Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2012 11:27 - ЕЛ
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 4713 Коментари: 13 Гласове:
23

Последна промяна: 19.01.2017 16:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


ЕЛ И БОГОМИЛИТЕ



Чета една книга за учението на богомилите, която е писана по времето на комунизма. Изглежда, че авторът далеч не е предал всичко, с което е разполагал. Какви са били причините, не знам. Все пак е показано достатъчно, за да се види връзката между богомилството и прадревната магурска култура, от която изглежда, че цялата ни съвременна култура е произлязла.
Могат да се намерят многобройни връзки между между християнството и философията от Магура. Но, докато в Магура на почит са били разбирането, ясното съзнание и свободният избор, то в християнството се натрапва сериозно изкривяване и догматизъм, които имат една доста мътна и неясна цел. 
Едно от нещата, които са твърдели богомилите, е, че Христос изобщо не е бил човек и никога такава личност не е имало. Той бил промисъл. Това съвпада с изобразеното в пещерата, според което Т (символът на промисъла) е стилизиран образ на божетсвеното начало и е само една част от него, но няма никакви телесни изяви сам по себе си. Като част от божественото Т може да се нарече син божи, но той не е телесен, нито е личност от някакъв тип.
За Сатаната богомилите твърдят, че преди да отстъпи от бог и да се противи на волята му, той бил онзи, който карал всичко да действа. Той управлявал и чрез него ставало всяко действие. Като такъв, дяволът очевидно е свързан с действието, силите. И, наистина, всяко действие има последствия и довежда до изменения, което е разрушително и съзидателно, но и нарушава установеното, изважда света от статично състояние. Това нарушаване на установеното винаги се възприема от някого като зло. 
За вдъхването на действие в нещата Сатаната използвал подчинениете му ангели. Тях богомилите наричат огньове. Огньове, т.е. сили. Огън, агни, ангел. В магурската философия началата на всичко съществуващо са три - дух (сила), душа (замисъл) и тяло (пространство). Те са равнопоставени и никое няма превес над другите, нито има смисъл без тях.
Когато изгонили Сатаната от небето (според богомилите), той повлякъл след себе си една трета от ангелите. Една трета. Силите са едната трета от всички начала според философията от Магура. Освен това всички сили в пещерата са изобразени като производни на Слънцето, т.е. огъня. Затова ангелите на действието са наречени огньове от богомилите.
Ето какво станало при изгонването на Сатаната от небето:
‎"...хванал отстъпника, оковал го в дебели и тежки вериги и го затворил в тартара, като му отнел от името сричката "ЕЛ" като ангелска, защото се наричал не само Самаил, но и Сатанаил, и го нарекъл Сатана." 
Преди това Сатанаил бил почти равен с Бог, но са му отнели божествеността, като са махнали сричката ЕЛ от името му. 
Известни са древните богове БАЛ, БААЛ и БЕЛ, които са свързани с прадревната магурска култура. Ето откъде идва божествената сричка ЕЛ - от БЕЛ, което е едно от имената на бог. По-късно църквата обявява Бал, Баал и Бел за дяволи. 
А Бел е онзи, който е сияен - който излъчва цялото сияние, което съществува. За да се изгради нещо, в него трябва в втъче това сияние, аз да се строят нещата и да добият съществуване. ЕЛ е това сияние, което оживява нещата. Затова и всички ангелски имена завършват на ЕЛ (ИЛ), защото ангелите стоят зад съществуването на нещата. Ангелите могат да се тълкуват като природни закони или сили.
В езика ни това е показано много ясно и еднозначно. Всяко лице, което извършва действие, добива наставката ЕЛ (ТЕЛ). Строител, деятел, извършител, мислител, писател, приятел, работодател и т.н. ЕЛ показва, че това лице ползва някаква сила, чрез която прави нещата да съществуват. Това е едно към едно с магурската философия и очевидно богомилите са я споделяли, щом са били наясно със значението на ЕЛ.
В езика ни крайният вид на наставката е ТЕЛ, където Т е замисълът, построението, а ЕЛ е оживяващата сила. ТЕЛ е настсвка за онзи, който провежда и вплита силата ЕЛ, за да осъществи замисъла Т.
Езикът ни е безкрайно елегантен и истинен. И изглежда, че има магурски призход.
Богомилите казват нещо много интересно за бог:
‎"Най-после, като изпълнил поверената му мисия, се завърнал при своя баща и седнал от дясната му страна на престола, от който бил изхвърлен Сатанаил, след това влязъл там, откъдето излязъл, и бил възвърнат в своя баща, в чиято утроба първоначално се намирал. ... И сега стоял бог-отец с три лица и бил различен... ... След това така бог-отец се преобразил в триличие. Най-напред той бил едноличен."
Много интересно. Казват, че първо бил едноличен, а след това станал триличен (за бог). Възможно е. Магурската математика, която се занимава с еволюирането на идеите (а от бог идва промисълът Т, значи той е в света на идеите), твърди, че на първия етап има едно. На втория етап нещата стават. Първо същността е една, след това същностите стават три. Такова е развитието в света на идеите (на промисъла).
Значи, богомилите са ползвали някаква версия на магурската философия. 
Връзката между тях се допълва и от названието маг. Сред богомилите имало множество маги, а маг е било степен на посвещение в магурската култура. 

