Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2010 11:44 - Древна обсерватория в Белоградчишко - пещера Лепеница
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 7660 Коментари: 4 Гласове:
22

Последна промяна: 19.01.2017 14:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Това е входът на пещерата. 

Нормално, в пясъчниците няма пещери, защото този тип скали лесно се изронват и сводовете не могат да издържат дълго. Освен тази пещера, из целите Белоградчишки скали има само дупки, малки козирки и заслони. 
Това не само е пещера в пясъчник, но е и на два етажа. Освен това има особено правилен свод. Убеждението ми е, че произходът и не е напълно естествен. 
  image Ето първият етаж. На входа има паднали скални блокове, но светлият отвор е широк и лесен за минаване.
image На пода на първия етаж има дупка, която е била разширявана. Вероятно от иманяри. Тази дупка води към неголяма ниша, чиито под е покрит с отломки. В стената на нишата има цепнатина. В тази ниша има леко течение - пещерата има изход и на друго място, който е значително зарит и недостъпен.
image
Плочата на втория етаж е пропаднала или нарочно пробита по цялата си дължина в задната си част. Цепнатината е полегата и в единия й край качването горе е лесно.
image
Вторият етаж продължава навътре в скалата, като оформя невисока зала, в която спокойно и без излишно да си пречат, биха могли да пребивават двадесет и повече човека. В дясната страна на снимката се вижда полусферична засека. Тя се намира върху задната стена на пещерата - стената, която е срещу входа. 
От мъха в засеката е видно, че слънцето често я огрява.

imageimage

image Пещерата гледа на изток-югоизток.
image

image   Най-вдясно на горния ред скали, които се виждат на тази снимка, има две вертикални и успоредни помежду си, които оформят вертикален отвор. Този отвор гледа в същата посока като пещерата.
image
Някъде зад тези вертикални скали има скала с почти кръгъл отвор. Гледани от пещерата, вертикалният и кръглият отвор съвпадат и се намират в посоката на изгрева. 
image

image Не е много вероятно тези обекти да са ориентирани така по естествен начин. Още повече, че се виждат така подредени само от полусферичната засека на стената на пещерата. Това показва, че пещерата е била използвана за слънчеви и/или други наблюдения.
Има и втори вертикален отвор в същата група от скали, но той се вижда от друго място.

image При определено положение на слънцето лъчът светлина през този процеп осветява групата скали в ляво.
image

image
Пред входа на пещерата могат да се намерят множество парчета от керамика.
image


image

image

image


image



image Предположението ми е, че в във всички тези съдове са били носени провизии на "астрономите". Пред пещерата и до сега личат останки от тераси и стъпала, оформени със зидове. 
Кой в древността (ако предположим недостиг на ресурси и сила) би се занимавал да облагородява пространството пред малка пещера и да носи там стотици най-различни глинени съдове (по кривината на парчетата личи, че някои от тях са били с диаметър около 1м)? При всички положения в онези времена пещерата е била важна институция, вероятно заради определянето на годишните времена и други измервания с практическо приложение.
Има и нещо друго. Там е толкова спокойно и човек го обзема такова блаженство, че дори за секунди да се загледаш даже и в камъче, се отнасяш и изпадаш в блажено медитативно състояние. Убеден съм, че това свойство на мястото също е било много ценено.

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.


Тагове:   пещера,   обсерватория,


Гласувай:
22



1. kikowsky - Искам само да добавя, че
01.11.2010 12:15
ме наляга голяма мъка от липсата на поне общинска политика относно древната история на моя край. Едва ли ще струва много да се разкопае, почисти и пресее.
С хилядолетия предците ни са живели с вярата и упованието, че поколенията им ще просъществуват и ще градят върху поставената вече основа. А не да серат отгоре върху всичките им усилия и търсения. Това са били високообразовани хора - учени. Това е била високоразвита цивилизация.
А ние подритваме парченца от глинени съдове и оставяме иманярите да върлуват...
цитирай
2. saradiva - !!!
01.11.2010 12:18
Браво!
Честит ти празник, Киковски!
Велиолепие ни поднасяш!
Ама не го проучват, измекярите от БАНята...

Поздрави!
цитирай
3. анонимен - Земята ни разкрива тайните си
01.11.2010 18:45
само пред истински ентусиасти, а не пред "титуловани синодални старци " .... :))))
Честит празник !
цитирай
4. zvezdichka - Изгледа от пещерата
30.11.2010 22:10
е много красив! Не съм ходила в този район и ми беше интересно да прочета.
Между другото знаех за пещера Лепеницата във Велинград и отначалото чела-недочела заглавието помислих, че за нея си писал :). Нали 1-во виждам Лепеницата и след това прочитам и останалото :))). Защото имаме спомени от нея де :).
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2588161
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930