Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2010 12:54 - Магурски календар. Хармонията със времето
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 11174 Коментари: 22 Гласове:
33

Последна промяна: 19.01.2017 14:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Магурски календар

Хармонията със времето

Без всякакво съмнение, отчитането на времето е било необходимо на всяка една цивилизация, особено на развитите. Развита е била и магурската цивилизация, като поредното доказателство за това е нейният календар.
Магурският календар е бил основан на движението и на  Земята около Слънцето и на Луната около Земята. 

image
Слънцето е ясно видимо на показаната снимката. Около него е изобразена Луната в различните й фази.

image
В магурския календар годината е била разделена на четири части (сезони) според слънцестоенето. Върху хълма на пещерата е изградена огромна слънчева обсерватория. Тази снимка, извадена от Google Earth показва разположението и конфигурацията на обсерваторията.
image
Тук представям кратък анализ на начина на действие:

image
Хоризонталната линия изток-запад служи за определяне на пролетното и есенното равноденствия. Отклонената на юг плътна линия сочи зимното слънцестоене. По продължението й на северозапад се определя лятното слънцестоене (при залез). Полукръговете са за измерване на часовете от деня.
Тази обсерватория показва, че календарната година е била разделяна на четири части (сезони), както правим и сега. 
Проблем е обвързването на земната и лунната година, защото техните продължителности не само са различни, но и не са кратни - за една земна (календарна) година няма цяло число пълнолуния.
Земната година е с продължителност около 365 1/4 дни, т.е. на всеки четири години трябва да се добавя по един ден до 366 дни, така че началото на годината винаги да е обвързано с едно и също положение на Земята спрямо Слънцето.
Синодичният период на Луната (времето между две еднакви фази) е 29.5 дни. Т.е., в една календарна година има 12.37 пълнолуния и затова земната и лунната година се съчетават трудно в един календар.
Въпреки тези затруднения, магурската култура е съставила календар, който много добре отговаря и на двата цикъла. Несъмнено, животът ни зависи много от тези цикли. Затова е нужно дейността ни да бъде съобразена максимално с тях, което пък се отразява в построението на календара.
Освен информацията, която дават за тогавашната математика, шахматните полета показват и организацията на отчитането на времето от магурската култура. Ето полетата:

image
Съществуват свидетелства, че са използвали две различни по продължителността си седмици, които са се отнасяли до различни календари. Едната е била с продължителност 13 дни. Тя е била свързана с някакъв космически обект, който е изобразен в пещерата като звезда с 13 лъча. Ето как е изглеждала такава година:
image
Така се формират четири еднакви сезона, всеки с по 7 седмици от по 13 дни. Общият брой на седмиците е 28. Толкова е броят дни, за които Луната обикаля Земята (27 дни и 7 часа). Един или два дни (зависи дали годината е високосна или не) се добавят на съответните места, така че тази година да се допълни до земната. 
Другата възможност за продължителността на седмицата по времето на магурската култура е 14 дни. Тогава има няколко варианта за организацията на календара:

image
1. Две четиринадесетдневни седмици са образували един месец с 28 дни. В един сезон е имало 3 такива месеца. Към всеки месец е бил добавян по един ден (червен) за изравняване със синодичния период на Луната - 29.5 дни. На всеки два месеца се е натрупвал по още един ден за изравняване от тази половинка. Месеците са 12, т.е. натрупаните допълнително дни за изравняване с Луната са 6. Те заедно с още други 6 дни се разпределят равномерно (по 1 ден) по месеците (зелени дни). Така остават общо 5 или 6 дни, с които се прави изравняването със земната година. Това построение на годината най-точно отговаря на логиката на действията с полетата при магурската математика.
2. Само месеците се изравняват до 29 дни, за да отговарят по-точно на движението на Луната. Остава допълнителен тринадесети месец.
3. Месеците не се изравняват, а има допълнителен тринадесети месец от 29 или 30 дни в зависимост от това дали годината е високосна или не.
Декадата е била с продължителност 9 години. В един век е имало 12 "декади" или общо 108 години. Хилядолетието е било от 20 века.
Потвърждение на тази теза намирам в зодиакалния космически цикъл, който е с продължителност 25920 години. Зодиите са 12 и на всяка от тях се падат по 2160 години - една епоха. 2160 години са 20 цикъла от по 108 години. Всичко е правено по хармоничен начин - в съзвучие с целия космос, защото "магурианците" ясно са разбирали, че Вселената е едно неделимо цяло, включително и те.
В района има още едно древно съоръжение за космически наблюдения - пещера Лепеница.

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.


