Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2017 18:22 - Моите Белоградчишки турове през 2017 година
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 4609 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Първо да кажа, че не съм екскурзовод image На мен някои неща са ми интересни и съм отделил време да се занимавам с тях. Поради тая причина имам какво да покажа и какво да разкажа.

Не организирам групи, не настанявам, кетъринг не предлагам. Не водя хора в други части на страната и в чужбина – не представям места и неща, които не съм проучвал лично.

И така, нарекох себе си изследовател и разказвач, но не защото това е професия, а защото за удовлетворение на собственото си любопитство изследвам интересуващите ме въпроси, а после ми идва дар слово и се получават интересни разкази.

По едно време съм се оказал подходящо подготвен и формиран и района на Белоградчик си ме прибра обратно – чрез силен повик да се върна, но нямах представа защо именно. Подчиних се, върнах се и с времето взеха да ми се разкриват безценни за мен тайни.

Кирил Кирилов, моя милост.

От началото на 2008 година се занимавам със собствено проучване на смисъла на рисунките от пещера Магура и изучавам някои по-специфични свойства и употреба на Белоградчишките скали. От тогава до сега намерих единадесет скални светилища и три загадъчни феномена – Тръбите, Кръга и Белоградчишкия геоглиф, както и разпознах Скалата на Богинята-Майка. По-забележими моменти от работата ми по скалните светилища включва особености на взаимното разположение, разчитане на петроглифи, определяне на значението и употребата на ритуални кладенци, например в случая с Лепенишката звездна карта и скалното светилище Чачин камък, което има всички признаци на средище за създаване на владетели по древна технология, описана в сцена от пещера Магура.

Най-съществената част от работата ми са рисунките от Магура, които съм изследвал и продължавам да изследвам експериментално и аналитично. По-съществените ми достижения в тази област са аргументирането на Магура като древна библиотека и школа, откриването на световното разпространение на знания от Магура, възстановяване на съществени части от древния процес на посвещение, картографиране на всички рисунки, изясняване на съдържащите се сред тях числа и действията с тях, намирането на нови доказателства за възрастта им, разпознаването в тях на алхимичния процес на превръщането на духа и създаването на човека, намирането на основите на десетина азбуки, на основите на религии като Християнство и Будизъм. Находките ми в Магура са многобройни и не мога да ги изредя всичките. Но разбирате, че интересите ми се отнасят до езотериката, магическото изкуство, скритите познания, отчасти историята и археологията.

От началото на 2010 година започнах да публикувам анализите и находките си в блога www.kikowsky.blog.bg, а по-късно създадох и доста по-добре организирания блог Магнааура. С времето разработих и поддържам над тридесет страници за интересните обекти около Белоградчик. Мои статии и интервюта бяха публикувани в „Списание 8“, „24 часа“, „168 часа“, БНР, БНТ, в неизброими сайтове, както и до момента имам две излъчени предавания в „Новото познание“ на Стойчо Керев.

С времето и с настъпването на всички тези събития, много хора започнаха да се обръщат към мен да ги заведа, да им покажа и да им разкажа. Така и започнах да се занимавам с представяне на обектите и находките на място пред интересуващи се посетители. Знам, че извършвам представянето наистина добре, защото от 2014 година броят на моите гости се удвоява всяка следваща година. Причината е, че работата ми е много повече от туризъм и водачество – за мен тя е начин да представя лично и възможно най-нагледно находките си и да кажа това, което намирам за най-съществено. Разбирате, за мен всичко това се оказа толкова интересно, че вече девет години не мога да спра да се занимавам с него.

Вече знаете: ако искате да видите богатствата и тайните на Белоградчик в реалния им мащаб и мистика, знаете кого да търсите. Имайте предвид само едно нещо. За мен най-ценни са гостите, които имат сродни на моите интереси, защото така мога да предавам познанията си. Много по-малко ме вълнува да водя хора на пикник или просто на някакви спортни преходи, макар и да получавам възнаграждение за това.

Мога да представям родния си край на български, английски и руски.

Какво трябва да знаете, като идвате в Белоградчик?

На първо място, масовите посетители на Белоградчик знаят само три неща – крепостта „Калето“, което наричат „скалите“, имайки предвид всички скали, пещера Магура, а от по-миналата година – и пещера Венеца. Някои по-любознателни знаят и за пещера Козарника. Да, това са много хубави места и обекти, но са само четири на брой. Т.е., като дойдете да видите само тези обекти, все едно почти нищо не сте видели image Това е почти нищо на фона на реалните мащаби и богатство на района.

