко Николов картината "Химера", а сега правиш спам в моя блог, като непрекъснато пускаш абсолютни глупости, събрани копи-пействани цитати, извадени от контекста им и образуващи маниакално-параноичен, логореен поток на безмислеността. Няма да ти преча. Покажи цялата си абсурдна глупост и безмисленост. Пространството на коментарите в този пост е твое. Излей цялата си нелепост тук. Излей я цялата. Без остатък. Дано това цялото ти изливане ти подейства терапевтично. Отнасям се с разбиране и готовност да бъда част от твоето лечение. За излизането на демоните бушуващи в теб и лечението на гузната ти съвест.

СВОБОДНИ ПОЕТИ В BLOG.BG

Издател – Владимир Качаклиев
Редактор-Кирил Кирилов
Предпечат – Ангел Иванов
Художествено оформление –Аннгел Иванов и Кирил Кирилов
Картина на титулна страница-Величко Николов-(Chimera)

Печат-“ТОМЕЛ Ко”ООД

ISBN-978-954-90939-9-9

Тираж-2000


Публикуваните материали са на авторите в blog.bg
Издателят не носи отговорност за тяхната автентичнност и авторско право.
цитирай
107. flyco - ...
19.05.2010 20:22
ка4ак, ако съм с твоите възможности на издател щях да предложа на sowhat да издам десет книги с нейни стихове, а не една книга със стихове от десет поета.
цитирай
108. ka4ak - 107. flyco - ... Бориславе,не ме разочаровай!Весо показа че е в дупката си и не иска да излезе от нея!:(
19.05.2010 21:32
flyco написа:
ка4ак, ако съм с твоите възможности на издател щях да предложа на sowhat да издам десет книги с нейни стихове, а не една книга със стихове от десет поета.

Не е въпросът да издам Ели!!!И ако това не си го разбрал,направо тръгвай да му помагаш,че камъкът пак е в дупката!???
цитирай
109. veselinvalev - flyco
19.05.2010 23:04
flyco написа:
ка4ак, ако съм с твоите възможности на издател щях да предложа на sowhat да издам десет книги с нейни стихове, а не една книга със стихове от десет поета.


Поздравявам те за въпроса, flyco. Абсолютно в десятката е. Ако имах възможности на издател и аз бих предложил на sowhat да издам нейни книги.
цитирай
110. veselinvalev - ka4ak
20.05.2010 00:06
Няма как, Качак, въпреки, че дори да изглежда безмислена кауза, ще поработим върху образованието ти. Напълно безплатно. Трябва да сме непоправими оптимисти и да си падаме одма по безмислените каузи.
Та доста тарикатлъци е направил Сизиф, синът на бога на ветровете Еол, преди да успеят да го накажат да бута камъка в подземното царство. Според един от митовете Сизиф е успял да окове пратеният от Зевс при него Танатос - бога на смъртта, и така хората станали безсмъртни. Но Зевс пратил Арес - бога на войната да освободи Танатос, и в крайна сметка Сизиф да си отиде най-после в подземното царство. Да, но, тарикатът Сизиф преметнал и Хадес - бога на подземното царство. (Няма да ти казвам как, това ти го давам за домашно сам да си го прочетеш и следващият път ще те изпитам на него.) Та се върнал отново на земята Сизиф, поживял си добре и си умрял чак в (и от) дълбока старост. И подир нея, подир дълбоката старост забутал камъка, щото грешниците в подземното царство ги наказват, а тези, които не съгрешават, си заживавят с боговете. Само че, в представите на гърците, Качак, няма подземно царство. Такова има в представите на траките. Тоест, Качак, Сизиф си е един тракиец. Сиреч, българин. Като мене и тебе.
А следващия път, освен че ще те изпитам за орфическия мит за Сизиф, да прочетеш и "Митът за Сизиф" на Албер Камю, че ще ти говоря за френския екзестенциализъм. Даже ще стигнем и до "ада на другия" на Сартр.
Та щеш, не щеш, Качак, ще избутаме двамата "Не" от "НЕвъзможното" и ще те направим малко по-образован. И преди да излезеш от учебната стая, погледни най-горе в блога ми и прочети какво е мотото му. За днес си свободен.
цитирай
111. ka4ak - погледни си заглавието на поста,а аз отдавна съм установил ,че няма НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА
20.05.2010 02:44
Пожелавам ти да станеш ЧОВЕК,защото това е основното с което трябва да се пребориш и разбереш!Така че аз съм си свободен,дано и ти се освободиш!:)))
цитирай
112. kentoff - Който търси под вола теле - намира само топки(мъдя).
20.05.2010 07:14
Всички сте или на черяшата или под вола!

Качака не е крадец, Вълев не е кадия, флуко не е омбудсман.
цитирай
113. veselinvalev - ka4ak
20.05.2010 08:27
ka4ak написа:
погледни си заглавието на поста,а аз отдавна съм установил ,че няма НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА
Пожелавам ти да станеш ЧОВЕК,защото това е основното с което трябва да се пребориш и разбереш!Така че аз съм си свободен,дано и ти се освободиш!:)))


Аз отдавна съм Човек, Качак. Откакто съм се родил. И парадоксалното на този наш български, постсоцкапиталистически свят е, че неграмотните, лъжците, престъпниците и крадците чрез парите си получиха самочувствието и наглостта да поучават наистина образованите и принципни хора, и да им назидателстват чалгаджийските си проповеди за морал и човещина.
Погледни си заглавната корица на списанието си "Свободни поети в блог.бг." и ми кажи в очите, че не си крадец.
Спри да крадеш и лъжеш, Качак, и тогава ставай какъвто си щеш. Даже и Човек.
цитирай
114. veselinvalev - kentoff
20.05.2010 11:24
kentoff написа:
Който търси под вола теле - намира само топки(мъдя).
Всички сте или на черяшата или под вола!
Качака не е крадец, Вълев не е кадия, флуко не е омбудсман.


По твоята логика, kentoff, ти трябва да си овощар и воловар, защото явно разбираш много от череши и волове. И си барал здраво на вола мъдята. Как да ти кажа, kentoff, уважавам чуждия екзистенциален опит, разбирам и чуждите заблуждения, защото истината е, че волът е скопен бик. И няма мъдя. Колкото и ти да ги търсиш. И ще ти кажа и друга истина - Качаклиев всъщност вас "Свободните поети" ви скопи, защото отне свободата ви да сте наистина свободни. Сега сте му просто"Задължени поети". Въпросът дали сте наистина "поети", пък е съвсем друг. Та, kentoff, ако се досещаш, скопените нямат топки. Те са волове. И помушквани от остена му, орат кротко нивата на стопанина си. Е, напъвайки се, и натягайки се, разбира се. Оране без напън и натягане няма.
цитирай
115. ka4ak - смешно и жалко е г-н менажер,на "Химера" и за това до резервната корица" Епитафия" на Гарудис поставих този стих!
20.05.2010 12:30
04.09.2009 09:21 - Курбан
Автор: essy Категория: Поезия
Прочетен: 1401





Петлите ги заклахме на разсъмване -
и замириса селото на кръв.
Убихме с тях душите си на съмване -
в курбан принесохме ги - като стръв.

На църквата камбаната е глуха.
И стене жално - вместо благослов.
Сърцето в нас по-бавно някак тупа -
животът е достатъчно суров...

И плевнята запалихме на клада -
курбанът нека по-добре уври.
Прокудихме и спомените в Ада -
и родството със братя и сестри.

Продадохме и старата си къща -
за някой лев......За повече пари.
Но споменът отново там ни връща -
боли ни......А курбанът ври ли, ври....

А това,че не можеш да разчиташ посланията и не осъзнаваш богатството и неподозираните възможности на нета/за което си плащам/е разликата която се надявам да научиш и независимо,че я ползваш/крадеш,ха,ха,ха/,да излезеш на светло и кръгозорът ти да стане безкраен!Тогава може да разбереш и това:
13.08.2009 11:14 - Проба-6 Мечта
Автор: ka4ak Категория: Политика
Прочетен: 1506


безкрая,космос,вселена,любов,мисъл, ние сме прашинки,а и всеки от нас е малка вселена!!!Невероятни случки при изключително критични ситуации,само намекват за неподозираните възможности които незнайно как прашинките придобиват и ползват и по скоро сме част от някакъв необятен мозък който непрекъснато се развива в стремежа си за съвършенство,хармония и безсмъртие
цитирай
116. veselinvalev - ka4ak - 115
20.05.2010 13:07
ka4ak написа:
04.09.2009 09:21 - Курбан
Автор: essy Категория: Поезия
Прочетен: 1401

Петлите ги заклахме на разсъмване -
и замириса селото на кръв.
Убихме с тях душите си на съмване -
в курбан принесохме ги - като стръв.

На църквата камбаната е глуха.
И стене жално - вместо благослов.
Сърцето в нас по-бавно някак тупа -
животът е достатъчно суров...

И плевнята запалихме на клада -
курбанът нека по-добре уври.
Прокудихме и спомените в Ада -
и родството със братя и сестри.

Продадохме и старата си къща -
за някой лев......За повече пари.
Но споменът отново там ни връща -
боли ни......А курбанът ври ли, ври....

А това,че не можеш да разчиташ посланията и не осъзнаваш богатството и неподозираните възможности на нета/за което си плащам/е разликата която се надявам да научиш и независимо,че я ползваш/крадеш,ха,ха,ха/,да излезеш на светло и кръгозорът ти да стане безкраен!Тогава може да разбереш и това:
13.08.2009 11:14 - Проба-6 Мечта
Автор: ka4ak Категория: Политика
Прочетен: 1506

безкрая,космос,вселена,любов,мисъл, ние сме прашинки,а и всеки от нас е малка вселена!!!Невероятни случки при изключително критични ситуации,само намекват за неподозираните възможности които незнайно как прашинките придобиват и ползват и по скоро сме част от някакъв необятен мозък който непрекъснато се развива в стремежа си за съвършенство,хармония и безсмъртие


Много умен ставаш с чужди стихове, Качак.
Само дето аз не съм продал старата си къща и най-свободно си живея в нея. В селото на предците и корените си.
И само дето ти не трябва да пишеш глупости. Щото не виждам какво "послание за бъдещето" има в тях извън чуждите текстове, които крадеш за да изглеждаш стойностен.
И оставяй интервал след запетайката и другите препинателни знаци, защото граматичните правила на българския език го изискват. Опитай се поне граматически да бъдеш грамотен. А че литературно неграмотен ще си останеш цал живот, то е божие наказание. Нама свобода за теб, Качак.
Славимир Генчеви ти го каза в коментара си по горе:

"25. parasol
17.05 22:40
Човек, който е тотално неграмотен, не може да бъде свободен."
цитирай
117. kentoff - Злобееш, брато!
20.05.2010 16:57
veselinvalev написа:
kentoff написа:
Който търси под вола теле - намира само топки(мъдя).
Всички сте или на черяшата или под вола!
Качака не е крадец, Вълев не е кадия, флуко не е омбудсман.