Тагове:   календар,   магурски,


Гласувай:
33



1. karambol5 - МИсля, че е имало допълнителен т...
29.11.2010 13:16
МИсля ,че е имало допълнителен тринадесети месец !
Дори съм убеден,че е точно така !Всичко друго би довело до голям хаос ,а древните са обичали ясните ипростички неща - 12 Х 29 дни и един 13 - от 29 или 30 дена ! Кратко ,просто и много ясно !
Винаги простото обяснение е най-вероятното ! ПОздравления за написнаото !
цитирай
2. kikowsky - Благодаря.
29.11.2010 13:18
Чувал съм, че при маите имало 13 месеца и седмици с 13 дни. Също и, че в древността е имало и 13-та зодия - паяк.
цитирай
3. karambol5 - Има логика. Пaяк имаше изобразен в ...
29.11.2010 13:36
Има логика . Пaяк имаше изобразен в пустинята Наска , нали ?
Беше ми странно защо точно паяк ? Освен ,че има осем крака ..... друго нищо не ми говореше . От тази гледна точка - 13 зодия , има смисъл изображението .
При маите нещата са представени малко по-сложно .Вероятно, защото Магурата е своеобразен предтеча на техния календар . Ако аз трябваше да предам послание / а Магурата е такова / бих избрал прости символи . Да , скрити , зад нещо на глед обикновено / рисунки / но достатъчно добре рзчитаеми за онзи ,който вникне с чисто сърце зад привидното.
Казвам с чисто сърце ,защото подозирам ,че има механизъм ,който блокира виденията ,ако си там с корист . Няма начин да няма подобен механизъм !
цитирай
4. kikowsky - Добре е да има, защото иначе могат да станат пакости.
29.11.2010 15:21
Намерих нещо, което дава доста големи възможности, но може да бъде много унищожително. То никак не е трудно за намиране, но на мене ми отне три години да го видя. Сигурно е точно заради тоя механизъм.
цитирай
5. karambol5 - Съгласен съм с теб безусловно !А ...
29.11.2010 16:24
Съгласен съм с теб безусловно !
А механизмът действа безотказно , Вярвай ми :)))))))))))
Сега имаме възможност да се докоснем до нещо ....велико ,но ...внимателно :)
цитирай
6. kikowsky - Определено трябва да те поканя
29.11.2010 16:56
да ми гостуваш. Убеден съм, че твоите очи ще видят :) Поздрави, приятелю карамбол :)
цитирай
7. iliada - Само дето нищо не се споменава
29.11.2010 17:26
за 13-тата зодия ,явно разпределението в зодиакалния космичен цикъл е станало по- късно или аз нещо не се оправям?:)
цитирай
8. kikowsky - В постинга не казвам нищо за нея, защото и нищо не знам по въпроса.
29.11.2010 17:31
Може би тринадесетата зодия се налага да я има от някакви съображения тук на земята, но не може да се вмести в космическия цикъл. Сигурно затова е "изпаднала".
Но има и други неща. Изобразени са три звезди - с 8, с 12 и с 13 лъча. Нямам представа кои са. Може те да дават някакви отговори по въпроса с тази зодия, но тоя въпрос изобщо не ми е ясен.
цитирай
9. анонимен - Паяк е богинята на сътворението. . ...
29.11.2010 18:55
Паяк е богинята на сътворението.. Женското начало.. ..... .... .... Бях сънувал сън, как четири същества подобни на изправени ковчези или светещи камъни, тези същества се бяха разположени в четири посоки но едното му стана нещо и три подобни но с различни размери се спуснаха отгоре, и най голямото от тях каза на другите три от четирите да не закачат четвъртото на което му беше станало нещо, това четвъртото предполагам че е било съществото на познанието, и в края на съня ми видях паяк колкото човешка ръка, и между паяка и съществото на знанието имаше огромна любов.. Предполагам че те трябваше да създадът вселената.. Това го сънувах когато започна филм с участието на Джон Гудман, Мелани Грифит и Дон Джонсън.. Не бях гледал филма..
цитирай
10. karambol5 - Паяк е богинята на сътворението. . ...
29.11.2010 20:13
анонимен написа:
Паяк е богинята на сътворението.. Женското начало.. ..... .... .... Бях сънувал сън, как четири същества подобни на изправени ковчези или светещи камъни, тези същества се бяха разположени в четири посоки но едното му стана нещо и три подобни но с различни размери се спуснаха отгоре, и най голямото от тях каза на другите три от четирите да не закачат четвъртото на което му беше станало нещо, това четвъртото предполагам че е било съществото на познанието, и в края на съня ми видях паяк колкото човешка ръка, и между паяка и съществото на знанието имаше огромна любов.. Предполагам че те трябваше да създадът вселената.. Това го сънувах когато започна филм с участието на Джон Гудман, Мелани Грифит и Дон Джонсън.. Не бях гледал филма..