За да онагледя думите си, показвам „Езотеричната карта на Белоградчишките скали„, която ми отне пет дни само, за да попълня информацията в нея.

В картата:

  • червен цвят – светилище;
  • жълт цвят – исторически или друг обект;
  • зелен цвят – пътека;
  •  отделна интересна скала;
  •  място с изгледи;
  •  ритуален кладенец или друго светилищно изсичане;
  •  система от скални отвори.

На второ място, препоръчвам по-обстойното посещение на Белоградчик, защото тук има невероятни места. Казвам го не само от пристрастие и, за да ви примамя, но тук наистина има достатъчно много, че вече от години да ходя и да го намирам, а съм обиколил дали има и половината от площта.

И така, по някое време заради публикациите ми хора започнаха да ме питат дали мога да ги заведа да видят и това взе, че ми хареса. Затова сега пиша тази статия, за да разкажа къде мога да ви заведа и какво мога да ви покажа и разкажа там.

Всъщност, всичките си знания съм ги споделил в този блог и затова не е задължително да ме наемете за разказвач, за да научите за находките ми по обектите. С „Езотеричната карта“ пък показвам и местоположението на местата и на някои по-важни пътеки. Така че, съм предоставил всичко необходимо, за да отидете и сами. Даже все по-често няма друг вариант, защото от година на година работата ми се удвоява, а в един ден не мога да водя повече от една група.

Сега да кажа за

Обектите

Това е най-силният обект наоколо. Праисторическа библиотека на Словото на Богинята-Майка. От Магура е бил ограмотяван целият свят.

Ако посетите Магура с мен, моята лекция в пещерата продължава 2:30 – 3:00 часа. Облечете се добре.

Да не разказвам надълго и нашироко, защото тази публикация ще стане прекалено голяма. Можете да прочетете статиите Беседата в Магура. Част 1 и Беседата в Магура. Част 2.

Можете да гледате видеото от пресконференцията на тема Магура пред БТА. Можете да гледате и двете ми предавания в „Новото познание“ на Стойчо Керев:

Новото познание E09 S02 Легендата за рептилите

EP14 S02 Орион и земята на богинята Майка, Новото познание

Темата за Магура е колосална и за тези 2:30 – 3:00 часа представям само каймака на проучванията си по добре илюстриран начин.
Най-голямата благоустроена пещера в България с дължина на галериите 2,5 км. Съдържа разнообразни пещерни образувания, както и праисторически пещерни рисунки. Продължителност на прехода от 1:00 часа до 3:00 часа според избраната беседа и екстри. Намира се 25 км от Белоградчик. Достъпна с автомобил/автобус. Неограничен размер на групите, но най-добре се получава беседата с групи до 15-20 души или по-малки.

Уникалната двуетажна пещера Лепеница с нейните гледки, изкуствено обработван свод, останките от астрономически пособия и цялостното си излъчване е бижуто на местните обекти.

Ето страницата за Лепеница, която направих. Там съм публикувал проучвания и снимки.

Намира се на 4 км от Белоградчик, в средата на Белоградчишките скали. Достъпна с 4 км пешеходен преход по местните екопътеки (8 км отиване и връщане) или 7 км път с автомобил + 1 км пешеходен преход (в едната посока). Средна трудност на преходите.
Уникална двуетажна пещера с два открити етажа. Следи от изкуствено оформяне на свода на втория етаж. Следи от използване на пещерата като обсерватория. Част от мащабен античен светилищен комплекс. Впечатляващи гледки, звукови ефекти, богата история, възможност за организиране на пикник и занимания. Размер на групите – до 50-60 души. Пещерата е плитка. Не изисква специална подготовка и екипировка.
Продължителност на посещението – според избрания вариант: минимум 2:30 часа, максимум до 8:00 часа.

Звездна карта, изсечена в скалите над пещера Лепеница. Освен разказа за начина на работа на звездната карта и Тронната колона, мога да ви покажа и как се прави заснемане на местоположението на изсечените звезди, но това трябва да заявите предварително, за да взема нужните пособия и материали.

