Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2011 15:14 - Бабуване
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 4136 Коментари: 6 Гласове:
18

Последна промяна: 19.01.2017 16:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Понеже се събра материал за нов постинг...
Един от читателите помоли в свой коментар за обяснение на думата "бабуване". Очевидно е, че е свързана с "
бабУ". Несъмнено има връзка.
Ето какво какво казва колегата Bven по въпроса:
"2. БА 

Изключително сакралната българска сричка БА разгледахме в книгата „Колобар ". Сега ще се върнем за малко отново на основното й значение: БА е космична, полово неопределена душа, слизаща в материята, за да стане КА - проявена в материята душа. Определението е пределно ясно, но Тангризмът подчертава, че тази душа няма пол, тоест тя е андрогенна, не е полово детерминирана. 

Навлизайки в полето на антропологията на Тангризма, ние уточняваме, че става въпрос за изключително сакрален момент - когато душата се преструктурира и организира своя материален носител - тялото. (
мой постинг за душата, която оформя тялото) Така Ба става КА - като изгражда свой организъм, в който се вмества и живее като животно или човек (жива душа). 

Можем да уточним: 

1. В употребата на думата Съд-ба има особено ниво на осъзнаване - Господ така е отсъдил, Той е съдията, Той решава така да е. Следователно единството от двете понятия (информациите за Съд и Ба) определят една много дълбока и специфична характеристика на думата. 

2. В понятието СЪДБА българското съзнание влага идеята за предопределеността на живота съобразно качествата на личната ни, духовна Небесна субстанция, известна като Душа. 

Или: това, което се случва като неизбежно в живота на човека (КА) е защото качествата на съдържанието на душата му (БА) е такова. Тогава понятието съдба определя две успоредни нива на битието - космичното и земното, протичащи в единство чрез нашето тяло. Това единство, разбира се, е гъвкаво и подвижно, защото не всичко е съдба, следователно не всичко е предопределено. Съзнанието за предопределеност и свободна воля е присъщо на нашата народопсихология. Българинът е волеви, борбен и в същото време изконно прекланящ се пред съдбовното, пред висшата повеля на небето. 
3. Трето информационно ниво на понятието Съдба определя КА като отражение на БА. Когато КА (умът, АЗ-ът у нас) пропадне дълбоко в материалното съзнание и спре да контактува със своята БА (духът-душа), тя губи небесния коректор"

Може лесно да се види, че по-голямата
част от съвременните ни букви са изобразени в Магура. Несъмнено е, че буквите ни и техните звукови стойности не са се появили внезапно и от нищото, а са продукт на историята ни. Измислянето на азбуката ни е пълна глупост. Зад всяка буква се крие много дълбок и древен смисъл.
В Магура е изобразен богът, който се представя с три лица.
image
  image
Той е представен като първоизточник на всичко, но се нуждае от оплождаща сила. Тези му особености са представени на
върховете Бабу и Стовци.

image
  image
  image
Образите на божеството придобиват стилизиран вид
и чрез едни от конкретните символи придобиват значението на Луната в различните й фази (женски аспект, а самото раждащо божество е женско).
Оплождащата сила се черпи от Слънцето (мъжки аспект). Затова символите на Луната (стилизирани изображения на божетсвото) са разположени плътно около Слънцето. 
Виждаме две стилизирани изображения на божеството, които приличат на буквата Б. И то точно на БЪЛГАРСКАТА БУКВА Б. Звуковата им стойност са били срички, например БА. Като символът Т се е четял като ТАО, ТЕО, и също е свързан с божеството. От там и теология. 
Възможно е единия знак да се е чел като БА, а другият като БУ. По същия начин е възможно
от нашите земи и древност да идва Феба - едно от имената на Луната.
Затова съм напълно съгласен и целият ми опит до тук потвърждава, че сричката БА е свързана с душата. Защото душата е част от божественото и Б е едно от стилизираните му изображения. Но, въпреки че душата е безполова, тя е от женския аспект - носител е на структурата. Докато духът е носителят на импулса. Бабу е средище на импулси, на енергии. Затова довежда докрай започнатото от нас - защото опложда зародишите. Но оплождането на зародиша е неговата смърт и от там започва неговият нов живот.
Оплодителят е
БАЛ - източникът на всяка сила. Може би затова думата БАЛкан е точно такава и никаква друга, защото издигнатите нависоко остри неща са проводници и средища на космически енергии. 
Да се върнем на "бабуване". Вижда се, че българският език е потресаващо логичен - истинска математика. Всяка дума е изградена върху желязна логика. Например, образуването на глаголи от съществителни. В коментара си, чрез който се опитвах да отговоря, казвам следното:
"Интересно е образуването на глаголите: взимаме едно съществително и към него добавяме У-ВА-м. Лек - лек-у-ва-м; лек-у-ва-не. Пазар - пазар-у-ва-м. Има
У, което е въвеждане, но има и ВА (може сега да е с А, а някога да е било с нещо като Ъ?), което нямам идея какво е. Извършва се въвеждане на нещото в някакво състояние? 
По тая логика да бабуваш, ще рече да извършваш въвеждане на бабА (да въведеш бабУ) в нещо. Нещото могат да са две неща - жената и детето. На БабУ видях смърт. Да подготвиш жената за раждането е като да я подготвиш за смъртта? Раждането си е една смърт. Раждането на детето е смъртта на плода? Възможно е. Тогава да бабуваш значи да въведеш смъртта. А смъртта е началото на всеки живот."