Дааааааааа ..това ми напомня нещо видяноот мен - два от символите свързани в единно цяло ! Но и аз не съм гледал филма ..............
И вероятно ще се наложи да дойда и да видя Магурата :)))).
цитирай
11. анонимен - Много филми гледаш, момко.
30.11.2010 09:13
Много филми гледаш, момко.
цитирай
12. kikowsky - Нека гледа толкова, колкото му се гледат.
30.11.2010 09:17
Да се търси е добро.
Знае ли някои кой е верният път, че да напътства останалите?
цитирай
13. karambol5 - Когато човек търси намира верния ...
30.11.2010 09:26
Когато човек търси намира верния път !
Във филмите съм видял много ,но вътре в себе си повече ............просто филмите допълва онова ,което виждам в себе си !
цитирай
14. анонимен - Филма се казва "BORN EYEST...
30.11.2010 12:29
Филма се казва "BORN EYESTERDAY" :-) режисьорът е правил и "Писмо в бутилка" ..... ...... .....
цитирай
15. kikowsky - Призовавам ви да прочетете
30.11.2010 12:32
и постинга на ferdi за чудовището от Рабишкото езеро
http://ferdi.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/11/30/za-rabishkoto-ezero.642866
цитирай
16. анонимен - "Born Yesterday"
30.11.2010 12:33
"Born Yesterday"
цитирай
17. анонимен - Времето е мъж - пространството е жена.
01.12.2010 00:04
Знанието е мъж - мъдростта е жена. Вероятно.. ...... ....... ........ ....... www.eaglecircle.8m.com/oldsite/material/lamyth.html
цитирай
18. sokoli - Само с детски очи простите истини се забелязват.
10.03.2011 00:05
Смаяна съм. Открил си сложни изчисления представени по съвсем простичък начин.
Обикновено колкото по учен става човек, толкова повече забравя за първопричината на естествата. А ти си успял извисявайки се да запазиш детското у себе си. Защото само с детски очи простите истини се забелязват.
Не съм взаимствала от твоя чертеж, но и аз съм познала белязването на зимното слънцестоене. Сега имаме двойно свидетелство за обсерваторията над пещерата.
http://sokoli.blog.bg/drugi/2011/03/09/kyde-se-namira-nadzemnoto-svetilishte-magura.702440

цитирай
19. sokoli - Кога календарите се сбъркали
10.03.2011 00:10
Докато хората са имали връзка с Бога, отброявали са времето по съвършен начин. Когато в представите си са изместили Слънцето от центъра му, та на негово място са поставили себе си, тогава календарите им се сбъркали. В римско са правили някакви жалки опити за отброяване на времето. Императорите именували месеците на личните си имена. Един поради еголюбието си, си позволил да отнеме ден от нещастният Февруари за да го присвои към месеца наречен на собственото си име. И от тогава се налага периодично де се правят някакви корекции в летоброенето. И за това днес има разногласия относно празничните дни. Ех да можехме да се върнем в съвършенството на дедите ни!

цитирай
20. kagami5 - За тринадесетата зодия
10.03.2011 21:02
Тринадесетото зодиакално съзвездие е Офион, между Скорпион и Стрелец, слънцето е в него от 30 Ноември до 18 Декември,а главната му звезда е Расалаг (Rasalhague) . Офиус се изобразява като мъж, сграбчил змия и е едно от 48-те съзвездия, изброени от Птолемей.
цитирай
21. balkan1 - Седмица? от тринадесет дни???
16.04.2011 07:19
Не е зле да четеш повече. Гледаш само символите от Магурата и се мъчиш да откриеш колелото.
Седмицата за това е седмица защото има седем дни и е по-правилно седмиците да са тринадесет отколкото обратните сметки.
Ако някой не е чувал за Българският календар - прегледайте блога ми.
цитирай
22. balkan1 - Системите ...
16.04.2011 07:32
Системи на календара има разни НО по принцип става въпрос за това време по малко от ден което се събира и изважда до ДЕН и след приключването със сметките се започва отначало.
Точното време е 5 часа 48 минути, 45.5 секунди и точно в това е проблема че не са точно шест часа и за четири години не се събират 24 часа а се дава ДЕН. После пък се събират ДАДЕНИТЕ часове за да не се даде ден.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2587215
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930