Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2010 09:44 - Магурска математика
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 2345 Коментари: 1 Гласове:
14

Последна промяна: 19.01.2017 14:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Магурските фигури, макар да са сравнително разнообразни и всяка от тях да се отличава по нещо от останалите, са изградени от не много голям набор от елементи, като само взаимното им разположение в конкретната фигура се различава. Ето това са основните "градивни елементи" на фигурите.
image
  И дори това е прекалено голям набор, защото и в него има има съставни фигури. В крайна сметка, фигурите са съставени от кръгове (или части от тях), вертикални, хоризонтални и наклонени линии, точки и триъгълници. За триъгълниците не съм сигурен дали трябва да се свеждат до линии, защото навсякъде се изобразяват плътни и би трябвало да имат друга символика. Всеки от тези елементи може да се намира горе, по средата или долу. Може да е отляво или отдясно или да е ориентиран по някакъв друг начин.
Силно ограниченият брой изходни елементи, с които се построяват най-разнообразни символи, говори, че всеки от отделните елементи има точно определена стойност (звук, число или нещо друго). Следователно, всяка фигура има точно определено "прочитане". То може да зависи от ситуацията или от темата, в която се извършва.
Припомням как изглеждат фигурите, за да няма нужда да се гледа в предишни постинги.

   image

Какво представлява една фигура? Една фигура може да е дума от езикова гледна точка. Също като думите и фигурите могат да носят различна информация в различен контекст. Фигурата може да е и математическа функция и смятам, че това е първоначалният замисъл, като по-късно може да са придобили значението на думи, а още по-късно и да са се трансформирали до много от познатите ни днес букви.
Хоризонталните линии показват план - нещо, от което може да се изведе път на действие. Кръгът е вместилище, акумулатор, източник. Отворените криви може да са прекъснати или безкрайни дефиниционни множества. Кръгът може да се превърне в права хоризонтална линия, ако се гледа в друга равнина. Тогава вместилището се превръща в план, което е съвсем естествено, защото планът трябва да е изобразен в нещо. Вертикалните линии представляват действия - придвижване на съдържанието на вместилището. Където вертикалната линия минава през хоризонтална, това е нещо като проектиране на плана, заложен в нея - преминаване на всеки обект (всяка стойност) от дефиниционното множество през съответното действие. 
За триъгълните елементи съвсем ясно е указано, че имат площ. Смятам, че те показват интегриране. 
Кое тук е източник на безмерна мощ? 
Функциите се съставят съвсем лесно и напълно разбираемо за ползвателите, защото са образни. По-голяма част от мозъка се занимава с обработка на образи, отколкото с обработка на математически изрази. Тази математика е по-естествена от нашата сега, по-близка е до психиката и до природата. Функционалните зависимости се усвояват много лесно, както и превръщането между тях, защото то е образно. Човек може да я ползва и на сън, защото са необходими само образни превръщания, които са нищо работа за могъщото подсъзнание (към 90% от капацитета на мозъка). 
Обръщането на права линия от друга плоскост в нашата, така че да се вижда като кръг, квадрат,  триъгълник и крива линия е степенуване - преминаване в друг брой измерения (примерно, по-голям). Също така има и диференциране.
От друга страна така съставените функции са приложими за всякакви условия и задачи, защото само им се мени дефиниционната област. 
О, Магура, от ден на ден те уважавам все повече!

P.S. Имам усещането, че решаването на Магурските задачи е свързано с
черно-белите полета. Вероятно разположението на даден символ в дадено поле води "програмиране" на функцията на символа да решава определени стойности. Ако фигури се разположат в съседните полета, то може техните резултати да служат като изходни данни за нея. Така могат да се съставят изчислителни програми на съвсем визуален принцип.

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.


Тагове:   математика,   магурска,


Гласувай:
15



1. karambol5 - Изключително прав си ! Но разбрах ...
29.11.2010 11:42
Изключително прав си !
Но разбрах колко сиправ едва накрая . Именно- разположението на символите в полетата е ключът към....сътворението .........къмматериализирането ..към преминаването от едно измерение в друго.От тънкия към плътния план .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2572170
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031