По твоята логика, kentoff, ти трябва да си овощар и воловар, защото явно разбираш много от череши и волове. И си барал здраво на вола мъдята. Как да ти кажа, kentoff, уважавам чуждия екзестенциален опит, разбирам и чуждите заблуждения, защото истината е, че волът е скопен бик. И няма мъдя. Колкото и ти да ги търсиш. И ще ти кажа и друга истина - Качаклиев всъщност вас "Свободните поети" ви скопи, защото отне свободата ви да сте наистина свободни. Сега сте му просто"Задължени поети". Въпросът дали сте наистина "поети", пък е съвсем друг. Та, kentoff, ако се досещаш, скопените нямат топки. Те са волове. И помушквани от остена му, орат кротко нивата на стопанина си. Е, напъвайки се, и натягайки се, разбира се. Оране без напън и натягане няма.


И овощар съм, и воловар съм.

В скоби - воловете имат мъдя, но празни - сега да не го асоциираш с мене, както предния си коментар.
цитирай
118. nikolay4o - !
20.05.2010 16:59
заболя ме главата да изчета всичките коментари,по-точно заболяме докато се опитвах да ги осмисля и каде разбрах,каде не разбрах стигнах до извода - нямам пари щото не дават авансите,мамицата им и частници !
цитирай
119. veselinvalev - nikolay4o
20.05.2010 17:40
nikolay4o написа:
заболя ме главата да изчета всичките коментари,по-точно заболяме докато се опитвах да ги осмисля и каде разбрах,каде не разбрах стигнах до извода - нямам пари щото не дават авансите,мамицата им и частници !


И на мен не ми се размина без главоболие, ама живот, какво да го правиш. Съчувствам ти за закъснението на аванса, приятелю. Иначе, предполагам, че си работил здравата за да го заслужиш.
цитирай
120. veselinvalev - 117. kentoff
20.05.2010 18:13
Може и да съм злобял, kentoff.
Така ми дойде, брато, така го написах.
цитирай
121. lado - Бре, Веселине - и ти е лесно, и ти е ...
20.05.2010 19:53
Бре, Веселине - и ти е лесно, и ти е трудно! Лесно ти е .
Защото имаш : 1.Интелект
2.Културни натрупвания
3.Образователни
4.Възпитание
5.Житейски опит
6.Доблест и смелост
И ти е трудно по същите причини и някоя и друга привнесена отвън - от реала.
И ти завиждам - благородно (?), и ти съчувствам.
Поздрави!
цитирай
122. veselinvalev - lado
20.05.2010 20:40
lado написа:
Бре, Веселине - и ти е лесно, и ти е трудно! Лесно ти е .
Защото имаш : 1.Интелект
2.Културни натрупвания
3.Образователни
4.Възпитание
5.Житейски опит
6.Доблест и смелост
И ти е трудно по същите причини и някоя и друга привнесена отвън - от реала.
И ти завиждам - благородно (?), и ти съчувствам.
Поздрави!


Благодаря ти за хубавите думи, Ладо. И за съчувствието. Абе, два дни - вчера и оня ден - имах много яко главоболие, ама то май беше от настинка повече. Даже минах и без аналгини и аспирини.
Поздрави и за теб!
цитирай
123. ka4ak - Весо,уважих те в твоята истерия,защото знам,че имаш капацитета да станеш Човек!Знам че,още си млад и недорасъл,за това което те уча!
21.05.2010 01:46
Нормално е да осъждаш и анатемосваш,така че да си жив и здрав!Ще те чакам!!!:)))
цитирай
124. veselinvalev - ka4ak
21.05.2010 10:11
ka4ak написа:
Весо,уважих те в твоята истерия,защото знам,че имаш капацитета да станеш Човек!Знам че,още си млад и недорасъл,за това което те уча!
Нормално е да осъждаш и анатемосваш,така че да си жив и здрав!Ще те чакам!!!:)))


Не е имало моя истерия, Качак. Нито пък осъждам и анатемосвам. Назовал съм истина, която ти нямаш мъжеството и интелигентността да проумееш и приемеш. Истината е, че ти си ветропоказател. И учиш хората на ветропоказателност. Как да се нагаждат и присламчват към лозунгите и към силните на деня. Учиш хората как да изграждат в себе си фалшивост, а не истинност. Как да бъдат неграмотни, а не образовани. Как да бъдат пошли, а не естети. Как да бъдат крадци и лъжци, а не почтени и честни. Как да бъдат слуги, а не свободни. Как да бъдат логорети, а не поети.
А треперещата си и надрискана поза на снизходителност запазИ за най-усамотената си отходност, защото само там и е мястото, и само там може да ти свърши работа. Всеки път. Докато клякаш самооблекчително с дефикацията на собствената си словесна смрадливост.
цитирай
125. vanya70 - Веско, не исках да прекъсвам разговора ви с ka4ak, но да си кажа и аз:
21.05.2010 14:39
С цялото си уважение към теб и макар че споделям повечето мисли в постинга ти, бих казала сега само едно – колебаех се дали да пиша коментар тук или постинг в своя блог по една причина: мисля си, че заглавието на твоя постинг е предпоставка за смесването на съвсем различни неща и тръгването на този разговор в много посоки и да се стигне чак до обсъждане на лични качества (а това е нещо, което определено отклонява разговорите в посока, която не ми е особено приятна и не искам да следвам).
И все пак ще си позволя коментар само на три факта:

1. Борбата срещу наркотиците на ka4ak – не веднъж съм казвала, че затова заслужава моето уважение (което обаче НЕ означава, че приемам всичко което прави за достойно за уважение).

2. За грамотата – ами някой някъде го е предложил и са му я връчили (доколкото ми стана ясно за точно определено нещо). Няма лошо – и други хора са били оценявани по подобен начин, без да парадират с това. Но всеки реагира различно и на похвали и на обиди, така че щом е решил да го каже в блога си и да го свърже с още няколко събития (исторически и в блога) – да го прави, а който чете сам да преценя как да приеме думите му.

3. ИДЕЯТА “Свободни поети” – дълга тема. Убедена съм, че съм разбрала идеята (не е чисто литературния смисъл, който се влага).Харесвам повечето стихове, които бяха предложени от авторите им. Уважавам труда на всички, които направиха тази “Книга” реалност. Но въпреки това, като пряк свидетел на начина, по който се случи “раждането” на “Книгата” за себе си не откривам онова така натрапвано от ka4ak & приятели положително послание, а също и онова обединяващо значение за блога и за България (колко гръмко звучи, но са само думи...!).
И след продължението на ИДЕЯТА – първия брой на списанието, щом е решил нека продължи, ако иска да си кани с ЛС автори с постинги, които си хареса, но да спре да тръби наляво и надясно, че списанието е продукт на блога, носещ послание и отразяващ някакви общи идеи... защото това просто НЕ е така!
цитирай
126. vanya70 - Ka4ak,
21.05.2010 14:41
Все още очаквам твоите отговори на въпросите си към теб, зададени в изтрития от блога постинг (и възстановен в третия линк, посочен в този постинг на Веско). Освен това ми е интересно твоето мнение по последния ми коментар в този постинг:

http://vanya70.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/05/30/pitam-se.341630

Няма да събирам всичко тук, защото поради ограничението в броя на символите в коментар в блога, би трябвало да го направя в 2-3 последователни коментара. Надявам се, обаче отговорите ти да не са копи-пейст на твои думи които съм прочела (и те уверявам, че е било достатъчно внимателно).

ПП. Предишния ми коментар към Веско е и за теб.
цитирай
127. tili - Извън досадната ми тема.
21.05.2010 22:44
И по повод на отговора ти на комент.96 на lado. Знаеш ли Вълев, че едни от най-хубавите критични материали за изложби, които съм чела не са на изкуствов(ре)ди и критици, а на един писател. Всеволод Гаршин. Това е времето на передвижниките и на "Грачи прилетели".
Очаквам с нетърпение твоите анализи! И тогава ще настъпи такъв живот, че само си викам "Дано!" :))))))))))
цитирай
128. veselinvalev - Качаклиев,
22.05.2010 14:49
Качаклиев, срещу теб текат дела за убийство. Какъв възпитател може да си ти???!!!!
Какъв морален коректив и какъв "сводобен поет"???!!! Какъв ЧОВЕК!!!???
Аз досега не бях се интересувал от дейността ти за наркокомуните. Та те излязоха ужасни неща в интернет.
Качаклиев, теб те обвиняват за убийство!!!! Срещу теб има течащи дела за убийство в момента. Хората те наричат "Убиец!!!"
Ето какво пише във в. "24 часа" от четвъртък, 11-ти Март 2010.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=409172

"“Залейте го с вода, ще му мине", казал Владимир Качаклиев, като чул по телефона, че Деси е зле. Това твърди Димитрашков в обясненията си. Отговорникът казал на шефа на фондацията, че ако не дойде линейка, Деси ще умре. "Е, голяма работа, ще го закопате някъде", били думите на Качаклиев."

Според тази статия ти трябва да си в затвора за убийство.

Качаклиев, ти си пример за пълното нехайство на държавата ни. Ти си пример за това как в България няма правосъдие и престъпниците са на свобода и даже им дават грамоти за "ГРАЖДАНИН".
Тая учитлека, която те е предложила за награда малоумна ли е. Тези, които са ти дали наградата малоумни ли са. Или и това е твоя частна организация?
Аз съм втрещен.
Може ли човек с висящо дело за убийство да бъде награждаван с
“ГРАМОТА от АКАДЕМИЯТА ЗА ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО с мотив: Принос за подобряване на отношенията между хората и психичното здраве в образованието и гражданското общество! Категория: ГРАЖДАНИН.”

