Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2010 09:49 - Особените наименования в Белоградчишко
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 2029 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 19.01.2017 14:43


В района на Белоградчик съществуват редица наименования, които нямат смислено обяснение, нито на български, нито на друг съвременен и широкоразпространен език. Много хора са се опитвали да им дадат обяснение, но за тях винаги е съществувало едно огромно ограничение - да се придържат към някакъв "етикет" или "добра практика". Това винаги е довеждало до безумия. 
Първото такова наименование е "Магура", която много хора наричат "Магурата", членувайки "магура". Но "магура" няма дори корен в българския език, нито в друг език. Уж при славянските племена това означавало хълм - да, може. Но развити народи около пещерата е имало и 10 хилядолетия преди славяните, та е по-вероятно те да са взели от там думата си за хълм.
Англичанка твърдеше, че думата звучала подобно на някаква тяхна дума за овчарска гега. Като се има предвид, че Магурът е бил средище за интелектуално, духовно и цивилизационно развитие за цялото Средиземноморие, а съвременните британци идват от континента, то тяхната дума за овчарска гега е много вероятно да идва от името на пещерата. Защо? Защото при различни древни владетели са откривани жезли, наподобяващи по форма на
магурските символи.
В действителност името е маг-ур и е съставно от две думи. Маг значи умел, образован човек. И до ден днешен тя е в основата на магистър, майстор, магьосник. Очевидно в древността това е била толкова значима дума, че да съществува и днес. Тя е била в съзнанието на всички, защото най-умелите са били наричани магове. Първоначално те са учели в Магура, а в по-късни времена и в други школи, построени на същия или подобен принцип. Някои от тях дори са носели почти същите имена, за да подчертаят, че са от високо качество. Такава е Магнаурската школа.
"Ур" пък е думата, която в много дълбока древност е означавала "хора, обединени (организирани) около нещо". Първите градове са се казвали Ур и Урук, т.е. обединения, организации. Тази дума се е запазила на запад като urban - градски. 
Истинското име на така наречената Магура е Маг-Ур, което в българския се е членувало като Магур-а или Магура-ът. По-късно поради западане на цивилизацията и забравяне на истинската същност членуваното Магура вече е приемано като име. 
Маг-Ур означава обединението на умелите. Това е било древен университет, най-могъщият изобщо. Той работи и до ден днешен. За пещерата Лепеница (невероятна пещера, която си личи, че е била дялана) има легенда, според която, там е живял славянски маг. Забележете - маг, не друга дума. Това е бил ученик от Магура. Времето е било ранно средновековие - много отдавна. И думата маг изобщо не е дошла тук от Персия, както им се иска на много хора, а е направила точно обратното. Думата маг се е родила тук и е била разнесена по света.
 "Преподавателите" в Магура съвсем не са хора. 
Без смислено обяснение е и самото име на града - Белоградчик. "Чик" е турска наставка, която поради това не е нужно да се разглежда. Остава само Белоград. 
Първо трябва да кажа за една друга дума и тогава да се върна обратно. Думата е "бал". Хилядолетия преди новата ера бал се е свързвала със Слънцето и е значела бог. Имало е дори богове, чиито имена са включвали думата бал - такъв е бил бог Балей. На него има кръстено село в Северозападна България.
Бал се съдържа в една съвременна дума - балкан. За всички древни народи и философии планината е била домът на боговете. Помислете за думата "хан", което си е дом, жилище. Да, точно така! Бал-Кан - домът на боговете. 
Връщам се на Белоградчик. Смятам, че истинското му име е било Балград. "Град" не само в българския език участва в думи, значещи изграждане, завършване, създаване, построение. Бал-Град е градежът на боговете - това е самият район - от Магура до гламите. Градът като учреждение би следвало да се нарича Бал-Ур. 
Името на селото, до което се намира Магура, е
Рабиша. Пак без всякакъв корен в българския. То иде от Ра-Биш. Ра е египетския слънчев бог. Върху хълма на пещерата има древна слънчева обсерватория. Рисунките в пещерата пък показват култ към Слънцето. От къде идва "биш" и какво означава не знам, но имам догадки. Също в Египет под древни храмове има гигантски изкуствени водоеми, където се е вярвало, че обитават синовете на Посейдон. Има легенда, че в Рабишкото езеро живее воден бивол - митично земноводно, което е интелигентно. Може би "биш" означава водоем. Освен това магурските символи силно наподобявали преддинастичната писменост на Египет, но с разликата, че мгурските са много по-стари.
В тази връзка намери обяснението си и "
магребал". Първоначално смятах, че това е името на съществото. Сега ми е ясно, че Маг-Ре-Бал означава умел като бог и представлява степен на духовно развитие.
Появиха се и интересни разсъждения за името България. Може първоначално да не е започвало с "бъл", а с "бал". Тогава би имало значение от рода на държавата на боговете. Възможно е първоначално да е било подобно на Бал-Ха-Ра, като не казвам, че идваме от Азия. Напротив - разпространили сме културата си по целия свят. А тя е могла да се наложи навсякъде, защото е била много по-развита от всички останали.

P.S. Като допълнение искам да кажа, че е напълно възможно да се възстанови древният език, на който са давани наименованията. Подобно занимание би могло да има огромен ефект, защото този език е бил извлечен от сама същност на нещата и е бил в хармония с тях (в резонанс). Дори самото говорене на този език би предизвиквало събития. 
Българите сме най-преките му наследници.

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
11



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2571690
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031