Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2013 00:41 - Бележки върху буквата Т. Първично отношение.
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 1648 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 19.01.2017 16:30


До тук в блога бяха представени много статии, в които се използваше разбирането за символа Т. Това разбиране се оказа толкова фундаментално, че позволи разбирането на много други символи, закономерности, а също и на много от буквите в азбуката ни. Но до сега не беше написана отделна статия за този символ. От една страна, винаги ми е изглеждало, че разбирането за Т е предложено напълно и, че е ясно от само себе си. Но, като се замисля по-добре, давам си сметка, че е ясно за мен, защото на първо място мога да видя във въображението си неговата същност, а също мога и да го почувствам. И понеже се е превърнало в нещо толкова естествено за мен, винаги мисля, че е, вероятно най-ясният от всички символи. 
Т е най-първичното от всичките отношения. То е първото нещо, което може да съществува и да бъде различено. Преди него има и други неща, но те не са оформени и не могат да бъдат различени. Когато първичната безформеност се "раздвижи", тя се отнася сама към себе си. Затова Т се състои от две черти. Те показват, че и двете съставки са едно и също нещо, но се отнасят една към друга. Това, което се случва после е, че всички останали образи могат да бъдат изведени чрез усложняване на Т, дори и кръгът. Т е най-фундаменталното от всички неща. Появата му е началото и на трите основни съставки на наблюдаемото битие - замисъл, сила и пространство. Те винаги се появяват и съществуват в неразрушима взаимообвързаност. Всяка чертичка е него е сила. В същото време всяка чертичка е и поведение на съответната сила, което представлява замисъла. И пак в същото време, преплитането на силите поражда модел на повторение, който създава пространството. 
Но, въпреки че Т е трите съставки на битието едновременно, то неговият смисъл е "отношение", а също и построение, замисъл, промисъл. Когато то участва в съставянето на дума, най-правилно е да се чете точно така: отношение или построение. Привидно Т е много просто, но от това произтича невероятната му сложност, защото най-простите неща са отвъд способността на думите да ги изразят. Самите думи са съставни и много сложни, а Т е под техния праг на сложност. То е образ, архетип - толкова невъзможно за директно изказване, колкото и предчувствието. 
В Магура има поне 30-40 Т, като всички те са различни помежду си. Има всевъзможни варианти, което показва, че привидно простото Т се явява най-сложната от всички букви. Тя идва направо от отвъдното. Единственото нещо, което е над изобразените там божества, сътворили вселената, е Т. То е представено като една вертикална нишка, излизаща от главите им и свързваща се с нещо хоризонтално отгоре. Това означава, че Т е толкова фундаментално, че дори боговете са негов плод. Дори божествената промисъл е плод на Т, то е самата промисъл.
Но е най-лесната за четене, защото винаги означава едно и също, независимо от безбройните нюанси на смисъла си.

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2580070
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930