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Духът на дедите ни е вплетен в теб
07.02.2012 11:42
и в мен ! Ние ще прозрем тяхното послание !
цитирай
2. martito - Интересно. . . . И се чудя какво е о...
07.02.2012 12:40
Интересно.... И се чудя какво е обяснението за другата деятелна наставка -АР..
цитирай
3. kikowsky - Затова имаме и заповедния глагол ...
07.02.2012 12:53
Затова имаме и заповедния глагол "ела" :) С него призоваваме.
цитирай
4. yotovava - Интересно. . . .
07.02.2012 14:37
заповедния глагол "ела"
цитирай
5. tzarkarui - Интересно. . . . И се чудя какво е о...
07.02.2012 15:24
martito написа:
Интересно.... И се чудя какво е обяснението за другата деятелна наставка -АР..

РА. Ра е Силата на Сътворението. АР е Проявление на Сътворението - или Човек (от Рода на ХОРата). Но има и още нещо. РА е Едно, Една, Един (Единство), а АР е много, мнозинство. В този смисъл душите (АР) са различни, но Единни в РА (Дух).
:) Триединството за което говорят богомилите е КаБаЛа, като Ка е Ра (и Светлина), Ба - Ар (или женска еманация на Ра), а Ла...? Ами ЛА е пентаграмата - Венера, числото (в Hz 432), нотата Ла, "Лявата Страна на Мрака", в по-първична степен - Лилит - първата "жена" на (х)Адам създадена заедно със него, "владетелка" на страха и тъмнината породени от Невежеството (Мая) и неговата еманация - Илюзията.

СА - безкрай
ТА - раждане
НА - смърт
МА - прераждане

ТЕМ РА е "едноличния", издигнал се от НУНУ (първичната вода /\/\/\/). Но от НУНУ се е "издигнал и "първичната вълна" (звук) - Tha (за който Йоан пише, че "В началото беше Словото").