Звездна карта, изсечена в скалите над пещера Лепеница. Тронна колона. Любопитно и приятно място с огромна и красива панорамна гледка. Част от мащабен светилищен комплекс. Древно средище на астрономическа и култова дейност.
Намира се на 4 км от Белоградчик. Достъп пеша с преход по местните екопътеки. Не изисква специална подготовка и екипировка. Ниска степен на трудност. На място се представя начина на работа на съоръжението.
Неограничен размер на групите. Продължитлеността на посещението е от 3:00 часа до 4:00 часа, ако се посещава само този обект. Ако се съчетае с други обекти, добавя още около 1:00 – 1:15 часа.

Скално светилище Чачин камък, намиращо се само на 500 метра от града. На мястото са изсечени ритуални кладенци и скални изображения.

Можете да прочетете книгата ми „Петроглифът от Белоградчик / Скалните изображения от Белоградчик„.

Уникални скални изображения, ритуални кладенци, отлично местоположение с огромна панорамна гледка. Богата история на мястото, множество тълкувания на скалните изображения. Светилището е част от огромния светилищен комплекс, в който участва и пещерата Лепеница.
Намира се на 500 метра от Белоградчик. Достъпно пеша/с автомобил. Мястото е благоустроено.
При достъп с автомобил: пътят трае около 5 мин от центъра на града и около 7-8 мин от Белоградчишката крепост. При достъп пеша: 2,5 км преход в едната посока, като трасето минава през животворния парк на Белоградчик, от където отлично се виждат най-изявените скални масиви. По този маршрут може да се посети, като съчетание, Природонаучният музей. Така преходът до Чачин камък може да трае от 1:15 часа до 2:00 часа.
Оптимален брой посетители – до 30 души. Времетраене на представянето на светилището 0:30 часа до 1:00 часа.

Дом на ръба на природата – реконструкция на праисторическо жилище до пещерата Лепеница, която построихме през 2015 година заедно с приятели от Археологическо дружество Белоградчик.

Тук можете да опитате как се мели брашно с хромел, като трябва предварително да заявите това, за да взема нужните материали.

Върху къщата съм написал такива знаци, че тя е много благоприятно място за оставяне на дарове. Собственоръчно смляното с хромела брашно е отличен дар. От него може да се занесе и на някои ритуални кладенци, ако в програмата ви е предвидено посещение на такива.

Боровишки светилищен комплекс.

Девет антични и религиозни обекта, разположени на площ от четвърт квадратен километър сред едни от най-живописните и впечатляващи скални масиви на Белоградчишките скали. Комплексът съдържа: Червения манастир, оброчни кръстове, две пещери, жречески молитвен заслон, римско укрепление, келтско слънчево светилище, антично укрепление.
Намира се на 10 км от Белоградчик. Достъп с автомобил до Червения манастир, следва пешеходна обиколка. Дължина на обиколката след манастира 4-5 км. Времетраенето е 4:00 до 6:00 часа.
Средна трудност. Не се изисква специална екипировка и подготовка. Размерът на групите е до 50-60 души.
Много възможности за устройване на пикник.

Червената църква над село Боровица. Обикновено се посещава заедно с посещението на Боровишкия светилищен комплекс.

Богомилската църква в село Търговище. По арките на прозорците й има богомилски символи. Построена е на мястото на разрушен средновековен храм, който е строен от майстори бошняци, т.е. от Босна – единствената държава, в която Богомилството е било официална религия.

Обектът се посещава трудно, защото църквата е затворена, но все пак посещението е възможно.

Боров камък – част от забележителностите на Боровишкия светилищен комплекс.

Пещера Козарника с най-древните човешки находки в Европа – 1,4 млн години, както и много други находки от различни възрасти. Археологически обект, който обаче може да се посещава на собствена отговорност.

Намира се на 7 км от Белоградчик. Достъпна с автомобил и пешеходен преход от 300 метра. Не изисква специална подготовка и екипировка. Размер на групите – до 30-40 души.

Белоградчишката крепост „Калето“.

Масов туристически обект, намира се точно над Белоградчик, достъпен пеша или с автомобил/автобус. Съчетава антична, средновековна и съвременна история с красива природа и множество вдъхновяващи изгледи. Отлично място за фотография. Посещението трае от 1:00 до 1:30 часа. Беседата включва интересни скални форми, история на крепостта. Неограничен размер на групите. На моите гости допълнително показвам едно скално изображение и десетина ритуални кладенеца от времето, преди това място да стане крепост.

Слънчевото светилище в източното подножие на Белоградчишката крепост.




Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2572077
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031