Качаклиев, нека да те съди българския съд и господ. Та ти си опръскал думите "поезия", "поет", "свободен" с кръвта на едно двадесет годишно момче.

Това е ужасно и потресаващо. Или "свободните поети" знаят за това и си траят?!
Ако е така - това е още по-ужасно и потресаващо. За цялата ни България.
цитирай
129. veselinvalev - vanya70
22.05.2010 15:35
Ваня, извини ме. Не мога да коментирам сега. Днес проследих в интернет какво пише в пресата за дейността Качаклиев с наркомуните. Та той е следствен за убийство. Какво да коментираме за "свободни поети", за литература. Аз съм потресен. Не мога да коментирам за сега нищо по повдигнататата от мен тема за кражбите му в блоговото пространство. В пресата наричат този човек "Убиец!". Съжалявам за досегашната си неинформираност. В момента срещу него имало дела за убийство на двадесетгодишно момче. И този човек има наглостта и безочието сега да ни говори за възпитание и за "гражданско общество". Просто нямам думи в момента, Ваня. Моля отново за извинение.
цитирай
130. kentoff - Владимир Качаклиев е негър!
22.05.2010 21:15
Псуването му е малко.
Да се обеси!

А ти Вълев, извини ме - си дребен и много дребнав.

Търсиш си оправдание за да малтретираш един човек,
когото не познаваш, криейки се зад високопарност (не фалшива, естествено), парадирайки с многословие(искренно, разбира се). В лично с ъобщение до мен една твоя почитателка те определи като селска пръчка, на което възразих, но вземам си думите назад -
ти просто си елементарен заядливец.

Да - ти търсиш под вола теле!

Е - намери го - разтягай локумите на злорадтвото. това го можеш!

Дребнаво, много дребнаво, но човешко.

цитирай
131. veselinvalev - kentoff
22.05.2010 21:25
kentoff написа:
Псуването му е малко.
Да се обеси!

А ти Вълев, извини ме - си дребен и много дребнав.

Търсиш си оправдание за да малтретираш един човек,
когото не познаваш, криейки се зад високопарност (не фалшива, естествено), парадирайки с многословие(искренно, разбира се). В лично с ъобщение до мен една твоя почитателка те определи като селска пръчка, на което възразих, но вземам си думите назад -
ти просто си елементарен заядливец.

Да - ти търсиш под вола теле!

Е - намери го - разтягай локумите на злорадтвото. това го можеш!

Дребнаво, много дребнаво, но човешко.



Изводите са си твои, kentoff. Нямам против нито да съм дребен, нито дребнав. Нито пък да съм селска пръчка и елементарен заядливец. Казах неща, които прочетох в интернет. Можеш да обвиниш в дребнавост и всичко останало в което ме обвиняваш и всички журналисти, които са отразявали съдебния процес за убийството на момчето в комуната на Качаклиев. Също и българския съд. Написах реакцията си за неща, които прочетох. И ми е страшно. Заради фактите. Твоите думи не ме обиждат. Четенето в интернет не е завиране под вола за теле. Съжалявам, че съм бил неинформиран досега за тези факти. Навярно нямаше да пиша за такива "дребни" неща, за които писах в постинга си.
цитирай
132. lado - Здрасти, Весо! Интересна интер...
23.05.2010 08:46
Здрасти, Весо! Интересна интерпретация от Кендзов на полемиката. Значи изнасянето на факти за някого е малтретиране на същия, а когато в неговата фондация малтретират наркозависими - то това как да се нарече? Когато става убийство под покрива на създадената от него комуна, в която каквото и да се случи, според думите му, той не носи отговорност?
Цитирам :
"Денонощие след това, Венелин и Даниел са нападнати пред зала Фестивална в София. „Изскочиха 7-8 човека, които са били в комуната и с пръчки и палки ни биха, ритаха ни в главите...Това е постоянно, не се случва за първи път. В комуната това е практика и закон", разказва Венелин.Той твърди, че от Герман не можеш да си тръгнеш по-рано от срока на лечение - година и три месеца. По думите му фондацията получава пари по програми за всеки излекуван, но само ако той изкара пълния курс." "Владимир Качаклиев от фондация „Право на избор" заяви, че Венелин все още е в този срок, в който „други неща са по-силни от него" и допълни: „Ние само им помагаме за храна, а организацията е горе между самите момчета". - в"Стандарт".
Значи за да взимаш парите на чуждите фондове, е достатъчно да си спретнеш една скотобойна, да си заградиш територия като сафари парк, и от време на време да похвърляш храна на затворените вътре "ЗАВИСИМИ" !?
Да ,бе ,знам ,че не са под ключ - беше образно казано. Но след като са "ЗАВИСИМИ" - та те би трябвало да имат освен превъзпитанието с бой, който асоциализира и декласира, и примерно карцер - в който да поливат със студена вода пребитите ! Оттук разлика между концлагер и тази комуна не виждам - само дето надзирателските и палаческите функции са приоритет не на държавата , а на самите питомци! Като във вица за българския казан в ада - но тук не пускат навън, защото Качак няма да може да си вземе парите за уж излекуван. И след асоциализирането - декласираният и малтретиран отива на майната си - в човешката гмеж. А колко добре щеше де е Качак да пише за комуната си - колко е излекувал, какви са заниманията им, да ни опише вътрешния живот, да направи един дневник на ежедневните проблеми и отстраняването им, да даде един отчет на обществото за получени - изразходвани средства, кои са му спонсорите, процеса на социализиране на питомците му - защото те са били на дъното - отритнати и изоставени от общество, родители и държава. Иначе от какъв зор бихи били при в комуната му? Да се пребиват един други, за да има Качак средства за издаване на "десетина книжки и един роман" ? Роман, заради когото според думите му , наследниците на автора са правили цигански номера и са се разправяли за авторски права, явно неуредени ?
Луд съм да си мисля така , нали?
цитирай
133. veselinvalev - lado
23.05.2010 08:55
lado написа:
Здрасти, Весо! Интересна интерпретация от Кендзов на полемиката. Значи изнасянето на факти за някого е малтретиране на същия, а когато в неговата фондация малтретират наркозависими - то това как да се нарече? Когато става убийство под покрива на създадената от него комуна, в която каквото и да се случи, според думите му, той не носи отговорност?
Цитирам :
"Денонощие след това, Венелин и Даниел са нападнати пред зала Фестивална в София. „Изскочиха 7-8 човека, които са били в комуната и с пръчки и палки ни биха, ритаха ни в главите...Това е постоянно, не се случва за първи път. В комуната това е практика и закон", разказва Венелин.Той твърди, че от Герман не можеш да си тръгнеш по-рано от срока на лечение - година и три месеца. По думите му фондацията получава пари по програми за всеки излекуван, но само ако той изкара пълния курс." "Владимир Качаклиев от фондация „Право на избор" заяви, че Венелин все още е в този срок, в който „други неща са по-силни от него" и допълни: „Ние само им помагаме за храна, а организацията е горе между самите момчета". - в"Стандарт".
Значи за да взимаш парите на чуждите фондове, е достатъчно да си спретнеш една скотобойна, да си заградиш територия като сафари парк, и от време на време да похвърляш храна на затворените вътре "ЗАВИСИМИ" !?
Да ,бе ,знам ,че не са под ключ - беше образно казано. Но след като са "ЗАВИСИМИ" - та те би трябвало да имат освен превъзпитанието с бой, който асоциализира и декласира, и примерно карцер - в който да поливат със студена вода пребитите ! Оттук разлика между концлагер и тази комуна не виждам - само дето надзирателските и палаческите функции са приоритет не на държавата , а на самите питомци! Като във вица за българския казан в ада - но тук не пускат навън, защото Качак няма да може да си вземе парите за уж излекуван. И след асоциализирането - декласираният и малтретиран отива на майната си - в човешката гмеж. А колко добре щеше де е Качак да пише за комуната си - колко е излекувал, какви са заниманията им, да ни опише вътрешния живот, да направи един дневник на ежедневните проблеми и отстраняването им, да даде един отчет на обществото за получени - изразходвани средства, кои са му спонсорите, процеса на социализиране на питомците му - защото те са били на дъното - отритнати и изоставени от общество, родители и държава. Иначе от какъв зор бихи били при в комуната му? Да се пребиват един други, за да има Качак средства за издаване на "десетина книжки и един роман" ? Роман, заради когото според думите му , наследниците на автора са правили цигански номера и са се разправяли за авторски права, явно неуредени ?
Луд съм да си мисля така , нали?


Здрасти, Владо (Ладо)! Очевидно това което става в комуните на Качаклиев не е важно за самия Качаклиев. Важни е получената от него грамота за "ГРАЖДАНИН", важни са съветското знаме на Райхстага, препечатките за възникването на Общия вропейски пазар, издаването на поредния брой на неговото списание. Важно е да се "изфука". И това всъщност е важно за да прикрие гузната си съвест и да си придаде героичен образ на уважаван гражданин. За пари от фондове и т.н. е лош вкус да се говори. И "злорадна дребнавост".
Отец Иван от Нови Хан, който се грижи за бедстващи деца и възрастни в построения към църквата си Дом за сираци "Свети Николай", живее с тях денонощно и помага на хората всякак. И това не е негов бизнес, а духовен път и посветеност. Този човек е истински и без грамота. У нас награждават фалшивите хора и престъпниците за които човешкия живот няма стойност. Хора, за които има стойност само показността им. Това всъщност е истината за българската ни действителност и парадоксалността на обърнатите и морални стойности. Затова се самоназоваваме и като Абсурдистан. Неморалните и престъпниците се опитват да налагат дневния ред на обществото. Да определят "свободата", "поезията", и "изграждането на гражданско общество". Затова младите българи искат да отидат да работят и живеят извън България. Защото нашите обществени реалности са напълно абсурдни.

