Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2012 11:09 - С, Строявам
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 4282 Коментари: 6 Гласове:
23

Последна промяна: 19.01.2017 16:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Буквите са чудесни. Намирам основания да допускам, че те произлизат от самата същност на живота (Вселената и всичко останало), като на някакъв етап са приели този си вид, значение и звучене. Но корените им са наистина дълбоко до самата същност на нещата. 
Вероятно, същността на нещата представлява трептене на енергии около някакви равновесни точки, които могат да се разглеждат като гледни точки или точки на пречупване. Те задават отношенията и целият свят е построен върху и чрез тях. Затова предполагам, че древните символи са начин да се представи движението на тези енергии. Различните видове движения пораждат различни видове явления. Точната форма на древните символи би следвало да отговаря най-точно на тези движения. Вероятно, за всеки символ е имало една или повече срички, които са "звучали" по най-близък начин до "звука" на съответното трептение.
След хиляди години тези срички се редуцират до букви. И не само по звученето си, но и по формата си. 
Буквата О, например, се отнася до обем, до затворено множество, до някаква определена цялост. И формата й е такава. И всяка българска дума, която започва с О, се отнася до някаква цялост. 
От своя страна буквата С графично е много подобна на буквата О, но е отворена. С е отворено множество - което може да участва в обмен с други множества. Това се потвърждава и от смисъла на българските думи, които започват с буквата С.
Събирам, Сливам, Съобщавам, Спадам, Споделям, Съвкупност, Съпровождам, Събитие, Сглобявам и ред други. Винаги става дума за добавяне на едно нещо към нещо друго, като резултатът е съвместно действие и съществуване.

imageimageimage Логиката на буквата С може да се види и в други езици. В руския е лесно, той е много близък до българския. Там, обаче, СЪ- е заменено със СО или СУ-. На запад от нас положението е звуково различно, но образно е същото. COoperate, COmmunicate, COincide и т.н. 
СО графически и смислово показва как едно отворено множество (С) е принадено към някакъв обем/множество (О). Защо в българския О от СО е заменено с Ъ в СЪ не зная, защото още не познавам буквата Ъ в дълбочината й. Но финесът и елегантността на езика са впечатляващи.
Отворените множества са много важни за живота. Без тях промяната в нещата не би била възможна. Всичко би било предопределено, твърдо и непроменливо и нищо не би било възможно, ако не съществуваха отворените множества.
Фигурата от ляво, която би могла да съдържа в себе си родоначалника на съвременната ни буква О (по форма и смисъл), се отнася до знанието. Знанието е винаги статично и определено. Може да се добавя ново знание, но между две изменения знанието е неизменно. 
Фигурата в дясно, която би могла да съдържа в себе си родоначалника на съвременната ни буква С (по форма и смисъл), се отнася до съзнанието. Това е знанието за нещата, което постоянно се осъвременява с цялото вселенско знание. Съзнанието е отворено и свързано. 
Затова "човешките" фигури от пещерата са винаги с ръцете в кръг над главата - едни от тях търсят знание, а другите - съзнание. Тези с незатворените ръце над главата (търсещите съзнание) са много повече (може би 8-9 пъти повече) от търсещите знание. А може би са "проводници" - осъществяват знание и съзнание в телесния (физически, обективен) свят.
Фигурите от Магура (а и всякакви истинни и задълбочени философии за ЖИВОТА, а не самоцелни) показват, че съществуват три изначални причини за всяко съществуване. Те могат да се нарекат дух, душа и тяло. А могат да се нарекат и друг начин. Важното е, че са три и е необходимо единение (взаимодействие) между трите едновременно, за да се получи каквото и да било.
Тогава думата СТРОЯВАМ (по подобие на СДВОЯВАМ) показва какво наистина се има предвид под Строя, Строеж, Строявам, Строяване. Това е "изтъкаването" на битието от "трите нишки" на първопричините. Строенето на сгради и съоръжения е само една от всичките форми на строяването. 
Буквата З е силно свързана с буквата С.
Произнасяйте С продължително. Ще видите, че тя е постоянна - звукът е стабилен и равен. Това е, защото е еднообемна, макар и отворена към останалото. Произнасяйте буквата З продължително. Ще видите, че в нея има вибрато. То се получава от наслагването на два стабилни звука. З се получава от наслагването на две С. Не само звуково, но и образно. 
По същия начин са свързани Ш и Ж. Не само звуково, но и образно.
Как точно е измислен езикът ни не ми е известно. Но не мога да не се впечатля от изключителното му построение. Смятам, че говоренето и писането на български език въздейства направо върху устоите на вселената, на битието. А, ако става с разбиране и осъзнато, то не виждам по-голяма сила за въздействие от тази.

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kikowsky - Математически съвършен език. . . Не ...
16.01.2012 11:12
Математически съвършен език... Не знам какви думи да използвам, толкова съм впечатлен.
цитирай
2. anonimen65 - chudesen posting
16.01.2012 23:17
kavo shte kajesh kiril i metodii li si ni dali dneshnata oazbuka ili sa polzvali neshto drevno i sa go osuvremenili to dneshnata ne e i ot tiah.
"O"kazvash e neshto tsialo zatvoreno a "G neshto otvoreno.dal si primerza obem.ne si utochnil obem kato fizichesko izmerenie ili...?zashtoto otlagam otnasiam opredeliam otbiagvamotckachamobuchavam oglasiavam oblajavam ne sa za fizicheski izmerim obem
цитирай
3. kikowsky - Обемът в пълнив му смисъл.
17.01.2012 08:59
Не само като физическо или математическо понятие. А множество, цялост, съвкупност от неща, събития и т.н. Примено като "целият обем от знания".
Ако азбуката и езикът ни са измислени, то не мога да си представя ума, който го е направил. Това е безкраен ум.
По-склонен съм да мисля, че езикът и азбуката ни са извлечени от самата същност на живота по някакъв начин. Затова са толкова съвършени.
цитирай
4. анонимен - eeeeeee
06.02.2012 23:57
kiriliane, murzelane ,subudi se! dai hrana na dushite nashi:)!
цитирай
5. kikowsky - Малко търпение, моля :) Имам нови ...
07.02.2012 09:08
Малко търпение, моля :) Имам нови идеи, тъкмо сутринта ме осениха. Имам да посвърша малко работа и после ще пиша :)
цитирай
6. kikowsky - Сега по-добре си обяснявам смисъла ...
08.02.2012 10:46
Сега по-добре си обяснявам смисъла на думите "настройвам" и "разстройвам".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2571968
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031