След коментара на Bven мога да разширя много тълкуването на думата бабуване. Въвеждане на душата и духа в яйцеклетката. Последващото й трансформиране в жив организъм. Раждането. Целият този процес е обект на бабуването. И всеки един етап от него е смърт и раждане. Каквото стана с мен на Бабу - умрях и се родих.
Няма случайни неща, особено по нашите земи (Балканите - обиталището на боговете) и в нашия народ.
Съмнявайте се и търсете. Ще откриете, че всеки камък, всеки връх, всяка песен, традиция и предание го потвърждава.

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
18



1. kikowsky - За да не съм голословен,
18.10.2011 15:17
предлагам да видите колко добре мартениците се отнасят към магурската култура:
http://kikowsky.blog.bg/drugi/2011/03/07/ur-hor-i-ra-martenici-hora-i-magura.700477
Вижте и за сурвакането:
http://kikowsky.blog.bg/drugi/2011/03/06/survachka-i-magurskiia-simvol-na-bojestveniia-promisyl.699954
цитирай
2. kikowsky - Българският език е страхотен.
18.10.2011 15:42
Вселената го възприема с лекота. Може би някоя по-стара негова форма е била още по-добра, но и в сегашния си вид е много силен.
Преди много постинги писах за използването на шахматните полета от пещерата за правене на магии, като се изписват пожеланията вътре.
Правя ги на себе си, като пиша само на български. Достигнал съм до изводи за значението на някои срички и букви и се старая да ги използвам като програмист - на точното място точната команда. И става.
Но нищо за другите - нито добро, нито лошо. Само за себе си.
Ако пожелаването се комбинира с ходене на Бабу, то осъществяването е още по-ясно изразено. Там се "опложда" структурата на пожеланието. Сигурен съм, че из страната има и други места, където това може да се направи.
Да знаете, писанията ми тук са изследване (макар и не на учен и не по научен начин), което има огромна приложна стойност.
Надявам се с времето да разбера езика ни още по-добре и по-пълно. Правилното говорене и писане на български език дава неограничени възможности.
цитирай
3. bven - Ще откриете, че всеки камък, всеки връх, всяка песен, традиция и предание го потвърждава
19.10.2011 09:48
Радвам се, когато думата дума отваря. Абсолютно вярно е, че живеем в специално време и трябва да сме духовно търсещи.
Хубав ден!
цитирай
4. mt46 - Поздрав за постинга!
20.10.2011 17:09
Малцина се замислят за думите, за техните корени и значения...
цитирай
5. kikowsky - Благодаря :)
20.10.2011 17:13
Не спирам да се удивлявам как нужната информация идва по най-неочакван начин. За мен остава само удоволстието да я свържа с нещо друго :)
цитирай
6. kosara2008 - ! харесах, както всеки път, тук...
21.10.2011 12:58
"Ще откриете, че всеки камък, всеки връх, всяка песен, традиция и предание го потвърждава."

носи се и се открива от такиве светли люде като теб....тенкс
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2581263
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930