Поздравявам те, Владо (Ладо) за смелостта на гражданската ти позиция и посочването и назоваването на истината с истинските и факти и имена!
цитирай
134. veselinvalev - vanya70
23.05.2010 10:04
vanya70 написа:
Веско, не исках да прекъсвам разговора ви с ka4ak, но да си кажа и аз:
С цялото си уважение към теб и макар че споделям повечето мисли в постинга ти, бих казала сега само едно – колебаех се дали да пиша коментар тук или постинг в своя блог по една причина: мисля си, че заглавието на твоя постинг е предпоставка за смесването на съвсем различни неща и тръгването на този разговор в много посоки и да се стигне чак до обсъждане на лични качества (а това е нещо, което определено отклонява разговорите в посока, която не ми е особено приятна и не искам да следвам).
И все пак ще си позволя коментар само на три факта:

1. Борбата срещу наркотиците на ka4ak – не веднъж съм казвала, че затова заслужава моето уважение (което обаче НЕ означава, че приемам всичко което прави за достойно за уважение).

2. За грамотата – ами някой някъде го е предложил и са му я връчили (доколкото ми стана ясно за точно определено нещо). Няма лошо – и други хора са били оценявани по подобен начин, без да парадират с това. Но всеки реагира различно и на похвали и на обиди, така че щом е решил да го каже в блога си и да го свърже с още няколко събития (исторически и в блога) – да го прави, а който чете сам да преценя как да приеме думите му.

3. ИДЕЯТА “Свободни поети” – дълга тема. Убедена съм, че съм разбрала идеята (не е чисто литературния смисъл, който се влага).Харесвам повечето стихове, които бяха предложени от авторите им. Уважавам труда на всички, които направиха тази “Книга” реалност. Но въпреки това, като пряк свидетел на начина, по който се случи “раждането” на “Книгата” за себе си не откривам онова така натрапвано от ka4ak & приятели положително послание, а също и онова обединяващо значение за блога и за България (колко гръмко звучи, но са само думи...!).
И след продължението на ИДЕЯТА – първия брой на списанието, щом е решил нека продължи, ако иска да си кани с ЛС автори с постинги, които си хареса, но да спре да тръби наляво и надясно, че списанието е продукт на блога, носещ послание и отразяващ някакви общи идеи... защото това просто НЕ е така!


Ваня, благодаря ти, че пишеш и коментираш тук. Знаеш уважението и благодарнастта, която изпитвам към теб като стойностен, честен и прям човек. И аз тръгнах да пиша този постинг, защото ме боли, когато наистина едно свободно пространство за споделяне на информация, мисли, художественот творчество се използва за частни цели и преобръща смисъла и идентичността му.

По поставените от теб въпроси ти отговарям според номерирането, което ти си задала.

1. За борбата на Качаклиев с наркозависимостта. Ако прочетеш по-горните коментари ще видиш какви неща излязоха. Съжалява, че досега съм проявил нехайство към опознаването на тази тема. Излязоха ужасяващи неща за наркокомуните на Качаклиев. Неща, които говорят за неговата пълна и престъпна безотговорност за реда в тези комуни и за живота на момчетата в тези комуни. И да ти призная, аз повече разговор с Качаклиев не желая. Изпитвам ужас и погнуса към делата и думите на този човек.

2. За грамотата. Частна организация със свои частни интереси. Това е моето заключение за тази "АКАДЕМИЯТА ЗА ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО". Сега всеки може да си създава Академия, институти, университети и всичко за което му хрумне. Стига да има пари и връзки. И от свое име да раздава каквото си ще. И хонорари по няколко милиона за консултантски услуги, които милиони е получил примерно Доган от един частен "Минно-геоложки институт". Подстевена частна организация на самия Доган. Организация свързана с проекти по държавни поръчки за милиони левове. Изводите за всичко това ти можеш да си направиш сама, Ваня.

3. ИДЕЯТА “Свободни поети”. Аз винаги съм бил против словосъчетанието "Свободни поети". Както и против всякакви конкурси и извънблогови издания, в които се използва името на едно общо блогово пространство каквото е блог.бг. Против всякакви форми на нарушаване идентичността на блоговото пространство и против всякакви домогвания някой да говори и да се представя от името на всички блогъри. А пък камо ли абсурдното да представя словосъчетанието "свободни поети" за всички рубрики в блога и за хора пишещи на всякакви теми. Включително политика и спорт. Защото и тези хора в списанието на Качаклиев са "свободни поети". За сборника стихове "Свободни поети" съм си казал мнението. Макар и не изцяло и не изчерпателно. Но главното ми възмущение там беше, че един човек като Качаклиев, който хам-хабер си няма от поезия и литература, от слово, от изкуство, на когото от километри му личи, че и пет книги няма прочетени през живота си, пише предговори и говори от името на всички блогъри глупости и шаблонни политически фрази преписани от вестниците.
А "послания към бъдащето" пък е най-голямата тъпня, която може да измисли човек. Ние не можем да живем естествено в настоящето си, а камо ли да предаваме глупостта си, неграмотността си, страховете си, робството си, безумието си, като някакво "послание към бъдещето". Това е пълна глупост и абсурд.

Просто сега, днес, в нашето ежедневие, в нашето слово, трябва да се опитаме да бъдем по човечни, по-смирени към невероятното щастие с което сме дарени да бъдем хора, да имаме език и слово, което да опознаваме докато сме в телата си и в разума си. Опознавайки самите себе си.

Това е, Ваня. Благодаря ти още веднъж, за това, че не си премълча и каза своята истина и своята болка.
цитирай
135. veselinvalev - tili
23.05.2010 10:41
tili написа:
Извън досадната ми тема.
И по повод на отговора ти на комент.96 на lado. Знаеш ли Вълев, че едни от най-хубавите критични материали за изложби, които съм чела не са на изкуствов(ре)ди и критици, а на един писател. Всеволод Гаршин. Това е времето на передвижниките и на "Грачи прилетели".
Очаквам с нетърпение твоите анализи! И тогава ще настъпи такъв живот, че само си викам "Дано!" :))))))))))


Понякога има важни неща за казване, Лили, които са "досадна тема". Важни, защото не трябва да си премълчаваме и да се правим на "чалнати". Реалността няма как да не ни засяга. Ако не говорим за нея, тя може да ни залее (както се и случва) с абсурдността на агресивната глупост, алчност, показност и фалшивост.
И преодолявайки я да си говорим и вникваме в такива невероятно истински и непреходни неща като картините на художника Величко Николов. Защото животът може да бъде празник и щастие. В сетивата и в думите ни. В любовта помежду ни.
цитирай
136. lado - Вече виждам първите положителни ...
23.05.2010 12:22
Вече виждам първите положителни резултати от полемиката ти, и това ,че отправих въпроси към Качака. Например отдръпването на някои хора, за които съм смятал,че имат трезво мислене и честна позиция. Прекрасно !
Един от мотивите ми е ,че ако не мога да напиша до Борисов и прочие отговорни за съответни безобразия, то към човек от блога това просто е задължително - иначе ставаме като лекарската гилдия например, която се втърдява при всяко здравно престъпление ,извършено от съсловието им, или като полицаите, убили някого от тъпотия или наркозависимост. Иначе как ще разсечем свинските черва,в които сме се омотали - нали искаме нещо да се промени? Ама ако може - да не сме ние и табиетите ни, възприети от анадолците. Ако може - каквото и да става, да е извън нас.
Като безмозъчните дописки от журналята - "В самолетната катастрофа няма загинали българи" - и от това трагедията става по-малка? Щом няма наши хора в патакламата - спокойно, свободно! Че то сигурно и ескимоси, и лапландци, и папуаси да кажем , не са пострадали - тях защо не споменават? Излишно е да казваш кой не е засегнат - единствено важно е кой е!
Та така - аз вече извлякох полза от малките си конфронтации, но не съм дошъл в блога да си хващам гадже, да си намирам компания за къркане, или да си менкам модни съвети...за обувки.
цитирай
137. veselinvalev - lado
23.05.2010 13:35
lado написа:
Вече виждам първите положителни резултати от полемиката ти, и това ,че отправих въпроси към Качака. Например отдръпването на някои хора, за които съм смятал,че имат трезво мислене и честна позиция. Прекрасно !
Един от мотивите ми е ,че ако не мога да напиша до Борисов и прочие отговорни за съответни безобразия, то към човек от блога това просто е задължително - иначе ставаме като лекарската гилдия например, която се втърдява при всяко здравно престъпление ,извършено от съсловието им, или като полицаите, убили някого от тъпотия или наркозависимост. Иначе как ще разсечем свинските черва,в които сме се омотали - нали искаме нещо да се промени? Ама ако може - да не сме ние и табиетите ни, възприети от анадолците. Ако може - каквото и да става, да е извън нас.
Като безмозъчните дописки от журналята - "В самолетната катастрофа няма загинали българи" - и от това трагедията става по-малка? Щом няма наши хора в патакламата - спокойно, свободно! Че то сигурно и ескимоси, и лапландци, и папуаси да кажем , не са пострадали - тях защо не споменават? Излишно е да казваш кой не е засегнат - единствено важно е кой е!
Та така - аз вече извлякох полза от малките си конфронтации, но не съм дошъл в блога да си хващам гадже, да си намирам компания за къркане, или да си менкам модни съвети...за обувки.


Лъжата, отвратителното мълчание за истините и истинската действителност, алчността и подлостта към другите в маската за социални промени, а същевременно грабежите от държавната, тоест общата собственост и от спестяванията на гражданите под формата на инфлационни шашми от страна на "демократично избираеми" мошеници и крадци доведоха България и нас като нейни граждани до това унизително положение да бъдем под диктата, теророа, собствеността на мутри, чалгаджии, безнравствени и безчовечни хора. Все трябва да дойде време истинските стойност да надделеят. Иначе сме мъртви. И като народ и като нация, Ладо. И езикът ни ще стане мъртъв.
цитирай
138. lado - Честит празник, Весо! Един от на...
24.05.2010 11:03
Честит празник, Весо! Един от най-великите празници, който имаме.
цитирай
139. veselinvalev - lado
24.05.2010 11:53
lado написа:
Честит празник, Весо! Един от най-великите празници, който имаме.


