Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2010 16:26 - Ловната сцена от пещерата Магура
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 2783 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 19.01.2017 14:40


Първото нещо, което научих за Магурата, беше, че в нея има примитивни рисунки с животни и ловни сцени. Впоследствие и сам видях. Но не бяха само животните и ловните сцени, а и стотици други рисунки. Но и до ден днешен в масовата информация за пещерата се говори само за животните и ловните сцени, а за останалото не се казва почти нищо. Масово навсякъде Магурските рисунки се илюстрират с тази "битова" сцена и почти не се срещат останалите фигури. Тук показвам схематично тази сцена, като снимки съм предоставил в постинга си "Магурски рисунки".

  image
Сцената е изрисувана доста умело, като се имат предвид условията и най-вече многото извивки на стените. Това би могло да показва, че образите е възможно да са изрисувани много точно. Твърдящите, че Магурските рисунки са израз на бита на древните, би трябвало да твърдят, че по онова време (официално преди 9500 години) е имало такива животни и че на лов се е ходело не само с лъкове и прашки, но и с копия, щитове и с кучета със странни шипове в предната част на главата.
Дори да се е ходело на лов с тежко въоръжение (като за война), остава въпросът какви са животните. Някой би могъл да възрази, че образите са много неточно изрисувани, но ще възразя и ще дам илюстрация.


  image

Ето тук и ловецът и еленът са изрисувани много точно, т.е. художникът е бил много умел и в състояние особено точно да изобрази желаните обекти. Защо тогава не го е направил с ловната сцена, а е създал такива невиждани животни и почти военни действия срещу тях?
Докато едното може да се нарече куче, а другото - щраус или ему, то последното си е откровен динозавър. Останалите три са двуноги. От известните животни такива са били повечето динозаври, а сега такива са птиците. Та като цяло имам няколко въпроса:
Имало ли е по нашите земи такива огромни птици? От кога всъщност датират рисунките? Какви са тези животни?
Явно е твърде трудно да се отговори на тези въпроси, ако се настоява, че рисунките са отражение на ежедневието. Но ако са абстрактни и разказват
някакъв мит или някаква друга история, то от това следва, че Магурските рисунки въобще не трябва да се тълкуват като примитивни изображения, които са отражение на ежедневната действителност (освен ако тя не е била твъде "интригуваща").

Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.


Тагове:   Магура,


Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2587488
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930