Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2011 11:03 - Статията за Магура от в. "Торнадо"
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 4876 Коментари: 3 Гласове:
14

Последна промяна: 19.01.2017 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Магии с гъби, храмов секс и фалос пазят тайни на 5000 години

В пещерата Магура, най-древната обсерватория в Европа, перфектно се отмерват дните и сезоните и до днес.

700 скални рисунки – изображения на мъжки и женски фигури, животни и странни обекти, символи от непозната азбука, са скрити дълбоко в недрата на хълма Магура. Оформени в групи, които изпълват пространството на древното светилище, в тях учените припознават най-стария слънчев календар в Европа, който продължава да бъди удивление и интерес сред изследователите.

 

Последните археологически проучвания, направени в пещерата Магура показват, че в недрата й преди хиляди години е съществувало селище.

На върха на пещерата (хълма – бел. моя) се е намирала слънчева обсерватория, която с времето е била разрушена.

Мястото, което е избрано от древните хора, предлага пълна панорама на звездното небе. Това е позволило на праисторическите астрономи да наблюдават по всяко време небесните тела и тяхното движение. Въз основа на тези продължителни наблюдения те са успели да отразят първите за годината изгреви на най-ярките звезди, да отбележат броя на дните в една календарна година. Това разказва археологът от НАИМ към БАН Тодор Стойчев, който в продължение на години изучава този паметник.

„Уникалните скални рисунки, открити по стените на пещерата, ни дават основание да смятаме, че те са част от праисторически годишен слънчев календар. Неговата възраст е 5000 години и е 366 дневен, което означава, че още тогава хората са използвали и високосната година. Разположен е като фриз по стените и част от тавана на залата Светилище на Магура, като описва почти пълен кръг”, казва археологът.

По думите му идеята за календара не е възникнала по нашите земи, а вероятно в Египет или Месопотамия, където са открити слънчеви календари. Липсата на сведения за непосредствени контакти с развитите цивилизации т Изтока ни кара да мислим, че слънчевият календар в Магура е съобразен с нашите географски ширини.

„Информацията, която древните са записвали в продължение на години, е пазена на тайно място, което е било достъпно само за посветените. От нея е видно, че означенията за денонощията в безписмено време са под формата на серии от успоредни, зигзагообразни линии и шахматни модели (всяка отсечка или квадратче обозначава един ден). С кръстове са отбелязвани хелиактичните изгреви на най-ярките звезди. Дните от годината в този календар не са подредени в седмици и месеци. Те са групирани в интервали от време, необходими за извършване на земеделски дейности, лов, празници, важни за живота на праисторическите общества. Над и между означенията има рисунки, които показват точно кога, как и какво се е извършвало през годината”, обяснява Стойчев.

Според календара в Магура древните са посрещали в деня на пролетното равноденствие – 21 март Новата година. Тя съвпада с времето, в което денят започва да расте, слънцето се обръща от зима към лято.

Този ден е отправна точка, спрямо която се определят следващите празници, първият от които е свързан с пролетната оран и съвпада в 1 април по Грегорианския календар.

През късния енеолит, когато е бил създаден слънчевият календар, земеделието не само вече е било разпространено по нашите земи.

Изключително интересни са скалните рисунки, обозначили 8 май. Те олицетворяват представите на древните за плодородието и плодовитостта и са свързани с така наречените мистерии, които много приличат на древногръцките мистерии в Елевзина, с тази разлика, че са изпълнявани почти 2700 години п-рано. Своеобразна кулминация в тях е употребата на отровната Дяволска гъба (двойник на манатарката). Приемана в дозирани количества, тя предизвиква халюцинации и полова възбуда. Участниците в ритуала описват ефекта от опиянението с гъби като прочистване на съзнанието и извисяване на духа на ново, по-високо равнище, което е представено и в рисунките  Магура. Писмени извори свидетелстват, че в древногръцкия град Елевзина през мистериите с гъби и храмов секс са преминали много известни поети, философи и прочути войни на Елада.

На 15 август древните изпълнявали ритуали, свързани с есенния лов, който съвпада с размножителния период на благородния елен. Мистичните ритуали, които се изпълнявали, древните са увековечили в уникални рисунки – силуети на хора, облечени като животни, наподобяващи щрауси, в религиозна процесия. Сред тях се откроява и едно от най-известните изображения – удължен мъжки фалос, символ на ритуалния есенен лов. Според Стойчев обаче фигурите изглеждат като щрауси заради удължените шии – нещо твърде характерно в праисторическите скално изкуство. Досега обаче няма открити щрауси с дълги като на бозайник уши.

Повратен момент в живота на прачовеците очевидно е било времето на есенното равноденствие – 23 септември. Уникалните изображения на есенна буря, чиито пръски и светкавици се преобразяват в танцуващи човешки фигури, учените свързват с празник, посветен на дъжда.

На тази дата древните са почитали и Великата Богиня Майка. Три уникални фигури представят древното божество в неговите три превъплъщения – като майка, като смъртта и като богиня, покровителка на животните. Седнала на трон, с широка пола, заобиколена отвсякъде с животни, както повелява традицията от енеолита, и на трите рисунки богинята е изобразена без глава, но с подчертано дълга шия, а на една от рисунките – даже с две.

Освен богинята археологът сята, че древните са почитали като бог и Слънцето. Нарисувано с човешко лице, то ясно се отличава от другите астрономически тела, Възможно е тогава хората  да са обожествявали и Луната, която е представена по същия начин точно вдясно от Слънцето. Изобразяването на двете небесни тела на 300 метра от входа на пещерата, труднодостъпно място за човека и днес, за суеверните хора реди хилядолетия вероятно е било огромно усилие, обяснява Тодор Стойчев.

Според него скалното изкуство в Магура само по себе си е огромна банка от информация на праисторическите хора, праисторическа библиотека, която крие още много тайни за техни живот. Нещо повече, знанието, което пази слънчевият календар, навежда на мисълта, че пещерата е била превърната в културен център не само за територията на България, но и за много племена – на практика за цялата праисторическа цивилизация, обхващаща Югоизточна Европа. В този смисъл рисунките в Светилището на пещерата са много по-ценни от всичкото злато, намерено някога при всички археологически разкопки в България, защото ни позволяват да видим корените не европейската цивилизация, убеден е Тодор Стойчев.

P.S. Има много неща, с които не съм съвсем съгласен, но може и да е поради неразбиране от моя страна. Иначе съм много доволен, особено от последния абзац.

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.




Гласувай:
14



1. karambol5 - P. S. Има много неща, с които не съм ...
17.01.2011 12:01
P.S. Има много неща, с които не съм съвсем съгласен, но може и да е поради неразбиране от моя страна.

Не е неразбиране от твоя страна , а фрапантна глупост от страна и на учените и на написалия статията .
цитирай
2. makont - Добре дошъл пак,
17.01.2011 17:37
първо да ти честитя Новата 2011 с пожелание да си здрав и все така запален по изучаването на Магура. Дано наистина откриеш нещо уникално, което да бъде признато най-после от големите учени, които не винаги знаят всичко и не винаги тълкуват правилно . Изчетох на един дъх, всичко, което си написал от Нова година насам. Отново ми е интересно и се радвам, че се върна. Хубава седмица!
цитирай
3. kikowsky - Благодаря за посрещането! :)
17.01.2011 17:40
Хубавите ти пожелания да ти се върнат тройно поне :)
Както искат в крайна сметка :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2572020
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031