Честит 24 май, и на теб Ладо! Нека ти е светло и красиво на душата в най-истинския ни и български празник. Празникът на езика ни и същността ни.
цитирай
140. veselinvalev - Честит 24 май!
24.05.2010 11:55
Честит 24 май на всички! Най-бълграския празник на българското ни слово, светлина и на хилядолетната ни българска същност! Да ни е честит!
цитирай
141. flyco - !
25.05.2010 09:22
lado написа:
...не съм дошъл в блога да си хващам гадже, да си намирам компания за къркане, или да си менкам модни съвети...за обувки.

цитирай
142. ploudinperper - Говорихме доста по темата в едни коментари към постинг. За съжаление - изчезна.
25.05.2010 19:05
Да добявя само по темата за поетите, свободни или не.
Твърдението, че включилите се в сборника и списанието на Качака са несвободни и
непоети не е добросъвестно. Манипулативоно е - защото ти ги класифицираш - вкарваш ги в кюпа на несвободните - не знам защо мислиш, че не са свободни?
По логиката твоя за свободните и несвободните. По същата твоя логика.
Никъде в нито един твой коментар не открих мисли за избора.
Свободата се гради върху свободния избор - а не по определение нито на Качака, нито твое.
Ще отречеш ли този факт?
Всеки е направил своя СВОБОДЕН избор зя включването си в развитието на идеята
и само онези които не са пожелели да участват - по идейни съображения - не са публикувани.
Какво манипулативно има тук? Факта, че някой е дал пари?
Тези книжчици са факт - как ги оценяваме е без значение, но те са факт.
Те не са антологии, а са събирани на олимпийския принцип и никой не може да си позволява квалификациите, които ти направи за участниците и издателя.
Кой е направил нещо подобно?
Ти - например - правил ли си това.
Критериите ти за естетизъм са разбираеми, но защо трябва да доказваш нещо, което не се нуждае от доказателство - те са положителен факт, както и се стремиш да го омаловажаваш, квалифицираш или тълкуваш.
Не ми се ще да говорим и представяме представите си за поезия, литература, почтеност и т.н. - теми които пресоли в желанието си да докажеш, че Качака е виновен в нещо си, а ти се държиш като представител на интересите на художника, без да кажеш по какъв начин е ощетен? Пари ли е загубил или е охулен, или все пак популярността му се увеличава с този факт?
Елитарността, с която омърляви участниците в тези проекти и начинания не могат да се считат за доблест, защото тези хора са направили избор!
Своя избор.
Така както ти си напровил своя.
Не ги ограничавай, не им слагай табели, не им отнемай правото сами да решат свободни ли са или поети.

Това е тяхно право и мнението ти е без значение - те го вземат предвид.

Не забелязваш ли, че не са коментирали в блога ти участниците в тези издания?

Нека ти е все едно, но това е също е оценка за моралната ти позиция, която във всички случи не е положителна.


цитирай
143. veselinvalev - ploudinperper
25.05.2010 20:38
ploudinperper написа:
Говорихме доста по темата в едни коментари към постинг. За съжаление - изчезна.
Да добявя само по темата за поетите, свободни или не.
Твърдението, че включилите се в сборника и списанието на Качака са несвободни и
непоети не е добросъвестно. Манипулативоно е - защото ти ги класифицираш - вкарваш ги в кюпа на несвободните - не знам защо мислиш, че не са свободни?
По логиката твоя за свободните и несвободните. По същата твоя логика.
Никъде в нито един твой коментар не открих мисли за избора.
Свободата се гради върху свободния избор - а не по определение нито на Качака, нито твое.
Ще отречеш ли този факт?
Всеки е направил своя СВОБОДЕН избор зя включването си в развитието на идеята
и само онези които не са пожелели да участват - по идейни съображения - не са публикувани.
Какво манипулативно има тук? Факта, че някой е дал пари?
Тези книжчици са факт - как ги оценяваме е без значение, но те са факт.
Те не са антологии, а са събирани на олимпийския принцип и никой не може да си позволява квалификациите, които ти направи за участниците и издателя.
Кой е направил нещо подобно?
Ти - например - правил ли си това.
Критериите ти за естетизъм са разбираеми, но защо трябва да доказваш нещо, което не се нуждае от доказателство - те са положителен факт, както и се стремиш да го омаловажаваш, квалифицираш или тълкуваш.
Не ми се ще да говорим и представяме представите си за поезия, литература, почтеност и т.н. - теми които пресоли в желанието си да докажеш, че Качака е виновен в нещо си, а ти се държиш като представител на интересите на художника, без да кажеш по какъв начин е ощетен? Пари ли е загубил или е охулен, или все пак популярността му се увеличава с този факт?
Елитарността, с която омърляви участниците в тези проекти и начинания не могат да се считат за доблест, защото тези хора са направили избор!
Своя избор.
Така както ти си напровил своя.
Не ги ограничавай, не им слагай табели, не им отнемай правото сами да решат свободни ли са или поети.

Това е тяхно право и мнението ти е без значение - те го вземат предвид.

Не забелязваш ли, че не са коментирали в блога ти участниците в тези издания?

Нека ти е все едно, но това е също е оценка за моралната ти позиция, която във всички случи не е положителна.


Да ти отговоря по темата за поетите - свободни или не. Това, че ще се назовеш някак си, примерно "свободен", не означава, че автоматично те прави такъв. Както и "поет" да се назовеш, не означава, че автоматично ставаш такъв. А пък в списанието под "свободни поети" се подразбират и пишещите по съвсем други теми, нямащи общо с изкуството "литература" и "поезия", тези за спорта например, а и всички останали, които не са "поезия". Свободата да излъжеш или да се самоизлъжеш, не означава, че илюзията ти е реалност. Обезценяването на думите, аз не смятам за свобода. Смятам, че има нещо общо със заблуждението. "Олимпийският принцип" не прави всички олимпийци, нито пък амбицията да си нещо, не те прави автоматично, че вече ти си това нещо. Критериите да си нещо са други. Но за тях няма да говоря.За изкуството литература си има наука. В нея не съм се задълбочавал. Моят свободен избор е бил да напиша това, което съм написал. Това не означава, че и аз съм "свободен" еди какъв си, както не означава, че и съм "несвободен" еди какъв си. Художникът Величко Николов дори не е знаел, че ще участва в този сборник. Това е бил "свободен" избор на Качаклиев, което пък не означава, че той е свободен. В случая е крадлив. За ползи и загуби да си тълкува кой как ще. Да не смесваме понятията. Напъните за оправдание на нечии действия от твоя страна не са "свобода" за този който не е взел собствено решение за появата на своята си картина на корицата на едно списание без да е питан за това. Ползите и загубите той сам е можел да определи със съгласието или несъгласието си. Свършеният факт, пред който е поставен, е свобода за крадеца, но е несвобода за потърпевшия. Това е истината, която ти, не зная защо, се опитваш да изкривиш.
Аз не ограничавам никого. Аз съм си казал мнението. С казването на моето мнение книгата и списанието не са спрели да съществуват. Те са факт, който аз не променям по никакъв начин. Аз не съм унищожител на факти. Аз съм техен тълкувател. Не бива да ми се вменяват неща, които нямат нищо общо с мен.
За "общия кюп". Изборът всеки е направил за себе си в какъв кюп да се потопи. И този кюп си има табела. Само че не съм я слагал аз табелата "Свободни поети".

Да, забелязал съм, че не са коментирали участници в изданията "Свободни поети" (с изключения, разбира се) и си имам свое тълкувание, даже съм си го написал в коменар 83 към lado. по-горе от 18.05 16:31.
Ако искаш го погледни.

Ще добадя само това, ploudinperper, аз не търся морално натрапване на мнението си. Търся неговото казване. На мнението си. Така мисля, така го казвам. Компромисите ни са част от оцеляването ни, но и критерия за компромисноста ни все пак не е константа и вярвам, че все повече бългъринът ще се стреми да не прави компромиси с важни неща. Каквито са наистина са понятия като "свобода" и "поезия". И най-вероятно ще продължа да казвам мнението си, така както го мисля, без да търся нагаждане за симпатичност. Не държа да търся симпатия към думите си, преследвайки на всяка цена положителността. Защото това, което правя тук не е бизнес и пиар. Друго е. И това другото е, да казвам откровено това което мисля, включително и болките си. От реалността и фактите и.

А по повод на изчезналия постинг. Да изчезна. Но не зная кой го изтри. Който има възможност за това. Но не бях аз. Аз държа на позицията си и думите си. И когато изведнъж изчезна тогава постинга се почувствах ограбен, изтърбушен и... И изтрит. В буквалния смисъл. Благодарение на vanya70 възстановихме този изтрит постинг, и той се намира на ето този адрес:

http://sites.google.com/site/veselinvalev/

Линк към него има дори и в настоящата статия, която съм написал в настоящия постинг. И твоите думи, които си писал тогава, твоите коментари стоят, има ги, не са изчезнали.
цитирай
144. анонимен - Цитирам блогера ploudinperper от линка за постинга, който си посочил:
26.05.2010 09:14
135. ploudinperper - 131. veselinvalev
01.10 11:01

Абсолютна свобода няма - дори тук в интернет пространството. Ние сме зависими, в случая: от нещо, от някой, от друг - все понятия свързани с пари, дявол да ги вземе всичките. Тук, в блог.бг - сме заложници на Инвестор.БГ АД и Ковачки. Заключиха му парички преди няколко дена. Представи си, че продаде блог.бг -
единствения му вероятен копувач, слагам бас - ще бъдат Иренка и Делянчо - на Доган протежетата с парите на някаква си негова банка.
Е?
Как виждаш тогава нещата - тук - същото ли ще бъде или ще ни модерират, кастрират, ампутират, имунизират.
Дори сюнети могат да ни спретнат - на конвейр.

Е, да - само ако позволим - но пък гласът ти е смачкан.
Свобода - под въпрос.
Защото не можеш да си изречеш думичките, напишеш римичките и те няма да стигнат до адресата им.
Тогава за какво да ги пишем?
Кому са нужни те? Само на нас? Да говорим на себе си и да се убеждаваме, че говорим поне с хора? Не, не - това обезсмисля усилията и ги прави излишни.

Та мисълта ми е - свободата винаги, и преди и сега - е струвала скъпо. Тя се плаща с пари, кръв, хляб, време, талант ...

Свободата и демокрацията са приложими в едно общество от средна класа, на икономически и финансово независими граждани - т.е. - неограничавани на битово равнище.

