Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2012 15:28 - Бележки върху буквата Ф
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 2335 Коментари: 3 Гласове:
10

Последна промяна: 19.01.2017 16:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В българския език има сравнително много думи, които започват с буквата Ф, но броят им значително отстъпва пред този на думи, започващи с други букви. Почти всички Ф- думи в езика ни са чуждици, като едва няколко са български. Има причина българите да не започват думите с буквата Ф.
Графично подобие на Ф има сред рисунките от Магура:

image
Това е един от стилизираните образи на божествата-майки, от които всичко съществуващо се ражда:
image
Знакът Ф , но с водоравна чертичка отгоре, се отнася до осъществяването на нещата. В нашия свят съществуват само двойствено определени неща. От цялото възможно множество на нещата, който първоначално са безформени и неразличими едно от друго, могат да се отличават отделни обекти чрез приписване на свойства. Свойствата винаги вървят по двойки: светъ-тъмен, добър-лош, голям-малък и т.н. Това представя и знакът Ф. При движението си от безформието към света на формите нещата попадат в разделение на две части кръг, където всяка обща маса се поделя на обеми с противоположни свойства. Това е и смисълът, който носи буквата Ф в езика ни. Затова почти нямаме думи, които да започват с тази буква. 
Ф означава разделяне по свойства, а умът не може да задържа две противоположни мисли в себе си едновременно. Затова и всяка дума в даден миг се употребява с едно значение, а не с две противоположни значения. Ако Ф стои в началото на дума, то тази дума трябва да е противополовна на себе си в един и същи контекст, което в нашия свят е невъзможно.
Този знак е също знак и на Луната в една от фазите й или даже на Луната като цяло. Затова и едно от имената й е Феба. Ф - приписващото свойства, за да осъществи. Е - осъществяваща сила. БА е по-сложно. Б и графично и смислово е част от свързаните с Луната аспекти като душевност, построени, замисъл, промисъл, структура. Но то не е цялото Ф, а само едната част от него. Затова винаги, когато правим едно, забравяме за другото, както и винаги виждаме само едната страна на Луната.

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kikowsky - Може да звучи странно, че едно не...
03.05.2012 15:39
Може да звучи странно, че едно небесно тяло е проводник на промисъл, но на нашето равнище на плътност нещата стават чрез неща от същата плътност. Затова, за осъществяването на замислите, които имаме, трябва да ползваме предмети. Същото е и с по-всеобщите идеи. Така и промисълът трябва да има материално изражение, за да участва на това равнище на плътност.
цитирай
2. martito - Много е интересно написаното. . . ...
04.05.2012 10:54
Много е интересно написаното... Очаквам какво ще напишеш и за другите букви:)
цитирай
3. kikowsky - Ще пиша, като имам по-добра яснота ...
04.05.2012 11:14
Ще пиша, като имам по-добра яснота :) Отдавна искам да знам защо думите са такива, а не са други, а и какво значат буквите. Най-накрая започнах да добивам представа.
Има голямо значение какво е мястото на буквата в думите - дали е в началото, в края или в средата, дали е пред или след гласна, дали е пред или след съгласна. Чак до такава степен едва ли ще мога да изследвам, но като цяло си е съвсем възможно :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2585556
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930