Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2013 07:37 - Магурски артефакти все пак има и те казват много
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 1566 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 19.01.2017 18:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Край видинското село Майор Узуново е разкрито раннонеолитно селище, т.е. на възраст около 8 000 години. Там са намерени множество артефакти, част от които са изложени във видинския Исторически музей - статия във вестник Конкурент. Какво прави впечатление?
image
Черната фигура най-вляво на седяща жена. Това е единият от трите аспекта на магурската богиня-майка. 
image
За разлика от други подобни фигури, където ръцете са само загатнати и прилепени към тялото, при фигурата от Майор Узуново ръцете са направени като тези от Магура. По-детайлно и правилно може да пресъздаде нещо само онзи, който по-добре го познава, а това е този, който черпи най-директно от извора. Така разбираме, че изворът е Магура, а близостта на селището предполага познаване на първообраза на богинята-майка.
Фигурата най-вдясно също е магурска. Виждат се добре двойната триъгълност на тялото и вдигнатите в полукръг ръце около главата. Това е магурски стил. Двете "уши" пък напълно наподобяват елементите от следното изображение:

image
Преди някои читатели на блога ми много скачаха, че нямало артефакти и това им пречело да приемат насериозно магурската култура. Ето няколко артефакта, които показват и нещо много важно - че по-стилизираните фигури на богинята-майка произлизат от територията на Северозападна България, където само и единствено се намира детайлно подобие на първообраза. Това идва да илюстрира добре, че въобще идеята за богинята-майка тръгва от тези земи. И нормално е оглед на изказваните дотук тези, че първото ограмотяване на човека се е случо тук, в първата школа изобщо - Магурската, а грамотните вече хора са имали за задача да просветляват останалите народи. 
При разчетената от мен възраст на рисунките от 14 600 години тези артефакти са късен отзвук на Магурската култура. Преди 14 600 години тя е излизала от епохата Дева, която е най-благодатна от всички и е довела до най-голям подем. Преди 8 000 години човечеството е било навлязло вече в епохата Близнаци, когато започва упадъкът и древните знания малко по малко започват да се превръщат в приказки, легенди, култове.
Представете си само колко велик трябва да е един глас, за да има отзвук в продължение на 6 000 години, а не е само толкова - отзвукът е до ден-днешен. Това може да е бил само един глас - на самия бог, т.е. на учителят на човечеството - богинята-майка.
Снимката с артефактите е предоставена от Красимир Каменов от вестник Конкурент.
Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2571948
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031