Ето така се преплита свободата с поезията.

Няма "наша", "ваша",тяхна" свобода.
Или всички са свободни, или несвободата на дори един човек е упрек и ограничение за уж свободните, пък били те и поети.
Вярно всичко ни ограничава и нищо не ни спира - но това е философия, а не реалния живот.
Високото изкуство е функция на свободата -
на свободата да умреш;
на свободата да бъдеш горд и непоправим;
на свободата да твориш дори;
на свободата да се самоограничиш -
но това го има само в приказките и битието на светците, и Ботев, и Левски.

Свободата е много просто нещо - щом си презрял условностите.
Свободата е много сложно нещо, ако собственото ти его и претенции са условието тя да се изяви.

Свободата е понятие разбираемо и еквивалентно на интелект, социална микро и макро среда, мъдрост, късмет и целенасоченост - всичко това я прави обикновено много условна - дори скучна.

Няма абсолютна свобода - това е поетичта метафора.


цитирай
145. veselinvalev - 144. анонимен
26.05.2010 13:37
Фактът, че зацикляме този разговор към предишен, който вече сме водили (в"свободно" изтрит от някой "свободен", но не от мен, мой постинг), показва, че има проблем. И той е в действителността ни. Сегашната. В "грамотираната" ни и "свободна" сегашна действителност. Действителността на "свободните поети". И техните господари.
цитирай
146. tanyarisemova - Някъде между 127. (21. 05 22:44) и ...
30.05.2010 07:07
Някъде между 127. (21.05 22:44) и 128 (22.05 14:49)
коментари писани на 21 и 22 май, времето през което, ГРАЖДАНИНЪТ Владимир Качаклиев бе до мен, с неговото момче Румен и се бориха за живота ми заедно с целият лекарски екип към „Спешна помощ Свищов”. Благодарение на тяхната бърза реакция, благодарение на това че те бяха тогава до мен сега мога да дишам нормално и се оправям. Полученият пристъп на задух бе толкова силен, че издъхвах в ръцете им. Въпреки високите дози лекарства сложени в спешното, състоянието ми не се подобряваше. До сутринта, докато състоянието ми не се оправи не ме оставиха сама.

Вие през това време какво направихте? През времето то 21.05 22:44 до 22.05 14:00 да уточня петък вечерта и събота до обяд. Пиех те си питието, излежавайки се на дивана, гледайки телевизия или коментирайки тук в блога, за това че видиш ли бил „крадец”,
„негър” и „убиец”. На някой изобщо хрумвало ли му е да се за пита в този момента, абе Качаклиев къде ли е, дали като нас се намира на работа пред компа или спасява поредния човешки живот.
цитирай
147. veselinvalev - tanyarisemova
31.05.2010 13:06
tanyarisemova написа:
Някъде между 127. (21.05 22:44) и 128 (22.05 14:49)
коментари писани на 21 и 22 май, времето през което, ГРАЖДАНИНЪТ Владимир Качаклиев бе до мен, с неговото момче Румен и се бориха за живота ми заедно с целият лекарски екип към „Спешна помощ Свищов”. Благодарение на тяхната бърза реакция, благодарение на това че те бяха тогава до мен сега мога да дишам нормално и се оправям. Полученият пристъп на задух бе толкова силен, че издъхвах в ръцете им. Въпреки високите дози лекарства сложени в спешното, състоянието ми не се подобряваше. До сутринта, докато състоянието ми не се оправи не ме оставиха сама.

Вие през това време какво направихте? През времето то 21.05 22:44 до 22.05 14:00 да уточня петък вечерта и събота до обяд. Пиех те си питието, излежавайки се на дивана, гледайки телевизия или коментирайки тук в блога, за това че видиш ли бил „крадец”,
„негър” и „убиец”. На някой изобщо хрумвало ли му е да се за пита в този момента, абе Качаклиев къде ли е, дали като нас се намира на работа пред компа или спасява поредния човешки живот.


Моите съчувствия за проблемите, които имате със здравословното си състояние. Поздравявам ви вас и целия лекарски екип на "Спешна помощ" - Свищов, господин Качаклиев, неговото момче Румен и всички, които са се борили заедно с вас за да преодолеете най-лошото.
цитирай
148. puk - Прилича ми да не са те включили в с...
25.08.2010 21:00
Прилича ми да не са те включили в стихосбирката. Така ли е? :)
цитирай
149. veselinvalev - puk
22.09.2010 11:49
puk написа:
Прилича ми да не са те включили в стихосбирката. Така ли е? :)