Хубава статия.
Привет
Цар Кару І - ecce Inquisitor Curiae
цитирай
6. kikowsky - В същата книга за богомилското у...
09.02.2012 09:12
В същата книга за богомилското учение стигнах до един текст, който разкрива част от учението на катарите. В тази книга те са описани като производни на богомилите и павликяните.
Катарите твърдели, че сношението между дявола и Ева, от което се родили гигантите, било в действителност сношение между Слънцето и Луната. Това е описано и в Магура - всеки живот се е родил след оплождането на Луната от Слънцето. Луната е носителят на структурата, а Слънцето - на оживяващата сила.
Катарите твърдят, че Слънцето е самият Сатана. Да, Слънцето е източникът на силите, на огньовете. То е Баал. Като източник на силата, Слънцето е активно, а активността е дяволска. Защото "Дяволът нито оре, нито копа, а само ръчка отзад", т.е. дяволът е подтикът, движението. Онова, което вади системите от установените им състояния.
За мен вече няма съмнение, че тези учения произождат от магурската куктура. Самите представителни на тази култура са записали за себе си, че са гиганти, които произхождат от единението на Слънцето и Луната.
Вероятно това са самите атланти, затова и знанията им са били толкова напреднали.
цитирай
7. anonimen65 - zdravei
10.02.2012 01:45
dulgo turpiah ,no puk si e zaslujavalo.ne razbrah dobre obiasnenieto na tsaria.rabota-rabotodatel rabotar.edinia ia suzdava drugia ia osushtestviava.v nematerialnite deistvia ,kato che li otsustva ar.mislia- mislitel :ucha-uchitel.a ot deinosti koito imat i prilojno znachenie ima i s el i ar-pisha- pisar-pisatel.
цитирай
8. kikowsky - На АР завършват названията на он...
10.02.2012 08:45
На АР завършват названията на онези, които имат за предмет на действие някакъв вече осъществен обект обект. И то точно материален. На ТЕЛ завършват названията на създателите, а на АР на онези, които работят с вече създадени и идейно установени неща: тухлар, хлебар, зидар, сладкар, колар, пчелар и т.н. Тези извършители бих ги нарекъл, че са с производствено предназначение - повтарят в огромни цикли еднотипни и вече установени неща. Това са занаятчии. Докато завършващите на ТЕЛ въплъщават в живот примисъла. Те са създатели.
цитирай
9. kikowsky - Имам един блог на английски. Дълго ...
10.02.2012 08:49
Имам един блог на английски. Дълго време си стоеше така, само с 4-5 статии в него. Там не можеш да следиш дали и колко се чете. Но в последния един месец почти ежедневно получавам известия за нови коментари, които да одобря или изтрия. Харесват го. И много пъти съм се чудел какво още да преведа за него. Но намирам голяма трудност. Магурските неща са свързани с българския език! Как да им обясня, как да ги накарам да почувстват смисъла на онова, което казвам, когато те не са наясно с езика ни. В повечето ми статии нещата опират до български език, просто не става без него. Виждам, че има нужда да пиша още там, но се явява тази пречка.
Нашият език е много важен, на него и чрез него се разкриват съкровени тайни. Ако в този си живот не бях българин, би ми било много трудно да разбера Магура, защото огромна част от данните за нея са вплетени в езика ни.
цитирай
10. анонимен - a kakvo
10.02.2012 22:48
za kopaia-kopach gotvia gotvach seia seiach
цитирай
11. kikowsky - Трябва да се помисли. Не съм мислил.
10.02.2012 22:56
Трябва да се помисли. Не съм мислил.
цитирай
12. анонимен - cheta edna kniga ot edin blogur
15.02.2012 02:11
svurzana e s imennika na bulgarskite tsare.mnogo interesno raznishtvane e napravil.dali shte ti pomogne na teb.malko razminavka ima s tvoeto dopuskane za rodinata na bulgarite i negovoto.no toi dava sushtestvuvane na bulgarska durjava6-9 hiliadi i razselvane ot zapad na iztok kato prarodinata e na ostrov okean a atil ima sushto interesni fakti.nadzurtal li si v negovia blog?
priiatno praznuvane na tozi pranik,koito si si izbral da praznuvash:)
цитирай
13. axtoll - "В същата книга за богомилското у... "
16.02.2012 01:05
Описанието също така може да се тълкува и като указващо времеви период,когато е имало някакъв космически катаклизъм.Слънцето и Луната.Катаклизъм,когато на Земята са се появили и живеели гигантите.

За "сношението между дявола и Ева",аз го тълкувам с други думи,всичко хубаво в човека дадено му от Бог,самия човек започва да го използва не за самоусъвършенстване,а за свои собствени користни цели и така видоизменя първичната същност на тези познания,отдалечавайки се от Бог.Символите на Дявола и Ева-човек е сам Дявола,символа на изкушението да употреби познанията дадени му от Бог,за користни цели и съешавайки се с Ева,което също е човека,под формата на познанието за,нека го кажем като удоволствието,суетата,земните страсти.В резултат се появяват гигантите,които може би са живели в някакъв времеви период.Те са приели себе си за "свръх-хора" и решават да използват знанията дадени от Бога за лични цели.

Символите на Слънцето и Луната.Слънцето е символ на светлината,символ на познанието,стремежа на човека да развива знанията дадени му от Бог.Луната не излъчва светлина,само я отразява.Може би е символ на човешката суета и тщеславие,породени(отразени) от възможността да се използват не по предназначение знанията(Слънцето).

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2571793
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031