Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2013 13:16 - Скални звезди и звездни камъни до Белоградчик
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 1829 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 19.01.2017 18:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди няколко месеца писах за страхотната звездна карта, която е изсечена чрез множество кръгли дупки в скалите над пещерата Лепеница, намираща се на четири километра от Белоградчик.
Виждаше се тогава, че големи площи от скалната площадка са покрити с мъх и под тях се крият още такива дупки. Не може да се види цялата звездна карта, без да се махне мъхът. Вчера и днес хоих да махам. Според едни това може да е много неправилно, а други да го одобряват. Няма друг начин да се види какво има отдолу.
Още под първите туфи се показаха изсечени дупки, така че в това занимание действително има смисъл. На някои места корените са разрушили скалата. Почвата задържа вода, която зимно време замръзва и така унищожава площадката. За мен е правилно във всеки смисъл да се махне мъхът и да се изчисти почвата. Това ще позволи да се заздрави скалата. Там, където има изсечени дупки, те ще бъдат намазаи с вар. Тя ще пази скалата от по-нататъшно изронване, от мокрене и порастване на нова растителност, а също чрез нея всички дупки ще се открояват много добре на фона на червената скала. Част от тях вече бяха варосани при предишно посещение, за да се улесни заснемането им. Така се видя, че това е изключително ефектно и всички посетители след това ахваха, попадайки там, защото веднага виждаха цялата композиция. 
Чудя се какво да направя с околните площи. Идва ми идеята да ги намажа или напръскам с водно стъкло, което ще навзеле във всички пори и ще запечата скалата. То е много силно теклив и омокрящ химикал, имащ способността да навлиза много бързо и дълбоко.
Копането започна с един непреодолим стремеж и повик за посещение и почистване на мястото от преди няколко дни. Постоянно ми се явяваше картината, че "златото" е под мъха. Злато в преносен смисъл - знание, разбиране. Това място е било древно светилище, което със сигурност пак ще заработи. Наблюдават се такива признаци. 
Докато махах мъх и почва, намерих няколко по-особени камъка, но снимах само този от вчера. Другият е много по-малък и е оформен като кюфте - елипсоид е. 

image
Трудно е да се каже дали шарката върху камъка е изкуствена или естествена. Дори и да е естествена, тя може да е била много подходяща за това място и той да е занесен там, за да се ползва. Едно от предположенията е, че подобни камъни може да са били ползвани на това място, като са поставяни в различните кръгли дупки в скалната площадка.
Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
6



1. kikowsky - Шестоъгълникът може да символи...
01.09.2013 18:43
Шестоъгълникът може да символизира Сатурн, който на единия си полюс има огромен шестоъгълник.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2581330
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930