Отговорът ми е: Не е така.
Та по скоро, puk , ти прилича да си правиш погрешни изводи, защото не знаеш фактите. Защото бях включен в сборника (стихосбирката, както я наричаш). И бях включен не от себе си, а от уважаван от мен човек. И с извинение към него се самоизключих, защото имах принципни несъгласия с концепцията на този сборник и начина му на съставяне. Това е истината. И тя се знае, не само от мен, а и от съставителите на сборника също. Бях включен и в списанието, puk. С разказ. И пак не от себе си бях включен. А от един от редакторите му. Написването на ето тази статия ме самоизключи:
http://sites.google.com/site/veselinvalev/
Това е истината, puk.
Не съм написал тази и другите си статии по тази тема, защото съм пренебрегнат некадърник. Написал съм ги заради своите си принципни позиции. И тези принципни позиции съм изграждал много години. И това изграждане е резултат от много натрупани неща и в житейски и в духовен опит.
Желая ти всичко добро, puk.
цитирай
150. анонимен - гнусна еснафщина
15.11.2010 10:52
Казвам се Румен Георгиев,не съм поет,още по-малко свободен и не знам до колко съм "достоен" да пиша на тази тема.Нищо чудно големия български поет Веселин Валев да ми се ядоса и съдейки по яростните му изключително компетентни коментари срещу Качаклиев,да ме открие и отреже ръцете та да не пиша повече,но ще поема този риск.
Господин Валев,вие очевидно сте голям,свободен поет с милиони публикувани стихотворения и реализирани инициативи в света на поезията.Аз не съм,но ме поправете ако греша.Да си поет не е ли състояние на душата?Трябва ли да имаш стотици написани стихотворения за та публикуваш такива?Ще ви кажа какво мисля.Мисля,че му прави чест на Качаклиев,че въобще е поел и още по-важното РЕАЛИЗИРАЛ подобна инициатива,нещо което вие видния специалист и уважаван поет не сте направили.Прави му чест,че е спасил толкова човешки животи,колкото вие статии срещу него.Прави му чест господин ванев,че твори добро.
Възмущавам се,не,изпадам в бяс от хора като вас.От еснафското претупване на личноста от хора като вас,от вашата парвенющина,от гнусните ви компетентни коментари,от факта,че сме на една планета.От хора реализирани единствено в това,да обясняват надълго и нашироко,изключително компетентно колко "нереализирани" са другите и как те им пречат да се реализират.
Кажете ми господин валев с какво точно ви попречи Качаклиев?!А да,откраднал бил фразата "свободни поети",представете си,КАЧАКЛИЕВ Е ОТКРАДНАЛ ФРАЗАТА СВОБОДНИ ПОЕТИ!!!Обезателно да се изпрати на бесилото,или не,по-добре на кучешка смърт,или най-малкото да му отрежат ръцете....и краката,че току виж прописал поезия с тях.Жалка картина сте вие господин ванев,жал ми е за хора като вас.
От цялата работа ми става ясно,че май не ви терзае толкова "свободния поет" Качаклиев,що за поет,е и неговата инициатива,а факта,че не участвате в нея.
цитирай
151. veselinvalev - 150. анонимен
22.11.2010 12:48
Некомпетентността дали ще се назове Румен Георгиев или Георги Руменов е все тая, щото може и Румяна и Гергина да е, или което и да е красиво име. И очевидно е, че не сте изпаднал/а само в бяс. Изпаднали сте и в "гнусна еснафщина" според признанието ви. И в други неща, очевидно сте изпаднали. Изпадайте си където искате и както искате. И в коментарите тук. Има свобода на изпадането. И много време вече тази чалгарска свобода на изпадането управлява живота в България. Защото анонимни руми като вас и глашатайстват и избират.
Качаклиев дава работа на наемни мъчители и убийци, а вие измисляте "бесилки", „кучешки смърти”, "осакатявания" и ред подобни садизми, които имат общо само с написаното от вас в коментара ви.
Коментар на покупно-продажната анонимност.
цитирай
152. rumen75 - Нека ти кажа нещо за компетентно...
24.11.2010 00:38
Нека ти кажа нещо за компетентността Веско.Некомпетентен си ти Веско,че коментираш неща за които нямаш ни най-малка представа.Литературните коментари и жалката ви.....поетарщина ще оставя на вас,но недей,не,не смей да коментираш комуните Белмекен,Дилян и Герман.В стремеж да нахраниш нараненото си его и да оплюеш Качаклиев,поднасяш избирателно информация за комуните и понеже си изключително некомпетентен въовще не си даваш сметка,че манипулираш хорското мнение и решаваш човешки съдби."...позаинтересувал се бил..." за комуните.Позаинтересува се само колкото ти е удобно.Лишен си от каквато и да е обективност.Защо не се позаинтересува колко живота са спасени в тези комуни?Защо не попита дали Владимир Димитров,щастливо женен с прекрасно дете на 2 години след лечение в комуна Герман,счита Качаклиев за убиец?Защо не попита Кирил Точев,Петър Христов,Димитър и Мирослав Петрови,Ивайло Петришки,Стойко от Люлин-7 женен след лечение в Герман,с току що родено живо и здраво бебе,Владо от Перник,Боби от Модерното,Веско и Цецо от Люлин-7,Марти,сина на Цецо е вече 3.Всички живи и здрави благодорение на комуните на "убиеца" Качаклиев.Защо не попита мен Румен Георгиев,пом.управител на шивашка фабрика след лечение в Герман,дали считам Качаклиев отговорен за трагедията в Белмекен?"покупно-продажна анонимност",прав си,Качаклиев ми продаде втори живот срещу 100 лв на месец/таксата в комуната/ и аз за това пиша тези....некомпетентни неща.Не ме разбирайте погрешно,няма спор,че случилото се в Белмекен е голяма трагедия.Поднасям искрените си съболезнования на родителите на момчето,но колкото и грозно да звучи,подобни трагедии се случват всеки ден.Доволен съм,че тези изроди си получиха заслуженото и са там,където им е мястото-в затвора.Убеден съм,че и да не бяха в комуна съдбата им щеше да е същата-да гният в затвора. Считам,че Качаклиев е точно толкова отговорен за случилото се,колкото и шефа на полицаите убили Чората,колкото директорката на училището на починалото дете преди седмица в двора
цитирай
153. rumen75 - му след спречкване с други деца при ...
24.11.2010 02:04
му след спречкване с други деца при игра с топка,колкото техническия ръководител на околовръстното заради починалия работник след падане.Защо е този лов на вещици."Убиец бил",убиец си ти Веско,защото с некомпетентните си коментари манипулираш хората и лишаваш деца и родители засегнати от страшната болест наркомания,от шанса да живеят.Впрочем Венко,когото споменаваш,щеше да се въргаля друсащ се из кофите за боклук,точно заради хора като теб.Аз бях отговорник на комуната когато майка му го излъгала,че отиват в тяхното село да се лекува и всъщност го доведе при нас/в Герман/.Шест часа по-късно/очевидно прочела компетентни коментари като твоите/ се обади на пожар,че иска да си го вземе.Предположих какво е станало и надълго и нашироко му обясних как стоят нещата в комуната.Тоест/ето ти сега компетентна информация от първа ръка,давам честната си дума,каквото и да означава тя за теб,че нещата стоят точно така,както ти ги описвам/Метода на лечение в комуна Герман е 15 месеца пълна изолация,здрава работа,здрава храна и никакви медикаменти.Таксата е 100 лв на месец или 50 кг брашно с които се закупуват основни продукти които ние не можем да произведем/олио,сирене,брашно,пилешко месо и др./Всичко останало си набавяме сами от градините и животните.Като казвам всичко имам в предвид:готвим си сами,сами си правим разкошен хляб,всички необходими обработки на градините,обръщане,торене,сеитба,жътва,зимнина,косене на сено за животните,лятото паша,доене,правим си кисело мляко.Правим всичко което се прави в едно малко стопанство.Вярно,доста работа е и много родители се оплакват,че децата им много трябвало да работят там/"концлагер един вид"/,но шест месеца по-късно,когато дойдат на първото полагащо се свиждане ги видят с 20-30 кг нагоре,пръщящи от здраве и сила започват да пеят друга песен.И всичко това е така Веско,не защото така ни е хрумнало,а защото опита на нобелови лауреати е показал,че лечението е ефективно само и единствено при тези обстоятелства.С този срок,с тази работа,при
цитирай
154. rumen75 - тези условия. Защото всеки един ...
24.11.2010 02:54
тези условия.Защото всеки един аспект от лечението е с конкретен смисъл,с конкретно значение.Защото всеки един аспект е коствал човешки живот докато стигне в сегашния му вид.Да се възвърнат трудовите навици,да събираш плодовете от труда си,да ти гласуват доверие/в един момент ставаш така наречената "сянка",тоест да си неотлъчно до новопостъпило момче,да разговаряте,да не го допуснеш да ппрекъсне лечението си/,да гласуваш доверие,да ти поверят нечии живот бидейки сянка,да се възвърнат благородството,толерантността,отговорността неща които хероинът буквално унищожава.Това прави хероина с нас,в това се състои болестта,прави ни абсулютни егоисти,убива всичко човешко в нас.Не съм кой знае колко религиозен,не знам има ли Господ,но ако има дявол то със сигурност изглежда както един наркоман.Празен,лукав,лепкав поглед,жлъчно излъчване,липса на душа с глас като "стържещ по скала нож",както ми каза веднъж една австралийка-колежка в Англия.Ако има пържене в ада,то със сигурност е като хероиновата абстиненция.Хероина е много ревнива любовница казват,не те дава на никой друг.Това е общо взето ситуацията.Много хора и лекувани и родители се възмущават от дългия срок.Опита показва,че за да има успеваемост това е минималния срок за престой.Всяка травма или болест си има определен период на лечение.Не можеш да заставиш някой с чупен крак да му зарастне за 2-3 дни,да му кажеш:"Не ме интересувардай малко воля и да си готов за три дни".Той просто не притежава тази способност,същото е и със зависимия към хероин.Той просто не притежава способността да наложи контрол над своята зависимост преди изтичане на терапевтичния срок.Вярно е 100% гаранция няма,но не само в тази комуна.На този етап човечеството не може да се справи на 100% с хероиновата зависимост.Не напразно казват,че бивш наркоман няма.Мое лично мнение е,че де факто оставаме зависими до живот,но това лечението в комуната ни дава шанса да упражним контрол над тази зависимост.За сведение,от постъпването ми в комуната/30.07.20/ до
цитирай
155. rumen75 - ден днешен през комуната са минали ...
24.11.2010 03:42
ден днешен през комуната са минали 49 човека/това е броя само на постъпили и преждевременно прекъснали/ които са прекъснали лечението си.За съжаление всички те се върнаха към стария навик.Други 11 и аз включително изкарахме целия срок и само един не успя.Та обясних аз всички тези неща на Венко,споменах му и,че първите 2-3 месеца няма мърдане.Вярно е,че комуната не е на свободен режим първите няколко месеца/и точно това я прави толкова успешна/,може да прекъсне единствено ако родителите решат да го вземат.Че с него ще има постоянно двама души които няма да му позволят да си тръгне.Рядко се налага,но се случва някой да стане агресивен и му отвръщаме със същото.2-3 шамара/ето Веско,давам ти шанс да се захванеш за нещо/ и заплахи са достатъчни за да влезе в ритъм.Има хора които не разбират от дума,а и зависимостта им пречи,и просто се налага да изядат някой друг шамар/в 90% от случаите родителите НАСТОЯВАТ за това/.Такъв човек бях аз,на третия ден тръгнах да бягам,хванаха ме след сто метра,понатупаха ме и сега съм им благодарен.Знам,звучи първобитно,но...правил съм го и аз докато бях отговорник и пак бих го направил.Ако бъда изправен пред дилемата дали да забия на някой два шамара или да го оставя да умре,въобще няма да се чудя.Защото и това се е случвало,предишния отговорник Петър му се измъква едно момче две седмици след като е постъпил.Три дни по-късно го намират умрял като куче в някакъв вход.До ден днешен Пешо го гризе съвеста и повтаря"Да му бях счупил краката,шест месеца нямаше да ходи,но поне щеше да е жив".Оставям на компетентни като теб Веско да решите как бихте постъпили вие.Оставям на вас да решите ако сте от другия край на реката,ако детето ви е изпродало всичко вкъщи,ако ви е обиждало и малтретирало за пари,ако го гледаш как гасне с всеки изминал ден,дали щеше да го изпратиш в този "концлагер".Дано не бъда погрешно разбран,не лансирам тази комуна,лансирам метода който упражнява тя.На мен поне не ми е известно за друга подобна в България.Ако трябва да
цитирай
156. rumen75 - бъда откровен аз дори не съм в добри ...
24.11.2010 04:08
бъда откровен аз дори не съм в добри отношения с Качаклиеви и се съмнявам да бъда,но никой по никакъв начин не е повлиял на обективната ми преценка относно метода на лечение.Лечение Веско чиито инициатор и реализатор за твое огромно съжаление е Качаклиев.Мда,Качаклиеви са главни виновници за спасяването на живота поне на 500 млади момчета за тези 11 години.Дали им наливат пари....на кой му пука мамка му.Има ли някакво значение,има ли въобще почва за дебати колко и дали Качаклиеви са взели пари след като са ти спасили детето.Разбираш ли за какво ти говоря Вескооооо.....тази арогантна еснафщина имах в предвид.Аз ти говоря за човешки животи,а ти ме говориш за....кражбата на века "Олеле,случи се нещо ужасно,току що....току що Качаклиев открадна,ох,не мога.....току що Качаклиев открадна фразата "свободни поети",на всичкото отгоре са го наградили с громота за принос към гражданското общество за спасяването на...има няма 500 души а аз не съм нахранил и едно врабче.Ужас"Тъжна картина Вескоооо,Веско
цитирай
157. veselinvalev - rumen75
24.11.2010 11:21
Писал си от душа и сърце, както се казва. И това дава смисленост на диалога ни. И аз ще ти призная, че с темата „Свободни поети” вече не ми се занимава. Предизвиках я преди година и нещо поради „крайните си възгледи за литературата” - както биха се изразили някои мои приятели. Съжалявам, че тази тема за литературата беше непрекъснато смесвана с темата за наркокомуните – нещо което аз не съм търсил и желал никога, напротив отбягвал съм това смесване. Верно е, че ние оценяваме хората по определени сегменти от техни изяви в контекста на собствения си опит. Това се отнася до абсолютно всички - до теб, до мен, и до всеки участващ в диалог и спор по дадена тема. Също е верно, че каквото и да напише човек, той е воден или от някакъв свой нагон, или его, или интерес, или пък всичко това в комбинация.
Хубавото, Румене, е че, едно или друго написано в блога може да бъде повод за всеки който иска да изрази свое отношение. Още по хубавото е, когато казва наистина нещо съществено. За това от което той разбира. За това което той е преживял. Да разкрие собствения си екзистенциален опит. Ти си разкрил своя опит от наркокомуните. Аз съм разкрил своя опит от литературата. Мисля, че всеки е направил това, което е мислил, че е трябвало да направи. Това, което му е сочело сърцето. И на мен ми се иска да няма простащина и наркотици, но те съществуват. Предполагам, че и на теб ти се иска същото. Това, че някой има качества и заслуги в дадена област, не му дава право да се държи арогантно и безпардонно в области, за които няма качества и заслуги. Това всъщност е темата на моята статия, написана преди половин година и коментирана сега от теб. Благодарен съм ти, че не остана безразличен и изрази откровено мнението си. Това всъщност е смисълът на блоговото ни общуване. На гражднаското ни общество. Прекрасно е, че си част от него.
цитирай
158. rumen75 - human touch
25.11.2010 10:44
Бях започнал да си мисля,че не е останало нищо човешко в теб.Може би точно факта,че смесвате двете теми ме афектира така...и факта,че си даваш сметка за това ти прави чест.Естествено,че трябва да има свобода на словото,но когато темите започнат да засягат човешкия живот,когато започнат да рефлектират върху човешки съдби,мисля,че е редно,впрочем,обезателно да си изключително подготвен и компетентен за това.Визирах случая с Венко/който така и не довърших всъщност/ защото той за малко щеше да стане жертва на"компетентни" коментари.За щастие очевидно му беше влязло нещо в главата от всичко което му казах и на другия ден той се върна сам,след като майка му си го беше взела.В следствие на това Венко в момента е жив и здрав,влезе в комуната 54 кг и излезе 93 в цветущо здраве и сила.И за да е завършена темата с наркотиците,държа да опомена и още един изключително просташки и арогантен акт от страна на правителството към обществото а имено метадоновите програми.Метадонът е дрога!По никакъв начин не може да излекува един хероино-зависим.Това е все едно да лекуваш един алкохолик карайки го да пие вино вместо водка....и да го намаля постепено.Ще ви кажа какава е работата с метадона.Единствения плюс на метадона е,че прави наркомана по социален,но още веднъж повтарям,той не лекува неговата зависимост.Понеже метадона депонира по дълго и траино в организма/тоест,за разлика от хероина,не е толкова критично ако пропуснеш дозата си един ден/,създава илюзията,че нещата вървят на добре.Зависимият е способен да ходи на работа,спират кавгите в къщи,намаля агресията,но той е все така/че и по-тежко,съвсем отделен въпрос е,че прави черния дроб на пихтия/ зависим.И какво се получава де факто,правителството е доволно-зависимия е по-добре социално интегриран,намалят и криминалните прояви.Дали се лекува или не,тях не ги касае.Родителите са доволни-децата им започват да работят и са по-кротки в къщи/макар че ако трябва да бъдат честни относно вида на децата им,едва ли отговора ще е положитилен/
цитирай
159. rumen75 - metadon
25.11.2010 12:05
Лекарите са доволни-правят пари.Зависимия е доволен-той си е надрусан.Цирка е пълен.Всички са доволни.Не ме интересува какво пишат за метадона.Казвам каквото съм видял с очите си.Казвам каквото е показал опита ми.По време на престоят ми в комуната,като чуехме,че новопостъпващ е на метадон всички се изправяхме в пълна "бойна готовност".Тоест,прибирахме всякакви остри предмети,храни се с дървени прибори,прибират се всички самобръсначки,свалят се огледала,въобще неща с които може да нарани себе си или някой друг,започват денонощни дежурства около него.Някои ще кажат"Е....чак пък толкова",така си казват и метадоновите новопостъпили виждайки тези мерки около и заради себе си/седмица по-късно разбират за какво иде реч/.Веднъж допуснахме грешката да подценим ситуацията и едно момче /Ивайло/ направи седем разреза с бръснарско ножче /за щастие не достатъчно дълбоки/ в метадонови кризи.Това имам предвид казвайки,че всички/концлагерни/ правила в Герман са написани с кръв.Метадоновите абстиненции започват след около седмица след последното му взимане.Те са многократно по-силни и болезнени от хероиновите.Вярвате или не ставал съм свидетел на кризи досущ като в "Екзорсист".И това не е никак преувеличено.За сведение само,във Видин метадона сред зависимите е по-популярен от хероина,и то не с програми,купуват си го на черно и си се друсат.Въобще мое лично мнение е,че лечения с медикаменти,лечения на свободен режим,лечения без работа са обречени на провал.И колкото по-бързо родители и зависими го проумеят,толкова по-добре за тях.Това е моята позиция.До болка ми е позната всяка една нота,всеки един аспект на хероиновата зависимост и неиното лечение.Позиция изказана не чрез слухове и клюки,не въз основата на сухарска информация,а въз основата на всяка една адска минута докато съм бил зависим,въз основата основата навсака една минута от моето лечение.Което прави всичко казано и...малко субективно,не изключвам вероятнокта да греша....но много се съмнявам.
цитирай
160. rumen75 - благодарности
25.11.2010 13:06
Мисля,че тук е мястото да изкажа моите искрени благодарности на първо място на семейство Росица и Владо Качаклиеви,на проф.Емил Димитров,основател и председатател на Фондация"Международен балетен конкурс"-Варна,доц.Кузман Гиров,шеф на Клиниката по съдова хирургия към ВМА,Пламен Митрев,зам.председател на Българската киноложка асоциация,д-р Румен Рангелов към Асоциация за семейно планиране,които живеят в близост до комуната и по един или друг начин са били отзивчиви и съпричастни към каузата.И не на последно място и на вас г-н Вълев,че станахте главен "виновник" да напиша всичко това.Сърдечно благодаря на всички ви!
цитирай
161. veselinvalev - rumen75
25.11.2010 14:30
И аз съм ти много благодарен, Румене, че написа това, което е в душата ти. Написа истината си. И тази истина си е вече литературен факт. Защото това, което написа в коментарите тук, си е документален разказ. И много бих се радвал да го видя в блога ти. Просто събери в един цялостен текст коментарите си, които написа тук, ако искаш може и да ги побутнеш оттук-оттам малко, да добавиш ако трябва още нещо, което още би искал да кажеш по тази наистина болезнена за цялото ни общество и за цялото ни съществуване тема. Можеш да споделиш и своите наблюдения върху това защо се тръгва въобще към наркотиците, механизмите на "зарибяване", "модата" на опиатите в битийното ни пространство, бягството от сблъсъка с действителността и оцеляването ни в нея, бизнесът с наркотиците, и нечовешката, безскрупулна алчност на тези, които ги произвеждат и търгуват с тях. Просто твоето виждане по тези въпроси. И ще видиш колко хора ще влязат при теб и ще коментират това, което си написал, ще искат да кажат своето мнение, или своята подкрепа към думите ти. Мисля, че трябва да го направиш, за да бъдеш цялостен и истински. И истински полезен. За тези, които имат да решават свой страхотен проблем, и за тези които можеш да предпазиш от падането в наркотичната бездна. Уверен съм, че можеш да го направиш. Просто ти трябва една съвсем малка крачка - оформянето на един цялостен текст и публикуването му. Защото, може и да не си си го формулирал още по начина, по който ще ти го кажа сега, но фактът, че имаш блог, всъщност е това, че ти си вече реална медия. И то независима. Зависиш само от себе си.
Кураж! И успех!
цитирай
162. valsodar - Привет и поздрав от мен :) Ви...
16.12.2010 23:36
Привет и поздрав от мен :)

