Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2012 10:06 - Сношението на Слънцето и Луната
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 2449 Коментари: 1 Гласове:
20

Последна промяна: 19.01.2017 16:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В същата книга за богомилското учение стигнах до един текст, който разкрива част от учението на катарите. В тази книга те са описани като производни на богомилите и павликяните.
Катарите твърдели, че сношението между дявола и Ева, от което се родили гигантите, било в действителност сношение между Слънцето и Луната. Това е описано и в Магура - всеки живот се е родил след оплождането на Луната от Слънцето. Луната е
носителят на структурата, а Слънцето - на оживяващата сила
Катарите твърдят, че Слънцето е самият Сатана. Да, Слънцето е източникът на силите, на огньовете. То е Баал. Като източник на силата, Слънцето е активно, а активността е дяволска. Защото "Дяволът нито оре, нито копа, а само ръчка отзад", т.е. дяволът е подтикът, движението. Онова, което вади системите от установените им състояния.
За мен вече няма съмнение, че тези учения произхождат от магурската куктура. Самите представители на тази култура
са записали за себе си, че са гиганти, които произхождат от единението на Слънцето и Луната.

image
Вероятно това са самите атланти, затова и знанията им са били толкова напреднали.
Разликата между павликяните и богомилите се състояла най-вече в типа дуализъм. Павликяните изповядвяли абсолютен дуализъм, според който доброто и злото са изначални и ще съществуват вечно, без никое от тях да вземе превес. Богомилите били умерени дуалисти. Това означава, че според тях злото не е изначално и се е появило на по-късен етап. Според тях накрая ще победи доброто.
Силите сами по себе си не са нито добри, нито лоши. Такива могат да бъдат намеренията. И, в крайна сметка, добро или лошо си е само въпрос на гледна точка. Затова, да заклеймяваме нещо като лошо е глупост. Чиста и вредна глупост. 
Сили винаги ще има. От тая гледна точка противоборството между установено състояние и промяна е изначална и ще бъде вечна. Но намерениета и гледните точки могат да се променят, затова е възможно в крайна сметка "доброто" да победи. Но, ако надраснем зло от едно равнище, то пред нас винаги се открива зло от следващо равнище. Единствено ако престанем да използваме гледни точки, повече никакво добро и зло няма да съществуват.
Злото, разбирано по единия начин е изначално, а разбирано по другия начин - вторично и прекратяемо.
Смятам, че не е полезно за никого да дели нещата на добри и лоши, на ангели и дяволи. Това са едни и същи неща.
Богомилите казват следното: почитайте дяволите, за да не ви навредят. Т.е., разберете същността на дявола. Не се отказвайте от използването на силите. Без тях нищо не е възможно. 
Никъде сред рисунките не се намират такива, които могат да бъдат наречени добри, нито такива, които могат да бъдат наречени зли. Там изобщо няма никаква дуалност. Не е ли това един по-съвършен свят? Не е ли това един по-истинен подход към живота? Не е ли това много подобно на будизма? 
Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. algeorg77 - историята учи
07.03.2012 16:48
Рано или късно за богомилите ще се говори. Имам усещането,че хомеопатията е на база зеленика на богомилите (може да греша наименованието, не съм експерт).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2572142
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031