Винаги съм се възхищавал от тези, които са държали на истината независимо от цената, която ще платят за следването й.
Имаш уважението ми и ... се надявам един ден да се запознаем лично :)
цитирай
163. tanyarisemova - 25 години много лекари точиха пари ...
08.02.2011 02:08
25 години много лекари точиха пари чрез мен и много лекари се облаготетелства. 25 загубени години ?
Благодарение на г-н Качаклиев, неговият син Тома и Румката съм добре.
Имаше периоди в които един флакон предписан за един месец не ми стигаше и за един ден. В къщи ставаха невероятни скандали за това. Един ден баба ми взе всички флакони от чантат ти, тогава поради липса на лекарството реших да се хвърля през терасата. Всички реват...(една ужасна сцена)
Единственият човек който спря това лекарство бе Качаклиев. Така че каквото и да напишеш, където и да го публикуваш, действителноста е друга и Качак е ДОБЪР ЧОВЕК!
цитирай
164. veselinvalev - valsodar
09.02.2011 10:46
valsodar написа:
Привет и поздрав от мен :)

Винаги съм се възхищавал от тези, които са държали на истината независимо от цената, която ще платят за следването й.
Имаш уважението ми и ... се надявам един ден да се запознаем лично :)


Уважението ни е взаимно, Радослав. И аз вярвам, че ще дойде ден, когато ще се запознаем лично.
Поздрави!
цитирай
165. veselinvalev - tanyarisemova
09.02.2011 11:06
tanyarisemova написа:
25 години много лекари точиха пари чрез мен и много лекари се облаготетелства. 25 загубени години ?
Благодарение на г-н Качаклиев, неговият син Тома и Румката съм добре.
Имаше периоди в които един флакон предписан за един месец не ми стигаше и за един ден. В къщи ставаха невероятни скандали за това. Един ден баба ми взе всички флакони от чантат ти, тогава поради липса на лекарството реших да се хвърля през терасата. Всички реват...(една ужасна сцена)
Единственият човек който спря това лекарство бе Качаклиев. Така че каквото и да напишеш, където и да го публикуваш, действителноста е друга и Качак е ДОБЪР ЧОВЕК!


Единственото място, където съм писал по тези проблеми, Таня, е тук в моя блог. Аз също съм писал за реалности. Имал съм свои причини да го направя. Както и ти имаш свои причини, мотиви и възможности да напишеш своите коментари тук. Моята и твоята гледни точки са равнопоставени във възможността си да бъдат публично изказани. Това, че човек е извършвал добрини на някого, не го освобождава от отговорността за други негови не толкова добри действия спрямо други хора. Колебаех се дали да цитирам един афоризъм, но ще го направя: "Господи, пази ме от добрите хора, от лошите и сам ще се опазя." Ние всички сме добри хора, Таня. Докато не направим нещо лошо. Радвам се за това, че си по здрава. И те поздравявам!
цитирай
166. apostapostoloff - Заеби го
12.09.2011 17:49
Напуши се, натряскай се и най- накрая се одрусай истински с кока! И го заеби!
цитирай
167. veselinvalev - apostapostoloff
17.09.2011 15:39
apostapostoloff написа:
Напуши се, натряскай се и най- накрая се одрусай истински с кока! И го заеби!


Моите истински неща са съвсем различни от съветите ти. Мен може да ме надруса истински прекрасно стихотворение, разказ, роман, пиеса, стойностна философия, картина, филм, музика... Любими хора. Такива неща. Иначе, химията, която сам си произвежда организмът ми си е достатъчна за да съм си порядъчно надрусан. С нормална храна и нормална вода.
А твоите "крылья советов", които си размахал тъдява... Заеби ги.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselinvalev
Категория: Изкуство
Прочетен: 2073412
Постинги: 245
Коментари: 4521
Гласове: 15189
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031